A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért mászkál cikk-cakkban a kutyám a sétán?

2024. szeptember 26., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Kiborít, amikor kedvenced ide-oda jön-megy, össze-vissza kóvályog a sétán? Miért nem tud egyszerűen "csak" sétálni? Szépen, nyugodtan, okosan... Lássuk, mi okozhatja ezt a viselkedést, és hogyan javíthatunk a helyzeten!



 

Mindennapi sétáink során észrevehettük már, hogy kutyánknak néha egészen más elképzelései vannak arról, merre menjünk, mit csináljunk, mit nézzünk meg. Természetesen megállunk, ha jelzi, hogy szeretné elvégezni kis-nagy dolgát, majd újra úgy szimatol, mintha az élete múlna rajta.

 

Lehet, hogy olyan típus, aki nem rohanna el egy macska, madár vagy mókus után, de attól még alaposan meg kell vizsgálni, merre járt előttünk az izgalmas illatok szőrös vagy szárnyas gazdája. A szagnyomok követése közben pedig hol előre siet, hol lemarad, hol jobbra indul, majd élesen balra, esetleg köröz is, hogy meglelje a nyom forrását.

 

 

A kutyasétáltatás kellemes élmény is lehet
A kutyasétáltatás kellemes élmény is lehet
Fotó: Freepik

 

 

Mi okozhatja ezt a viselkedést?

 

… és miért nem tud egyszerűen csak velünk együtt sétálni, egyenesen előre, amerre mi szeretnénk menni? A kutyák érző lények, egyedi tulajdonságokkal, melyre kihatással van az a bizonyos „kutyaprogram”, ami bennük fut. Mivel elsősorban a szaglás útján szereznek információkat a világról, orruk olyannyira erőteljesen befolyásolhatja viselkedésüket, mintha a szagokon kívül néha nem is létezne számukra más.

 

Amit mi, emberek, hajlamosak lehetünk a makacsság vagy keményfejűség rovására írni, gyakran annyit takar, hogy a kutya ezt a belső szimat-programot követi, és eközben szinte minden egyéb „kizáródik”. Úgy érezhetjük, fikarcnyit sem figyel ránk, szó szerint „megy az orra után”, és semmi más nem érdekli.

 

 

A kutya akkor is információt gyűjt a környezetéről, amikor látszólag nem történik semmi, csak álldogál
A kutya akkor is információt gyűjt a környezetéről, amikor látszólag nem történik semmi, csak álldogál
Fotó: Freepik

 

 

A séta kiváló esély arra, hogy levezessük kedvencünk felgyülemlett energiáit, játsszunk vele, és ő is játszhasson a barátaival, ha igénye van rá. Emellett folyamatosan gyűjti be az illatokat, amiket agya feldolgoz, megszűr, és ha fontosnak véli, elraktározza későbbre. Mi meg közben „majd megőrülünk”, hogy egyik bokortól a másikig húz, vagy már megint leragadtunk, mert egy fűcsomónak minden egyszer fűszálát alaposan ki kell elemezni.

 

 

A kutyák másként érzékelik a világot, mint mi

 

Érzékszervek tekintetében mi elsősorban a látásunkra támaszkodunk. A környezetből érkező információ tekintetében agyunk 90%-ban két érzékünk támaszkodik: 80%-ban a látásra, és 10%-ban a hallásra. A maradék 10% a szaglás, tapintás és ízlelés között oszlik meg. A kutyáknál a sorrend ezzel szemben a szaglás, hallás, látás, majd a tapintás és az ízlelés.

 

 

A séta remek lehetőség a kapcsolatépítésre kutya és gazdi között
A séta remek lehetőség a kapcsolatépítésre kutya és gazdi között
Fotó: Freepik/@arthurhidden

 

 

Leegyszerűsítve: mindazt az információt, amit a látás segítségével érzékelünk, a kutyáknál szaglás útján jut el az agyhoz. Ehhez pedig mire van szükség? Minél több szimat begyűjtésére!

 

Kutyusunk tehát elsősorban orrát fogja követni. Ha megfigyeljük, látni fogjuk, hogy egyfolytában jár az orra, picit mozog ide-oda, detektálja a környezetében lévő szagokat, és amint valami fontosat talál, már megy is, hogy „megnézze”.

 

Ez az ösztönös késztetés még erősebb azokban a kutyafajtákban, melyeket kifejezetten olyan feladatokra tenyésztettek ki, ahol szaglásukra kell támaszkodniuk, például a vadászkutyák, nyomkövetők, keresőkutyák, vérebek. Nem feledkezhetünk meg a terrierekről sem, akik kiváló orruk mellett különösen érzékeny hallással rendelkeznek, melynek hála a föld alatti járatokban megbújó pici rágcsálók neszezését, cincogását és képesek kiszűrni a környezet megannyi zaja közül.

 

 

Legyen lehetősége a kutyának szabadon mozogni a sétán
Legyen lehetősége a kutyának szabadon mozogni a sétán
Fotó: Freepik

 

 

A kutyák jelentős hányada ma már a család megbecsült tagjaként tölti mindennapjait. Nem várják el tőlük, hogy megfogják a patkányokat és egereket, vagy felkutassák a lelőtt madarakat az erdőben, attól még kutyák, akik bizony ősidők óta szimatolásra „vannak programozva”.

 

 

Mit tehetünk a sétán?

 

… hiszen egy gazdi sem szeretne orra esni kutyájában, miközben az éppen az orrát követi. Kezdjük azzal, hogy megfigyeljük kutyánk viselkedését: mi érdekli, minek az irányában fordul meg vagy cövekel le a sétán, vannak-e tipikus pontok a szokásos útvonalunkon, mennyi ideig vizsgálódik egy-egy ilyen fontos pontnál?

 

 

Séta - Gyakoroljuk a feladatokat, hogy figyeljen a nevére a kutya, hallgasson ránk, ha hívjuk
Séta - Gyakoroljuk a feladatokat, hogy figyeljen a nevére a kutya, hallgasson ránk, ha hívjuk
Fotó: Freepik/@cookie_studio

 

 

 

A másik lényeges dolog, hogy ténylegesen figyeljünk kutyánkra. A séta az ő ideje, róla szól. Rövidke kis életük java-részében annyi mindenhez kell alkalmazkodniuk miattunk, hogy igazán megérdemlik a kikapcsolódást.

 

Ha séta közben a telefonunkat nyomkodjuk vagy a többi gazdival tereferélünk, éppen a lényeg csúszik el: a kapcsolatépítés kutyánkkal, melynek egyik legjobb módja a közös séta.

 

Nem, nem arra gondolunk, amikor katonásan menetelünk egymást mellett, és a kutya egy centit sem moccanhat el a lábunk mellől. Ez egyfelől unalmas, másfelől olyan kényszerítő erővel bír, ami éppen azt veszi el a kutyától, amire a legnagyobb szüksége van ilyenkor: a séta örömét.

 

 

Séta laza pórázon - Minden séta újabb lehetőség a gyakorlásra
Séta laza pórázon - Minden séta újabb lehetőség a gyakorlásra
Fotó: Freepik

 

 

A harmadik szempont pedig a tudatos pórázhasználat. Az ideális egy állítható póráz, mely mindkét végén rendelkezik csattal, és a helyzethez mérten állíthatjuk rövidebbre (pl. 1 méter) vagy hosszabbra (150-180 cm). Szerezzünk be a kutyának egy kényelmes hámot, amiből nem tud kibújni, és ha eddig nehezen ment a séta, kezdjük elölről: szólítsuk kedvesen a nevét, hívjuk magunkhoz, és jutalmazzuk finom falatokkal. Dicsérjük meg, ha lassan sétál mellettünk, és ha szimatolni támad kedve, engedjük meg neki, ha a környezet is alkalmas erre (pl. nem a gyalogátkelőhely közepén vagy a kerítés mögött ugató kutyák orra előtt). Hagyjunk neki időt a nézelődésre is, segítsünk neki lenyugodni, ha valami miatt izgatottá vált. 

 

A negyedik pont: biztosítsunk lehetőséget a kutyának arra, hogy biztonságos keretek között (pl. kutyafuttatóban) szabadon mozoghasson, szaladgálhasson és szimatolhasson. 

 

 

Összegzés

 

Minden kutya szeret szimatolni, erre egyszerűen szükségük van. Ha kedvencünk kifejezetten nagy szimatoló, játszhatunk vele keresőset (pl. jutalomfalatokat a szobában vagy kertben), adhatunk neki olyan feladatokat, ahol az orrát kell használnia, de tudatosan is fejleszthetjük e képességét egy szimatmunka (nose work) tanfolyam keretében. Legyünk kreatívak és kedvesek – kutyusunk meg fogja hálálni!

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, wagwalking.com
Indexkép forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket? Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?
Bár a kutyák elsősorban orrukat használják a világ felfedezéséhez, a többi érzékszervüket is segítségül hívják, így az ízlelésnek is nagyon fontos szerepe van. De milyen ízeket éreznek?

Korlátozás a kutyasétáltásban októberben – minden tudnivaló az őszi ebzárlatról egy helyen! Korlátozás a kutyasétáltásban októberben – minden tudnivaló az őszi ebzárlatról egy helyen!
Ősz közepén már-már óramű popntossággal számíthatunk az ebzárlat elrendelésére - szerencsére folyamatosan javul a helyzet hazánkban, így egyre kisebb területeket érint a korlátozás. Ott azonban, ahol szükség van a rókák veszettség elleni immunizálására, szigorú szabályokat kell betartania a kutyatartóknak!

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Petcast Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A század kutyatartási szokásai veszélyt jelentenek az ebekre Hírek - Címlapon
A század kutyatartási szokásai veszélyt jelentenek az ebekre
Kutyabarát iroda a kutyával utazókért Hírek - Címlapon
Kutyabarát iroda a kutyával utazókért