A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mikor vagy jó gazdi? – A kutyusod szerint

Mert egy kis megerősítés mindig jól jön


2021. október 11., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




A szeptember, ha lehet ilyet írni, igazi doggy-boom volt. Sokatoknál került új kiskutya a családba, jövő héten is például két új szőrmikével fogok dolgozni. Egyre többen mondjátok, hogy szeretnétek jó gazdik lenni és a szívetek szakad meg, amikor úgy érzitek, nem tudtok valami miatt segíteni kutyatársatoknak...



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

 

... Nekem pedig a szívem dobban nagyot ezeknél a mondatoknál. Mert egyértelműen látom, az utóbbi öt-nyolc év tendenciájára vetve egy pillantást, hogy rengetegen vagytok, akik családtagként szeretitek kutyusotokat. Mindemellett persze azt is megadjátok neki, ami fajából, fajtájából, egyedi igényeiből eredően jár neki. Csomószor hangzik el a kérdés, mikor vagytok jó gazdik? Nos, ezt a bonyolult kérdéskört járom én most körül. Remélem, tudok olyat írni, amivel megnyugtatlak és mosolyt is csalok az arcodra.

 

 

Kezdjük ott, mit jelent jó gazdinak lenni a te szemszögedből és mit kutyusod szerint?

 

Végeztem egy kis közvéleménykutatást. Az alábbi válaszok érkeztek tőletek. Akkor vagyok jó gazdi, ha…

  • minden nap háromszor megsétáltatom a kutyusom.
  • megveszem neki a legszebb fekhelyet, a legújabb játékokat.
  • rögtön állatorvoshoz viszem, ha valami baja van.
  • elviszem magammal nyaralni/telelni.
  • rengeteg időt töltök vele.
  • nem zárom ki a kertbe vegetálni.
  • ha mindenre meg tudom őt tanítani.

 

Nos, ezek igazán jó válaszok. A legtöbbeteknél már szívesen lennék kutyus. Kétfelé bontanám ezeket a válaszokat. Ami a legszebb fekhelyet, vadiúj játékokat és a nyaralást illeti, ez sokszor csupán anyagi kérdés. Van, akinél alapvetés ezek biztosítása és van, akinél pluszt jelent, egyfajta többlet-nyújtást kiskedvencének. Akkor sincs vége a világnak azonban, ha a te kutyusodnak olcsóbb, egyszerűbb játékai vannak és családilag barkácsoltatok neki saját kis kuckót.  Akkor se, ha nincs autód, nem tudsz telente síparadicsomban töltődni vagy melegben a tengerparton pancsolni szeretett kutyatársaddal. Hidd el, ugyanolyan boldog lesz, ha elmehet veled – felpattanva a BKV-ra vagy egy vonatra – mondjuk fél napra a Balaton partjára vagy a legközelebbi hegyek egyikéhez kirándulni egy jót. Ha beírod a keresőbe, hogy kirándulóhelyek BKV-val, rengeteg találatot fogsz kapni. De továbbmegyek: ha ez sem megoldható, akkor elég, ha elindultok a szomszédos faluba biciklivel egyet tekerészni vagy felcsimpaszkodtok egy villamosra és felfedezitek a főváros egy új kerületét. Parkokat, kutyafuttatókat, zöld területeket egy labdával felszerelkezve meg némi jutifalattal.

 

 

A közösen töltött idő legyen mindig minőségi!
A közösen töltött idő legyen mindig minőségi!
Fotó: Unsplash - Manuela Meza

 

 

Az állatorvosi ellátás biztosítása vagy a napi séták teljesítése alapvetés, ha felelősen döntöttél amellett, hogy kutyatársat szeretnél.  Kétségtelen, vannak, akik napi kétszer mozgatják kutyusukat a kertes ház mellett; ez is teljesen rendben van. Itt inkább azon van hangsúly, hogy napi szinten biztosítsd neki a felfedezés, az új kutyákkal, emberekkel és helyzetekkel való találkozás lehetőségét. Ezt ugye nem pótolja egy hektáros földdarab sem, ahol nincs semmi új a nap alatt.

 

Az utolsó három válaszotoknál már elgondolkodtam. Kutyául persze. Teljesen igazatok van. Kutyusotok akkor boldog, ha sok időt töltötök vele. Ezzel meg is érkeztünk a lényeghez. Az ő fejében nagyjából egyetlen gondolat van: milyen csodás is gazdival a jelenben lógni! És pont. Emlékszel arra a képre, ami bejárta a netet? Egy ember és egy kutya van egymás mellett, Mindkettő feje fölött buborék, tele gondolatokkal. Az emberében munkahelyi gondok, párkapcsolati történések, elintézendő vásárlások, anyagi megoldandók és valahol leghátul imádott kutyája. A kutyus buborékjában csak gazdi és ő. Hát ennyi és ezt kéne eltanulnunk. Szóval a „rengeteg időt töltök vele” azt jelenti, hogy egy légtérben élhet veled, nincs szeparálva mondjuk a garázsba vagy a kertbe kizárólag. Mindig azt mondom, senki nem várhat el kutyatársától fegyelmet, bizalmat, tiszteletet, ha arra sem méltatja őt az ember, hogy megossza vele önnön területét. 2021-et írunk. Jobbára urbánus közegben létezünk. Nem tanyákat és állatokat kell őriznie a legtöbb kutyának, napi 50-60 km távot minimum lefutva munkavégzése közben. Szűkült életterek vannak körülöttünk, egyre jobban beépített utcákkal, több konfrontációs lehetőséggel. Hogy oldaná meg egy kutyus sikeresen az ebben való eligazodást, ha nincs még csak a közelében sem az az ember, aki megtaníthatná erre?!  Ha nem jöhet be a kutya a házba/lakásba, akkor el van zárva a gazditól. Nem figyelheti őt, nem ismerheti meg szokásait oly mértékben és ütemben, mintha együtt kuckóznának. Nem tudja kifejezni saját szeretetét és kötődési igényét sem. Az alkalmazkodás fokáról nem is beszélve. Embertelennek tartom egy falkaállattal szemben, ha megvonják tőle a kötődés lehetőségét!  

 

 

A közös tanulás, trükközés erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot, ha jól csináljuk!
A közös tanulás, trükközés erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot, ha jól csináljuk!
Fotó: Unsplash - Crew

 

 

A „rengeteg időt töltök vele” sem azt jelenti természetesen, hogy te home office-ban dolgozol egész nap, ő pedig rezignáltan heverészik ezalatt a kanapén. Zéró kontakttal köztetek. Érdemes ilyenkor beiktatnod pár perces, pici szüneteket. Amíg eldobsz neki párszor egy lasztit, megsimogatod, játszotok egy maci-keresős játékot a lakásban, felhívod az öledbe egy puszira, tesztek legalább a délutáni nagy séta előtt egy röpke háztömb körüli kört.

 

Végül a „mindenre megtanítom”… Ha ez azt jelenti számotokra, hogy hetente kitalálsz kutyusodnak új játékot (ez lehet mozgásos játék is, például az öledbe ugorjon fel, te pedig elkapod egyre magasabbra felegyenesedve), trükköt tanítasz, szinten tartva gyakoroljátok a már megtanult engedelmes elemeket, hogy aztán élőben is kifogástalanul menjenek, akkor szuperek vagytok együtt! Apró gondolat arról, mi lehet itt a típushiba? Ha idegesen teszed mindezt. Mert a megfelelési vágy hajt, a teljesítés kényszere. Ha másoknak akarod megmutatni kutyusod ügyességét, nem pedig az együtt töltött minőségi időtök kerül fókuszba.

 

 


 

Összefoglalva, kutyusod szerint akkor vagy jó gazdi, ha…

 

  • az együtt töltött időben kifejezed felé szereteted.
  • az együtt töltött időben engeded felfedezni és tanítod őt.
  • megadod neki a kötődés, szeretete kifejezésének lehetőségét.
  • ha megosztod vele gondolataidat, érzéseidet és igen, a bánatodat is. Hidd el, büszke lesz, ha megvigasztalhat és addig oszthat puszikat, ameddig mosolyogni nem lát.
  • ha kapcsolódsz hozzá a jelen pillanatban és nem ostorozod magad folyton a tökéletességre való törekvés jegyében.  

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Mondial Assistance GesmbH MTI Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyám a lelkitársam - meglepően sokan gondolják így! Hírek - Címlapon
A kutyám a lelkitársam - meglepően sokan gondolják így!
Kutyabaráttá vált a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár Hírek - Címlapon
Kutyabaráttá vált a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár