A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mozgáshiány: nem csak nyugtalanságot, hanem alvászavart is okozhat a kutyáknál

2024. August 29., 06:30


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség




A kutyák alvását megzavaró tényezők között gyakori probléma a mozgáshiány, amely szellemi és fizikai szinten egyaránt megjelenhet. Az alvászavarokat gyakran a kutyák elégtelen lefárasztása és a szellemi stimuláció hiánya okozza. Ugyanakkor a testmozgás jó hatással van a hangulatra: gazdinál és kedvencénél egyaránt!



 (A cikk az infografika után folytatódik!) 

Mozgáshiány okozta nyugtalanság és alvászavar kutyáknál - Alváshormonok kutyáknál

 

 

 

A testmozgás során termelődő hormonok és hatásaik

 

Az endorfinok a test természetes fájdalomcsillapítói, amelyek eufóriát okozhatnak, csökkentik a stresszt és javítják a hangulatot. Fizikai aktivitás során szabadulnak fel, például futás, úszás vagy edzés alatt.

 

A dopamin növeli a motivációt és az örömérzetet. Fontos szerepet játszik a jutalmazás és az élvezet érzésében. Fizikai aktivitás és sikerélmények során szabadul fel és fejt ki hatást.

 

A szerotoninnak - többek között – szerepe van a hangulat és az alvás szabályozásában, embereknél csökkenti a depresszió tüneteit. A napfény és a testmozgás segít a szerotonin normális szintjének megteremtésében.

 

A noreadrenalin és az adrenalin növeli az éberséget, az energiaszintet és segít a stresszhelyzetek kezelésében. Testmozgás során termelődik, különösen akkor, ha az edzés intenzív. Ehhez ajánlott a HIIT alkalmazása: néhány rövid, intenzív edzésszakasz (pl. sprintek, agility pálya) közé hosszabb pihenők beiktatásával.

 

A kortizol stresszhormonként ismert, kis mennyiségben segít a stressz kezelésében és az energia fenntartásában. Rövid ideig tartó intenzív edzés során szabadul fel, de hosszú távon krónikus stresszhez vezethet, ha a szintje túl magas marad.

 

A fenti hormonok mind hozzájárulnak valamilyen módon a stresszhelyzetek okozta hatások csökkentéséhez és a hangulat javításához. Embereknél és kutyáknál is hasonló hormonok termelődnek testmozgás során, és hasonló hatásokat gyakorolnak rájuk, ezért sok esetben ideális, ha a kutya mozgatását a gazdi a saját edzésével köti össze.

 

 

 

 (A cikk az infografika után folytatódik!) 

Mozgáshiány okozta nyugtalanság és alvászavar kutyáknál - Mozgatás és a hormonok

 

 

Ha az egyébként egészséges kutya éjszaka sokat mászkál és felkelti a gazdáját, lehetséges, hogy nincs lefáradva és unatkozik. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás a megfelelő szellemi és fizikai terhelés biztosítása napközben.

 

Segítenek a nagy séták a friss levegőn, játék, vagy akár munka és feladatok végzése. Sajnos, sok gazdi nem tud elegendő időt szánni ezekre a tevékenységekre a mindennapok rohanásában. Segíthet, ha saját edzéstervével köti össze kedvence mozgatását vagy megbíz valakit a kutyasétáltatással.

 

A fel nem dolgozott feszültség hormonálisan is megnyilvánul a kutya szervezetében (pl. stresszhormonok elhúzódó hatása), ami az izmok feszülésében és kötöttségében is megjelenhet. Ez idővel izomcsomókhoz (trigger pontok), majd izomfájdalomhoz vezethet, ami viszont visszahat az idegrendszerre, mivel a felesleges feszülés kényelmetlen, sőt idővel fájdalmas lehet, rontva ezzel a kutya alvásminőségét is. Az ilyen kutyák gyakran idegesek és ingerlékenyek napközben, ami nem csak a mozgáshiány és az izomfeszülés, hanem a kialvatlanság következménye is lehet. Hasznos, ha megtanulod a terápiás kutyamasszázs alapjait és rendszeresen alkalmazod!

 

 

 (A cikk az infografika után folytatódik!) 

Mozgáshiány okozta nyugtalanság és alvászavar kutyáknál - 3 tipp a kutya jó alvásáért

 

 

A mindennapi edzések és mozgatás mellett a nyugtató gyógynövényes kezelések nagyon hasznos kiegészítő eszközt jelentenek a kutya életminőségének javításában. A nyugtató gyógynövények (pl. citromfű, komló, macskagyökér) célja nem a kutya „szedálása”, hanem a túlreagálás csökkentése és az alvásminőség javítása. A gyógynövények között az izomlazító hatású és a görcsoldó növényi hatóanyagok is segítenek a felesleges izomfeszülés oldásában.

 

 

 

Gyógynövényes termékajánló

 

A FitoCavallo RELAMUS gyógynövény-keverék NÉBIH engedéllyel rendelkező állatgyógyászati gyógyhatású termék.

  • Támogatja az izmok anyagcseréjét, csökkenti az izomfeszességet.
  • Segíti az izomregenerációt sérülések és műtétek után.
  • Javítja az izmok oxigénellátottságát és vérellátását.
  • Csökkenti az izomlázra való hajlamot és az izomgyulladást.
  • Fizioterápiás (pl. masszázs, rehab) kezelések kiegészítésére is alkalmas.

 

A FitoCavallo VALEST gyógynövénykeverék ideges, hiperaktív, és a túlzottan domináns, romboló és agresszív viselkedésre hajlamos állatok pozitív irányú befolyásolására szolgál.

Mindkét gyógynövény-keverék eledelhez keverve alkalmazandó, napi két alkalommal. Az állatorvosi kezelés kiegészítésére és egyes esetekben megelőzésre javasolt az alkalmazásuk.

 

 

Mozgáshiány okozta nyugtalanság és alvászavar kutyáknál - Fitocavallo Relamus gyógynövénykeverék

 

 

 


A cikk szerzője Marton Zsófia, agrármérnök, állat-fitoterapeuta, a FitoCavallo termékek fejlesztője, 2005 óta meghívott előadó az Állatorvostudományi Egyetemen.

A szerző könyveiből mindent megtudhatsz a kutyák étrendjében és gyógykezelésében alkalmazható gyógynövényekről és illóolajokról. A kutyabetegségek kezeléséről bővebben a  Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashatsz, míg az állat-fitoterápiás kezelések részletes bemutatását és a Gyógynövénylexikont a Gyógynövények lovaknak, kutyáknak és macskáknak című kiadványban találod meg. A két kötet kapcsolódik egymáshoz, de külön-külön is megvásárolhatók.


 

 

 

A cikk és az infografikák szakmai helyességét ellenőrizte:

 

 

Holivet Állatpatika és Petshop

 

 

 

A cikket és az infografikákat támogatta az állat-fitoterápia szakértője:

 

 

Fitocavallo - gyógynövények lovaknak, kutyáknak és macskáknak

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Mike Burke

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Rettenetesen kiakadt a duci kutya, amikor vízi tornára fogták Rettenetesen kiakadt a duci kutya, amikor vízi tornára fogták
Mintha azt mondta volna "hé srácok, ezt kapjátok azért, hogy nekem itt kell szenvednem!”

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Jubilál hazánk egyik legnagyobb kutyás közössége – fergeteges nappal készülnek a nagy napra! Hírek - Címlapon
Jubilál hazánk egyik legnagyobb kutyás közössége – fergeteges nappal készülnek a nagy napra!
Állatvédelmi szakjogászképzés indul két egyetem együttműködésében Hírek - Címlapon
Állatvédelmi szakjogászképzés indul két egyetem együttműködésében