A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem hatja meg a felnőtt kutyákat a gügyögésünk

2017. január 12., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Bezzeg a kölykök! Érdekes kutatást végeztek a francia tudósok, amiben azt vizsgálták, hogyan reagálnak a kutyák az emberi hangokra. Íme az eredmény!



A kölyökkutyák izgalmasnak, játékra hívónak találják a hozzájuk intézett gügyögésszerű beszédet, a felnőtt egyedek azonban közömbösek maradnak – állapították meg francia szakemberek.

 

A Lyoni Egyetemen dolgozó Nicolas Mathevon és kollégái harminc nő hangját rögzítették, miközben a kutyákról készített fotókat nézegető alanyok olyanokat mondtak, hogy “Szia cukiság! Ki a jó fiú? Gyere ide! Jó fiú! Gyere ide cukifalat! Micsoda jó fiú!”. A nők később elismételték ugyanezeket a szavakat egy személyhez intézve őket – olvasható a Science Magazine honlapon.

 

A kölykök jobban reagálnak arra, ha úgy beszélünk velük, mint a kisbabákkal
A kölykök jobban reagálnak arra, ha úgy beszélünk velük, mint a kisbabákkal
Fotó: thescienceexplorer.com

 

Az emberekhez és a kutyákhoz intézett szavak összehasonlításakor a szakemberek megállapították, hogy a nők magasabb hangon, már-már énekelve szóltak a négylábúakhoz, függetlenül attól, hogy kölyökkutyáról vagy felnőtt példányról mutattak nekik képet. Igaz, a kölyökkutyák esetében még magasabb hangon beszéltek. A kutatók később lejátszották a felvételeket tíz kölyök és tíz felnőtt példánynak egy New York-i állatmenhelyen és videóra vették a kutyák reakcióit.

 

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölt eredmények szerint kilenc kölyök nagyon aktívan reagált a hangszóróból érkezett hangokra, ugatni és futni kezdtek az eszköz felé és néhányan közülük olyan pozícióba vágták magukat, mintha a gügyögő beszédet egyenesen játékra való felhívásként értelmezték volna. Azok a mondatok azonban, amelyeket a nők egy személyhez intéztek, és korántsem voltak olyan kedvesen kimondva, nem hozták lázba őket. A felnőtt kutyákat sem a korosztályukba tartozó társaikhoz, sem a kölykökhöz, sem az emberekhez intézett szavak nem hatották meg. “Csak vetettek egy gyors pillantást a hangszóróra, aztán nem is foglalkoztak vele többet” – mondta Mathevon.

 

Hiába gügyögünk a kutyáknak, valószínűleg nem hatja meg őket
Hiába gügyögünk a kutyáknak, valószínűleg nem hatja meg őket
Fotó: preventivevet.com

 

A kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy mi az oka a felnőtt példányok viselkedésének. Lehet, hogy az idősebb kutyáknak szükségük van a személyes interakcióra, és nem elég számukra, ha egy test nélküli hangot hallanak, vagy ismerős hangra van szükségük ahhoz, hogy reagáljanak. Mathevon szerint a közvetlenül hozzájuk intézett kedves beszéd “felkelti a kölyökkutyák figyelmét”. A szakember úgy véli, hogy ez a fajta beszéd segíthet nekik megtanulni bizonyos szavakat, éppúgy, ahogy az embergyerekeknek segít a nyelvtanulásban, ahogy a felnőttek beszélnek hozzájuk.

 

Más kutatók vitatják ezt az elméletet. Monique Udell, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa szerint a tanulmány azt mutatja, hogy az emberek még a beszédükben “is úgy kezelik a különböző korú kutyákat, mintha csecsemők lennének”, ami valószínűleg fontos szerepet játszik abban, hogy a kutyák ilyen jól “boldogulnak” az emberi környezetben. A kutatók nem tudják, hogy a kiskutyák ösztönösen reagálnak-e így a hozzájuk intézett kedves szavakra, vagy ez tanulható viselkedés.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: preventivevet.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek
Mintha egy angyal küldte volna oda a kiskutyát, a legnehezebb pillanatban. Megható történet!

Néhány hetes kölyökkutyákat mentettek a pénzügyőrök Néhány hetes kölyökkutyákat mentettek a pénzügyőrök
Alig néhány hetes kölyökkutyákat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy román furgonban Komárom-Esztergom vármegyében.

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erre figyelj tápválasztáskor Hírek - Címlapon
Erre figyelj tápválasztáskor
Több mint 300 kiló kutyatápnyi adomány - és még nincs vége! Hírek - Címlapon
Több mint 300 kiló kutyatápnyi adomány - és még nincs vége!