A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem hatja meg a felnőtt kutyákat a gügyögésünk

2017. január 12., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Bezzeg a kölykök! Érdekes kutatást végeztek a francia tudósok, amiben azt vizsgálták, hogyan reagálnak a kutyák az emberi hangokra. Íme az eredmény!



A kölyökkutyák izgalmasnak, játékra hívónak találják a hozzájuk intézett gügyögésszerű beszédet, a felnőtt egyedek azonban közömbösek maradnak – állapították meg francia szakemberek.

 

A Lyoni Egyetemen dolgozó Nicolas Mathevon és kollégái harminc nő hangját rögzítették, miközben a kutyákról készített fotókat nézegető alanyok olyanokat mondtak, hogy “Szia cukiság! Ki a jó fiú? Gyere ide! Jó fiú! Gyere ide cukifalat! Micsoda jó fiú!”. A nők később elismételték ugyanezeket a szavakat egy személyhez intézve őket – olvasható a Science Magazine honlapon.

 

A kölykök jobban reagálnak arra, ha úgy beszélünk velük, mint a kisbabákkal
A kölykök jobban reagálnak arra, ha úgy beszélünk velük, mint a kisbabákkal
Fotó: thescienceexplorer.com

 

Az emberekhez és a kutyákhoz intézett szavak összehasonlításakor a szakemberek megállapították, hogy a nők magasabb hangon, már-már énekelve szóltak a négylábúakhoz, függetlenül attól, hogy kölyökkutyáról vagy felnőtt példányról mutattak nekik képet. Igaz, a kölyökkutyák esetében még magasabb hangon beszéltek. A kutatók később lejátszották a felvételeket tíz kölyök és tíz felnőtt példánynak egy New York-i állatmenhelyen és videóra vették a kutyák reakcióit.

 

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölt eredmények szerint kilenc kölyök nagyon aktívan reagált a hangszóróból érkezett hangokra, ugatni és futni kezdtek az eszköz felé és néhányan közülük olyan pozícióba vágták magukat, mintha a gügyögő beszédet egyenesen játékra való felhívásként értelmezték volna. Azok a mondatok azonban, amelyeket a nők egy személyhez intéztek, és korántsem voltak olyan kedvesen kimondva, nem hozták lázba őket. A felnőtt kutyákat sem a korosztályukba tartozó társaikhoz, sem a kölykökhöz, sem az emberekhez intézett szavak nem hatották meg. “Csak vetettek egy gyors pillantást a hangszóróra, aztán nem is foglalkoztak vele többet” – mondta Mathevon.

 

Hiába gügyögünk a kutyáknak, valószínűleg nem hatja meg őket
Hiába gügyögünk a kutyáknak, valószínűleg nem hatja meg őket
Fotó: preventivevet.com

 

A kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy mi az oka a felnőtt példányok viselkedésének. Lehet, hogy az idősebb kutyáknak szükségük van a személyes interakcióra, és nem elég számukra, ha egy test nélküli hangot hallanak, vagy ismerős hangra van szükségük ahhoz, hogy reagáljanak. Mathevon szerint a közvetlenül hozzájuk intézett kedves beszéd “felkelti a kölyökkutyák figyelmét”. A szakember úgy véli, hogy ez a fajta beszéd segíthet nekik megtanulni bizonyos szavakat, éppúgy, ahogy az embergyerekeknek segít a nyelvtanulásban, ahogy a felnőttek beszélnek hozzájuk.

 

Más kutatók vitatják ezt az elméletet. Monique Udell, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa szerint a tanulmány azt mutatja, hogy az emberek még a beszédükben “is úgy kezelik a különböző korú kutyákat, mintha csecsemők lennének”, ami valószínűleg fontos szerepet játszik abban, hogy a kutyák ilyen jól “boldogulnak” az emberi környezetben. A kutatók nem tudják, hogy a kiskutyák ösztönösen reagálnak-e így a hozzájuk intézett kedves szavakra, vagy ez tanulható viselkedés.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: preventivevet.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erre figyelj tápválasztáskor Hírek - Címlapon
Erre figyelj tápválasztáskor
Több mint 300 kiló kutyatápnyi adomány - és még nincs vége! Hírek - Címlapon
Több mint 300 kiló kutyatápnyi adomány - és még nincs vége!