A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem mindegy a póráz (sem)

A biztonságos kutyasétáltatás a megfelelő pórázválasztással kezdődik


2015. november 22., 13:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
Talán egyetlen kutyatulajdonos sem követ el akkora baklövést, hogy egy tacskó nyakába három kilós pórázt akasszon. Dobermannt sem sétáltatnak csivavának való eszközzel. Nemcsak mókás látványt nyújtanak a rosszul megválasztottak, de roppant veszélyesek is.A pórázok nemcsak színvilágukban változtak meg az elmúlt évtizedek alatt, hanem minőségben is összehasonlíthatatlan lett a különbség. A választék óriási, éppen ezért nem könnyű a döntés vásárláskor.

 

Három alapvető tulajdonságnak kell megfelelnie a pórázunknak:

  • Biztonságos
  • Könnyű
  • Kényelmes

 

A kutya érdeke a jól megválasztott póráz
A kutya érdeke a jól megválasztott póráz
Fotó: claytonleather.com

 

A biztonság a legalapvetőbb elvárás az eszközzel kapcsolatban. Olyan stabil, szakadásmentes anyagból és technikával kell készülnie, hogy bármilyen nagytestű kutyát megtartson. Akkor is, ha az éppen világot látni indulna a másik irányba, mint amerre mi szeretnénk.

A súlya szintén fontos, mind a kutyánk, mind a mi szempontunkból. A kutya méretétől függetlenül találunk könnyű eszközt, mely a hosszú séták esetére is megfelelő.

A póráz kényelmi elvárásai is lényegesek. A séták, futtatások, más kutyákkal való ismerkedések alkalmával fontos, hogy a gazda kezét ne vágja véresre a póráz, és a kutyában se tegyen kárt.

Az eszköz vastagsága szintén kutyafüggő. Inkább a nagyobb termetű egyedek esetén figyeljünk oda, mert a túl vékony póráz hirtelen erő hatására megadhatja magát. A hosszát az alapján döntsük el, hogy mi a célunk a kutyavezetővel. A helyes viselkedés megtanulásának időszakában praktikusabb a rövidebb póráz, mert ezzel gyorsabban továbbíthatók az apróbb jelzések a kutya számára.

 

A váratlan eseményekkor is bírnia kell a strapát
A váratlan eseményekkor is bírnia kell a strapát
Fotó: theanimalbehaviourcentre.co.uk

 

A túl hosszú darab egy sima sétához alkalmatlan. Nem tudjuk kellő mértékben megvédeni sem a kutyánkat, sem a többi sétálót egy veszélyesebb szituációban. A  csévés póráz (Flexi) csak azoknál a négylábúaknál praktikus, akiknek van alapképzettsége, fegyelmezetten viselkednek.

 

A csévés póráz jó választás a fegyelmezett kutyáknak
A csévés póráz jó választás a fegyelmezett kutyáknak
Fotó: prettyfluffy.com

 

A láncos póráz teljesen alkalmatlan eszköz! Sem sétáltatásra, sem kiképzésre nem szabad használni! A kutya viselkedését negatívan alakítja, a valós személyiségét elveszti tőle.

Szintén kerülendő a szöges nyakörv. Kizárólag szakértő kezekbe való, általában az agresszív kutyák megfékezését szolgálja. Egyéb esetekben többet lehet vele ártani, mint amennyi haszonra számíthatunk.

A póráz gondos megválasztása függ a kutya méretétől, fajtájától, temperamentumától és korától is. Ezeket szem előtt tartva vásároljunk megfelelő eszközt. A dizájn, a szín, a forma csak másodlagos elvárás.

 


Indexkép forrás: citydogs.hu
Cikk első megjelenése: 2014. november 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Budapesten is mérgezik a kutyákat Hírek - Címlapon
Budapesten is mérgezik a kutyákat
Hihetetlen állatmentés! Hírek - Címlapon
Hihetetlen állatmentés!