A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem mindegy a póráz (sem)

A biztonságos kutyasétáltatás a megfelelő pórázválasztással kezdődik


2015. november 22., 13:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!




Talán egyetlen kutyatulajdonos sem követ el akkora baklövést, hogy egy tacskó nyakába három kilós pórázt akasszon. Dobermannt sem sétáltatnak csivavának való eszközzel. Nemcsak mókás látványt nyújtanak a rosszul megválasztottak, de roppant veszélyesek is.



A pórázok nemcsak színvilágukban változtak meg az elmúlt évtizedek alatt, hanem minőségben is összehasonlíthatatlan lett a különbség. A választék óriási, éppen ezért nem könnyű a döntés vásárláskor.

 

Három alapvető tulajdonságnak kell megfelelnie a pórázunknak:

  • Biztonságos
  • Könnyű
  • Kényelmes

 

A kutya érdeke a jól megválasztott póráz
A kutya érdeke a jól megválasztott póráz
Fotó: claytonleather.com

 

A biztonság a legalapvetőbb elvárás az eszközzel kapcsolatban. Olyan stabil, szakadásmentes anyagból és technikával kell készülnie, hogy bármilyen nagytestű kutyát megtartson. Akkor is, ha az éppen világot látni indulna a másik irányba, mint amerre mi szeretnénk.

A súlya szintén fontos, mind a kutyánk, mind a mi szempontunkból. A kutya méretétől függetlenül találunk könnyű eszközt, mely a hosszú séták esetére is megfelelő.

A póráz kényelmi elvárásai is lényegesek. A séták, futtatások, más kutyákkal való ismerkedések alkalmával fontos, hogy a gazda kezét ne vágja véresre a póráz, és a kutyában se tegyen kárt.

Az eszköz vastagsága szintén kutyafüggő. Inkább a nagyobb termetű egyedek esetén figyeljünk oda, mert a túl vékony póráz hirtelen erő hatására megadhatja magát. A hosszát az alapján döntsük el, hogy mi a célunk a kutyavezetővel. A helyes viselkedés megtanulásának időszakában praktikusabb a rövidebb póráz, mert ezzel gyorsabban továbbíthatók az apróbb jelzések a kutya számára.

 

A váratlan eseményekkor is bírnia kell a strapát
A váratlan eseményekkor is bírnia kell a strapát
Fotó: theanimalbehaviourcentre.co.uk

 

A túl hosszú darab egy sima sétához alkalmatlan. Nem tudjuk kellő mértékben megvédeni sem a kutyánkat, sem a többi sétálót egy veszélyesebb szituációban. A  csévés póráz (Flexi) csak azoknál a négylábúaknál praktikus, akiknek van alapképzettsége, fegyelmezetten viselkednek.

 

A csévés póráz jó választás a fegyelmezett kutyáknak
A csévés póráz jó választás a fegyelmezett kutyáknak
Fotó: prettyfluffy.com

 

A láncos póráz teljesen alkalmatlan eszköz! Sem sétáltatásra, sem kiképzésre nem szabad használni! A kutya viselkedését negatívan alakítja, a valós személyiségét elveszti tőle.

Szintén kerülendő a szöges nyakörv. Kizárólag szakértő kezekbe való, általában az agresszív kutyák megfékezését szolgálja. Egyéb esetekben többet lehet vele ártani, mint amennyi haszonra számíthatunk.

A póráz gondos megválasztása függ a kutya méretétől, fajtájától, temperamentumától és korától is. Ezeket szem előtt tartva vásároljunk megfelelő eszközt. A dizájn, a szín, a forma csak másodlagos elvárás.

 


Indexkép forrás: citydogs.hu
Cikk első megjelenése: 2014. november 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt 6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt
Ha valamilyen okból kifolyólag ketrecet kell használnunk otthon, fontos, hogy a kutya ne büntetésként élje meg a helyzetet. Mit tehetünk, hogy jól érezze magát benne?

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám? Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?
A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Budapesten is mérgezik a kutyákat Hírek - Címlapon
Budapesten is mérgezik a kutyákat
Hihetetlen állatmentés! Hírek - Címlapon
Hihetetlen állatmentés!