A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem mindegy a póráz (sem)

A biztonságos kutyasétáltatás a megfelelő pórázválasztással kezdődik


2015. november 22., 13:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
Talán egyetlen kutyatulajdonos sem követ el akkora baklövést, hogy egy tacskó nyakába három kilós pórázt akasszon. Dobermannt sem sétáltatnak csivavának való eszközzel. Nemcsak mókás látványt nyújtanak a rosszul megválasztottak, de roppant veszélyesek is.A pórázok nemcsak színvilágukban változtak meg az elmúlt évtizedek alatt, hanem minőségben is összehasonlíthatatlan lett a különbség. A választék óriási, éppen ezért nem könnyű a döntés vásárláskor.

 

Három alapvető tulajdonságnak kell megfelelnie a pórázunknak:

  • Biztonságos
  • Könnyű
  • Kényelmes

 

A kutya érdeke a jól megválasztott póráz
A kutya érdeke a jól megválasztott póráz
Fotó: claytonleather.com

 

A biztonság a legalapvetőbb elvárás az eszközzel kapcsolatban. Olyan stabil, szakadásmentes anyagból és technikával kell készülnie, hogy bármilyen nagytestű kutyát megtartson. Akkor is, ha az éppen világot látni indulna a másik irányba, mint amerre mi szeretnénk.

A súlya szintén fontos, mind a kutyánk, mind a mi szempontunkból. A kutya méretétől függetlenül találunk könnyű eszközt, mely a hosszú séták esetére is megfelelő.

A póráz kényelmi elvárásai is lényegesek. A séták, futtatások, más kutyákkal való ismerkedések alkalmával fontos, hogy a gazda kezét ne vágja véresre a póráz, és a kutyában se tegyen kárt.

Az eszköz vastagsága szintén kutyafüggő. Inkább a nagyobb termetű egyedek esetén figyeljünk oda, mert a túl vékony póráz hirtelen erő hatására megadhatja magát. A hosszát az alapján döntsük el, hogy mi a célunk a kutyavezetővel. A helyes viselkedés megtanulásának időszakában praktikusabb a rövidebb póráz, mert ezzel gyorsabban továbbíthatók az apróbb jelzések a kutya számára.

 

A váratlan eseményekkor is bírnia kell a strapát
A váratlan eseményekkor is bírnia kell a strapát
Fotó: theanimalbehaviourcentre.co.uk

 

A túl hosszú darab egy sima sétához alkalmatlan. Nem tudjuk kellő mértékben megvédeni sem a kutyánkat, sem a többi sétálót egy veszélyesebb szituációban. A  csévés póráz (Flexi) csak azoknál a négylábúaknál praktikus, akiknek van alapképzettsége, fegyelmezetten viselkednek.

 

A csévés póráz jó választás a fegyelmezett kutyáknak
A csévés póráz jó választás a fegyelmezett kutyáknak
Fotó: prettyfluffy.com

 

A láncos póráz teljesen alkalmatlan eszköz! Sem sétáltatásra, sem kiképzésre nem szabad használni! A kutya viselkedését negatívan alakítja, a valós személyiségét elveszti tőle.

Szintén kerülendő a szöges nyakörv. Kizárólag szakértő kezekbe való, általában az agresszív kutyák megfékezését szolgálja. Egyéb esetekben többet lehet vele ártani, mint amennyi haszonra számíthatunk.

A póráz gondos megválasztása függ a kutya méretétől, fajtájától, temperamentumától és korától is. Ezeket szem előtt tartva vásároljunk megfelelő eszközt. A dizájn, a szín, a forma csak másodlagos elvárás.

 


Indexkép forrás: citydogs.hu
Cikk első megjelenése: 2014. november 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni 8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni
Szófogadatlan, rombol, unalmában mindenfélével elfoglalja magát? A gazdi legnagyobb meglepetésére, holott csupán arról van szó, hogy több figyelmet és foglalkozást igényelne. Lássuk az árulkodó jeleket!

Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez
A kutya testbeszédének megértése elengedhetetlen a bizalmon és szereteten alapuló, erős kapcsolat megteremtéséhez gazdi és kedvence között. Ha odafigyelünk ezekre a jelekre, könnyebben megtudhatjuk, hogyan is érzi magát négylábú barátunk.

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Alapvető tudnivalók Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Alapvető tudnivalók
Az ember legjobb barátja a kutya. Ez fordítva is igaz? Egy kutya egy életen át hűségesen mellettünk áll, ezt a szívességet hálálhatjuk meg oly módon, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla.

Automata póráz: mindegy milyen nyakörvet választunk mellé, megrántása könnyen sérülést okozhat Automata póráz: mindegy milyen nyakörvet választunk mellé, megrántása könnyen sérülést okozhat
Számos nyakörvtípus veszélyességét tesztelte a Notthinghami Trent Egyetem kutatócsoportja. Egy kutyanyakat utánzó modellen nyomásmérővel mérték meg, mekkora nyomást fejt ki a nyakörv és az automata póráz, ha meghúzzák a szárat.

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Közérdekű információk kutyatartóknak a koronavírus járvány idejére - minden egy helyen, folyamatosan frissítve! Közérdekű információk kutyatartóknak a koronavírus járvány idejére - minden egy helyen, folyamatosan frissítve!
Naprakész információk kutyatartók számára a koronavírus járvány kapcsán elrendelt korlátozásokról, ideiglenesen bevezetett szabályokról. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják 5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják
A kutyáink rendkívül intelligensek, könnyen tanulnak. Mégis, van, hogy elfelejtjük: ők nem emberek. Az embertársainkkal való kommunikációnk nem biztos, hogy érthető a kutyák számára is.

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt. Vizslatúra AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Budapesten is mérgezik a kutyákat Hírek - Címlapon
Budapesten is mérgezik a kutyákat
Hihetetlen állatmentés! Hírek - Címlapon
Hihetetlen állatmentés!