A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Németországban is bevezetik a kutyajogsit

2016. május 25., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Nevelés




Kutyajogosítványt vezetnek be a német fővárosban. A fogadtatás egyelőre megoszló: van aki örül neki és támogatja, ám sok kutyás szinte sértésnek veszi az új szabályt.



A nemrégiben elfogadott tervezet szerint kutyajogosítványt vezetnek be Berlinben. Az engedély birtokában több új szabályozás, korlátozás alól mentesülnek a jogsis gazdik és kutyáik: az egyik legfontosabb talán az, hogy ezek a kutyák póráz nélkül is sétálhatnak majd Berlin utcáin és parkjaiban. A fővárosban egyébként közel 100 000 kutyát tartanak nyilván.

 

A kutyajogsival igazolni tudja a gazda, hogy kutyája rendelkezik minimum egy alapképzéssel és hogy nem jelent veszélyt környezetére, hiszen gazdája teljes mértékben kontrollálni tudja őt. A jogosítvány megszerzéséhez egy vizsgát kell tennie a gazdinak és a kutyájának. (A vizsga ára 100 euro.) Az új, kutyákra vonatkozó szabályok egyébként többek között azt is tartalmazzák, hogy a 30 centiméter marmagasságnál magasabb kutyák számára kötelező lesz a póráz. Az ennél kisebb kutyák mentesülnek - a jogosítvánnyal rendelkezők szintén.

 

A kistestű kutyákra nézve is kötelező lesz a póráz - kivéve a legkisebbeket
A kistestű kutyákra nézve is kötelező lesz a póráz - kivéve a legkisebbeket
Fotó: windycitypaws.com

 

A kutyajogosítvány elsődleges célja az, hogy a gazda bármikor igazolni tudja azt, hogy kutyáját biztonságosan irányítani tudja, és hogy kedvence nem jelent veszélyt se az emberekre, se más kutyákra. A gyakorlati vizsga során olyan mindennapi helyzeteket vesznek sorra, mint az említett póráz nélküli séta, vagy épp a viselkedés egy kutyabarát kávézóban. Emellett a gazdinak egy elméleti tesztet is meg kell csinálni, így válik teljessé a kutyajogosítvány. Ennek elemei a kutyák viselkedésének ismerete, azok tanításának módja stb.

 

A jogosítvány hírének nem minden kutyás örül maradéktalanul. Egyrészt a vizsga díját, másrészt az ez után évente fizetendő 40 eurós adót sokallják a gazdik - kicsit úgy érzik, hogy ennek az lesz a következménye, hogy a gazdag gazdik kutyái szabadon szaladgálhatnak, míg a kevésbé módos gazdik kutyái pedig csak pórázon sétálhatnak.

 

Csak a jogosítvánnyal rendelkező kutya sétálhat szabadon, póráz nélkül
Csak a jogosítvánnyal rendelkező kutya sétálhat szabadon, póráz nélkül
Fotó: animals.onehowto.com


Berlin a hírek szerint egyébként kezd egyre ellentmondásosabbá válni a kutyások szempontjából. A városban rendkívül sok kutyabarát hely van - szinte mindenhová beengedik a négylábúakat, és a tömegközlekedésben is könnyebb dolguk van, mint az itthoni kutyásoknak. Ezzel szemben a tavalyi évben már több kirándulóhelyet és strandolási lehetőséget is elzártak a kutyások elől. A másik oldalról is tapasztalhatóak mulasztások: nagyon sok kutyatartó “felejti el” felszedni kutyája után az ürüléket, amin méltán háborodnak fel a lakók (legyen az kutyás vagy nem-kutyás).

 

 

Forrás: hundeschulen.de berlinonline.de citylab.com
Indexkép forrás: dogtime.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya, aki Mustanggal szeret száguldani Hírek - Címlapon
A kutya, aki Mustanggal szeret száguldani
Felelőtlen gazda: a forró autóban hagyta kutyáját - eljárás indult ellene Hírek - Címlapon
Felelőtlen gazda: a forró autóban hagyta kutyáját - eljárás indult ellene