A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Németországban is bevezetik a kutyajogsit

2016. május 25., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Nevelés




Kutyajogosítványt vezetnek be a német fővárosban. A fogadtatás egyelőre megoszló: van aki örül neki és támogatja, ám sok kutyás szinte sértésnek veszi az új szabályt.



A nemrégiben elfogadott tervezet szerint kutyajogosítványt vezetnek be Berlinben. Az engedély birtokában több új szabályozás, korlátozás alól mentesülnek a jogsis gazdik és kutyáik: az egyik legfontosabb talán az, hogy ezek a kutyák póráz nélkül is sétálhatnak majd Berlin utcáin és parkjaiban. A fővárosban egyébként közel 100 000 kutyát tartanak nyilván.

 

A kutyajogsival igazolni tudja a gazda, hogy kutyája rendelkezik minimum egy alapképzéssel és hogy nem jelent veszélyt környezetére, hiszen gazdája teljes mértékben kontrollálni tudja őt. A jogosítvány megszerzéséhez egy vizsgát kell tennie a gazdinak és a kutyájának. (A vizsga ára 100 euro.) Az új, kutyákra vonatkozó szabályok egyébként többek között azt is tartalmazzák, hogy a 30 centiméter marmagasságnál magasabb kutyák számára kötelező lesz a póráz. Az ennél kisebb kutyák mentesülnek - a jogosítvánnyal rendelkezők szintén.

 

A kistestű kutyákra nézve is kötelező lesz a póráz - kivéve a legkisebbeket
A kistestű kutyákra nézve is kötelező lesz a póráz - kivéve a legkisebbeket
Fotó: windycitypaws.com

 

A kutyajogosítvány elsődleges célja az, hogy a gazda bármikor igazolni tudja azt, hogy kutyáját biztonságosan irányítani tudja, és hogy kedvence nem jelent veszélyt se az emberekre, se más kutyákra. A gyakorlati vizsga során olyan mindennapi helyzeteket vesznek sorra, mint az említett póráz nélküli séta, vagy épp a viselkedés egy kutyabarát kávézóban. Emellett a gazdinak egy elméleti tesztet is meg kell csinálni, így válik teljessé a kutyajogosítvány. Ennek elemei a kutyák viselkedésének ismerete, azok tanításának módja stb.

 

A jogosítvány hírének nem minden kutyás örül maradéktalanul. Egyrészt a vizsga díját, másrészt az ez után évente fizetendő 40 eurós adót sokallják a gazdik - kicsit úgy érzik, hogy ennek az lesz a következménye, hogy a gazdag gazdik kutyái szabadon szaladgálhatnak, míg a kevésbé módos gazdik kutyái pedig csak pórázon sétálhatnak.

 

Csak a jogosítvánnyal rendelkező kutya sétálhat szabadon, póráz nélkül
Csak a jogosítvánnyal rendelkező kutya sétálhat szabadon, póráz nélkül
Fotó: animals.onehowto.com


Berlin a hírek szerint egyébként kezd egyre ellentmondásosabbá válni a kutyások szempontjából. A városban rendkívül sok kutyabarát hely van - szinte mindenhová beengedik a négylábúakat, és a tömegközlekedésben is könnyebb dolguk van, mint az itthoni kutyásoknak. Ezzel szemben a tavalyi évben már több kirándulóhelyet és strandolási lehetőséget is elzártak a kutyások elől. A másik oldalról is tapasztalhatóak mulasztások: nagyon sok kutyatartó “felejti el” felszedni kutyája után az ürüléket, amin méltán háborodnak fel a lakók (legyen az kutyás vagy nem-kutyás).

 

 

Forrás: hundeschulen.de berlinonline.de citylab.com
Indexkép forrás: dogtime.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz
Együtt a szabadban? Így varázsolhatod örömteli élménnyé kedvenced társaságában.

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya, aki Mustanggal szeret száguldani Hírek - Címlapon
A kutya, aki Mustanggal szeret száguldani
Felelőtlen gazda: a forró autóban hagyta kutyáját - eljárás indult ellene Hírek - Címlapon
Felelőtlen gazda: a forró autóban hagyta kutyáját - eljárás indult ellene