A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Őszi kirándulás kutyával - Első lépés, a Tervezés

2024. szeptember 19., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Napsütés, kellemes meleg, friss levegő. Mi is lehetne jobb alkalom egy kis kutyás kimozdulásra, mint az ősz? Mire figyeljünk, mielőtt elindulnánk?



 

Elmerülni a varázslatos színekbe boruló táj látványában, kikapcsolódni a mindennapokból, elengedni a stresszt – tenni mindezt imádott kedvencünk társaságában ősszel! Ugye milyen nagyszerűen hangzik?

 

Ám ahhoz, hogy valóban jól érezhessük magunkat, és biztonságban tölthessük el közös szabadidőnket, jó néhány dologra érdemes odafigyelni. Első lépésben mindjárt kezdjük is azzal, hogyan tervezzük meg a kirándulást?

 

 

Tervezés – Az élménydús őszi kaland kulcsa

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Tervezzük meg az útvonalat, már otthon előre
Őszi kirándulás kutyával - Tervezzük meg az útvonalat, már otthon előre
Fotó: Freepik

 

 

1) A tökéletes őszi túraútvonal kiválasztása

 

A tökéletes alatt itt nem általánosságokban beszélünk, hanem a „nekünk való” kirándulásról. Ehhez elengedhetetlen önmagunk és kutyáink alapos ismerete, hiszen egy 5 hónapos virgonc kölyökkel ugyanúgy nem indulunk el 10 kilométeres sétára, mint egy öregecske, de még aktív ebbel.

 

Az ok egész egyszerű: egy ilyen hosszú táv, a göröngyös talajon való mozgás, a fel-alá rohangászás túlzott megterheléssel járna a fejlődésben lévő kölyök szervezetének, csakúgy mint egy idősebb kutyus ízületeinek, csontozatának, izomzatának, és persze a szív és tüdő is fokozottan dolgoznak ilyenkor.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Kistestű, rövidlábú, kölyök és idős kutyákkal inkább rövid távokra menjünk.jpg
"Lassíts, Anya! Nem bírom a tempót!"
Őszi kirándulás kutyával - Kistestű, rövidlábú, valamint kölyök és idős kutyákkal inkább rövid távokra menjünk
Fotó: Freepik

 

 

A kevesebb nemcsak néha több, hanem esetükben is, hiszen bőven elegendő egy kellemes séta a viszonylag sík ösvényen, ahol szabadon mozoghatnak, szimatolhatnak és kedvükre pihenhetnek, amikor elfáradnak. Okosan kell kiválasztani a túraútvonalat, de mire is figyeljünk?

 

 

A túraösvény legyen kutyabarát

 

Kerüljük azokat a természetvédelmi helyeket, ahol kifejezetten tábla tiltja a kutyás kirándulást. Olvassunk utána, hogy a kiszemelt útvonalon életbe lépett-e bármilyen korlátozás (pl. szarvasbőgés, vadászat, ebzárlat miatt), és ha igen, mettől-meddig tart térben és időben.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Ha elfáradtunk, nyugodtan pihenjünk egyet.jpg
Őszi kirándulás kutyával - Ha elfáradtunk, nyugodtan pihenjünk egyet.jpg
Fotó: Freepik

 

 

Legyünk tisztában kutyánk fizikai képességeivel

 

És itt nem a teljesítőképesség határát értjük, amit bátran kitolhatunk. Nem az a cél, hogy rogyásig lefáradjon a kutya (és a gazdi), hanem az, hogy jól érezzük magunkat! A meredek emelkedők és lejtők kihívást jelenthetnek a kistestű, aprólábú kutyáknak, de a nagytestű és óriás ebek ízületeinek is megterhelő lehet! Egy kis izomláz még belefér, és valószínűleg lesz is.

 

Gondoljunk csak bele: ugye, hogy sokkal jobb kellemesen elfáradva, vidám élményekkel gazdagodva hazatérni, mint robot módjára menetelni sok-sok kilométeren át? (Aztán összeesni a kanapén és két napig kidőlve lenni...)

 

 

2) Készítsük össze a szükséges felszerelést

 

Amikor őszi sétára indulunk, egy kicsit másként kell összepakolnunk a hátizsákot, mint például nyáron – főleg, ha kedvencünk is velünk tart a kalandra. Íme egy ellenőrző lista a kötelező dolgokról a kutyával való őszi túrához:

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Kiskutya és méretes hátizsák, amiben minden fontos benne van.jpg
Őszi kirándulás kutyával - Kiskutya és méretes hátizsák, amiben minden fontos benne van
Fotó: Freepik

 

 

Vízálló kutya esőkabát

Az őszi időjárás kiszámíthatatlan. Egy vízálló minőségi kutyakabát azonban szárazon és melegen tartja kutyusunkat akkor is, ha feltámad a szél, elkezd esni az eső, vagy hirtelen hűvösebbre vált az idő (például árnyékos völgybe érve vagy sűrű erdőn áthaladva).

 

Csúszásmentes kutyacipő

Az út veszélyes lehet az ősszel lehulló nedves levelek miatt. Védjük a kutya mancsát az avarban megbúvó élesebb tereptárgyaktól. Ilyenek például: kidőlt fa szilánkos végei, nagyobb kövek, sziklás talaj. A gumírozott talpú kutyacipő csúszós felületen is jobb tapadást biztosít.

 

Szigetelt vizes palack és itatótál

Kutyáink ugyanúgy meg fognak szomjazni a kirándulás során, mint mi. Sőt! Gyakran még többet is mozognak, ezért fontos, hogy kellő mennyiségű víz legyen nálunk. Válasszunk jól záródó vizespalackokat, az összehajtható itatótál pedig különösen praktikus, mivel kisebb helyet foglal el hátizsákunkban.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Merüljünk el a tájban
Őszi kirándulás kutyával - Merüljünk el a tájban
Fotó: Freepik/@wayhomestudio

 

 

Jutalomfalat

Van még kérdés? Viccet félretéve: válasszunk könnyű és finom falatokat, melyeket kedvencünk is örömmel fogyaszt. Nekünk is jól tud esni egy szendvics vagy energiaszelet a kirándulás során – kutyusunk pocakjáról se feledkezzünk meg a nekivaló falatokkal!

 

Hám

Válasszunk a kutya számára kényelmes hámot, mely egy hosszabb, több órán át tartó kirándulás során is könnyen viselhető, biztonságos. Ne akkor adjuk rá először, amikor túrázni indulunk - olyan ez, mint egy új cipő, amit érdemes "bejáratni" otthon, mielőtt egész nap a lábunkon lenne. Szoktassuk hozzá a kutyát a hám viseléséhez, állítsuk be a méretet, és dicsérjük sűrűn, ha gondtalanul mozog benne. 

 

Póráz

A legtöbb helyen törvényi előírás, hogy a kutya pórázon legyen tartva. Emellett viszont rendkívül hasznos is ez az eszköz, ha kedvencünk rövid ideje van velünk, még éppen csak ismerkedünk egymással, dolgozunk a biztonságos kötődésen, vagy éppen csak tanulgatjuk a behívást.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Jobb, ha van rajta nyakörv, biléta és hám
Őszi kirándulás kutyával - Jobb, ha van rajta nyakörv, biléta és hám
Fotó: Freepik

 

 

Attól, hogy kiszabadulunk a természetbe, ahol másokkal „tutira” nem fogunk találkozni, még nem jelenti azt, hogy bátran elengedhetjük a kutyát, hadd csináljon, amit csak akar. Egyfelől veszélybe sodorhatja magát, ha eltűnik a szemünk elől, és el is veszhet. Egyiket sem szeretnénk, ugye?

 

Még a bombabiztos behívás mellett is történhet bármi, például neszezés hallatán berohan a bozótosba. Nem tudhatjuk, nincs-e arra mélyedés vagy elfeledett gödör/kút, esetleg olyan földes út, ahol autó is jöhet, vagy lovasok járhatnak. Használjunk inkább egy 10-15 méteres pórázt a biztonság kedvéért, és jól belátható helyen engedjük csak el a kutyát, például tágasabb zöld pihenőn.

 

Kakizacsi

Mindnyájunk felelőssége, hogy az ösvényeket t jó állapotban tartsuk. Vigyünk magunkkal kakizacsikat, és ne hagyjunk hátra szemetet saját magunk után sem (papírzsepi, csokipapír, stb.). A „Ne hagyj nyomot” hozzáállás etikus és könnyedén betartható.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - A legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát
Őszi kirándulás kutyával - A legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát
Fotó: Freepik/@prostooleh

 

 

Nyakörv és biléta

Ha minden óvintézkedés ellenére is elszakadnánk kedvencünktől, a bilétán szereplő információk életmentők lehetnek. A megtalálók tudni fogják, hogyan szólítsák a kutyát, és milyen telefonszámon értesítsék a gazdit. A kötelező mikrochip nem elég: fontos, hogy adataink és elérhetőségeink mindig naprakészek legyenek az állatorvosi és az országos PetVetData rendszerben!

 

 

Összegzés

 

A kutyával való túrázás örömteli élmény lehet. A megfelelő felkészüléssel, a lehetséges problémák észben tartásával és a biztonságot szem előtt tartva megannyi kellemes emléket gyűjthetünk. Figyeljünk oda egymásra, de azért ne feledkezzünk meg elmerülni az őszi táj varázsában.

 

Forrás: firemaplegear.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Őszi kirándulás kutyával - Az évszakkal járó kihívások Őszi kirándulás kutyával - Az évszakkal járó kihívások
Hőmérséklet ingadozás, nedves avar, gyors sodrású folyók... Megannyi veszélyt rejthet a természet ősszel is, de ettől még nem szabad lemondanunk a túrázásról. Mire figyeljünk, ha útnak indulunk?

Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben átvészelhetik a hideget Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben átvészelhetik a hideget
Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben kényelmesebben átvészelhetik a hideg hónapokat, míg nem találnak gazdára.

Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám? Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám?
Nem jó érzés látni, amikor imádott kutyusunk szenved. Folyton viszket valamije, alig tud pihenni, türelmetlenné válik, nem tud figyelni... Szóval vacakul érzi magát. De mitől?

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!
Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!

Ehet a kutya almát? Ehet a kutya almát?
A különböző almafajták különösen ízletesek, amit kutyánk orra is megérez, ahol beleharapunk a roppanós gyümölcsbe. Adhatunk neki belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Petcast JULIUS-K9 Rehabportál Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sérült kutyát mentettek a rendőrök a 8-as főútról Hírek - Címlapon
Sérült kutyát mentettek a rendőrök a 8-as főútról
Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben átvészelhetik a hideget Hírek - Címlapon
Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben átvészelhetik a hideget