A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Őszi kirándulás kutyával – Tippek kezdőknek és haladóknak

2024. október 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Az őszi táj szépsége mindig elbűvöl. Ha kedvencünk társaságában szeretnénk felfedezni a természet csodáit, érdemes alaposan felkészülni. Tanácsaink segítségével még kellemesebb és biztonságosabb lehet a kutyás kirándulás!



 

Cikkünk első részében az őszi kirándulás megtervezéséhez nyújtottunk segítséget, míg a folytatásban az évszakkal járó kihívásokat gyűjtöttük össze. Ezúttal további tippeket szeretnénk ajánlani kezdődnek és haladóknak egyaránt. 

 

  1. Őszi kirándulás kutyával - Első lépés, a Tervezés
     
  2. Őszi kirándulás kutyával - Az évszakkal járó kihívások

 

 

Őszi kirándulás kutyával - A cél, érezzük jól magunkat
Őszi kirándulás kutyával - A cél, érezzük jól magunkat
Fotó: Freepik/@artursafronovvvv

 

 

Tippek kezdőknek

 

Először is a kulcsszó: lazíts! Ha most készülünk életünk első nagyobb túrájára, akkor természetes, hogy izgulunk. Ez pedig könnyen átragad kedvencünkre is. Bemelegítésként elmehetünk egy rövidebb, 2-3 kilométeres kirándulásra a közeli erdőségbe vagy egy tó körül, hogy megtapasztaljuk, miként viselkedik kutyánk ebben a környezetben.

 

Mennyire élénkül fel, mennyire vonják el a figyelmét a szagok és a látvány? Tud-e ránk hallgatni, vagy a szokásos sétáknál kicsivel több erőfeszítésünkbe telik, mire meghallja a nevét? Képes végrehajtani, amit kérünk tőle? Gondolunk itt olyan egyszerű dolgokra, mint az „ül”, „fekszik”, „marad”. Ezek nagyon hasznosak tudnak lenni, ha például más kirándulók jönnek szembe a szűk ösvényen, és félre kell állnunk, hogy elhaladhassanak.

 

 

​Őszi kirándulás kutyával - A behívásnak működnie kell. Gyakoroljuk be az alapvető vezényszavakat már a kirándulás előtt
​Őszi kirándulás kutyával - A behívásnak működnie kell. Gyakoroljuk be az alapvető vezényszavakat már a kirándulás előtt
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

Figyeljük meg azt is, mennyire fárad el egy-egy ilyen alkalommal. Ha lehetősége lesz rá, hogy szabadon mozogjon, valószínűleg sokkal hamarabb gyűjti be a kilométereket, mint várnánk. Az a kellemes 2-3 kilométer a kutya számára a duplája, akár a triplája is lehet. Ha nincsen edzésben, akkor ez megterhelő lesz a szervezete számára, ezért eleinte inkább használjunk hosszú 5-15 méteres pórázt. Így nagyobb kontrollunk lesz afelett, mennyire használja el erejét. A kirándulás, túrázás célja nem az, hogy „rogyásig” lefáradjon a kutya – törekedjünk az egyensúlyra!

 

 

Tippek haladóknak

 

Ha már tapasztaltak vagyunk a kutyás túrázás terén, választhatunk nehezebb útvonalat – természetesen kedvencünk fizikai képességeinek figyelembe vételével. Talán már nem riadunk meg attól, ha váratlanul leszakad az ég, vagy az ösvényen előre nem látott akadállyal találjuk szembe magunkat, például egy kidőlt fa vagy rövidebb sziklás terep.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Lehet, hogy vinnünk kell a kutyát, ha elfáradt
Őszi kirándulás kutyával - Lehet, hogy vinnünk kell a kutyát, ha elfáradt
Fotó: Freepik/@svetlanasokolova

 

 

Előfordulhat olyan is, hogy egy-egy szakaszon kézben kell átvinnünk kutyánkat. Kistestű és közepes méretű ebeknél még könnyebben megoldható a feladat, de nagyobb testű kutyánál már komoly kihívás lehet. Sérülés esetén szükségünk lehet segítségre, ezért érdemes magunknál tartani a helyi kutató-mentőszolgálat elérhetőségét.

 

 

Teendők őszi kirándulás során

 

  • Ellenőrizzük, hogy a választott túraútvonal valóban kutyabarát-e.
  • Tartsuk kedvencünket pórázon olyan helyeken, ahol számíthatunk vadon élő állatok felbukkanására.
  • Vigyünk magunkkal elsősegély-készletet: gazdinak és kutyusnak egyaránt.
  • Igyunk rendszeresen, és kutyánkat is itassuk meg.
  • Ha hosszabb túrát választottunk, induljunk el kora reggel, hogy még sötétedés előtt visszaérhessünk az autóhoz.
  • Csomagoljunk magas energiatartalmú ennivalót magunknak, kedvencünknek pedig energiadús jutalomfalatot, mely segít, ha kezdene fáradni.

 

Őszi kirándulás kutyával - Pihenés közben készíthetünk aranyos fényképeket
Őszi kirándulás kutyával - Pihenés közben készíthetünk aranyos fényképeket
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

  • Legyen a kutya nyakörvén vagy hámján a nevével és a gazdi telefonszámával ellátott biléta, mely azt is jelzi, hogy a kutyában van mikrochip.
  • A túra megtervezése során számítsuk bele a szüneteket is. Óránként érdemes 10 perc pihenőt tartani, amikor megitatjuk kutyánkat, megnézzük, jó helyen járunk-e. Ha idősebb a kutyus, vagy nehezebb terepet választottunk, számoljunk azzal is, hogy lassabb tempóban fogunk tudni haladni, és hosszabb szünetekre lehet szükség.
  • Tegyünk a hátizsákba egy plusz pulóvert az esőkabát mellé, hátha hirtelen rosszabbra fordulna az időjárás. Ha kutyánk fázós, az esőkabátja mellé tegyünk be neki is egy melegítő mellényt vagy pulóvert. Az autóba készítsünk be néhány törölközőt is, amivel áttörölhetjük, ha vizes lett a bundája.
  • Vizsgáljuk át a felszerelésünket a túra előtt, hogy minden fontos dolgot bepakoltunk-e.
  • Vigyük magunkkal a kutya oltási könyvét (oltásai legyenek naprakészek).

 

Őszi kirándulás kutyával - Ha felmászik valahova, segítsünk neki lejönni, de inkább kerüljük a veszélyes helyzeteket
Őszi kirándulás kutyával - Ha felmászik valahova, segítsünk neki lejönni, de inkább kerüljük a veszélyes helyzeteket
Fotó: Freepik/@fxquadro

 

 

Kerülendők őszi kirándulás során

 

  • Ne erőltessük túl a kutyát. Amennyire élvezik a kintlétet, a szabadban szaladgálás, annyira megterhelő lehet számukra, hiszen nem igazán ismerik a mértékletesség fogalmát. A mi feladatunk elejét venni a túlzott megerőltetésnek, ami könnyen sérüléshez is vezethet!
  • Ne felejtsük el megnézni, milyen időjárás várható.
  • Ne hagyjuk figyelmen kívül, ha kutyánkon észrevesszük a szorongás jeleit.
  • Ne hagyjunk hátra magunk után hulladékot.
  • Kerüljük a kirándulást sötétedés után.
  • Ne engedjük kutyánknak, hogy elfusson a vadon élő állatok után.
  • Ne engedjük, hogy bármit feledjen a földről, avar alól.
  • Téves feltételezés, hogy minden vízforrás biztonságos. A forrásoknál jó esetben tábla jelöli, hogy iható-e a víz vagy nem. Abból nem lehet baj, ha a kutya átsétál egy kisebb vízfolyáson, ám a pocsolyák állott vizében az őszi esőzések után elszaporodhatnak a különféle kórokozók. Ne igyon belőlük a kutya!

 

Őszi kirándulás kutyával - Ügyeljünk a fáradtság és szorongás jeleire
Őszi kirándulás kutyával - Ügyeljünk a fáradtság és szorongás jeleire
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

  • Ne hagyjuk figyelmen kívül a túraútvonalat jelző szimbólumokat és a veszélyekre vagy tiltott területekre felhívó táblákat.
  • Ne felejtsük el elmondani egy megbízható ismerősünknek, merre készülünk túrázni. Ha bajba jutnánk, eltévednénk és a telefonunk is lemerül, ő lehet a kapocs ahhoz, hogy időben szakszerű segítséget kapjunk.

 

 

Összegzés

 

A kutyával való túrázás örömteli élmény lehet. A megfelelő felkészüléssel, a lehetséges problémák észben tartásával és a biztonságot szem előtt tartva megannyi kellemes emléket gyűjthetünk. Figyeljünk oda egymásra, de azért ne feledkezzünk meg elmerülni az őszi táj varázsában.

 

Forrás: firemaplegear.com, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Freepik/@senivpetro

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Őszi kutyasétáltatás Őszi kutyasétáltatás
Az ősz kétségkívül a legideálisabb időszak a hosszú sétákra kutyusunkkal, hiszen nem olvadunk el a nyári melegben, és nem fagyunk át a téli latyakban. Sok gazdi több napos pihenésre indul kutyástul ősszel.

A kennelköhögés a kölyökkutyákat sem kíméli, óvjuk őket a bajtól! A kennelköhögés a kölyökkutyákat sem kíméli, óvjuk őket a bajtól!
Hűvősebb napokon kedvenceink is megfázhatnak, a kennelköhögés pedig különösen megterhelheti a fiatal ebek, főleg a kölykök szervezetét. Mire figyeljünk, és hogyan segítsük gyógyulásukat?

Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Megrendítő szembesülni a tudattal, hogy kedvencünk látása romlik, ám a kutyák csodálatosan képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Támogató jelenlétünk átsegíti őket a nehézségeken, kis odafigyeléssel mi is megkönnyíthetjük mindennapjaikat.

Őszi kirándulás kutyával - Az évszakkal járó kihívások Őszi kirándulás kutyával - Az évszakkal járó kihívások
Hőmérséklet ingadozás, nedves avar, gyors sodrású folyók... Megannyi veszélyt rejthet a természet ősszel is, de ettől még nem szabad lemondanunk a túrázásról. Mire figyeljünk, ha útnak indulunk?

Őszi kirándulás kutyával - Első lépés, a Tervezés Őszi kirándulás kutyával - Első lépés, a Tervezés
Napsütés, kellemes meleg, friss levegő. Mi is lehetne jobb alkalom egy kis kutyás kimozdulásra, mint az ősz? Mire figyeljünk, mielőtt elindulnánk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mitől lesz népszerű egy kutyafajta? Hírek - Címlapon
Mitől lesz népszerű egy kutyafajta?
Nyugdíjba ment Pocak Hírek - Címlapon
Nyugdíjba ment Pocak