A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

R.I.P. Kutya

...hogyan dolgozhatod fel a hűséges társad halálát?


2015. november 01., 13:00


Szerző: sklara


Kategória: Közérdekű




Kedves Család! Össze fogtok veszni és egymást vádoljátok a történtek miatt. Elmúlik. Igen. Ti még éltek – Ti még ott vagytok egymásnak. A gyász öt fázisa: a tagadás, a düh, az alkudozás, a depresszió, a belenyugvás.



Amikor megtudjuk, hogy a diagnózis gyors/lassú halál, akkor még azt mondjuk: „Ne. Ez nem történhet meg. Még nem! Velünk nem! Ne!” Aztán – mivel az emberi természet bizony gyarló… - kell (min.) egy bűnbak. Dühösek vagyunk a családtagjainkra, a barátainkra, a hentesbolti eladóra, aki múltkor is félretett a kutyusnak egy bélszínt, mert biztos „…miatta…”

 

A kutya már nem állat, még nem ember. (Csányi Vilmos)
A kutya már nem állat, még nem ember. (Csányi Vilmos)
Fotó: hirek.sk

 

Fájni fog, amit most kimondok, Kedves Gazdi! Ha erős vagy – olvasd tovább!

 

Ez a legveszélyesebb fázis. Mert most elveszítheted azokat az embereket, akik még élnek. Akik még megmaradtak Neked. És kérlek, szépen kérlek, hogy vedd tudomásul, hogy ők emberek! A leghűségesebb jóbarátod pedig kutya. Kutya, nem ember. Tudatosítsd magadban, mert ez nagyon fontos! Melletted állt mindig és mindenben a kutyád, de… bocsásd meg, mi van, ha az édesanyád/édesapád/testvéred/házastársad/legjobb emberbarátod halt volna meg…? (Nehogy kimondd, hogy „talán jobb lett volna”, mert soha nem bocsátod meg magadnak!)

 

Szép volt. Sok örömteli, boldog évet töltöttetek együtt a szeretnivaló csóvagéppel. Szépek voltak az összerágott cipők is, a vicces helyzetek, amelyekbe belementetek… a patakok, tavak, mezők, a friss hó, a mező, a búza, és amikor orvoshoz mentetek vmi miatt, hogy nééééézett… épphogy meg nem szólalt emberi nyelven is. De minek, hiszen így is értettétek egymást, igaz? Igaz…

 

Bizalom, hűség - a síron túl is  
Fotó: csakegykutya.lapunk.hu

 

„Jó, de talán akkor is élhetne még egy hetet. Vagy kettőt. Vagy még tíz percet...” „Akkor próbáljuk meg azt, hogy…” „De biztos lehet még valamit tenni...!” Az alkudozás. Aztán elkeseredsz, hiszen belátod: már semmit nem tehetsz.

 

Végül belenyugszol a megváltozhatatlanba. Talán nem veszítetted el az embereket magad körül. És talán – szégyen ide vagy oda emiatt – már megfordul a fejedben, hogy jöhetne egy új kutya a családba… Ne szégyelld! Mert valahol egy másik kis életnek szüksége van Rád! (Engedd meg, Gazdi, hogy azt kérjem, hogy látogass el néhány menhelyre…)

 

Újra mondom, hogy tudatosítsd. A gyász öt fázisa: a tagadás, a düh, az alkudozás, a depresszió, a belenyugvás. A régi társad is azt szeretné, ha Te boldog lennél. A pszichológia tudományának szakemberei szerint a gyász – önzés. Pusztán önzés, mert aki elment, az már nem érez fájdalmat, tehát empátia nem lehet. Itt már csak mi szenvedünk, mert nekünk hiányzik az, aki nincs többé velünk.

 

 

„A kutyák túl jók erre a földre, azért távoznak el olyan hamar.”

A szeretet viszont örök. Azt Neked adta.

 

 


Cikk első megjelenése: 2014. augusztus 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így tereld a barátaidat - újabb kreatív kutyás reklám! Hírek - Címlapon
Így tereld a barátaidat - újabb kreatív kutyás reklám!
Kilőtték a pécsi állatkertből megszökött farkast! Hírek - Címlapon
Kilőtték a pécsi állatkertből megszökött farkast!