Petissimo - Karácsonyi ajánlatok 2018
Fotópályázat 2018

hirdetés (X)

A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Nevelés

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Reális és irreális elvárások a kutyázásban

2018. október 11., 06:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Megbabonázva nézzük, ahogyan a csodálatos kutya-doki egyszerre sétáltat 30-40 kutyát a kaliforniai lankákon a naplementében. Sóvárgunk, bárcsak a mi kutyánk is ilyen szépen jönne láb mellett...

Petissimo - Karácsony 2018

hirdetés (X) 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita okleveles kutyatréner segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

www.almosfelho.hu


 

 

... Jó lenne, ha nem húzna a pórázon és ugyanilyen békésen viselkedne a többi kutyával. Kilépünk a lépcsőházi kapun, szembejön a valóság. Morzsa majd’ elhúz… 45 kilójának minden törekvésével a legközelebbi fatörzs felé üget, levizeli, majd elégedett fejjel csörtet tovább a körút legújabb streetfood-os bódéjához. Istenem, hát sült kolbászt szeretne reggelizni, megértjük őt. Közben azon morfondírozunk, vajon miért épp nekünk jutott ennyire heves természetű óriásbébi és ugyan mit kellene tennünk, hogy legalább láb mellett tudjon sétálni???

 

Elárulunk egy titkot: Morzsa tud láb mellett sétálni, elég csak visszagondolni arra, milyen szépen jött, amikor kezünkben fityegett az ebédes papírzacskó. Szóval tud ő nagyon is láb mellett sétálni, csak épp nem akar. Pontosabban most nem akar. Mert érdekesebbek neki a szagok, ő így internetezik. Újabb titok: mese tejszínhabbal, hogy a kutya akkor jó, ha kilépve a kapun végig láb mellett sétál. Ilyen nincs. Igen, de a műsorban…

 

 

Reális egy kíváncsi, lelkes, nagy mozgásigényű kutyustól elvárni, hogy társunk legyen a kirándulások, a kempingek alkalmával.
Reális egy kíváncsi, lelkes, nagy mozgásigényű kutyustól elvárni, hogy társunk legyen a kirándulások, a kempingek alkalmával.
Fotó: almosfelho.hu

 

 

A műsorban nem látjuk, milyen nyersanyagot vágnak meg és ki. Nem tudjuk, hogy nem az álmukból frissen ébredt, energiáktól duzzadó, rohangászni vágyó 40 kutyát rakják madzagra és irány azonnal a Santa Clarita regényes vidéke. Azok a kutyusok a szép szabályos séta előtt ugyanis ürítenek, alaposan kirohangálják magukat és csak ezt követően sorakoznak csatarendbe. Aztán ott van a viselkedés másolódása, mint jelenség, nem célszerű megfeledkeznünk róla. Ha van a közösségben néhány kutyus, akikkel megbízható, kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló kapcsolatot épített ki emberi vezetőjük, ők masszívan és pontosan fognak teljesíteni, amit a többi kutya nagyobb eséllyel másol le, mintha egymaga állna az ember mellett. Egy falkában, egy kutyaközösségben a jó és a rossz példa is ragályos. Hasonlóan az emberi közösségekhez. Mindezekhez adódik a napi rutin: amit egy kutyus naponta végez, az megszokottá válik számára, olajozottan megy a teljesítése. Ha tíz kutya mondjuk ahhoz lett szoktatva és arra lett megtanítva, hogy délután 4 órakor a többiek mellé szegődve sorrendet tartva sétál, akkor azt fogja tenni. Ez persze nem zárja ki, hogy a tíz kutyából négy-öt a reggeli, a késő esti sétán, ahol nincs mellettük a komplett falka húzó ereje nem fog lélekszakadva sündisznóra vadászni vagy madarat kergetni.

 

 

Reális egy szeretetgombóc, kis méretű kutyust a nagy séták után beengedni a házba, lakásba, hogy szorosan hozzánk bújhasson, folyamatosan velünk élhessen, épüljön felénk kötődése.
Reális egy szeretetgombóc, kis méretű kutyust a nagy séták után beengedni a házba, lakásba, hogy szorosan hozzánk bújhasson, folyamatosan velünk élhessen, épüljön felénk kötődése.
Fotó: almosfelho.hu

 

 

Ha nem azzal az irreális elképzeléssel indulnánk sétáltatni, hogy a „jó kutya mindig láb mellett halad”, hanem tudnánk: egy sétának célszerű tartalmaznia a szabad mozgást, a fajtársakkal való játékot és a pórázon vezetést, ez utóbbit akár falkába rendezve is, akkor nem erőltetnénk kutyánkra egy számára természetellenes mozgásformát (az explorációs viselkedés helyett az ember szoros követéséhez köthető, hosszú távú egyenes vonalú egyenletes mozgást) a szabadban töltött idő egésze alatt.

 

Aztán ott vannak az életük első felét egy kertben, napi sétáltatás és szocializáció nélkül töltött, láncra vert kutyák, akik hirtelen belecsöppennek a városi lét örömeibe. Lehetőleg egy pici lakásba terelve valahol a belvárosi buli-negyed kellős közepén… Ugye mondani sem kell, irreális elvárás, hogy ne legyen félős, ne legyen féktelen, azonnal akklimatizálódjon a kutyus? Reális elvárás, hogy fokozatosan pótolva a szocializációs tartalmakat, engedelmességi alapokat tanulva, napi több órás mozgással levezetve a feszültségeket idővel csökkenjen a kutyus félelme, hevessége és magasabb legyen a külső környezeti tényezőkkel szembeni ingerküszöbe.

 

 

Reális a gyereket megtanítani: ne húzza a kutya farkát meg a szőrét, ne üsse az állatot, ne kiabáljon vele. Reális a kutyát megtanítani: a kicsi közelében nyugodtan, szelíden viselkedjen. Irreális elvárni, hogy a kutya mindent szó nélkül tűrjön a gyerektő
Reális a gyereket megtanítani: ne húzza a kutya farkát meg a szőrét, ne üsse az állatot, ne kiabáljon vele. Reális a kutyát megtanítani: a kicsi közelében nyugodtan, szelíden viselkedjen. Irreális elvárni, hogy a kutya mindent szó nélkül tűrjön a gyerektől
Fotó: almosfelho.hu

 

 

Ugyanígy irreális elvárás egy állatot vagy embert ölt/csonkított kutyát magunkhoz véve abban reménykedni, pusztán emberi szeretetemtől (ami nem egyenlő a kutya napi mozgást és feladatot, emberi vezetőt igénylő szükségleteivel) vezérelve átíródik a kutya örökölt és tanult viselkedése, törlődnek korábbi tapasztalatai és szende terápiás kutya módjára fogja jó néven venni a fajtársak vagy az idegen emberek közeledését. Mindenféle támadás, agresszív megnyilvánulás nélkül. Reális elvárás az, ha számolva a kutya múltjából hozott elemekkel, fizikumával, fajtaspecifikumaival és mozgásigényével kőkemény hónapoknak, nem egyszer féléveknek a munkájával kialakítok nála egy vezethetőségi alapot, egy szocializációs alapot és élete végéig fenntartott vezetői minőséggel, speciális mozgatással, ösztöneinek tiszteletben tartásával, magyarán azok levezetési módjainak biztosításával (vadászbotozás, súlyhúzás, gumihúzás, lógatás, engedelmes gyakorlatok, puller és társai) folyamatos kontroll alatt nevelem és szeretem őt. Irreális rábízni a csecsemőm sittelését, reális olyan kerítést csináltatnom, amit képtelen átugrani, megmászni, ahonnét nem tudja kiásni magát. Irreális azt gondolnom, ha háromszor nem lett baj a futiban az őt meghágni igyekvő kiskutya miatt, akkor negyedszerre is tűrni fogja. Reális felmérnem azt, nem célszerű információ-hiányos gazdik és neveletlen kutyák társaságát választanom kutyám kimozgatását illetően.

 

Mi határozza meg mi irreális és mi reális elvárás kutyusom kapcsán? Ő saját maga. Korábbi tapasztalatai, mentális és fizikális állapota, életkora, fajtaspecifikumai, napi mozgásigénye, személyiségének felépülése, de mindezek előtt a józan ész. 

 

 

Forrás: almosfelho.hu
Indexkép forrás: almosfelho.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Erdőlátogatási tilalom a Vértesben és a Gerecsében Erdőlátogatási tilalom a Vértesben és a Gerecsében
Fokozott balesetveszély miatt rendelt el erdőlátogatási tilalmat a Vértesi Erdő Zrt.

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben?
Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted? A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted?
Kutyáink sajátos jelzésekkel adják tudtunkra, hogy szeretnek minket - az alábbi pontok segítségével pedig mi is könnyedén elmesélhetjük nekik, mit érzünk irántuk.

Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát? Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát?
Természetes, hogy kedvencünk időről-időre megtisztogatja a mancsait, ám a túlzásba vitt nyalogatás, rágcsálás komolyabb problémát is elfedhet, melyet érdemes kivizsgáltatni.

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk? Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk?
Egyetemi kutatások szerint túl intelligensnek tartjuk a kutyákat. A felmérések szerint sok egyéb állat legalább annyira okos, mint ők.

Agresszió: nem a kutya fajtája, hanem a gazdi viselkedése miatt alakulhat ki Agresszió: nem a kutya fajtája, hanem a gazdi viselkedése miatt alakulhat ki
Azt minden kutyás tudja, hogy a különböző kutyafajták más-más temperamentummal rendelkeznek, mi több, fajtán belül, az egyedek viselkedése is változatos lehet. Vannak olyan fajták, akiket könnyen megbélyegez az ember, mondván, agresszívak, veszélyesek. De tényleg azok?

„Rájött az ötperc...” - Te is tapasztaltad kutyádnál? „Rájött az ötperc...” - Te is tapasztaltad kutyádnál?
Körbe-körbe rohangál, szemei kikerekednek, füleit hátracsapja és fikarcnyit sem törődik azzal, kit vagy mit borít fel a féktelen tombolásban... Ismerős?

Becsengettek - mi lesz a kiskutyával? Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?
A nyár legcsodálatosabb ajándéka egy kiskutya. Édes, bájos kis szőrgombóc, aki még általában a gazdi ölében keresi a biztonságot. Aki tündérien alszik, csillogó szemekkel eszik, és kicsit rosszalkodik. Igen, aki aztán szeptemberre igazi kamasz kommandóssá avanzsál - épp az iskolakezdésre!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. Beagle Club Online

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Újabb kutyatartási szigorítás Bécsben Hírek - Címlapon
Újabb kutyatartási szigorítás Bécsben
Állatkísérlet-mentes lesz a Dove! Hírek - Címlapon
Állatkísérlet-mentes lesz a Dove!