A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Szarvasmarha támadások kiváltói lehetnek a kutyák

2016. február 26., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű
A legelő, vagy mező a legalkalmasabb terület a kutyák lemozgatására, azonban akadhatnak olyan tényezők, melyekre nem árt nagyobb figyelmet fordítani. Minden esetben a gazda felelőssége megbizonyosodni róla, hogy kedvencét nem veszélyeztetik sem legeltetett, sem vadállatok.Az Egyesült Királyságban nagy gondot okoz a megnövekedett számú szarvasmarha támadás. Egy új tanulmány rávilágított, hogy az agressziót legtöbbször a felelőtlen kutyasétáltatók váltják ki, emiatt a liverpooli egyetem kutatói kérik a kutyatartókat, hogy legyenek éberek, ha tehenek közelében sétálnak.

 

Több éves feljegyzések találhatóak mind a médiában, mind a kórházaknál az efféle támadásokról, melyek akár halálos sérüléssel is végződhettek, de a mai napig senki nem foglalkozott ezeknek az eseményeknek a kiértékelésével. A jelenlegi tanulmány rámutatott, hogy mennyire fontos, és szükséges a vezetés egy legeltetett állatállomány mellett.

 

Előfordulnak pozitív példák is, de jobb félni, mint megijedni!
Előfordulnak pozitív példák is, de jobb félni, mint megijedni!
Fotó: i.imgur.com

 

Összesen 54 szarvasmarha támadást jegyeztek fel Az Egyesült Királyságban 1993 és 2013 között, melyből minden negyediknek kutya volt a fő kiváltója, és kétharmadában szerepet játszott sétáló eb.

Dr. Carri Westgarth, egy kutya viselkedés szakértő úgy találta, hogy a támadások fő kiváltója a borjaikkal legelő tehenek mellett sétáltatott kutya. Ennek egyik oka, hogy a tehenek különös veszélyben érzik magukat az ebek miatt, ha borjaik vannak, és meg akarják védeni kicsinyeiket, emiatt megtámadják a kutyát. A gazda természetesen legtöbbször menteni próbálja kedvencét, ami igen tragikus végkifejlethez vezet.

 

A tanulmányok, a média, az újságok, és a weboldalak mind úgy írnak a szarvasmarha támadásokról, mint tényleges, a nyilvánosságot veszélyeztető probléma. Dr. Marie McIntyre, tanulmány társszerzője elmondása alapján nincs olyan általános rendszer, melyben nyilvántartják a támadásokat, így valószínűleg sokkal több fordult elő, mint ahány feljegyzésre került. Egy teljes rendszer, és további munka szükséges az esetek teljes népegészségügyi hatásának kiértékelésére.

 

Gyakran még a régóta velük élő terelőkutyákat is megelégelik
Gyakran még a régóta velük élő terelőkutyákat is megelégelik
Fotó: nixenfeld-heeler.de

 

Hazánkban is számos tanya található, főként az Alföldön, és a Dunántúlon, ahol szabadon, gyakran pásztor, és kísérő nélkül legeltetik a szarvasmarhákat. Ha van lehetőségünk kerüljük el őket, ellenkező esetben fokozott körültekintéssel közelítsük meg az állatokat. A felelős gazda feladata, hogy észrevegye az állatokat, mielőtt kutyája tenné meg, és pórázra kösse kedvencét. Az ugatást, nyüszítést mindenképpen tiltsuk meg az ebnek, és a lehető leghiggadtabban sétáljunk el a tehenek mellett.

 

Ügyeljünk a pásztorkutyákra is. Ezek az ebek legtöbbször jól hallgatnak ugyan gazdájukra, de nem szocializáltak, sosem találkoznak más kutyával, vagy emberekkel. Tartsuk távol tőlük kedvencünket!

 

Ha táblát látunk „a semmi közepén”, ami a kutyákat pórázra kötelezi, az nem véletlenül van ott. Fogadjuk meg a szabályozást, és előzzük meg a bajt!

Forrás: sciencedaily.com
Indexkép forrás: njslaw.blogspot.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ő a világ legdrágább pásztorkutyája: 7 millió forintért vették meg Ő a világ legdrágább pásztorkutyája: 7 millió forintért vették meg
A világ legdrágább pásztorkutyája lett egy angliai border collie, amely 18,9 ezer fontért (hétmillió forint) kelt el egy észak-yorkshire-i árverésen - adta hírül a BBC News.

Sirály csapott le és vitt el egy csivavát Angliában Sirály csapott le és vitt el egy csivavát Angliában
A kistestű kutyust a saját kertjükből rabolta el a madár, azóta nem látták. Gazdijai bíznak benne, hogy a madár ledobta, és így még életben lehet…

Hattyútámadás áldozata lett egy spániel Írországban Hattyútámadás áldozata lett egy spániel Írországban
Hattyú támadott meg egy úszkáló spánielt - a fiókáit védő madár pillanatok alatt végzett a kutyával.

8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak 8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak
Kutyák: ők azok teljessé teszik az életünket. Ma elsősorban társként tartjuk a kutyát, korábban azonban szinte kivétel nélkül egy-egy meghatározott célra lettek a különböző fajták kitenyésztve. Mindegyiküknek más-más “foglalkozása” volt - ezekből mutatunk most be 8 különleges kutya-munkát.

Drónok vehetik át a juhászkutyák szerepét? Drónok vehetik át a juhászkutyák szerepét?
A modern technika betolakodik az élet minden területére - kérdés, jó-e ez nekünk? Új-Zélandon a gazdák új technikával kísérleteznek a gazdaságokban: juhászkutyáik mellett drónokat is bevetnek a nyájak terelésére.

Horror Cegléden: őrjöngő kutya támadt meg több kutyát is egy este alatt Horror Cegléden: őrjöngő kutya támadt meg több kutyát is egy este alatt
Rettegésben tartotta Cegléd kertvárosát egy őrjöngő kutya csütörtök este. Több kutyára is rátámadt, de még a telkek kerítései is alig-alig tudták megállítani: a kertekbe is megpróbált bejutni áldozatot keresve magának…

Harcikutya? Engedély, képzettség a kutyához? - Interjú Csemer Boglárkával Harcikutya? Engedély, képzettség a kutyához? - Interjú Csemer Boglárkával
Csemer Boglárka énekesnő kiskutyáját a kezei közül tépte ki ősz végén egy kerítésen át kiszabadult amerikai bulldog, majd a szeme láttára végzett vele. Plusz nyolc napon túl gyógyuló traumatikus sérülést okozott Boggie-nak, az extrém fizikumú kutya őt is megtámadta.

Magyar pásztorkutyák mérik össze tudásukat az Ős-Dráva Látogatóközpontban Magyar pásztorkutyák mérik össze tudásukat az Ős-Dráva Látogatóközpontban
Magyar pásztorkutyák terelőversenyének ad otthont augusztus 11-én a dél-baranyai Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont - közölték a szervezők az MTI-vel.

Így dolgozik a 4 és fél millió forintot érő terelőkutya Így dolgozik a 4 és fél millió forintot érő terelőkutya
Rekord összeget fizetett valaki az ausztrál terelőkutya aukción: az ausztrál kelpie fajtájú kutyáért 22 ezer ausztrál dollárért talált új gazdát.

Vaddisznó támadt egy kutyára Debrecenben Vaddisznó támadt egy kutyára Debrecenben
Életveszélyesen megsebesített egy kutyát egy vaddisznó a város szélén.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Így zajlik Dr. Varga Károly és Rex egy napja Hírek - Címlapon
Így zajlik Dr. Varga Károly és Rex egy napja
Mr. Davidson, az út széléről mentett motoros kutya Hírek - Címlapon
Mr. Davidson, az út széléről mentett motoros kutya