A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szarvasmarha támadások kiváltói lehetnek a kutyák

2016. február 26., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű




A legelő, vagy mező a legalkalmasabb terület a kutyák lemozgatására, azonban akadhatnak olyan tényezők, melyekre nem árt nagyobb figyelmet fordítani. Minden esetben a gazda felelőssége megbizonyosodni róla, hogy kedvencét nem veszélyeztetik sem legeltetett, sem vadállatok.



Az Egyesült Királyságban nagy gondot okoz a megnövekedett számú szarvasmarha támadás. Egy új tanulmány rávilágított, hogy az agressziót legtöbbször a felelőtlen kutyasétáltatók váltják ki, emiatt a liverpooli egyetem kutatói kérik a kutyatartókat, hogy legyenek éberek, ha tehenek közelében sétálnak.

 

Több éves feljegyzések találhatóak mind a médiában, mind a kórházaknál az efféle támadásokról, melyek akár halálos sérüléssel is végződhettek, de a mai napig senki nem foglalkozott ezeknek az eseményeknek a kiértékelésével. A jelenlegi tanulmány rámutatott, hogy mennyire fontos, és szükséges a vezetés egy legeltetett állatállomány mellett.

 

Előfordulnak pozitív példák is, de jobb félni, mint megijedni!
Előfordulnak pozitív példák is, de jobb félni, mint megijedni!
Fotó: i.imgur.com

 

Összesen 54 szarvasmarha támadást jegyeztek fel Az Egyesült Királyságban 1993 és 2013 között, melyből minden negyediknek kutya volt a fő kiváltója, és kétharmadában szerepet játszott sétáló eb.

Dr. Carri Westgarth, egy kutya viselkedés szakértő úgy találta, hogy a támadások fő kiváltója a borjaikkal legelő tehenek mellett sétáltatott kutya. Ennek egyik oka, hogy a tehenek különös veszélyben érzik magukat az ebek miatt, ha borjaik vannak, és meg akarják védeni kicsinyeiket, emiatt megtámadják a kutyát. A gazda természetesen legtöbbször menteni próbálja kedvencét, ami igen tragikus végkifejlethez vezet.

 

A tanulmányok, a média, az újságok, és a weboldalak mind úgy írnak a szarvasmarha támadásokról, mint tényleges, a nyilvánosságot veszélyeztető probléma. Dr. Marie McIntyre, tanulmány társszerzője elmondása alapján nincs olyan általános rendszer, melyben nyilvántartják a támadásokat, így valószínűleg sokkal több fordult elő, mint ahány feljegyzésre került. Egy teljes rendszer, és további munka szükséges az esetek teljes népegészségügyi hatásának kiértékelésére.

 

Gyakran még a régóta velük élő terelőkutyákat is megelégelik
Gyakran még a régóta velük élő terelőkutyákat is megelégelik
Fotó: nixenfeld-heeler.de

 

Hazánkban is számos tanya található, főként az Alföldön, és a Dunántúlon, ahol szabadon, gyakran pásztor, és kísérő nélkül legeltetik a szarvasmarhákat. Ha van lehetőségünk kerüljük el őket, ellenkező esetben fokozott körültekintéssel közelítsük meg az állatokat. A felelős gazda feladata, hogy észrevegye az állatokat, mielőtt kutyája tenné meg, és pórázra kösse kedvencét. Az ugatást, nyüszítést mindenképpen tiltsuk meg az ebnek, és a lehető leghiggadtabban sétáljunk el a tehenek mellett.

 

Ügyeljünk a pásztorkutyákra is. Ezek az ebek legtöbbször jól hallgatnak ugyan gazdájukra, de nem szocializáltak, sosem találkoznak más kutyával, vagy emberekkel. Tartsuk távol tőlük kedvencünket!

 

Ha táblát látunk „a semmi közepén”, ami a kutyákat pórázra kötelezi, az nem véletlenül van ott. Fogadjuk meg a szabályozást, és előzzük meg a bajt!

Forrás: sciencedaily.com
Indexkép forrás: njslaw.blogspot.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Rendőrkézen a feltételezett elkövető, aki a kutyáit szándékosan emberekre uszíthatta Rendőrkézen a feltételezett elkövető, aki a kutyáit szándékosan emberekre uszíthatta
Bár egyelőre nem nyert bizonyítást a tény, de a közösségi média oldalak szerint több városban, több esetben tettek feljelentést a – feltehetően hajléktalan - férfi ellen, aki két kutyával tartotta rettegésben épp aktuális tartózkodási helyének környékét.

Négylábú zsenik: a labdázás kreatív módját találta fel magának a két kutya Négylábú zsenik: a labdázás kreatív módját találta fel magának a két kutya
Új szintre emelték kedvenc játékukat: egy dobással mindketten jó járnak! Ötletes videón mutatja meg a kutyapáros a labdázás sajátos módját.

Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
Szávát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal. A szerencsén múlott, hogy megúszták komolyabb sérülés nélkül.

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így zajlik Dr. Varga Károly és Rex egy napja Hírek - Címlapon
Így zajlik Dr. Varga Károly és Rex egy napja
Mr. Davidson, az út széléről mentett motoros kutya Hírek - Címlapon
Mr. Davidson, az út széléről mentett motoros kutya