A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szarvasmarha támadások kiváltói lehetnek a kutyák

2016. február 26., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű




A legelő, vagy mező a legalkalmasabb terület a kutyák lemozgatására, azonban akadhatnak olyan tényezők, melyekre nem árt nagyobb figyelmet fordítani. Minden esetben a gazda felelőssége megbizonyosodni róla, hogy kedvencét nem veszélyeztetik sem legeltetett, sem vadállatok.



Az Egyesült Királyságban nagy gondot okoz a megnövekedett számú szarvasmarha támadás. Egy új tanulmány rávilágított, hogy az agressziót legtöbbször a felelőtlen kutyasétáltatók váltják ki, emiatt a liverpooli egyetem kutatói kérik a kutyatartókat, hogy legyenek éberek, ha tehenek közelében sétálnak.

 

Több éves feljegyzések találhatóak mind a médiában, mind a kórházaknál az efféle támadásokról, melyek akár halálos sérüléssel is végződhettek, de a mai napig senki nem foglalkozott ezeknek az eseményeknek a kiértékelésével. A jelenlegi tanulmány rámutatott, hogy mennyire fontos, és szükséges a vezetés egy legeltetett állatállomány mellett.

 

Előfordulnak pozitív példák is, de jobb félni, mint megijedni!
Előfordulnak pozitív példák is, de jobb félni, mint megijedni!
Fotó: i.imgur.com

 

Összesen 54 szarvasmarha támadást jegyeztek fel Az Egyesült Királyságban 1993 és 2013 között, melyből minden negyediknek kutya volt a fő kiváltója, és kétharmadában szerepet játszott sétáló eb.

Dr. Carri Westgarth, egy kutya viselkedés szakértő úgy találta, hogy a támadások fő kiváltója a borjaikkal legelő tehenek mellett sétáltatott kutya. Ennek egyik oka, hogy a tehenek különös veszélyben érzik magukat az ebek miatt, ha borjaik vannak, és meg akarják védeni kicsinyeiket, emiatt megtámadják a kutyát. A gazda természetesen legtöbbször menteni próbálja kedvencét, ami igen tragikus végkifejlethez vezet.

 

A tanulmányok, a média, az újságok, és a weboldalak mind úgy írnak a szarvasmarha támadásokról, mint tényleges, a nyilvánosságot veszélyeztető probléma. Dr. Marie McIntyre, tanulmány társszerzője elmondása alapján nincs olyan általános rendszer, melyben nyilvántartják a támadásokat, így valószínűleg sokkal több fordult elő, mint ahány feljegyzésre került. Egy teljes rendszer, és további munka szükséges az esetek teljes népegészségügyi hatásának kiértékelésére.

 

Gyakran még a régóta velük élő terelőkutyákat is megelégelik
Gyakran még a régóta velük élő terelőkutyákat is megelégelik
Fotó: nixenfeld-heeler.de

 

Hazánkban is számos tanya található, főként az Alföldön, és a Dunántúlon, ahol szabadon, gyakran pásztor, és kísérő nélkül legeltetik a szarvasmarhákat. Ha van lehetőségünk kerüljük el őket, ellenkező esetben fokozott körültekintéssel közelítsük meg az állatokat. A felelős gazda feladata, hogy észrevegye az állatokat, mielőtt kutyája tenné meg, és pórázra kösse kedvencét. Az ugatást, nyüszítést mindenképpen tiltsuk meg az ebnek, és a lehető leghiggadtabban sétáljunk el a tehenek mellett.

 

Ügyeljünk a pásztorkutyákra is. Ezek az ebek legtöbbször jól hallgatnak ugyan gazdájukra, de nem szocializáltak, sosem találkoznak más kutyával, vagy emberekkel. Tartsuk távol tőlük kedvencünket!

 

Ha táblát látunk „a semmi közepén”, ami a kutyákat pórázra kötelezi, az nem véletlenül van ott. Fogadjuk meg a szabályozást, és előzzük meg a bajt!

Forrás: sciencedaily.com
Indexkép forrás: njslaw.blogspot.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Rendőrkézen a feltételezett elkövető, aki a kutyáit szándékosan emberekre uszíthatta Rendőrkézen a feltételezett elkövető, aki a kutyáit szándékosan emberekre uszíthatta
Bár egyelőre nem nyert bizonyítást a tény, de a közösségi média oldalak szerint több városban, több esetben tettek feljelentést a – feltehetően hajléktalan - férfi ellen, aki két kutyával tartotta rettegésben épp aktuális tartózkodási helyének környékét.

Négylábú zsenik: a labdázás kreatív módját találta fel magának a két kutya Négylábú zsenik: a labdázás kreatív módját találta fel magának a két kutya
Új szintre emelték kedvenc játékukat: egy dobással mindketten jó járnak! Ötletes videón mutatja meg a kutyapáros a labdázás sajátos módját.

Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
Szávát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal. A szerencsén múlott, hogy megúszták komolyabb sérülés nélkül.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így zajlik Dr. Varga Károly és Rex egy napja Hírek - Címlapon
Így zajlik Dr. Varga Károly és Rex egy napja
Mr. Davidson, az út széléről mentett motoros kutya Hírek - Címlapon
Mr. Davidson, az út széléről mentett motoros kutya