A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így zajlik Dr. Varga Károly és Rex egy napja

2016. február 26., 17:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Az RTL Klub Házon kívül stábjával elkísértük Dr. Varga Károlyt és Rexet - megnéztük, hogy zajlik egy napjuk és hogyan készülnek Rex következő vizsgájára.



Az a megtiszteltetés ért minket, hogy az RTL Klub Házon kívül műsorának stábját elkísérhettük a Dr. Varga Károlyról és Rexről készülő riport forgatására. Nyomon követhettük a gyermekorvos és németjuhásza egy napját, beszélgettünk a rendelőben nem csak a Doktor úrral, hanem a kis betegekkel és szüleikkel, majd megnéztük, hogyan gyakorolnak a kutyabarát bevásárlóközpontban, az Allee-ban Rex következő vizsgájára.

 

Dr. Varga Károly a rendelés alatt
Dr. Varga Károly a rendelés alatt
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A rendelőben az élet ugyanúgy zajlik, mint eddig. Mégis valami hiányzik - vagy inkább valaki. Rex az új végzés alapján már csak az orvosi szobában tartózkodhat, a rendelő többi helységében nem. Ahogy a szülőkkel beszélgettünk, világossá vált: a gyerekek és a szülők is hiányolják a kutyát, és reménykednek abban, hogy mielőbb viszontláthatják a váróban is.

 

A szülők is várják vissza Rexet a váróba is
A szülők is várják vissza Rexet a váróba is
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Nelli és édesanyja, Halász Bea a kislány csúnya köhögése miatt érkeztek aznap Dr. Varga Károlyhoz. Nemrég költöztek a III. kerületbe, most jártak először a rendelőben:

“Mi még nem találkoztunk Rex kutyával, de reméljük, megismerhetjük. Bár az én gyerekeim, főleg Nelli kicsit tartanak a kutyáktól, de úgy gondolom, pont ezért tesz majd jót nekik Rex jelenléte. Nem tartok tőle, se a szennyeződésektől. Az utcán is találkozunk eléggel. Az ÁNTSZ-nek nyilván be kell tartania az előírásokat - persze lehetne rugalmasabbnak is lenni… Mi támogatjuk Rex ügyét.”

 

Az Allee-ban találkozott Rex a kiképzőivel
Az Allee-ban találkozott Rex a kiképzőivel
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

 

A rendelési idő letelte után Rex és gazdája az állatbarát Allee Bevásárlóközpont felé vették az irányt: Rexet kiképzői és egy sor feladat várta. Segítőkutya feliratú hámjában, gazdájánál a szükséges papírokkal meg is kezdődhet az éles gyakorlás. Nagyon sok olyan szituációt tud ezen a helyszínen gyakorolni Rex, melynek nem csak a vizsgán, de a való életben is nagy hasznát fogja venni.

 

Az Allee-ban nagyon sok új inger éri a kutyát, ezért jó helyszín a gyakorlásra
Az Allee-ban nagyon sok új inger éri a kutyát, ezért jó helyszín a gyakorlásra
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Sokféle illat, hang, színek, rengeteg ember, de ezek mellett megszokhatja például a lifttel való utazást is. A sok csalogató inger ellenére Rex a helyben maradást is tökéletesen teljesítette.

 

A liftre várva - Rexnek és Dr. Varga Károlynak minden olyan szituációt ismernie kell, amivel a későbbiekben találkozhatnak
A liftre várva - Rexnek és Dr. Varga Károlynak minden olyan szituációt ismernie kell, amivel a későbbiekben találkozhatnak
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Rex kiképzőjétől, a Nyolc-Kéz-Láb Segítőkutya Iskola munkatársától, Bajka Gábortól  megtudtuk, hogy az Allee a hivatalos gyakorló helyszíne a segítő- és terápiás kutyák kiképzésének.

 

Dr. Varga Károly és Vajka Gábor
Dr. Varga Károly és Vajka Gábor
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A kutyák vizsgájának szabályaiban módosítások várhatók a jövőben - mondta Rózsa Linda a Nyolc-Kéz-Láb Segítőkutya Iskolától. Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján alakultak ki az új vizsgaszabályok. Az eddigi két részes helyett például most egy részes vizsga lesz, melynek helyszíne várhatóan az Allee lesz. A segítő kutya a megfelelő engedélyek birtokában kiképzőjével bárhová bemehet, már a gyakorlás ideje alatt is.

 

Helyben maradás - Rexnek hosszú percekig kell türelmesen egy helyben várakoznia
Helyben maradás - Rexnek hosszú percekig kell türelmesen egy helyben várakoznia
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Megkérdeztük Dr. Varga Károlyt, mit gondol, miért jobb ez a helyszín a többinél:

"Egyrészt mert ez egy kutyabarát hely - ez egy nagyon fontos dolog és nagyon örülünk neki. Másrészt itt rengeteg az inger. Millió ember jár itt, hangok, beszélgetések, csattogás… minden, ami az életben van, és amiket a segítőkutyának természetesnek kell vennie. Egy átlag kutya, aki bár nagyon aranyos és gyerekbarát, nem tudná elviselni - hiszen nem is ez a dolga, nem ez az ő élete.

Szerencsére Rexnek ez már nem okoz gondot, hiszen évek óta velem van, így már megszokta az ilyen helyzeteket.

Azért jöttünk az Allee-ba gyakorolni, mert itt vannak olyan dolgok is, amikkel ő még nem találkozott, amit még nem látott: például a nagyon fényes fekete padló. Minden furcsaságot és újdonságot meg kell tanulnia kezelni, hiszen egy segítőkutyának semmin sem szabad meglepődnie, nem tehet olyan mozdulatokat, melyek károsak akár a környezetükre, akár arra az emberre, akit segít."

 

Rex az RTL Klub kamerái előtt is nyugodt maradt
Rex az RTL Klub kamerái előtt is nyugodt maradt
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Közeledik Rex vizsgája is. Nagy a nyomás: ha a vizsga sikerül, Rex hivatalosan is segítő kutya lesz. Így már újra benn tartózkodhat a rendelőben. Kíváncsiak vagyunk, hogy várják a vizsgát, és hogy vajon melyikükön múlik inkább a vizsga eredménye?

"Rajtam. Nagyon nagy volt az utóbbi időben a nyomás, nem szoktam hozzá. Szeretnék minél jobban megfelelni, és hogy Rex mielőbb visszakerülhessen hozzám a rendelőbe, hogy minden visszaálljon a megfelelő kerékvágásba. Szeretnék tovább dolgozni ugyanúgy, mint eddig, hogy segíthessek. És tényleg nem szeretnék senkit megbántani.

Mindez egy nagyon széles skála, és bevallom, így összességében egy kicsit sok. Nem kell a kudarcélmény egyikünknek sem, és azt sem szeretném, hogy egy rosszul teljesítő gazdi miatt egy nagyon jól teljesítő kutya ne lehessen segítőkutya."

 

Rex minden feladatot jól teljesít
Rex minden feladatot jól teljesít
Fotó: kutyabarathelyek.hu


"El szeretném mondani azt is, hogy elismerem azokat a hibákat, amiket elkövettem. Nem kérdeztem meg az intézmény igazgatóját, hogy Rex benn tartózkodhat-e, mert természetesnek éreztem a dolgot, sajátomnak érzem a rendelőt, habár nem a sajátom, csak bérlem. Természetesen ehhez igazodnom kellett volna. Ezért is kerestem meg a polgármester urat is, aki, biztos vagyok benne, hogy a támogatásáról fog biztosítani és segíteni fog nekem. Megkeresésemre azonnal reagált is: a távolléte utáni első munkanapján azonnal fogadni fog, és ismervén az ő tevékenységét, bízom benne, hogy semmilyen probléma nem lesz ezzel."

 

Türelmesen kell Rexnek várakozni
Türelmesen kell Rexnek várakozni
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

"Csütörtökön volt az ÁNTSZ ellenőrzése, mindent rendben találtak a végzésnek megfelelően. Akár egyetértek ezzel a dologgal, akár nem, de én ezt betartom: nem szeretnék konfliktust, a hibát elkövettem, illetve azt is, hogy terápiás vizsga nélkül tekintettem úgy Rexre, mintha terápiás kutya lenne. Ez nem jó, nem jó példa, hiszen nem lehet minden kutyát, amelyik aranyos, erre a célra használni. Nem mind alkalmas. Rex az egészségügyi normáknak megfelel, de egyelőre a terápiás szabályoknak nem.

Belátom tehát: szólnom kellett volna Rexről. A beosztottaknak ugyan szóltam, de ők nem tudták úgy tovább közvetíteni ezt, ahogy én tudtam volna. Éppen ezért nagyon bízom benne, hogy a személyes találkozás előre fog vinni, én pedig betartom az egyelőre nem létező, de általunk szabott  normákat,  nehogy bárkinek problémát okozzunk: sem a terápiás társaságnak sem az embereknek, sem az önkormányzatnak, sem az ÁNTSZ-nek… 

A gyerekek jól jöjjenek ki belőle: ez a legfontosabb!"

 

 

A Dr. Varga Károllyal készült riportot az RTL Klub jövő heti Házon kívül című műsorában láthatjátok!

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Brimo partysátor MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy város, ahol elnémítanák a kutyákat Hírek - Címlapon
Egy város, ahol elnémítanák a kutyákat
Szarvasmarha támadások kiváltói lehetnek a kutyák Hírek - Címlapon
Szarvasmarha támadások kiváltói lehetnek a kutyák