A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség

2023. augusztus 19., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Az emésztőrendszer, máj, szív és tüdő mellett sajnos a kutya szemét is érintheti parazitás betegség. Bármennyire is visszataszítóan hangzik, tudnunk kell róla. Mi okozza, milyen tünetekkel jár és hogyan segíthetünk kedvencünknek szemférgesség esetén?



Könnyezés, váladékozás, kipirosodás… A kutya szemeit érintő problémák hátterében megannyi tényező állhat: sérülés, fertőzés, allergia, anatómiai rendellenesség, idegentest, csupán néhány ezek közül, de vajon hallottunk-e már arról az aprócska parazitáról, amely hasonló tüneteket okozhat?

 

Mi is az a szemférgesség?

 

Vektorok által terjesztett betegség, melyért elsősorban a Drosophilidae családba tartozó, összefoglaló néven "apró gyümölcslegyek" (pl. muslicák) tehetők felelőssé. Ha felidézünk egy kellemes nyári napot, amikor kirándulni indultunk az erdőbe, talán éppen ezek képviselőit hessegettük el fejünk és a kutyánk szeme körül; a hímek és a nőstények ugyanis előszeretettel táplálkoznak az emlősök könnyeivel. A bosszankodáson túl sajnos még egy kellemetlen tulajdonsággal bírnak: az úgynevezett Thelazia callipeada nevű fonálféreg hordozói lehetnek.

 

Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség
Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség
Fotó: huffingtonpost.com

 

Az Egyesült Királyságban 2016-ban írták le az első esetet egy mediterrán területről importált kutyában, az esetek száma évről-évre nő. Az Egyesült Államok nyugati és déli államaiban is számos esetet jegyeztek már fel. S hogy ez miként érint minket? Még csak nem is kell külföldre utaznunk a kockázat miatt, Európa déli országaiból ugyanis hazánkat is elérte a betegség.

 

Hogyan alakul ki a fertőzés?

 

Röviden: a parazitát hordozó légy letelepszik az állat szeménél, majd táplálkozás közben a szájában lévő fertőzött lárvák átkerülnek a szem felületére. A Thelazia életciklusa leegyszerűsítve a következőképpen néz ki: a kifejlett fonalférgek a fertőzött állat szemében élősködnek és szaporodnak. Lerakják petéiket, melyek az állat könnyeiben is megtalálhatók lesznek. Amikor egy légy rászáll, és magához veszi a könnycseppeket, a petékből kibúvó lárvát is elfogyasztja, melyek idővel a légy szájához vándorolnak, és készen állnak útjuk következő szakaszára. Amikor a köztigazda ismét táplálkozik, "elhelyezi" a lárvákat az állat szemére, amely innentől kezdve fertőzöttnek tekinthető. A szembe jutva a lárva fonálféreggé fejlődik, és az ördögi kör kezdődik elölről.

 

Szemférgesség - Előfordul, hogy a kutya tünetmentes, szemei egészségesnek látszanak
Szemférgesség - Előfordul, hogy a kutya tünetmentes, szemei egészségesnek látszanak
Fotó: Shuttertock

 

Melyek a szemférgesség tünetei?

 

Nem meglepő, hogy a szemben élősködő férgek rendkívül zavaróak a kutya számára, köszönhetően annak is, hogy testüket éles, fűrészszerű fogacskák borítják. Súlyosan károsíthatják a szem finom szerkezetét, melyre a szervezet gyulladással reagál. A szem és a környező szövetek kipirosodnak, a kötőhártya megduzzad, könnyezés, váladékozás figyelhető meg. A kellemetlen érzés miatt a kutya hunyoroghat, a viszketés enyhítése érdekében a mancsával dörgölheti szemét, illetve hozzádörgölheti különböző felületekhez (bútorok, szőnyeg, a gazdi nadrágszára, stb.). A szaruhártya is megsérülhet, fekélyek és sebek keletkezhetnek rajta.

 

A betegség felismerését nehezíti, hogy a kutya tünetmentes is lehet, szemeinek állapota a normálishoz közelít. Komolyabb fertőzés esetén a tünetek is súlyosabbak, a fonálférgek láthatóvá válhatnak a szem felszínén, a szemhéjak alatt (beleértve a harmadik szemhéjat is), valamint a könnycsatornákban. Színük fehértől krémszínűig változhat, vékonyak, testhosszuk 10-15 mm. A tünetek tehát:

  • piros szem, fájdalom
  • kötőhártya-gyulladás
  • nyálkás váladék a szemek környékén
  • fokozott könnyezés
  • fekélyek, sebek a szemen
  • látásromlás
Szemférgesség kutyáknál - Tünet lehet, ha hunyorog a kutya
Szemférgesség kutyáknál - Tünet lehet, ha hunyorog a kutya
Fotó: petsbunch.com

 

Hogyan diagnosztizálható?

 

A szemférgek megtalálása kisebb kihívást is jelenthet, de a hozzáértő szem számára már a tünetek és egy fizikális vizsgálat is elegendő lehet a diagnózishoz. Érdemes ugyanakkor egy alapos szemvizsgálatot is elvégezni a kutyán a teljes bizonyosság érdekében, hogy valóban szemférgességgel állunk-e a szemben vagy más jellegű probléma okozza a tüneteket.

 

Egy nyugodt, együttműködő kutyánál néhány perc alatt túleshetünk ezen, de ha ellenkezik, előfordulhat, hogy enyhe nyugtatóra lesz szükség, például ahhoz, hogy a harmadik szemhéj alá is be tudjon nézni az állatorvos. Amit mi tehetünk: legyünk türelmesek kedvencünkkel, maradjunk nyugodtak a vizsgálat előtt, alatt és után is, magabiztosan és kedvesen segítsük át őt ezen a kellemetlenségen.

 

Hogyan kezelhető a szemférgesség?

 

A szem és szemkörnyék megtisztítását követően a leggyakoribb módszer a kifejlett férgek fizikai úton történő eltávolítása. Ehhez helyi érzéstelenítést alkalmaznak a szem felületén. Amennyiben szükséges, például a kutya nyugtalan, stresszes, vagy ellenáll, a szem épsége érdekében inkább bódításban végzik el a beavatkozást. Ezután felírhatnak olyan gyógyszereket, melyek segítik a szemmel nem látható paraziták, lárvák elpusztítását.

 

Szemférgesség kutyáknál - Alapos szemvizsgálatra lehet szükség az állatorvosnál
Szemférgesség kutyáknál - Alapos szemvizsgálatra lehet szükség az állatorvosnál
Fotó: wallpaper-hd.com

 

Adott esetben szükség lehet helyileg alkalmazható szemcseppre vagy szemkenőcsre, valamint gyulladáscsökkentő tabletta adására a szemet érintő gyulladás, duzzanat, pirosság és viszketés miatt. További problémák, például a szem dörgöléséből, vakarásából származó másodlagos bakteriális fertőzések megelőzése, gyógyítása céljából antibiotikumok is részét képezhetik a terápiának. A kezelés mikéntjét minden esetben az állatorvos dönti el, kövessük útmutatásait!

 

A kezelés alatt és a gyógyulást követően is fontos, hogy jobban odafigyeljünk kedvencünk állapotára. Amennyiben a múló tünetek újra fellángolnak vagy a későbbiekben visszatérnek, forduljunk állatorvosunkhoz!

 

Mik a gyógyulás esélyei?

 

Korai felismerés esetén, amennyiben a kutya megkapja a szükséges kezelést, nem várhatók szövődmények. Ezzel szemben, ha a kezelés elmarad vagy hiányos, a fertőzés maradandó károsodást okozhat a szemben, amely nemcsak a kutya látásának romlásához, hanem elvesztéséhez is vezethet. (Nem beszélve a fájdalomról és kellemetlenségekről, melyeket mindaddig megél, amíg nem kezelik megfelelően.)

 

Szemférgesség kutyáknál - A gyógyulás idején rendszeresen kell ellenőrizni a szemek állapotát
Szemférgesség kutyáknál - A gyógyulás idején rendszeresen kell ellenőrizni a szemek állapotát
Fotó: Twitter

 

Megelőzhető a fertőzés?

 

A fertőzést terjesztő legyek elsősorban száraz, meleg időjárás esetén aktívabbak, számuk a késő nyári és kora őszi napokon tetőzik. Kedvelt helyeik az erdők, főként a tölgyesek. Egyik lehetőség tehát, hogy ezen időszakban kerüljük az előfordulási helyeiket, erdő közelében élve pedig inkább bent tartjuk a kutyákat a házban azon időszakokban, amikor a legyek, muslicák aktívabbak a nap folyamán. Természetesen ez nem minden esetben megoldható, hiszen kivisszük kedvencünket sétálni, kirándulunk, szép időben kikapcsolódunk a vízparton, stb. Éppen ezért hasznos, ha folyamatosan védjük őt a külső és belső élősködők ellen. Ehhez állatgyógyászati termékek széles kínálata áll rendelkezésre, kérjük ki állatorvosunk tanácsát azzal kapcsolatosan, melyik a legmegfelelőbb kutyánk számára!

 

Ha külföldi utazást tervezünk kutyánkkal, a szükséges előkészületek (útlevél, igazolások, stb.) mellett tartsuk naprakészen ezt a védelmet, utunk során pedig figyeljünk négylábú barátunk biztonságára és egészségére még nagyobb gonddal, mint ahogy azt otthon tennénk. Ha fertőzött területekre látogatunk, tegyünk fokozott óvintézkedéseket; egyfelől kutyánk érdekében, másfelől annak megelőzésére, hogy esetlegesen hazahozzuk a fertőzést.

 

Szemférgesség - Erdőn, mezőn járva figyeljünk fokozottan kutyánkra
Szemférgesség - Erdőn, mezőn járva figyeljünk fokozottan kutyánkra
Fotó: goodfon.ru

 

Mely országokban elterjedtebb a betegség?

 

Az angliai székhelyű Blue Cross jótékonysági állatmentő és segítő szervezet adatai alapján egyre több esetet jelentenek az alábbi országokból: Franciaország, Olaszország, Svájc, Németország, Spanyolország, Portugália, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Románia, Bulgária és Magyarország is szerepel a listán. Egyes területeken a fertőzés már-már járványosnak mondható, az igazolt esetek száma 40%-kal is megnőtt, például az olasz csizma déli régióiban. Bár a cikk 2019. szeptemberében íródott, az elmúlt években tapasztalható felmelegedés és az utazások miatt is bővülhetett a köztigazdák és a gazdák elterjedési köre.

 

Ezzel el is érkezünk még egy fontos kérdéshez: Embereket is megfertőzhet?

 

Mivel a szemférgesség emlősfajokra veszélyes, a fertőzés nemcsak a kutyákat, macskákat, házi- és haszonállatokat, valamint vadállatokat érintheti, hanem az embert is. Elméletileg tehát nem lehetetlen, de rendkívül ritkán következik be. Elenyésző számú esetet jelentettek eddig Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Szerbiában. A jó hír, hogy az emberek szempontjából a kockázat minimális, különösen, ha a fertőzött kutyánál idejekorán felismerik a betegséget és megfelelően kezelik.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: bluecross.org.uk, petmd.com
Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!

7 gyakori tünet, ami allergiát jelezhet a kutyáknál 7 gyakori tünet, ami allergiát jelezhet a kutyáknál
Az allergia gyakori jelenség kutyáknál. Összetett dolog, változatos tünetekkel, melyek megkeseríthetik a kutya és családja életét is a mindennapokban.

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében? Hírek - Címlapon
Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?
Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök Hírek - Címlapon
Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök