A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség

2021. szeptember 02., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Az emésztőrendszer, máj, szív és tüdő mellett sajnos a kutya szemét is érintheti parazitás betegség. Bármennyire is visszataszítóan hangzik, tudnunk kell róla. Mi okozza, milyen tünetekkel jár és hogyan segíthetünk kedvencünknek szemférgesség esetén?Könnyezés, váladékozás, kipirosodás… A kutya szemeit érintő problémák hátterében megannyi tényező állhat: sérülés, fertőzés, allergia, anatómiai rendellenesség, idegentest, csupán néhány ezek közül, de vajon hallottunk-e már arról az aprócska parazitáról, amely hasonló tüneteket okozhat?

 

Mi is az a szemférgesség?

 

Vektorok által terjesztett betegség, melyért elsősorban a Drosophilidae családba tartozó, összefoglaló néven "apró gyümölcslegyek" (pl. muslicák) tehetők felelőssé. Ha felidézünk egy kellemes nyári napot, amikor kirándulni indultunk az erdőbe, talán éppen ezek képviselőit hessegettük el fejünk és a kutyánk szeme körül; a hímek és a nőstények ugyanis előszeretettel táplálkoznak az emlősök könnyeivel. A bosszankodáson túl sajnos még egy kellemetlen tulajdonsággal bírnak: az úgynevezett Thelazia callipeada nevű fonálféreg hordozói lehetnek.

 

Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség
Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség
Fotó: huffingtonpost.com

 

Az Egyesült Királyságban 2016-ban írták le az első esetet egy mediterrán területről importált kutyában, az esetek száma évről-évre nő. Az Egyesült Államok nyugati és déli államaiban is számos esetet jegyeztek már fel. S hogy ez miként érint minket? Még csak nem is kell külföldre utaznunk a kockázat miatt, Európa déli országaiból ugyanis hazánkat is elérte a betegség.

 

Hogyan alakul ki a fertőzés?

 

Röviden: a parazitát hordozó légy letelepszik az állat szeménél, majd táplálkozás közben a szájában lévő fertőzött lárvák átkerülnek a szem felületére. A Thelazia életciklusa leegyszerűsítve a következőképpen néz ki: a kifejlett fonalférgek a fertőzött állat szemében élősködnek és szaporodnak. Lerakják petéiket, melyek az állat könnyeiben is megtalálhatók lesznek. Amikor egy légy rászáll, és magához veszi a könnycseppeket, a petékből kibúvó lárvát is elfogyasztja, melyek idővel a légy szájához vándorolnak, és készen állnak útjuk következő szakaszára. Amikor a köztigazda ismét táplálkozik, "elhelyezi" a lárvákat az állat szemére, amely innentől kezdve fertőzöttnek tekinthető. A szembe jutva a lárva fonálféreggé fejlődik, és az ördögi kör kezdődik elölről.

 

Szemférgesség - Előfordul, hogy a kutya tünetmentes, szemei egészségesnek látszanak
Szemférgesség - Előfordul, hogy a kutya tünetmentes, szemei egészségesnek látszanak
Fotó: Shuttertock

 

Melyek a szemférgesség tünetei?

 

Nem meglepő, hogy a szemben élősködő férgek rendkívül zavaróak a kutya számára, köszönhetően annak is, hogy testüket éles, fűrészszerű fogacskák borítják. Súlyosan károsíthatják a szem finom szerkezetét, melyre a szervezet gyulladással reagál. A szem és a környező szövetek kipirosodnak, a kötőhártya megduzzad, könnyezés, váladékozás figyelhető meg. A kellemetlen érzés miatt a kutya hunyoroghat, a viszketés enyhítése érdekében a mancsával dörgölheti szemét, illetve hozzádörgölheti különböző felületekhez (bútorok, szőnyeg, a gazdi nadrágszára, stb.). A szaruhártya is megsérülhet, fekélyek és sebek keletkezhetnek rajta.

 

A betegség felismerését nehezíti, hogy a kutya tünetmentes is lehet, szemeinek állapota a normálishoz közelít. Komolyabb fertőzés esetén a tünetek is súlyosabbak, a fonálférgek láthatóvá válhatnak a szem felszínén, a szemhéjak alatt (beleértve a harmadik szemhéjat is), valamint a könnycsatornákban. Színük fehértől krémszínűig változhat, vékonyak, testhosszuk 10-15 mm. A tünetek tehát:

  • piros szem, fájdalom
  • kötőhártya-gyulladás
  • nyálkás váladék a szemek környékén
  • fokozott könnyezés
  • fekélyek, sebek a szemen
  • látásromlás
Szemférgesség kutyáknál - Tünet lehet, ha hunyorog a kutya
Szemférgesség kutyáknál - Tünet lehet, ha hunyorog a kutya
Fotó: petsbunch.com

 

Hogyan diagnosztizálható?

 

A szemférgek megtalálása kisebb kihívást is jelenthet, de a hozzáértő szem számára már a tünetek és egy fizikális vizsgálat is elegendő lehet a diagnózishoz. Érdemes ugyanakkor egy alapos szemvizsgálatot is elvégezni a kutyán a teljes bizonyosság érdekében, hogy valóban szemférgességgel állunk-e a szemben vagy más jellegű probléma okozza a tüneteket.

 

Egy nyugodt, együttműködő kutyánál néhány perc alatt túleshetünk ezen, de ha ellenkezik, előfordulhat, hogy enyhe nyugtatóra lesz szükség, például ahhoz, hogy a harmadik szemhéj alá is be tudjon nézni az állatorvos. Amit mi tehetünk: legyünk türelmesek kedvencünkkel, maradjunk nyugodtak a vizsgálat előtt, alatt és után is, magabiztosan és kedvesen segítsük át őt ezen a kellemetlenségen.

 

Hogyan kezelhető a szemférgesség?

 

A szem és szemkörnyék megtisztítását követően a leggyakoribb módszer a kifejlett férgek fizikai úton történő eltávolítása. Ehhez helyi érzéstelenítést alkalmaznak a szem felületén. Amennyiben szükséges, például a kutya nyugtalan, stresszes, vagy ellenáll, a szem épsége érdekében inkább bódításban végzik el a beavatkozást. Ezután felírhatnak olyan gyógyszereket, melyek segítik a szemmel nem látható paraziták, lárvák elpusztítását.

 

Szemférgesség kutyáknál - Alapos szemvizsgálatra lehet szükség az állatorvosnál
Szemférgesség kutyáknál - Alapos szemvizsgálatra lehet szükség az állatorvosnál
Fotó: wallpaper-hd.com

 

Adott esetben szükség lehet helyileg alkalmazható szemcseppre vagy szemkenőcsre, valamint gyulladáscsökkentő tabletta adására a szemet érintő gyulladás, duzzanat, pirosság és viszketés miatt. További problémák, például a szem dörgöléséből, vakarásából származó másodlagos bakteriális fertőzések megelőzése, gyógyítása céljából antibiotikumok is részét képezhetik a terápiának. A kezelés mikéntjét minden esetben az állatorvos dönti el, kövessük útmutatásait!

 

A kezelés alatt és a gyógyulást követően is fontos, hogy jobban odafigyeljünk kedvencünk állapotára. Amennyiben a múló tünetek újra fellángolnak vagy a későbbiekben visszatérnek, forduljunk állatorvosunkhoz!

 

Mik a gyógyulás esélyei?

 

Korai felismerés esetén, amennyiben a kutya megkapja a szükséges kezelést, nem várhatók szövődmények. Ezzel szemben, ha a kezelés elmarad vagy hiányos, a fertőzés maradandó károsodást okozhat a szemben, amely nemcsak a kutya látásának romlásához, hanem elvesztéséhez is vezethet. (Nem beszélve a fájdalomról és kellemetlenségekről, melyeket mindaddig megél, amíg nem kezelik megfelelően.)

 

Szemférgesség kutyáknál - A gyógyulás idején rendszeresen kell ellenőrizni a szemek állapotát
Szemférgesség kutyáknál - A gyógyulás idején rendszeresen kell ellenőrizni a szemek állapotát
Fotó: Twitter

 

Megelőzhető a fertőzés?

 

A fertőzést terjesztő legyek elsősorban száraz, meleg időjárás esetén aktívabbak, számuk a késő nyári és kora őszi napokon tetőzik. Kedvelt helyeik az erdők, főként a tölgyesek. Egyik lehetőség tehát, hogy ezen időszakban kerüljük az előfordulási helyeiket, erdő közelében élve pedig inkább bent tartjuk a kutyákat a házban azon időszakokban, amikor a legyek, muslicák aktívabbak a nap folyamán. Természetesen ez nem minden esetben megoldható, hiszen kivisszük kedvencünket sétálni, kirándulunk, szép időben kikapcsolódunk a vízparton, stb. Éppen ezért hasznos, ha folyamatosan védjük őt a külső és belső élősködők ellen. Ehhez állatgyógyászati termékek széles kínálata áll rendelkezésre, kérjük ki állatorvosunk tanácsát azzal kapcsolatosan, melyik a legmegfelelőbb kutyánk számára!

 

Ha külföldi utazást tervezünk kutyánkkal, a szükséges előkészületek (útlevél, igazolások, stb.) mellett tartsuk naprakészen ezt a védelmet, utunk során pedig figyeljünk négylábú barátunk biztonságára és egészségére még nagyobb gonddal, mint ahogy azt otthon tennénk. Ha fertőzött területekre látogatunk, tegyünk fokozott óvintézkedéseket; egyfelől kutyánk érdekében, másfelől annak megelőzésére, hogy esetlegesen hazahozzuk a fertőzést.

 

Szemférgesség - Erdőn, mezőn járva figyeljünk fokozottan kutyánkra
Szemférgesség - Erdőn, mezőn járva figyeljünk fokozottan kutyánkra
Fotó: goodfon.ru

 

Mely országokban elterjedtebb a betegség?

 

Az angliai székhelyű Blue Cross jótékonysági állatmentő és segítő szervezet adatai alapján egyre több esetet jelentenek az alábbi országokból: Franciaország, Olaszország, Svájc, Németország, Spanyolország, Portugália, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Románia, Bulgária és Magyarország is szerepel a listán. Egyes területeken a fertőzés már-már járványosnak mondható, az igazolt esetek száma 40%-kal is megnőtt, például az olasz csizma déli régióiban. Bár a cikk 2019. szeptemberében íródott, az elmúlt években tapasztalható felmelegedés és az utazások miatt is bővülhetett a köztigazdák és a gazdák elterjedési köre.

 

Ezzel el is érkezünk még egy fontos kérdéshez: Embereket is megfertőzhet?

 

Mivel a szemférgesség emlősfajokra veszélyes, a fertőzés nemcsak a kutyákat, macskákat, házi- és haszonállatokat, valamint vadállatokat érintheti, hanem az embert is. Elméletileg tehát nem lehetetlen, de rendkívül ritkán következik be. Elenyésző számú esetet jelentettek eddig Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Szerbiában. A jó hír, hogy az emberek szempontjából a kockázat minimális, különösen, ha a fertőzött kutyánál idejekorán felismerik a betegséget és megfelelően kezelik.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: bluecross.org.uk, petmd.com
Indexkép forrás: huffingtonpost.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához
A kutyafül: érzékeny terület, mely rendszeres ápolást igényelhet. A fülproblémák megelőzésének fontos része lehet a fültisztítás, ám kis odafigyeléssel mi magunk is gyakorlottá válhatunk e téren. Ehhez kínálunk tippeket, lépésről-lépésre.

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Tüsszög, szipog, köhög... Náthás a kutyám? Tüsszög, szipog, köhög... Náthás a kutyám?
A hideg, nyirkos idő beálltával – hozzánk hasonlóan – kutyáinknál is kialakulhat a nátha. Súlyosabb légzőszervi betegségeknek is elejét vehetjük, ha időben odafigyelünk a tünetekre.

Kistestű kutya a családban - 10 gyakori betegség, melyről tudnunk kell Kistestű kutya a családban - 10 gyakori betegség, melyről tudnunk kell
Picik, kedvesek és szeretnivalóak. A kis méret azonban jónéhány olyan gondot rejthet magában, mellyel felelősségteljes gazdiként fontos tisztában lennünk. Összegyűjtöttük a legjellemzőbbeket, hogy időben léphessünk kutyánk jólléte érdekében.

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Albínó vagy fehér kutya – Mi a különbség? Albínó vagy fehér kutya – Mi a különbség?
Fehér szőr, világos bőr – mégsem egyformák. Honnan lehet tudni, hogy kedvencünk valóban e kivételes szín képviselője?

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Becsengettek - mi lesz a kiskutyával? Hírek - Címlapon
Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?
A kutyatréner kulisszái mögött – ha reménytelennek tűnik Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – ha reménytelennek tűnik