A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Támadnak a kullancslegyek hazánkban is

2022. szeptember 01., 11:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Jó tudni!
Valójában nem új jelenségről van szó. A tudósok szerint viszont évről-évre nő a számuk, és a közösségi médiában is egyre több észlelésről lehet olvasni hazánk területéről is. Az erdők, legelők, istállók környéke a kedvenc előfordulási helyük, ahol könnyen találnak gazdaállatot, azonban a beszámolók alapján már a városok fás, füves területein is lehet velük találkozni. 

A kullancslegyek nem rokonai a kullancsoknak. Míg utóbbiak a pókszabásúak közé, azon belül is az atkafélékhez, cikkünk főszereplői a rovarok közé tartoznak. Amiben azonosak, hogy mind a kettő vérszívó életmódot folytató élősködő.


A kullancslegyek fejlődése rendhagyó. A lárvák az anya testén belül fejlődnek, és születés után szinte azonnal bábozódni kezdenek. Kikelés után pedig azonnal gazdaállatot keresnek, akinek szőrében vagy tollazatában erős lábaikkal és karmaikkal könnyedén megkapaszkodnak, miközben véréből táplálkoznak. Nagyságuk 2-9 mm-ig terjed, testüket vaskos kitinpáncél borítja.
Többféle fajtájuk létezik, a repülésre képes fajok szinte hangtalanul lepik meg áldozatukat, barnás színük miatt ráadásul nagyon nehéz észrevenni őket.

 

 

A kullancslégy vérszívó életmódot folytató élősködő
A kullancslégy vérszívó életmódot folytató élősködő
Fotó: izeltlabuak.hu

 

 

A turistákat ugyanúgy megtámadják, mint a vadon élő vagy háztáji emlősöket. Sajnos a kutyákat sem kímélik. Erős kitinvázuk miatt szinte lehetetlen lecsapni őket: az elérhető javaslatok szerint papírzsebkendővel vagy kézzel célszerű szétnyomni őket.
Csípésük helye hosszan, akár napokig is megmarad, duzzadt és erősen viszkető lehet.

 

Túrázók leírása alapján a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szerek hatástalanok ellenük. Tapasztalatok szerint elsősorban a szőrösebb felületeket és a hajat igyekeznek támadni, hogy meg tudjanak kapaszkodni. De a szemet, fület, testhajlatokat is megcélozzák. Egyetlen hatásos védekezésnek a teljesen zárt ruházat tűnik ellenük. De még ilyenkor is figyelni kell, mert megpróbálnak alámászni.

 

Mivel elsősorban állatokon élősködnek kórokozókat, baktériumokat, mikrobiális élősködőket is terjeszthetnek. A kutyákat fenyegető betegségekről, amiket a csípéstől kaphatnak egyelőre nagyon kevés szakirodalmi információ áll rendelkezésre. Ezért javasoljuk a fokozott figyelmet, ha kullancslegyet látunk a közelben.

 

 

 


Indexkép forrás: izeltlabuak.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Mondial Assistance GesmbH Rehabportál MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ennek a kutyusnak hála igazán vidámra sikeredett az esküvői fotózás Hírek - Címlapon
Ennek a kutyusnak hála igazán vidámra sikeredett az esküvői fotózás
Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban Hírek - Címlapon
Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban