A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Támadnak a kullancslegyek hazánkban is

2022. szeptember 01., 11:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Jó tudni!
Valójában nem új jelenségről van szó. A tudósok szerint viszont évről-évre nő a számuk, és a közösségi médiában is egyre több észlelésről lehet olvasni hazánk területéről is. Az erdők, legelők, istállók környéke a kedvenc előfordulási helyük, ahol könnyen találnak gazdaállatot, azonban a beszámolók alapján már a városok fás, füves területein is lehet velük találkozni. 

A kullancslegyek nem rokonai a kullancsoknak. Míg utóbbiak a pókszabásúak közé, azon belül is az atkafélékhez, cikkünk főszereplői a rovarok közé tartoznak. Amiben azonosak, hogy mind a kettő vérszívó életmódot folytató élősködő.


A kullancslegyek fejlődése rendhagyó. A lárvák az anya testén belül fejlődnek, és születés után szinte azonnal bábozódni kezdenek. Kikelés után pedig azonnal gazdaállatot keresnek, akinek szőrében vagy tollazatában erős lábaikkal és karmaikkal könnyedén megkapaszkodnak, miközben véréből táplálkoznak. Nagyságuk 2-9 mm-ig terjed, testüket vaskos kitinpáncél borítja.
Többféle fajtájuk létezik, a repülésre képes fajok szinte hangtalanul lepik meg áldozatukat, barnás színük miatt ráadásul nagyon nehéz észrevenni őket.

 

 

A kullancslégy vérszívó életmódot folytató élősködő
A kullancslégy vérszívó életmódot folytató élősködő
Fotó: izeltlabuak.hu

 

 

A turistákat ugyanúgy megtámadják, mint a vadon élő vagy háztáji emlősöket. Sajnos a kutyákat sem kímélik. Erős kitinvázuk miatt szinte lehetetlen lecsapni őket: az elérhető javaslatok szerint papírzsebkendővel vagy kézzel célszerű szétnyomni őket.
Csípésük helye hosszan, akár napokig is megmarad, duzzadt és erősen viszkető lehet.

 

Túrázók leírása alapján a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szerek hatástalanok ellenük. Tapasztalatok szerint elsősorban a szőrösebb felületeket és a hajat igyekeznek támadni, hogy meg tudjanak kapaszkodni. De a szemet, fület, testhajlatokat is megcélozzák. Egyetlen hatásos védekezésnek a teljesen zárt ruházat tűnik ellenük. De még ilyenkor is figyelni kell, mert megpróbálnak alámászni.

 

Mivel elsősorban állatokon élősködnek kórokozókat, baktériumokat, mikrobiális élősködőket is terjeszthetnek. A kutyákat fenyegető betegségekről, amiket a csípéstől kaphatnak egyelőre nagyon kevés szakirodalmi információ áll rendelkezésre. Ezért javasoljuk a fokozott figyelmet, ha kullancslegyet látunk a közelben.

 

 

 


Indexkép forrás: izeltlabuak.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak.

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk
Május 10-e a szívférgesség napja hazánkban. Jelenleg a kutyák 4-5%-a lehet fertőzött a hivatalos adatok alapján, de vannak olyan területek, elsősorban az ország Dunától keletre eső régióiban, a déli országhatár közelében, valamint a folyók mentén, ahol magasabb a fertőzésveszély. Az Elanco, vezető innovatív állatgyógyszergyártóként felvette a kesztyűt az alattomos betegséggel. Céljuk felhívni a figyelmet a szívférgesség veszélyeire, a szűrővizsgálatok jelentőségére és a prevenció fontosságára. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatársat, PhD-t, állatorvost, parazitológust kérdeztük, hogyan védekezhetünk: külön csak a szúnyogok vagy külön csak a szívférgesség elleni védelem nem elég.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Sántít a kutyám – mit tegyek, amíg eljutok vele az állatorvoshoz? Sántít a kutyám – mit tegyek, amíg eljutok vele az állatorvoshoz?
A kutyusok fájdalomküszöbe elképesztően magas. Magasabb az emberénél. És kiválóan képesek arra is, hogy elmaszkírozzák a fájdalmat. Ha tehát bicegni, vagy sántikálni kezd kedvencünk, akkor minél előbb meg kell vizsgálni, hogy mi lehet az oka. Ha épp nincs állatorvos a közelben, akkor egy előzetes vizsgálatot mi magunk is elvégezhetünk és átmenetileg elláthatjuk, amíg orvoshoz nem jutunk vele.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A világ legkutyabarátabb munkahelye Hírek - Címlapon
A világ legkutyabarátabb munkahelye
A legjobbak között van az önállóvá váló Állatorvostudományi Egyetem Hírek - Címlapon
A legjobbak között van az önállóvá váló Állatorvostudományi Egyetem