A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Támadnak a kullancslegyek hazánkban is

2023. július 24., 16:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Jó tudni!




Valójában nem új jelenségről van szó. A tudósok szerint viszont évről-évre nő a számuk, és a közösségi médiában is egyre több észlelésről lehet olvasni hazánk területéről is. Az erdők, legelők, istállók környéke a kedvenc előfordulási helyük, ahol könnyen találnak gazdaállatot, azonban a beszámolók alapján már a városok fás, füves területein is lehet velük találkozni.



 

A kullancslegyek nem rokonai a kullancsoknak: míg utóbbiak a pókszabásúak közé, azon belül is az atkafélékhez, cikkünk főszereplői a rovarok közé tartoznak. Amiben azonosak, hogy mind a kettő vérszívó életmódot folytató élősködő.


A kullancslegyek fejlődése rendhagyó. A lárvák az anya testén belül fejlődnek, és születés után szinte azonnal bábozódni kezdenek. Kikelés után azonnal gazdaállatot keresnek, akinek szőrében vagy tollazatában erős lábaikkal és karmaikkal könnyedén megkapaszkodnak, miközben véréből táplálkoznak. Nagyságuk 2-9 mm-ig terjed, testüket vaskos kitinpáncél borítja.


Többféle fajtájuk létezik, a repülésre képes fajok szinte hangtalanul lepik meg áldozatukat, barnás színük miatt ráadásul nagyon nehéz észrevenni őket.

 

 

A kullancslégy vérszívó életmódot folytató élősködő
A kullancslégy vérszívó életmódot folytató élősködő
Fotó: izeltlabuak.hu

 

 

A turistákat ugyanúgy megtámadják, mint a vadon élő vagy háztáji emlősöket. Sajnos a kutyákat sem kímélik. Erős kitinvázuk miatt szinte lehetetlen lecsapni a kullancslegyeket: az elérhető javaslatok szerint papírzsebkendővel vagy kézzel célszerű szétnyomni őket.


Csípésük helye hosszan, akár napokig is megmarad, duzzadt és erősen viszkető lehet.

 

Túrázók leírása alapján a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szerek hatástalanok ellenük. Tapasztalatok szerint elsősorban a szőrösebb felületeket és a hajat igyekeznek támadni, hogy meg tudjanak kapaszkodni,de a szemet, fület, testhajlatokat is megcélozzák. Egyetlen hatásos védekezésnek a teljesen zárt ruházat tűnik ellenük, de még ilyenkor is figyelni kell, mert megpróbálnak alámászni.

 

Mivel elsősorban állatokon élősködnek kórokozókat, baktériumokat, mikrobiális élősködőket is terjeszthetnek. A kutyákat fenyegető betegségekről, amiket a csípéstől kaphatnak egyelőre nagyon kevés szakirodalmi információ áll rendelkezésre - ezért javasoljuk a fokozott figyelmet, ha kullancslegyet látunk a közelben!

 

 

 


Indexkép forrás: izeltlabuak.hu
Cikk első megjelenése: 2022. szeptember 01.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Bélférgesség kutyáknál - Típusai, tünetei és a megelőzés lehetőségei Bélférgesség kutyáknál - Típusai, tünetei és a megelőzés lehetőségei
Belső élősködők? Egy téma, amiről nem szívesen beszélünk, mégis nagyon fontos, hogy tudjunk róla - nemcsak a kutya egészsége, de a gazdi szempontjából is. Átfogó útmutatónkkal ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Praktiker Beagle Club Online Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gondoltad volna? Bizonyos kutyafajták sokkal érzékenyebben reagálnak a fájdalomra Hírek - Címlapon
Gondoltad volna? Bizonyos kutyafajták sokkal érzékenyebben reagálnak a fájdalomra
Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége Hírek - Címlapon
Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége