A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Te is úgy érzed, hogy a kutyádnál nem találhatsz jobb terapeutát?

2024. október 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy friss kutatás szerint nemcsak a terápiás kutyák, hanem a kedvtelésből tartott ebek is jótékony hatással vannak a mentális egészségre.



 

Mindennapjainkat szinte végigkíséri a stressz: családi problémák, konfliktusok a munkahelyen, pénzügyi nehézségek, politika... csak, hogy néhányat említsünk. A szorongás életünk részévé vált, pszichés és érzelmi egészségünk kárára.

 

Felmérések alapján a szorongásos zavarok a lakosság mintegy 20%-át érintik (Bakos, 2017), hazánkban a krónikus szorongástól szenvedők aránya 8,6%, ahol a nők kétszer annyian vannak, mint a férfiak (Nyugodtlélekkel, 2017).

 

Nemzetközi viszonylatban sem jobbak az adatok. A Covid-19 járvány előtt az Európai Unióban a népesség 5,4%-a szenvedett a szorongásos zavartól, ám ez a szám jelentősen megugrott az utóbbi években. 2023-as adatok szerint majdnem minden második ember számolt be pszichés vagy érzelmi gondokról (pl. depresszió, szorongás).

 

 

Egy kutya kedvessége feldobja a hangulatunkat
Egy kutya kedvessége feldobja a hangulatunkat
Fotó: Freepik

 

 

A stressz toronymagasan szerepel az okok között, ám olyannyira elfogadottá vált, hogy az embereknek csupán töredéke kér segítséget. A pszichés és érzelmi problémák döntő része rejtve marad. Egyik lehetséges oka, hogy a közfelfogásban még ma is a szégyellnivaló bélyeggel illetik, másrészről a terápia legtöbbször igen borsos árakon érhető csak el. Általában akkor fordulnak szakemberhez, amikor az alternatív „gyógymódok” kudarcot vallanak. Egy dolog azonban biztos: egy kutya jelenléte elképesztően jó hatással lehet mentális és érzelmi egészségünkre.

 

 

Négylábú terapeuták

 

A terápiás kutyák hatékonysága számos szorongással összefüggő pszichológiai probléma enyhítésében bizonyított. Jelenlétük csökkenti a stresszt, a magányosságot, kellemes érzést kelt bennünk, elősegíti a jó közérzetet, és megannyi előnyt sorolhatnánk még fel.

 

 

Kutya és gazdi - Meghitt pillanat
Kutya és gazdi - Meghitt pillanat
Fotó: Freepik/@prostooleh

 

 

Az állatasszisztált terápiában részt vevő kutyák többsége kifejezetten érzelmi támogatásra és stresszoldásra lett kiképezve. Egy friss kutatás azonban egy másik populációval foglalkozott. 2000 kutyatulajdonost kérdeztek meg kedvenceikről, akiket semmilyen terápiás vagy segítői munkára nem képeztek ki.

 

A gazdik beszámolói szerint naponta átlagosan kilencszer javult a hangulatuk kutyájuknak köszönhetően, méghozzá alábbi formában:

 

  • a kutyák megnevettették őket (73%)
  • közös játék a kutyával (68%)
  • a kutyák odabújtak a gazdihoz (67%)
  • de pusztán a megnyugtató jelenlétük is jótékony hatással bírt a gazdikra, miközben együtt pihentek a kanapén (64%)

 

Játék a kutyával - Remek kikapcsolódás
Játék a kutyával - Remek kikapcsolódás
Fotó: Freepik

 

 

Figyelemre méltó, hogy a válaszadók 61 százaléka a kutyájával eltöltött időt a nap legjobb részének tartotta. Több mint 30% pedig kiemelte, hogy kutyájánál jobb pszichológust aligha találhatna, segítségük rengeteget számít a mentális egészség és egyensúly megőrzésében.

 

 

Több, mint pszichoterápia

 

A tanulmányból még több érdekesség derült ki a kutyák terápiás hatásával kapcsolatban. A válaszadók 25%-a úgy érezte, kedvencük társasága fizikai és érzelmi állapotukat is jelentősen javította. Ez újfent alátámasztja azokat a korábbi megállapításokat, melyek szerint a kutyatartásnak köszönhetően a gazdik aktívabb életmódot folytatnak, többet mozdulnak ki (séták, kirándulások), ami tovább javítja az általános egészségi állapotot. Az American Heart Association 2013-as jelentése például több száz tanulmányt gyűjtött össze, melyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a kutyatartás lényegesen javítja a szív- és érrendszeri egészséget.

 

 

A kedvtelésből tartott kutyák is jótékony hatással vannak mentális, érzelmi és fizikai egészségünkre
A kedvtelésből tartott kutyák is jótékony hatással vannak mentális, érzelmi és fizikai egészségünkre
Fotó: Freepik

 

 

A kutyatartás emellett rendszerességet ad az embernek. A séta, az etetés, a játékidő, a tanulás keretet ad a napnak, ezáltal elejét veszi annak, hogy elhagyjuk magunkat. Hiszen vannak kötelezettségeink, amiknek eleget kell tennünk. Stressz ide vagy oda, az állatról gondoskodni kell - akkor is, ha valamilyen szorongásos zavar miatt az embernek semmi kedve nincs hozzá.

 

A kutya nemcsak elfoglaltságot nyújt, de barátsága szeretettel tölti meg a napjainkat, ami előrevisz és mással nem pótolható. 

 

 

Összegzés

 

A kutyák pszichés és érzelmi egészségünkre gyakorolt jótékony hatásának kutatása újra és újra bebizonyítja, hogy nemcsak a terápiás és segítő munkára képzett kutyák javítják hangulatunkat, hanem a velünk együtt élő „szimpla” házikedvencek is. Annak ellenére, hogy nem „tanulták”, miként segítsenek az embernek, veleszületett képességeiknek hála óriási segítséget nyújtanak a mindennapok nehézségeivel való megküzdésben. Érzelmi biztonságot adnak, oly módokon támogatnak minket, melyre talán még szeretteink sem képesek. Kutyáinknál jobb „házi terapeuta” aligha létezik!

 


 

Forrás:

 

  1. Bakos, D. (2017). Szorongás - A lakosság 20 százaléka érintett. [online] WEBBeteg. Available at: https://www.webbeteg.hu/cikkek/szorongas_panik/5296/szorongas-gyakori-kerdesek-tevhitek (Utolsó letöltés: 02/10/2024).
  2. Európai Tanács (n.d.). Mentális egészség. [online] Letöltve: https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/mental-health/ (Utolsó letöltés: 02/10/2024).
  3. Nyugodtlelekkel.hu. (2017). Nyugodt lélekkel | A szorongásról mindent, egy helyen. [online] Letöltve: https://nyugodtlelekkel.hu/ (Utolsó letöltés: 02/10/2024).
  4. Psychology Today. (2024). Could Your Dog Be Your Therapist? [online] Letöltve: https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/202408/can-your-dog-be-your-therapist/ (Utolsó letöltés: 02/10/2024).

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Megrendítő szembesülni a tudattal, hogy kedvencünk látása romlik, ám a kutyák csodálatosan képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Támogató jelenlétünk átsegíti őket a nehézségeken, kis odafigyeléssel mi is megkönnyíthetjük mindennapjaikat.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám? Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám?
Nem jó érzés látni, amikor imádott kutyusunk szenved. Folyton viszket valamije, alig tud pihenni, türelmetlenné válik, nem tud figyelni... Szóval vacakul érzi magát. De mitől?

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Brunch a mancsokért Hírek - Címlapon
Brunch a mancsokért
2400 intézményben tanulnak a fiatalok az állatok szeretetéről és védelméről - Dübörög az állatvédelmi témahét Hírek - Címlapon
2400 intézményben tanulnak a fiatalok az állatok szeretetéről és védelméről - Dübörög az állatvédelmi témahét