A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tél: a petárdázások, a jég és a megfázások szezonja

2019. december 07., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Na és persze a hóban sétálásnak, az ajándékoknak, a gyönyörű hóesésnek és a Kedvencünkkel a kanapén való összebújásának is a tél az időszaka. Ahhoz viszont, hogy az évszak a felhőtlen örömökről és a jobbnál jobb élményekről szóljon, oda kell figyelnünk pár apróságra.



 

Séták a hideg téli napokon

 

A legtöbb gazdi és kedvence imád a friss hóban sétálni és játszani. Ha kedvencednek hosszú és sűrű a talppárnái között a szőr, érdemes megkurtítanod a hóban való séták előtt: a szőrökön könnyen összetapad ugyanis a hó, így kis hógolyó-szerű csomók gyűlhetnek össze a mancson, ami kényelmetlen érzést, egy idő után már fájdalmat, rosszabb esetben kisebb felszíni sérüléseket okozhatnak. Fontos a mancs só elleni védelme is: a durva sókristályok felsérthetik a mancsot, és rövid idő alatt kimarják. Ezek a kicsinek tűnő karcolások nagyon lassan gyógyulnak, ha nem figyelsz oda, a fertőződés veszélye is fennállhat. Séta előtt kend be mancsvédő krémmel kedvenced tappancsát, hazaérkezve pedig langyos vízzel öblítsd le a sót!

 

 

A kutyák is imádják a havat
A kutyák is imádják a havat
Fotó: mnn.com

 

 

A téli séták, túrák alatt figyelj oda arra is, hogy Kedvenced ne egye a havat, ez ugyanis könnyen mandula-, torok- és gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat. Az alábbi tüneteknél gyanakodhatsz ezekre a gyulladásokra: étvágytalanság, láz, köhögés, folyó orr, esetleg nyálzás, torokfájás. Az üveges, habos, sokszor sárgás színű hányás is erre a bajra utalhat - ha felmerül a gyanú, fordulj állatorvoshoz! Az idős, vagy a kisebb bundával rendelkező, kistestű  ebek könnyebben megfázhatnak, mint szőrmók társaik: gondoskodj megfelelő ruháról!

 

Bosszúságot okozhatnak a befagyott pocsolyák: a csúszkálás rajta jó móka, viszont ha megreped, összetörik, könnyen felvághatja a kutya lábát! És ha már jég: kerüld a befagyott tavak jégtükrét: az inkább enyhe teleinknek “köszönhetően” már ritkán vastagszik meg annyira a jég, hogy elbírjon minket,vagy akár csak kutyánkat. Ne kísértsd a szerencséteket! (A biztonságos jégrelépésről itt írtunk.)

 

 

Levert, étvágytalan... talán beteg a kutya?
Levert, étvágytalan... talán beteg a kutya?
Fotó: animals.onehowto.com

 

 

A decemberi mumus: a szilveszter

 

Az év utolsó napja rettegésben tartja állatainkat: a folyamatos durrogtatás, a villanó fények rengeteg kutyánál és (macskánál!) okoz pánikot, aminek következtében mindent figyelmen kívül hagyva próbálnak menekülni. Nem állhatja útjukat kerítés, bokrok, vagy egy főút - minél távolabb akarnak kerülni a félelmetes zajoktól. Sok kutya akár magában is kárt tud tenni miközben ki akar szabadulni. Nagyon fontos, hogy időben kezdj el felkészülni a nehéz év végére - ehhez tippjeinket ide kattintva olvashatod.

 

 

A szilveszter az egyik legnehezebb napja a kutyáknak
A szilveszter az egyik legnehezebb napja a kutyáknak
Fotó: petplace.com

 

 

 

Légy tudatos!

 

Felelős Gazdiként tegyél meg mindent, hogy ezeket a baleseteket, betegségeket megelőzd. Kis odafigyelés a részedről, és máris felhőtlenek lesznek a mindennapok és ünnepnapok egyaránt!

 

Ám sajnos előfordul, hogy minden előkészület és odafigyelés ellenére megtörténik a baj. Ha betegség, vagy komolyabb sérülés jelentkezne, ne habozz az állatorvosod segítségét kérni! Jelentősen könnyíthetsz a pénztárcádon, ha kisállatbiztosítást kötsz Kedvenced számára (igen, ilyen is van!) A jelképes összegért kötött biztosítás az ilyen vészhelyzetek esetén különösen jól jönnek!

 

Ha esetleg külföldi kirándulást tervezel, vagy az országon kívül, hófödte tájon töltenéd kedvenceddel az ünnepeket, érdemes olyan utasbiztosítást kötnöd, mely kedvencedre is kiterjed! Jobb félni, mint megijedni! 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: mnn.com
Cikk első megjelenése: 2016. december 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Ebugatta JULIUS-K9 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Több mint 1300 kutyát mentett már meg a mindössze 7 éves kisfiú - megnyerte Az Év Gyermeke díjat Hírek - Címlapon
Több mint 1300 kutyát mentett már meg a mindössze 7 éves kisfiú - megnyerte Az Év Gyermeke díjat
Elkeserítő számok: már több mint félezer eltűnt kutyáról érkezett bejelentés - Frissítve! Hírek - Címlapon
Elkeserítő számok: már több mint félezer eltűnt kutyáról érkezett bejelentés - Frissítve!