A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával a karácsonyi vásáron

Velünk tartson, vagy sem?


2019. december 07., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű




A legtöbb gazdi az összes lehetséges helyre vinné magával kedvencét, hiszen miért is maradjon otthon, ha ő is csatlakozhat? Vannak azonban olyan rendezvények, események, amelyekről nincs ugyan kitiltva az eb, de jobb, ha úgy döntünk, otthon marad. Ilyen a karácsonyi vásár is.



A karácsonyi vásárok tömeges események, az emberek nem figyelnek egymásra sem, nemhogy egy, a zsúfolt emberfolyamban nem látható kutyára.  A nagyobb testűek előnyben vannak, őket érzik, látják az emberek, de még így is könnyen a lábukra léphetnek, sérülést okozhatnak nekik, ezzel esetleg agresszív viselkedést kiváltva. Az egészen pici kutyák elférnek egy táskában, ők könnyebben viselik a hasonló helyzeteket, hiszen nem éri őket testközeli inger. Ha egy kistestű ebet nincs lehetőségünk ölbe venni, meg se forduljon a fejünkben, hogy bevisszük a tömegbe. Komoly sérülést szenvedhet, mind fizikai, mind viselkedési téren.

 

A karácsonyi vásárokban gyakran nagy a tömeg
A karácsonyi vásárokban gyakran nagy a tömeg
Fotó: lehel-krisztina.hu

 

A vásárok zajjal, ismeretlen szagokkal és ingerekkel járnak. A legtöbb kutya nincs hozzászokva ehhez, még akkor sem, ha gyakran jár a városban, esetleg tömegközlekedéssel. A gazda számára is ismeretlen reakciókat válthat ki a hangosabb zene, a zsivaj, az előadások zaja, és a frissen sült kolbász szaga. Még a legjámborabb kutyát is kihozhatja a sodrából a tűzijáték, vagy az, ha már az ötödik gyerek cibálja meg a fülét, farkát. Számtalanszor elhangzik, hogy a kutya ösztönlény, nem tudhatjuk mire, hogyan reagál, előfordulhat, hogy másképp fog fel egyes helyzeteket, mint mi gondolnánk. Természetesen vannak olyan ebek, akik különösen szeretnek emberek között lenni, lételemük, a hasonló felfordulásokban való részvétel, és boldoggá teszi őket, ha hozzájuk érnek, kiemelt figyelmet kapnak.

 

Számolnunk kell a hideggel is, ha kutyás vásárlátogatáson gondolkodunk. A hosszú távú kint lét, araszolás, meg-meg állás, és a hideg kő hamar kihűti még az egyébként hidegkedvelő ebeket is. Mindenképpen készüljünk meleg ruhával a kutyának is, esetleg kutyacipőkkel (bár ez a legtermészetellenesebb dolog, kerüljük, ha lehet) a sózott utak károsító hatása ellen. Ha tudunk, vigyünk magunkkal langyos vizet termoszban, hogy legyen lehetőség ezzel itatni. A jegesre hűlt víz nem tesz jót az amúgy is átfázott négylábúnak.

 

 

Kutyával a karácsonyi vásáron
Kutyával a karácsonyi vásáron - nem minden kutya tűri jól a tömeget, ezért gondoljuk meg, elvisszük-e magunkkal kedvencünket!
Fotó: pinterest.com

 

 

Ha mindenképpen kutyánkkal szeretnénk meglátogatni egy vásárt, akkor hétköznap, vagy délelőtt, esetleg koradélután tegyük, amikor még nincs tömeg, nyugodtan sétálhatunk. Számoljunk vele, hogy kedvencünknek ez igen kimerítő elfoglaltság, vigyünk neki jutalomfalatot, és térjünk ki időnként mellékutcákba a forgatagból, hogy megnyugodhasson, elfelejthesse a sokadalmat. Hazaérkezés után, vagy a vásárt követően tervezzünk be neki egy rövid játékidőt, amikor kikapcsolódhat, fizikailag is lefáradhat. Mindezek ellenére, ha tehetjük, hagyjuk otthon az ebet. Számára kevesebb stresszel, és veszéllyel jár, számunkra pedig kényelmesebb így.

 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: hd-wallpapersdownload.com
Cikk első megjelenése: 2015. december 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Huminsav: természetes immunerősítő kutyák számára is Hírek - Címlapon
Huminsav: természetes immunerősítő kutyák számára is
Tél: a petárdázások, a jég és a megfázások szezonja Hírek - Címlapon
Tél: a petárdázások, a jég és a megfázások szezonja