A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Történelmi magyar siker az agility világbajnokságon

2022. szeptember 29., 11:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű




A szeptember 22-25-ig Ausztriában megrendezett FCI Agility Világbajnokságon a magyar válogatott mini csapata világbajnoki címet szerzett, míg a medium kategóriájú csapat világbajnoki második helyen állt a dobogóra. Magyarország ezzel kétségtelenül és kitörölhetetlenül beleírta magát az agility történelmébe.



 

38 ország versenyzői a világ négy kontinenséről, Brazíliától Görögországon át Angliáig azért érkeztek Schwechatba kutyáikkal, hogy megmérettessék magukat a legmagasabb szinten egy gyönyörű csarnokban. Hihetetlen atmoszféra lengi be a teret, egy nagy közösség, aki egy célért izgul, versenyzők, akik bár konkurálnak, mégis a legnagyobb odaadással szorítanak a másikért. Szurkolók, akik nem tesznek kivételt, és akiknek a feladata talán ugyanolyan fontos, mint azoké, akikért érkeztek. Meghatottsággal tölti el a szívet, ahogy kutya és gazda összhangjáért izgul, büszkeséggel, hogy magyarjaink összhangja töretlen volt. Az eredmények magukért beszélnek.

 

 

Ray Brigi és Sinistra
Ray Brigi és Sinistra 
Fotó: Koirakuvat.fi

 

 

Szilágyi Anita
Szilágyi Anita és Deni
Fotó: Koirakuvat.fi

 

 

A válogatott 16 versenyzővel vett részt a világbajnokságon, melyből csapatban méretkategóriánként négy-négy páros futhatott, míg egyéniben mini kategóriában kettő, midiben egy, a maxik közül pedig hat versenyző mérethette meg magát kutyájával a legnagyobbak között. Kiváló magyar párosaink számos nemzetközi versenyen bizonyítottak már, gyakran szerepeltek az élmezőnyben, többeknek világbajnokságokról szerzett tapasztalatai is vannak, ez az idei mégis különösen nehéz versenynek számított. A koronavírus miatt az agilitys élet is szünetelt, Európa- és Világbajnokság két évig nem került megrendezésre, a többi kisebb, de hasonló tapasztalatot adó nemzetközi versenyt is lefújták, így a versenyzők többnyire csak edzettek, de a versenyrutin megszerzése elmaradt. Habár az agilityben a legfontosabb és soha el nem hagyható az alapozás, az apró finomítgatások, mégsem elhanyagolható, hogy közkedvelt bírók pályáit a közönség és a verseny adta izgalom nyomása alatt is megismerjék a versenyzők, hiszen a bírók a szünet alatt is fejlődtek, továbbgondolták az addig megszokott pályatervezési stílusukat.

 

 

Szakál Evelin és Sasha
Szakál Evelin és Sasha
Fotó: Koirakuvat.fi

 

 

Ács-Kövesi Ági és Jiu
Ács-Kövesi Ági és Jiu
Fotó: Koirakuvat.fi

 

 

Csütörtökön és pénteken került sor a csapat futamokra, kellemesen futható, de mind a kutyától, mind a felvezetőtől nagyfokú rutint és pontosságot igénylő pályákon. A versenyzőkre helyeződő nyomás szinte mérhető volt a levegőben. Szédületes volt látni, amint sorra futják a párosok a hibátlan futamokat, és ahogy felkerülnek a tabella élére. A csütörtöki jumping futamok után nem volt kérdés, hogy ha a csapatok hasonlóan jól teljesítenek pénteken az agilityben, akkor nagy eséllyel világbajnoki dobogón állhatnak. Az agility pályák több hibázási lehetőséget rejtenek, nehezebb vonalvezetésűek és második nap már a nyomás is nagyobb. Versenyzőink hihetetlen higgadtsággal futottak és ismét gyönyörű hibátlan munkákat láthattunk a nagy izgalom ellenére is. A mini csapat így mindkét futamban második helyet szerzett, mely összetett eredményként világbajnoki dobogót ért. A medium csapat jumpingban tizedik, míg agilityben a második helyen végzett. Így összetettben világbajnoki második helyen állhattak dobogóra. Maxi versenyzőink érdeme sem kisebb, minden a helyén volt a futamaik során, egy-egy becsúszott verő vagy apró megtagadás árán végül az előkelő 17.helyet szerezték meg.

 

 

A mini csapat a világbajnoki dobogón
A mini csapat a világbajnoki dobogón: Novák Réka, Naggyőr Dalma, Ray Brigitta, Wéber Kriszti
Fotó: Koirakuvat.fi

 

 

A medium csapat a dobogó második fokán
A medium csapat a dobogó második fokán : Mészáros Petra, Maros Gergely, László Zsombor, Szakál Evelin
Fotó: Koirakuvat.fi

 

 

Az egyéni futamok pályái kivétel nélkül nagyon nehezek voltak. Az akadályok egymással bezárt szögei, a két akadály közötti távolság, az elengedett rohanás és a hirtelen kontroll váltakozásai okozhatták a legnagyobb kihívásokat. A pályatervező bíró láthatóan elvárta, hogy a résztvevők kutyái pontosan meg legyenek tanítva mindenre. Ezt kiélezte a távmunkára és egyes, szándékosan a kutya mozgásának vonalába tett úgynevezett “csapda akadályok” figyelmen kívül hagyására. Magyarjaink így is gyönyörű, legtöbbször hibátlan futamokkal zárták a világbajnokságot.

 

 

Midi csapat : Mészáros Petra, Maros Gergely, László Zsombor, Szakál Evelin
Midi csapat : Mészáros Petra, Maros Gergely, László Zsombor, Szakál Evelin
Fotó: Koirakuvat.fi

 

 

Mini csapat: Novák Réka, Naggyőr Dalma, Ray Brigitta, Wéber Kriszti
Mini csapat: Novák Réka, Naggyőr Dalma, Ray Brigitta, Wéber Kriszti
Fotó: Koirakuvat.fi

 

 

A legkiemelkedőbb egyéni eredmények:

 

Mini:

  • Ray Brigitta és Sinistra - összetett 11. hely

Midi:

  • Szakál Evelin és Sasha - jumping 7.hely

Maxi:

  • Papp Rita és Stic - összetett 7. hely
  • Ács-Kövesi Ági és Jiu - összetett 14. hely

 

 

“Történelmi győzelem egy teljesen megtelt, gyönyörű arénában” - Írja Jakkel Tamás a közösségi médiában a mini csapatunk győzelméről a díjátadók után. Magyarként külön büszkeség, hogy heves vérmérsékletű, agilityben őrülten gyors őshonos mudink, kategóriájában a második legnépszerűbb fajta a világbajnokságon.

 

Szívünkben hatalmas büszkeséggel várjuk a jövő évi FCI Agility Világbajnokságot (melyet Csehországban szerveznek meg), hogy ismét szurkolhassunk a Magyar Agility Válogatottnak!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon! Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!
Újabb fantasztikus magyar kutyás sporteredmények: dobogós helyeken végeztek magyar párosaink a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!

Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából
A Kennel Club örömmel jelentette be, hogy fennállásának 150. évfordulója alkalmából megkapja a királyi előtagot. Ettől kezdve a szervezet neve Királyi Kennel Club.

Az egész világ szívét elrabolta a kutya, aki minden akadályt kihagyott az agility versenyen Az egész világ szívét elrabolta a kutya, aki minden akadályt kihagyott az agility versenyen
Nem igazán sikerült teljesítenie a pályát az óriás mackónak a Crufts agility versenyen. Mókás teljesítményével azonban mindenki szívébe belopta magát!

Feszegesd a határaidat a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó versenyen! Feszegesd a határaidat a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó versenyen!
Sár, homok, víz, izgalmas akadályok - idén is megrendezésre kerül a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó verseny! A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ráadásul kibővített létszámhatárral várja a kutyás nevezőket a verseny.

Kutyajátszóteret kaptak Debrecen kutyái Kutyajátszóteret kaptak Debrecen kutyái
Bekerített, agility akadályokkal felszerelt kutyajátszóteret adtak át Debrecenben - a kutyák boldogan vették birtokba új futtatójukat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Veszett rókát találtak Magyarországon Hírek - Címlapon
Veszett rókát találtak Magyarországon
Így örült a vak kutyus, mikor 15 hónap után örökbefogadták és saját kertjében szaladgálhatott Hírek - Címlapon
Így örült a vak kutyus, mikor 15 hónap után örökbefogadták és saját kertjében szaladgálhatott