A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Továbbra sem csökkent a postásokat ért kutyatámadások száma

Egyre több kutyatámadás éri a postai kézbesítőket - A szabályok betartására hívják fel a figyelmet


2015. október 20., 17:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Sok kutya okozta sérülés éri a Magyar Posta Zrt. kézbesítőit. Az önkormányzat az alapvető szabályokra hívja fel a kutyatartók figyelmét, melyek betartásával sok baleset megelőzhető lenne.Minden gazda köteles betartani az állattartásra, a sétáltatásra vonatkozó szabályokat!

A kutyákat a kutyafuttatók területét kivéve csak pórázon szabad sétáltatni. Az agresszív viselkedésű kutyák számára kötelező a szájkosár - erről a gazdának kell gondoskodnia, hiszen ő ismeri kutyája viselkedését. 

 

A szabályok betartása nem csak balesetmegelőzési szempontból fontos: a balesetet okozó kutya gazdája felelősségre vonható, a szabálysértésnek jogi következményei is lehetnek. 

 

A gazdiknak gondoskodniuk kell arról, hogy kutyájukat olyan körülmények között tartsák, melyek mindkét félnek biztonságot adnak
A gazdiknak gondoskodniuk kell arról, hogy kutyájukat olyan körülmények között tartsák, melyek mindkét félnek biztonságot adnak
Fotó: expertbeacon.com

 

A Magyar Posta Zrt. az olyan területek önkormányzatainak a segítségét kérte, melyeken a legtöbb kutyatámadás történik. Levelében a szabályok betartásának fontosságára hívja fel a figyelmet:

 

“A Magyar Posta Zrt. egyetemes postai szolgáltató kézbesítőit ért nagyarányú sérülésekre tekintettel felhívjuk a városban kutyákat tartók figyelmét, hogy – az állatok védelméről szóló törvény és a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet alapján – kötelesek állataik megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, valamint szökésének megakadályozásáról gondoskodni; továbbá a kerítést oly módon kell kialakítaniuk, hogy az megakadályozza az állat kiszabadulását és mások testi épségének veszélyeztetését.

Az állatok tartása során általánosságban is ügyelni kell arra, hogy az ne veszélyeztethesse más állat, illetve az ember biztonságát.

Emlékeztetjük még az ebtartókat, hogy belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – eb csak pórázon, olyan személy által vezethető, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

Az eb jellemzően agresszív magatartásának ismeretében a szájkosár használata kötelező.

Egyben figyelmeztetjük az ebtartókat, hogy kutya által okozott sérülés esetén számos jogkövetkezménnyel kell szembe nézniük.

Magánterületen történt, vagy onnan kifejtett támadás esetén állatvédelmi bírsággal kell sújtani az ebtartót, továbbá szigorúbb tartási feltételeket is elő lehet írni, végső esetben pedig egyedileg veszélyessé nyilvánítható az állat, ami igen szigorú tartási szabályok alkalmazását eredményezi.

Közterületen, szabadon engedett eb általi támadás esetén – a fentiek mellett – az ebtartó szabálysértési felelősségre vonására is sor kerül!

A fentiekre tekintettel kérjük az ebtartókat, hogy fokozottan figyeljenek kutyáikra, a személyi sérülések megelőzése céljából!"

 

A kézbesítők segítése céljából a Magyar Posta ultrahangos kutyariasztót biztosít azoknak a kézbesítőinek, akik olyan helyen dolgoznak, ahol esélye lehet egy esetleges kutyatámadásnak. Támadás esetén - a támadás és az ebtartás egyedi körülményeit értékelve - a Magyar Posta feljelentést is tehet!  Ezen túl kapnak egy felkészítő anyagot is, melynek összeállításában etológus szakértők segédkeztek. Ebből többet megtudhatnak a kutyák magatartásáról, viselkedéséről és azokról a jelekről, melyek alapján tudható: a kutya támadni készül. 

 

A Magyar Posta Zrt. szóvivőjétől, Apáti-Tóth Katától megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban sajnos nem csökkent a kutyatámadások száma Magyarországon.

"Éppen ezért a kollégák figyelmét rendszeresen felhívjuk a lehetséges támadások veszélyeire, és a szükséges biztonsági eszközöket rendelkezésükre bocsátjuk."

 

A postás és a kutya barátok is lehetnek
A postás és a kutya barátok is lehetnek
Fotó: posta.blog.hu

 

Ausztriában is működik egy hasonló módszer: a postai dolgozók táskájában már nem csak a levelek találhatók: kutyáknak szánt finomságot is magukkal visznek, amivel "lekenyerezhetik" az ebeket. Emellett hasznos tanácsokat, anyagokat kapnak a kutyák viselkedéséről, és a támadás esetén való teendőkről. 

 

 


Indexkép forrás: bmacsmith.com

Témába vág

Feljelenthetik a gazdikat Ausztráliában, ha kutyájuk sokat ugat Feljelenthetik a gazdikat Ausztráliában, ha kutyájuk sokat ugat
Heves vitákat váltott ki az új szabály, amit egy ausztrál városban vezettek be a csend védelme érdekében. E szerint ha három percnél hosszabb ideig ugat a szomszéd kutyája, akár fel is jelenthető az illető…

Horror Cegléden: őrjöngő kutya támadt meg több kutyát is egy este alatt Horror Cegléden: őrjöngő kutya támadt meg több kutyát is egy este alatt
Rettegésben tartotta Cegléd kertvárosát egy őrjöngő kutya csütörtök este. Több kutyára is rátámadt, de még a telkek kerítései is alig-alig tudták megállítani: a kertekbe is megpróbált bejutni áldozatot keresve magának…

Harcikutya? Engedély, képzettség a kutyához? - Interjú Csemer Boglárkával Harcikutya? Engedély, képzettség a kutyához? - Interjú Csemer Boglárkával
Csemer Boglárka énekesnő kiskutyáját a kezei közül tépte ki ősz végén egy kerítésen át kiszabadult amerikai bulldog, majd a szeme láttára végzett vele. Plusz nyolc napon túl gyógyuló traumatikus sérülést okozott Boggie-nak, az extrém fizikumú kutya őt is megtámadta.

Vaddisznó támadt egy kutyára Debrecenben Vaddisznó támadt egy kutyára Debrecenben
Életveszélyesen megsebesített egy kutyát egy vaddisznó a város szélén.

"Kutyakötelesség" a felelős állattartás "Kutyakötelesség" a felelős állattartás
A társadalomnak tisztában kell lennie a felelős állattartás követelményeivel, a szemléletváltásra a Nébih évek óta kiemelt figyelmet fordít-mondta a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára,a "Kutyakötelesség"című kiadvány bemutatóján csütörtökön Dunakeszin.

Tehéncsorda támadt turistákra Ausztriában: kutya volt a kiváltó ok Tehéncsorda támadt turistákra Ausztriában: kutya volt a kiváltó ok
A kutyasétáltatás, kirándulás során bizony folyamatosan ébernek kell lennünk, hiszen a természetben járva a legkülönfélébb állatokkal (is) találkozhatunk - ezek pedig gyakran veszélyt jelenthetnek ránk és kedvenceinkre, még ha a legártalmatlanabbnak néznek is ki.

Stockholmi terrortámadás: szívszorítóan búcsúznak a négylábú áldozattól Stockholmi terrortámadás: szívszorítóan búcsúznak a négylábú áldozattól
A közelmúltban történt tragédia négy ember életét követelte, és rengetegen szenvedtek sérüléseket. Ám van még egy áldozat, akiről nem lehetett hallani a hírekben: Iggy, az örökbefogadott kutya.

Egy kutya, aki nem utálja a postást - sőt, követeli a levelet tőle! Egy kutya, aki nem utálja a postást - sőt, követeli a levelet tőle!
A golden retriever nem ugatja meg a postást. Még csak nem is morog. Sőt, egyenesen csóvál a határtalan örömtől, mikor meglátja a postást, aki minden alkalommal külön küldeménnyel kedveskedik neki.

Saját házuk udvarán lőtte meg valaki a család kutyáját Saját házuk udvarán lőtte meg valaki a család kutyáját
A velencei család kedvence nem csupán a ház udvarán, kerítésen belül volt, mikor meglőtték: feltehetően a kennelében pihent! A beagle élete szó szerint két milliméteren múlt!

A MEOE nem ítéli el a kutyák tenyésztéséről szóló törvénymódosítást A MEOE nem ítéli el a kutyák tenyésztéséről szóló törvénymódosítást
A MEOE elnöke tegnap este közleményt adott ki a tegnap megszavazott törvénymódosítással kapcsolatban. Az elmúlt hetek zavaros találgatásival, elméleteivel szemben most a tenyésztőket összefogó szervezet szemszögéből tudhatjuk meg a változások okait és várható hatásait.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Vizslatúra JULIUS-K9 MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Ismét kutyákon segít a CIB Bank Hírek - Címlapon
Ismét kutyákon segít a CIB Bank
Kitüntetést kapott a leghűségesebb kutya, Tillie! Hírek - Címlapon
Kitüntetést kapott a leghűségesebb kutya, Tillie!