A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Továbbra sem csökkent a postásokat ért kutyatámadások száma

Egyre több kutyatámadás éri a postai kézbesítőket - A szabályok betartására hívják fel a figyelmet


2015. október 20., 17:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Sok kutya okozta sérülés éri a Magyar Posta Zrt. kézbesítőit. Az önkormányzat az alapvető szabályokra hívja fel a kutyatartók figyelmét, melyek betartásával sok baleset megelőzhető lenne.



Minden gazda köteles betartani az állattartásra, a sétáltatásra vonatkozó szabályokat!

A kutyákat a kutyafuttatók területét kivéve csak pórázon szabad sétáltatni. Az agresszív viselkedésű kutyák számára kötelező a szájkosár - erről a gazdának kell gondoskodnia, hiszen ő ismeri kutyája viselkedését. 

 

A szabályok betartása nem csak balesetmegelőzési szempontból fontos: a balesetet okozó kutya gazdája felelősségre vonható, a szabálysértésnek jogi következményei is lehetnek. 

 

A gazdiknak gondoskodniuk kell arról, hogy kutyájukat olyan körülmények között tartsák, melyek mindkét félnek biztonságot adnak
A gazdiknak gondoskodniuk kell arról, hogy kutyájukat olyan körülmények között tartsák, melyek mindkét félnek biztonságot adnak
Fotó: expertbeacon.com

 

A Magyar Posta Zrt. az olyan területek önkormányzatainak a segítségét kérte, melyeken a legtöbb kutyatámadás történik. Levelében a szabályok betartásának fontosságára hívja fel a figyelmet:

 

“A Magyar Posta Zrt. egyetemes postai szolgáltató kézbesítőit ért nagyarányú sérülésekre tekintettel felhívjuk a városban kutyákat tartók figyelmét, hogy – az állatok védelméről szóló törvény és a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet alapján – kötelesek állataik megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, valamint szökésének megakadályozásáról gondoskodni; továbbá a kerítést oly módon kell kialakítaniuk, hogy az megakadályozza az állat kiszabadulását és mások testi épségének veszélyeztetését.

Az állatok tartása során általánosságban is ügyelni kell arra, hogy az ne veszélyeztethesse más állat, illetve az ember biztonságát.

Emlékeztetjük még az ebtartókat, hogy belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – eb csak pórázon, olyan személy által vezethető, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

Az eb jellemzően agresszív magatartásának ismeretében a szájkosár használata kötelező.

Egyben figyelmeztetjük az ebtartókat, hogy kutya által okozott sérülés esetén számos jogkövetkezménnyel kell szembe nézniük.

Magánterületen történt, vagy onnan kifejtett támadás esetén állatvédelmi bírsággal kell sújtani az ebtartót, továbbá szigorúbb tartási feltételeket is elő lehet írni, végső esetben pedig egyedileg veszélyessé nyilvánítható az állat, ami igen szigorú tartási szabályok alkalmazását eredményezi.

Közterületen, szabadon engedett eb általi támadás esetén – a fentiek mellett – az ebtartó szabálysértési felelősségre vonására is sor kerül!

A fentiekre tekintettel kérjük az ebtartókat, hogy fokozottan figyeljenek kutyáikra, a személyi sérülések megelőzése céljából!"

 

A kézbesítők segítése céljából a Magyar Posta ultrahangos kutyariasztót biztosít azoknak a kézbesítőinek, akik olyan helyen dolgoznak, ahol esélye lehet egy esetleges kutyatámadásnak. Támadás esetén - a támadás és az ebtartás egyedi körülményeit értékelve - a Magyar Posta feljelentést is tehet!  Ezen túl kapnak egy felkészítő anyagot is, melynek összeállításában etológus szakértők segédkeztek. Ebből többet megtudhatnak a kutyák magatartásáról, viselkedéséről és azokról a jelekről, melyek alapján tudható: a kutya támadni készül. 

 

A Magyar Posta Zrt. szóvivőjétől, Apáti-Tóth Katától megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban sajnos nem csökkent a kutyatámadások száma Magyarországon.

"Éppen ezért a kollégák figyelmét rendszeresen felhívjuk a lehetséges támadások veszélyeire, és a szükséges biztonsági eszközöket rendelkezésükre bocsátjuk."

 

A postás és a kutya barátok is lehetnek
A postás és a kutya barátok is lehetnek
Fotó: posta.blog.hu

 

Ausztriában is működik egy hasonló módszer: a postai dolgozók táskájában már nem csak a levelek találhatók: kutyáknak szánt finomságot is magukkal visznek, amivel "lekenyerezhetik" az ebeket. Emellett hasznos tanácsokat, anyagokat kapnak a kutyák viselkedéséről, és a támadás esetén való teendőkről. 

 

 


Indexkép forrás: bmacsmith.com

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

A levélbedobón át kukucskál ki a kutya, hogy köszönhessen az embereknek A levélbedobón át kukucskál ki a kutya, hogy köszönhessen az embereknek
A jókedvű négylábú nagyon szeret barátkozni, és ezt nagyon aranyos módon teszi.

Hátizsákban utaztatja 26 kilós kutyáját - Így cselezi ki a New York-i metró szabályát a leleményes gazdi Hátizsákban utaztatja 26 kilós kutyáját - Így cselezi ki a New York-i metró szabályát a leleményes gazdi
A szamojéd és gazdája egy csapásra híressé váltak, amikor kiderült, miként oldották meg a metrózást.

5 dolog, amivel megtörheted a kutyád lelkét még, ha nem is tudsz róla 5 dolog, amivel megtörheted a kutyád lelkét még, ha nem is tudsz róla
A legtöbben feltehetően sosem tennék meg ezeket, ha azonban biztosra akarsz menni, vagy ismersz valakit, akinek segíteni szeretnél, mert úgy látod, hogy fölöslegesen stresszeli a kutyusát, akkor feltétlenül nézd meg az alábbi listát.

Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
Szávát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal. A szerencsén múlott, hogy megúszták komolyabb sérülés nélkül.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI MOL Nyrt. Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ismét kutyákon segít a CIB Bank Hírek - Címlapon
Ismét kutyákon segít a CIB Bank
Kitüntetést kapott a leghűségesebb kutya, Tillie! Hírek - Címlapon
Kitüntetést kapott a leghűségesebb kutya, Tillie!