A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tudomány a kutyanevelésben – Az alternatív viselkedés

2022. május 30., 14:45


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Mit jelent az alternatív viselkedés? Cikkemben megosztom veled és tippeket is adok, hogyan tudod bővíteni tudásod. 


Szeretettel ajánlom a Gazdiknak Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta új sorozatát! A kutyák világába kalauzol, hogy nektek is legyenek tudományos alapjaitok kedvenceddel a mindennapokhoz. Tanuljunk együtt!

 

Hornyák-Schmidt Zsófi

kutyabarathelyek.hu


 

 

 

Tudomány a kutyanevelésben - Panyi Zita

 

Emlékszem, milyen volt kezdő gazdinak lenni. Mindent szerettem volna tudni a kutyákról és szerettem volna tökéletesen érteni kis mancsos barátom. Akárhány tanácsot hallottam, folyton két kérdés motoszkált bennem… „De miért?” „És ez mit jelent?” Hasznos lett volna, ha valaki töviről hegyire elmagyarázza az alapokat. Hogy könnyebben boldoguljunk. Tudom, nem mindenkinek van lehetősége drága szemináriumokon, képzéseken részt venni. Vagy utazni a tudás megszerzéséért. Viszont mélyen hiszem: az ismeret, a tudomány mindenkié! Tarts velem, ismerjük meg a kutyák viselkedésének alapjait, a képzésük során használt szakkifejezéseket!

 

Panyi Zita

www.panyizita.hu

 

 

 

 

Kutyusod éri egy (külső) inger. Ő erre válaszul mutat egyfajta viselkedést (1). Amikor ezt a válasz-viselkedést lecseréli egy új viselkedésre (2), mert megtanítod neki, hogy új viselkedést vársz tőle, ezt hívják alternatív viselkedésnek.  

 

(Alternatív jelentése: kettős, két vagy több választási lehetőséget/megoldást/reflexiót felkínáló. Alternatív lehet eszköz, javaslat, körülmény vagy viselkedés.)

 

Kutyusod akkor tud alternatív viselkedést mutatni, ha megérteted vele és megtanítod rá, hogy ezt várod tőle. A viselkedésproblémák proaktív (előrelátóan cselekvő) megoldása, ha észreveszed bevezető jeleiket és még elharapózásuk előtt kéred kutyusodtól alternatív cselekvését.

 

 

A nem kívánt viselkedés kiváltására megtaníthatunk egy másik viselkedést kutyánknak
A nem kívánt viselkedés kiváltására megtaníthatunk egy másik viselkedést kutyánknak
Fotó: Unsplash - Caspar Camille Rubin

 

 

Példa: Szól a kapucsengő (külső inger), megjött a pizzafutár. Kutyusod éktelen ugatásba kezd (viselkedés 1) izgatottsága jeleként. Megtanulta, hogy a csengő hangja után hamarosan étel érkezik, amiből ő is szokott kapni. Vakkantásával kifejezi lelkességét és sürget is egyben. Tágan értelmezve alternatív megoldás (viselkedés 2) lehet, ha ugatás helyett felkínálod neki labdáját, ami imád. Azt rágcsálva nem fog ugatni. Alternatív viselkedést jelent, ha megtanítod rá: csaholás helyett feküdjön a kutyakanapéjára. Alternatív viselkedésként értelmezhető az is, ha megkéred, adott jelre azonnal maradjon csendben.

 

 

Kiegészítés:

  • Amikor azon viselkedést erősíted, ami lehetetlenné teszi a problémás viselkedést (labdát rágcsálva nem lehet ugatni), azt az inkompatibilis viselkedés differenciális megerősítésének nevezzük – DRI = Differential Reinforcement of Incompatible Behaviors.
  • Amikor azon viselkedést erősíted, ahol megjelenhet a problémás viselkedés, de mellette mást is választhat a kutyus (ugatás-cunami helyett lefekszik a helyére), azt az alternatív viselkedés differenciális megerősítésének nevezzük – DRA = Differential Reinforcement of Alternative Behaviors.

 

A kettő közti fő különbség, hogy DRA esetén a kutyus egyszerre mutathatja a problémás- és az alternatív viselkedést. Cél a fenti két technikánál a nem kívánatos viselkedés megszelídítése, illetve elhagyása. Mindig adott kutyushoz és előzményeihez érdemes igazítani a technikát.

 

 

Utána nézhetsz a következő neveknek: Alexandra Horowitz, Hannah Molloy.

 

 

 


Irodalom:

Horowitz, A. (2009). A kutya szerint a világ Tercium Kiadó, Budapest.

Molloy, H. (2020). Mi jár a kutyám fejében? HVG Kiadó ZRT., Budapest.

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Caspar Camille Rubin

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Miért ugrál fel a kutyám? Miért ugrál fel a kutyám?
Melyik gazdi ne ismerné a jelenetet, amikor egy hosszú munkanap végén végre hazaér, nyílik az ajtó… és ott tobzódik előtte kutyusa széles vigyorral. Pörög, toporog izgalmában, hol tutulkodva fontoskodik, hol meg nyálas puszikat oszt vég nélkül, mindeközben pedig igyekszik megmászni szeretett kétlábúját?

Miért húz a pórázon a kutyám? Miért húz a pórázon a kutyám?
Bizony húz. Ha sétálni indultok, ha meglát egy másik kutyát. Ha a bokor alól akar felenni valamit, ha futhatnékja van. Húz, amint kiléptek a házból. Ha a park közelében vagytok, még inkább. Sok gazdi életét megkeseríti a kutyusok ezen szokása. Mert nem békés a séta, mert megfájdul az ember karja félórán belül. Főleg, ha nagyobb testű a szemünk fénye. Sokszor társul ez a szokás idegen kutyák megugatásával, ami megint csak nehezíti a közösen eltöltött időt.

Szeretnék második kutyust! Ahogy indul… Szeretnék második kutyust! Ahogy indul…
Nincs gazdi, akinek ne fordulna meg a fejében időnként ezen ötlet. „Milyen szép lenne, ha a két kis gombóc naphosszat eljátszana egymással! Sosem lennének egyedül, ha dolgozni megyek.” Így indul. De mi történik, hogy ez az idilli kép egyszer csak csalódott, elkeseredett gazdikat prezentál? Törvényszerű e változás? Egyáltalán, hogy lehet valaki csalódott, ha kiskutyák ugrándozzák körbe?

Miért agresszív a kutyám? Miért agresszív a kutyám?
Az egyik legaggasztóbb kérdés a gazdik számára és a legösszetettebb probléma, amellyel szembesülhetnek a friss és a már gyakorló kutyások. Az utóbbi évtizedekben szemmel láthatóan nőtt a harapásos esetek száma. Dr. John Tulloch állat-egészségügyi szakértő (University of Liverpool) sok-sok éve figyelemmel kíséri és kutatja a gyerekeket és felnőtteket érő kutyatámadásokat hazájában. Munkája eredményeképp derült rá fény, hogy az utóbbi húsz évben több mint kétszeresére nőtt a támadásos esetek száma. Sajnos Magyarországon is megfigyelhető hasonló tendencia.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Érzelmi támogató kutyák segítenek feldolgozni az iskolai lövöldözés után a tragédiát Hírek - Címlapon
Érzelmi támogató kutyák segítenek feldolgozni az iskolai lövöldözés után a tragédiát
4 könnyen elkészíthető kutyajáték Hírek - Címlapon
4 könnyen elkészíthető kutyajáték