A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jobban alszik a kutyánk, ha szorosabban kötődik hozzánk, a gazdijához

A kutyák alvása tükrözi gazdáikkal való kapcsolatukat - etológusok


2022. május 27., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak legújabb tanulmányában a kutyák alvásmintázatát vizsgálták EEG módszer segítségével. Az eredmények szerint az új helyen, gazdával alvó kutyák alvásmintázatát befolyásolja az, hogy milyen a kapcsolatuk a gazdájukkal.



 

Mint az ELTE közleményében olvasható, a kötődés egy fontos viselkedés-szabályozó mechanizmus, melynek feltétele a kötődési személy felé mutatott speciális preferencia.

 

 

A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség, mert sokban hasonlít az anya-gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyák számára, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerek számára.

 

 

Abban az esetben, amikor a kutatók a kutyát az emberi viselkedés modelljeként használják, fontos tudni, hogy vajon ez a speciális helyzetekben megnyilvánuló viselkedésbeli hasonlóság tetten érhető-e a mindennapos tevékenységek szintjén is.

 

"Tavaly egy fMRI vizsgálat során a kutatók felfedezték, hogy a kutya kötődése befolyásolja azt, mennyire érzi jutalmazónak a gazdája hangját. A mostani eredmény egy újabb fontos hasonlóság az anya-gyermek vonatkozásban" - idézi a közlemény Gácsi Mártát, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatóját.   

 

 

A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség
A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség
Fotó: Unsplash - Nicholas Brownlow

 

 

A kutya-gazda párosok közötti különleges kötődést számos viselkedéstesztben vizsgálták a kutatók, de az alvással kapcsolatban még nem. A kutatók arra keresték a választ, hogy ez a kapcsolat befolyással van-e arra, hogy hogyan alszanak a kutyák idegen helyen.

 

A választ a kutatók a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. Negyvenkét családi kutya kötődési viselkedését mérték fel a pszichológus kutatók által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel, míg a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás során vizsgálták az egyetem alváslaborjában.

 

Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mérték a kutatók (hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás).

 

 

Jobban, pihentetőbben alszanak azok a kutyák, akik szorosabban kötődnek gazdájukhoz
Jobban, pihentetőbben alszanak azok a kutyák, akik szorosabban kötődnek gazdájukhoz
Fotó: Unsplash - Irina

 

 

"Az alvásnak fontos szerepe van olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember (vagy kutya) alszik, akkor fontos, hogy >jól<, vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető például az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy a kutya-gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét, ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra" - mondta Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusz hallgatója.

 

Kiderült, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető. "Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni, és így egy jót aludni" - magyarázza a publikáció első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza.

 

A kutyák gazdához való kötődése tehát nem csak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik - állapítják meg a kutatók a közleményben.

 

A kutatók tanulmánya az Animals című folyóiratban jelent meg.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Irina

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

"A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól "A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól
A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor Irodakutya.com Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
4 könnyen elkészíthető kutyajáték Hírek - Címlapon
4 könnyen elkészíthető kutyajáték
Újrahasznosított hirdetőtáblák alatt lelnek menedékre a kóbor kutyák a hőség és eső elől Hírek - Címlapon
Újrahasznosított hirdetőtáblák alatt lelnek menedékre a kóbor kutyák a hőség és eső elől