A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tudomány a kutyanevelésben - Az averzív viselkedés

2022. március 10., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Mit jelent az averzív viselkedés, mikor mutatja kutyusod? Cikkemben megosztom veled és tippeket is adok, hogyan tudod bővíteni tudásod. 


Szeretettel ajánlom a Gazdiknak Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta új sorozatát! A kutyák világába kalauzol, hogy nektek is legyenek tudományos alapjaitok kedvenceddel a mindennapokhoz. Tanuljunk együtt!

 

Hornyák-Schmidt Zsófi

kutyabarathelyek.hu


 

 

 

Tudomány a kutyanevelésben - Panyi Zita

 

Emlékszem, milyen volt kezdő gazdinak lenni. Mindent szerettem volna tudni a kutyákról és szerettem volna tökéletesen érteni kis mancsos barátom. Akárhány tanácsot hallottam, folyton két kérdés motoszkált bennem… „De miért?” „És ez mit jelent?” Hasznos lett volna, ha valaki töviről hegyire elmagyarázza az alapokat. Hogy könnyebben boldoguljunk. Tudom, nem mindenkinek van lehetősége drága szemináriumokon, képzéseken részt venni. Vagy utazni a tudás megszerzéséért. Viszont mélyen hiszem: az ismeret, a tudomány mindenkié! Tarts velem, ismerjük meg a kutyák viselkedésének alapjait, a képzésük során használt szakkifejezéseket!

 

Panyi Zita

www.panyizita.hu

 

 

 

Végre délután. Kutyusoddal robogtok le a lépcsőházban. Azonban nemrég mostak fel és egy vizes folton megcsúszik kedvenced, elveszti egyensúlyát, beüti a lábát. Sétából visszatérve észreveszed, hogy megjegyezte, hol történt a számára kellemetlen epizód. Átugorja azt a pár lépcsőfokot. És pontosan tudja, melyik fordulónál járt pórul. Craig szerint az averzió belső késztetés bizonyos szituációk, helyszínek, történések vagy tárgyak, adott ingerek elkerülésére vonatkozóan.

 

(Averzió pszichológiai jelentése: ösztönös visszahúzódást, kellemetlen vonakodást, idegenkedést eredményező érzés, melynek célja valamely élőlény tárgy, helyzet elkerülése.)

 

Rendszerint addig áll fenn averzív, azaz elkerülő viselkedés, ameddig az averziót kiváltó inger jelen van az élőlény környezetében.

 

 

Addig áll fenn averzív, azaz elkerülő viselkedés, ameddig az averziót kiváltó inger jelen van az élőlény környezetében.
Addig áll fenn averzív, azaz elkerülő viselkedés, ameddig az averziót kiváltó inger jelen van az élőlény környezetében. 
Fotó: Unsplash - Jacob Curtis

 

 

Példa: Friss örökbefogadásnál gyakran tapasztalható, hogy hazaérkezéskor a (korábban bántalmazott) kutyus „érthetetlen módon” félelmet mutat, elbújik a kanapé alá mondjuk a seprű látványától. Elő sem jön, ameddig a seprű jelen van a szobában. Másik verzió, hogy az addig békésnek tűnő kutyus rátámad a seprűre. Ennek magyarázata, hogy averzív állapotban a kutyus fő tevékenysége a számára kellemetlen inger megszüntetésére irányul. Korábbi tapasztalataitól függően menekül vagy támad, mivel e tevékenység változékony (variábilis). Kutyatréner segítségével később hozzá tudod szoktatni kutyusod a tárgy látványához, szagához, mozgásához és jelenlétéhez, hogy ne mutasson agressziót és ne éljen át félelmet, pánikot se.

 

 

Utána nézhetsz a következő neveknek: Wallace Craig, Csányi Vilmos.

 

 

 


Irodalom:

Craig, W. (1918). Appetites and Aversions as constituens of instincts. Biol. Bull. Woods Hole 34, 91-107. Source: Biological Bulletin, Feb., 1918, Vol. 34, No. 2 (Feb., 1918), pp. 91-107 Published by: The University of Chicago Press in association with the Marine Biological Laboratory Stable URL: https://www.jstor.org/stable/1536346

Csányi, V. (1994). Etológia Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest.

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor MOL Nyrt. MTI Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"15 éves lettem!" – Így örült születésnapi tortájának a csivava Hírek - Címlapon
"15 éves lettem!" – Így örült születésnapi tortájának a csivava
Megható, ahogy az alaszkai malamut lelkesen segíti vak barátját Hírek - Címlapon
Megható, ahogy az alaszkai malamut lelkesen segíti vak barátját