A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új kullancsfaj, új betegség

Ismét felhívjuk a figyelmet, elengedhetetlen a kellő védelem!


2015. április 17., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Nem elég a kullancsoktól, és az általuk terjesztett szokásos betegségektől tartanunk, ugyanis hazánkban egy viszonylag új faj ütötte fel a fejét. A tigriskullancsról már korábban is hallhattunk, de most érdemes nagyobb figyelmet fordítani rá, ugyanis nő a fertőzésveszély.



A tigriskullancs külföldről érkezett, de egyre gyarapszik a száma nálunk is. Kapiller Zoltán fedezte fel az új kullancsfajta megtelepedését hazánkban, nevét is tőle kapta, ami mintázatára utal. Alapszíne barnásvörös, ezt fekete csíkok borítják. Az első talált példány fertőzött volt.

 

Ez a kullancsfajta főként a Lyme-kórt terjeszti, melynek lappangási ideje akár 6-8 hét is lehet. Tehát ha kutyánk később betegszik meg, akkor is gondoljunk a kullancsra, említsük meg az orvosnak, hiszen a kezelés még időben elkezdve is hosszú heteket, hónapokat vehet igénybe.

 

kullancs
Kullancs
Forrás: http://www.femina.hu/

 

Amerikában egy új, a kullancsok által terjesztett betegség is felütötte a fejét, de reményeink szerint itthon még nem kell tartanunk tőle. A neve Powassan vírus. Tünetei hasonlóak a Lyme-kóréhoz, az egyetlen, és lényegesen nagy különbség, hogy a kullancs eltávolítása utáni néhány órában már megjelennek a betegség jelei. A kezelés hiánya idegrendszeri rendellenességeket okoz, ami halálhoz vezet, így érdemes felkészülnünk, ha nálunk is megjelenik a végzetes fertőzés.

 

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy még ha városban is élünk, tegyünk a kullancs elleni védelem érdekében, mert akár egy egyed is komoly problémákat okozhat. Egy-egy nagyobb séta után pedig fésüljük át az ebet, hogy saját szemünkkel is megbizonyosodjunk róla, ha megkapaszkodott volna egy élősködő, azt el tudtuk távolítani.

 

kullancstérkép
Kullancstérkép
Forrás: www.amarqt.com

 

A mellékelt kullancstérkép ábrázolja az ország kullancsokra vonatkoztatott lefedettségét.Az ország legnagyobb területén közepes a veszély, kivéve Kecskemét és Fertőd környékét, ott még magasabb. Tehát ha még nem tettük meg a legfőbb intézkedéseket kutyáink és önmagunk védelme érdekében, itt az idő! A kullancs írtása nehéz ügy, gyakorlatilag lehetetlen, ezért elengedhetetlen a megelőzés. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ebkeksz – gyorsan, otthon, a konyhából Hírek - Címlapon
Ebkeksz – gyorsan, otthon, a konyhából
Kutyát késeltek Szombathelyen Hírek - Címlapon
Kutyát késeltek Szombathelyen