A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új kullancsfaj, új betegség

Ismét felhívjuk a figyelmet, elengedhetetlen a kellő védelem!


2015. április 17., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
Nem elég a kullancsoktól, és az általuk terjesztett szokásos betegségektől tartanunk, ugyanis hazánkban egy viszonylag új faj ütötte fel a fejét. A tigriskullancsról már korábban is hallhattunk, de most érdemes nagyobb figyelmet fordítani rá, ugyanis nő a fertőzésveszély.A tigriskullancs külföldről érkezett, de egyre gyarapszik a száma nálunk is. Kapiller Zoltán fedezte fel az új kullancsfajta megtelepedését hazánkban, nevét is tőle kapta, ami mintázatára utal. Alapszíne barnásvörös, ezt fekete csíkok borítják. Az első talált példány fertőzött volt.

 

Ez a kullancsfajta főként a Lyme-kórt terjeszti, melynek lappangási ideje akár 6-8 hét is lehet. Tehát ha kutyánk később betegszik meg, akkor is gondoljunk a kullancsra, említsük meg az orvosnak, hiszen a kezelés még időben elkezdve is hosszú heteket, hónapokat vehet igénybe.

 

kullancs
Kullancs
Forrás: http://www.femina.hu/

 

Amerikában egy új, a kullancsok által terjesztett betegség is felütötte a fejét, de reményeink szerint itthon még nem kell tartanunk tőle. A neve Powassan vírus. Tünetei hasonlóak a Lyme-kóréhoz, az egyetlen, és lényegesen nagy különbség, hogy a kullancs eltávolítása utáni néhány órában már megjelennek a betegség jelei. A kezelés hiánya idegrendszeri rendellenességeket okoz, ami halálhoz vezet, így érdemes felkészülnünk, ha nálunk is megjelenik a végzetes fertőzés.

 

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy még ha városban is élünk, tegyünk a kullancs elleni védelem érdekében, mert akár egy egyed is komoly problémákat okozhat. Egy-egy nagyobb séta után pedig fésüljük át az ebet, hogy saját szemünkkel is megbizonyosodjunk róla, ha megkapaszkodott volna egy élősködő, azt el tudtuk távolítani.

 

kullancstérkép
Kullancstérkép
Forrás: www.amarqt.com

 

A mellékelt kullancstérkép ábrázolja az ország kullancsokra vonatkoztatott lefedettségét.Az ország legnagyobb területén közepes a veszély, kivéve Kecskemét és Fertőd környékét, ott még magasabb. Tehát ha még nem tettük meg a legfőbb intézkedéseket kutyáink és önmagunk védelme érdekében, itt az idő! A kullancs írtása nehéz ügy, gyakorlatilag lehetetlen, ezért elengedhetetlen a megelőzés. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online MOL Nyrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ebkeksz – gyorsan, otthon, a konyhából Hírek - Címlapon
Ebkeksz – gyorsan, otthon, a konyhából
Kutyát késeltek Szombathelyen Hírek - Címlapon
Kutyát késeltek Szombathelyen