A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újabb három kuvasz áll szolgálatba a polgárőrségnél

2024. március 14., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Az Agrárminisztérium támogatásával hetedik alkalommal vehetett át kuvaszkölyköket az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a fajtamentő mintaprogram részeként szerdán Dunakeszin.V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az eseményen úgy fogalmazott, hogy a kuvaszok bátorsága, intelligenciája, tekintélyt parancsoló megjelenése és hűsége, "ahogy a történelem során, úgy ma és a jövőben is segítségünkre és örömünkre lehet".

Felidézte, 2018-ban indult el a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége és az OPSZ együttműködésében a fajtamentő mintaprogram, amiben egykori pásztor- és őrző-védő kutyák leszármazottai járőrszolgálatba állnak. De közben másik szolgálatot is ellátnak - hívta fel a figyelmet -, népszerűsítik a hungarikumok ügyét, "az értékeinkhez való ragaszkodást, a magyar életmód védelmét".

 

 

Újabb három kuvasz áll szolgálatba a polgárőrségnél
Újabb három kuvasz áll szolgálatba a polgárőrségnél
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

 

Magyarország a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát - emlékeztetett -, ezért kapott kiemelt szerepet a kormányprogramban a genetikai erőforrások megőrzése növény- és állatfajaink, -fajtáink tekintetében, köztük a kiemelt nemzeti értékeink és a hungarikumaink esetében hangsúlyosan is.

V. Németh Zsolt rámutatott arra is, hogy a program nemcsak cél, hanem eszköz is arra, hogy az emberek megismerjék, megszeressék az ősi magyar kutyafajtákat. Ugyanakkor ezek fennmaradásához nem elég, hogy a nemzeti kincsek közé kerültek, majd hungarikummá váltak, mert "attól fognak megmaradni, ha a kutyatartás, a magyar kutyák tartása az életmódunk részévé válik".

 

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke arra emlékeztetett, hogy 11 hónappal ezelőtt született meg a döntés: a polgárőrségnél önálló lesz a lovas és a kutyás szolgálati tagozat, az utóbbi pedig új résszel bővül, az állatvédelemmel.

Kiemelte, a kutyás szolgálati tagozat repülőrajtot vett kitűzött céljai elérésében, az állatvédelemmel és a felelős állattartással kapcsolatban pedig az egyik feladat közösen meghatározni, hogy mit tehetnek a polgárőrök ezen a területen.

Beszámolt arról is, hogy a három új kuvaszkölyökkel - Lujzival, Bodzával és Bakával - együtt a polgárőrség már harminchét kuvasszal rendelkezik, "úgy tűnik, hogy ez a fajtamentés sikeres volt".

 

 

A három új kuvaszkölyökkel - Lujzival, Bodzával és Bakával - együtt a polgárőrség már harminchét kuvasszal rendelkezik
A három új kuvaszkölyökkel - Lujzival, Bodzával és Bakával - együtt a polgárőrség már harminchét kuvasszal rendelkezik
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

 

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke egyebek mellett azt emelte ki, hogy a 11 hónappal ezelőtt született megállapodás szerint a többi között az alapítvány minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a polgárőrség állatvédelmi tevékenységét.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgárőr nemcsak a közrendet, a társadalmat szolgálja, de példát is mutat a felelős állattartásból, hiszen meg tudják mutatni, hogy "milyen jól szocializáltak, milyen fantasztikusak tudnak lenni a kutyák".

 

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, az Őshonos Magyar Kutyákkal Közjóért Alapítvány alapítója - aki húsz éve nyújtott be határozati javaslatot a kilenc magyar régi kutyafajta nemzeti kincsként való elfogadásáról - az MTI-nek elmondta: szép gesztus, hogy a polgárőrséggel együttműködve évről évre kölyökkuvaszokat kapnak a polgárőrök, mert meg kell találni a kuvasz helyét a mai világban is.

"Ezt igyekszünk mi is támogatni, hiszen fontos, hogy ezt a szép, erőteljes magyar kutyát őrző-védő munkára is használjuk" - mondta, hozzáfűzve: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek használható kutyák a mai viszonyok közepette is, és a polgárőrség szívesen és örömmel fogadja őket.

 

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét
Állatorvosok és jogászok segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét - közölte Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos titkársága az MTI-vel.

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Ezek a tündéri kuvasz kölykök lesznek egyszer a polgárőrök rettenthetetlen segítői Ezek a tündéri kuvasz kölykök lesznek egyszer a polgárőrök rettenthetetlen segítői
Most még csak bolyhos fehér kis gombócok, de egyszer rettenthetetlen szolgálati kutyák lesznek – a kuvasz kölykök kiképzésük után a polgárőrség munkáját fogják segíteni.

Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását
A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke szerdán Budapesten.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A Te döntésed, bulihely vagy temető lesz-e a kocsidból… Hírek - Címlapon
A Te döntésed, bulihely vagy temető lesz-e a kocsidból…
Sztárok és sztárkutyák I. Hírek - Címlapon
Sztárok és sztárkutyák I.