A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újra sorozatos kutyamérgezések Kaposváron

2015. szeptember 24., 14:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Kaposváron ismét sorozatos állatmérgezésekről hallani. Egyelőre annyit tudni, hogy az elkövetők vélhetően fagyállóba áztatott babapiskótával kínálják az állatokat. Az állatvédők arra figyelmeztetik a lakókat, hogy fokozottan figyeljenek oda, a mérgezett étel a gyermekekre is életveszélyes.



A csemege finomnak ígérkezik, a tünetek csak napokkal később jelentkeznek. Kaposváron ismét sorozatos állatmérgezésekről hallani, sok kutya belepusztult már. A hatóságok egyelőre annyit tudnak, hogy az elkövetők vélhetően fagyállóba áztatott babapiskótával kínálják a kutyákat, macskákat. Az állatvédők arra figyelmeztetik a lakókat, hogy fokozottan figyeljenek oda, mert a mérgezett étel a gyermekekre is életveszélyes lehet – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

 

Parkokban, utcákon, de kertekben is eldobálják a kutyáknak szánt mérget
Parkokban, utcákon, de kertekben is eldobálják a kutyáknak szánt mérget
Fotó: dogmagz.com

 

Két éve is történt hasonló, mérgezett csirkecombot dobált ki valaki a somogyi megyeszékhely egyik zöldterületén, ott, ahol nagyon sok a társasház, és sokan sétáltatják kutyáikat. Ezért joggal lehetett arra gondolni, hogy a négylábúak voltak a kiszemeltek - írja a hirado.hu.

Ehhez hasonló mérgezéses eset több is akadt Kaposváron. Több állat elpusztult a Búzavirág utcában, ahol fehér port szórt ki a tettes, és a Damjanich és a Béke utcából is számoltak be a lakók hasonló történetekről.

Két év elteltével most újra kutyamérgezéses esetekről hallani a városban. A gyanú szerint fagyállóval átitatott babapiskótával mérgeznek a Losonc utca környékén. Az elkövetők házak udvaraiba is bedobáltak a gyilkos ételből.

 

"Ebben az az aljas, hogy lehet azt mondani, mindenki vigyázzon a kutyájára, ne engedje oda ismeretlen eredetű ételhez. De amikor a kutya saját területére dobják be a mérget, az ellen hogy lehet védekezni?! Az étel megtagadása az egyik legnehezebben megtanítható dolog a kutyának, s lássuk be, a gyakorlatban ez nem működik" – érvelt Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke.

 

Életet menthet, ha időben állatorvosi ellátást kap a kutya
Életet menthet, ha időben állatorvosi ellátást kap a kutya
Fotó: eahnwa.com


Ráadásul még édességnek is álcázzák a mérget, ezért a kutya még örül is a falatnak, ami napok múlva a halálát okozza. Kaposváron több eb is elpusztult az utóbbi időszakban emiatt. Pontos számot azonban nem tudni, hiszen nem mindenki jelenti az állatvédőknek a gyanús elhullásos eseteket.

Az egyik elpusztult kutya gazdája feljelentést tett a rendőrségen, azonban az állatvédők pesszimisták, nem bíznak benne, hogy kiderül a mérgező személye. Ráadásul a mérgezés jelei csak később mutatkoznak az állatokon, ezért is kétséges, hogy el tudják fogni a rendőrök a tettest. És a gyanú sem elég valaki ellen, azt bizonyítani kellene.

 

"Van, aki azt mondja, hogy az állatvédelmi törvények szigorításáért kellene közbenjárni. Én azt mondom, ha már ott tartanánk, hogy ezek az esetek valóban számon kérhetőek lennének, és olyan módon büntetendőek, hogy az visszatartó erejű, akkor már előbbre lennénk" – érvelt Boncz Edit.

A mérgezéses esetek akkor kapnak nyilvánosságot, amikor már baj van, tehát orvoshoz kell vinni az állatot vagy mindjárt belepusztul. Sok esetben az emberi közömbösség is hozzájárulhat ahhoz, hogy a tettesek megússzák a büntetést – tette hozzá.

 

 

 

A mérgezéses tünetek felismerése életmentő lehet. Két korábbi cikkünkben már írtunk a mérgekről, a tünetek felismeréséről, teendőkről:

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: hirado.hu
Indexkép forrás: pwcgov.org

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta Brimo partysátor Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyádat is segíthet megtalálni a magyar találmány Hírek - Címlapon
Kutyádat is segíthet megtalálni a magyar találmány
Megnyitotta kapuit az állatok előtt az Allee Hírek - Címlapon
Megnyitotta kapuit az állatok előtt az Allee