A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Út a hivatás felé - Kiskutyák nevelőszülőknél

Ó, ió, ció – Szocializáció!


2015. szeptember 03., 15:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés




A nevelő családok szerepe óriási a vakvezető kutyák kiképzésében. A felelősség mellett a stabil alapok lerakása is az ő feladatuk. Ez rengeteg időbe, türelembe kerül. Szoros kapcsolat kialakítása szükséges hozzá, amiben a kutya részéről teljes mértékű a bizalom, az engedelmesség és az elfogadás.



Kilenc hetes korban új utakra kerülnek az addig csak játszással, rosszalkodással, alvással foglalkozó kiskutyák. Számukra a világ már annyira érdekes, ellenállhatatlan és ingerekkel teli, hogy kalandozásaikhoz megfelelő irányításra van szükség. Ez még lényegesebb abban az esetben, ha a kölyköknek hivatást is szánnak – a kedvencségen kívül. Magyarországon is létezik az az opció, hogy a vak gazda önmagának neveli fel leendő vezetőjét. Akad, akinek a lehetőségei adottak egy ekkora feladathoz, de mások csupán a felnőtt kutyust tudják fogadni, így a nevelőszülők létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

 

A kis labradoroknak minél több szituációval, ingerrel meg kell ismerkednie - a legjobb, ha játékosan!
A kis labradoroknak minél több szituációval, ingerrel meg kell ismerkednie - a legjobb, ha játékosan!
Kép: vteclimey.wordpress.com

 

Az első, és legfontosabb feladata az „átmeneti” gazdiknak a szocializáció. A kölyöknek meg kell ismernie a tágabb környezetüket. Fontos a kontaktus más emberekkel, kutyákkal, macskákkal, állatokkal. A járművek felfedezése is elmaradhatatlan feladat: a vonat, busz, autó nem szabad, hogy újdonságként hasson majd a leendő vakvezető tanoncra. Az engedelmesség alapjait is lényeges elsajátítania, hiszen így pontosan tudni fogja a kereteit, határait, amit nyilván ettől függetlenül időközönként majd megpróbál kitágítani.

 

Mindezt hogyan lehet kivitelezni?

 

Egyszerűbben, mint gondolnánk, persze megfelelő tudatosság mellett. A séta a legjobb módja annak, hogy a kis virgonc felfedezhesse a környezetét. Nyitott érdeklődését, kíváncsiságát nem szabad elnyomni, sőt érdemes stimulálni, mert ez a készség a jövőben még igazán hasznos lehet. Ha valamitől megrémül, akkor megnyugtatás után hozzá lehet szoktatni az ijesztő tárgyhoz. A forgalom zaja, az utca neszei eleinte szokatlanok lehetnek, de idővel minden megszokottá válik. A járműveken az elsődleges cél a nyugalom, biztonságérzet kialakítása. Ez egy következetes gazdi irányításával nem nehéz feladat. Ahova csak lehet, vinni kell a kölyköt, hogy szokja a különböző szituációkat, helyzeteket. A lépcsőzés épp olyan fontos, mint mondjuk a parkbeli séta, vagy a behívás gyakorlása.

 

Nehéz a búcsú, amikor vakvezető tanonccá válik a fiatal kutya
Nehéz a búcsú, amikor vakvezető tanonccá válik a fiatal kutya
Kép: guidedogs.blogspot.com

 

Amiért hatalmas tisztelettel kell adózni minden nevelőszülő előtt az az elválás pillanatának szívszaggató nehézsége. Mert eljön az a pont kb. a kutyus egy éves kora körül, amikor bizony az iskola kapuja kitárul előtte, s el kell válni az addig megszeretett gazdáktól, a megszokott környezettől. Ez nagyon nagy változás, de egy jó kiképzővel áthidalhatóak hamar a lelki nehézségek. A nevelőszülők, azonban eleinte csak a hiányt érzik, bár a tudat, hogy egy vak embernek adhatnak új életet szinte minden esetben segít a továbblépésben, sőt akár új kiskutya befogadására is sarkallhatja a fantasztikus gazdikat.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: blog.petspyjamas.com

Témába vág

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Beagle Club Online Praktiker MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Először meg kell tanulni, hogy mi az a kutya, miből áll, hogy működik" Hírek - Címlapon
"Először meg kell tanulni, hogy mi az a kutya, miből áll, hogy működik"
Kutyabarát albérletet keresel, vagy épp kínálsz? Itt a helyed! Hírek - Címlapon
Kutyabarát albérletet keresel, vagy épp kínálsz? Itt a helyed!