A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Út a hivatás felé - Kiskutyák nevelőszülőknél

Ó, ió, ció – Szocializáció!


2015. szeptember 03., 15:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés
A nevelő családok szerepe óriási a vakvezető kutyák kiképzésében. A felelősség mellett a stabil alapok lerakása is az ő feladatuk. Ez rengeteg időbe, türelembe kerül. Szoros kapcsolat kialakítása szükséges hozzá, amiben a kutya részéről teljes mértékű a bizalom, az engedelmesség és az elfogadás.Kilenc hetes korban új utakra kerülnek az addig csak játszással, rosszalkodással, alvással foglalkozó kiskutyák. Számukra a világ már annyira érdekes, ellenállhatatlan és ingerekkel teli, hogy kalandozásaikhoz megfelelő irányításra van szükség. Ez még lényegesebb abban az esetben, ha a kölyköknek hivatást is szánnak – a kedvencségen kívül. Magyarországon is létezik az az opció, hogy a vak gazda önmagának neveli fel leendő vezetőjét. Akad, akinek a lehetőségei adottak egy ekkora feladathoz, de mások csupán a felnőtt kutyust tudják fogadni, így a nevelőszülők létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

 

A kis labradoroknak minél több szituációval, ingerrel meg kell ismerkednie - a legjobb, ha játékosan!
A kis labradoroknak minél több szituációval, ingerrel meg kell ismerkednie - a legjobb, ha játékosan!
Kép: vteclimey.wordpress.com

 

Az első, és legfontosabb feladata az „átmeneti” gazdiknak a szocializáció. A kölyöknek meg kell ismernie a tágabb környezetüket. Fontos a kontaktus más emberekkel, kutyákkal, macskákkal, állatokkal. A járművek felfedezése is elmaradhatatlan feladat: a vonat, busz, autó nem szabad, hogy újdonságként hasson majd a leendő vakvezető tanoncra. Az engedelmesség alapjait is lényeges elsajátítania, hiszen így pontosan tudni fogja a kereteit, határait, amit nyilván ettől függetlenül időközönként majd megpróbál kitágítani.

 

Mindezt hogyan lehet kivitelezni?

 

Egyszerűbben, mint gondolnánk, persze megfelelő tudatosság mellett. A séta a legjobb módja annak, hogy a kis virgonc felfedezhesse a környezetét. Nyitott érdeklődését, kíváncsiságát nem szabad elnyomni, sőt érdemes stimulálni, mert ez a készség a jövőben még igazán hasznos lehet. Ha valamitől megrémül, akkor megnyugtatás után hozzá lehet szoktatni az ijesztő tárgyhoz. A forgalom zaja, az utca neszei eleinte szokatlanok lehetnek, de idővel minden megszokottá válik. A járműveken az elsődleges cél a nyugalom, biztonságérzet kialakítása. Ez egy következetes gazdi irányításával nem nehéz feladat. Ahova csak lehet, vinni kell a kölyköt, hogy szokja a különböző szituációkat, helyzeteket. A lépcsőzés épp olyan fontos, mint mondjuk a parkbeli séta, vagy a behívás gyakorlása.

 

Nehéz a búcsú, amikor vakvezető tanonccá válik a fiatal kutya
Nehéz a búcsú, amikor vakvezető tanonccá válik a fiatal kutya
Kép: guidedogs.blogspot.com

 

Amiért hatalmas tisztelettel kell adózni minden nevelőszülő előtt az az elválás pillanatának szívszaggató nehézsége. Mert eljön az a pont kb. a kutyus egy éves kora körül, amikor bizony az iskola kapuja kitárul előtte, s el kell válni az addig megszeretett gazdáktól, a megszokott környezettől. Ez nagyon nagy változás, de egy jó kiképzővel áthidalhatóak hamar a lelki nehézségek. A nevelőszülők, azonban eleinte csak a hiányt érzik, bár a tudat, hogy egy vak embernek adhatnak új életet szinte minden esetben segít a továbblépésben, sőt akár új kiskutya befogadására is sarkallhatja a fantasztikus gazdikat.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: blog.petspyjamas.com

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Új gyógymód a láthatáron? Egy injekció jelentheti a parvovírusos bélgyulladásra a megoldást Új gyógymód a láthatáron? Egy injekció jelentheti a parvovírusos bélgyulladásra a megoldást
Cookie az első kölyök, aki a forradalmian új módszernek köszönhetően pár nap alatt legyőzte a fertőzést.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Ebugatta MTI Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Először meg kell tanulni, hogy mi az a kutya, miből áll, hogy működik" Hírek - Címlapon
"Először meg kell tanulni, hogy mi az a kutya, miből áll, hogy működik"
Kutyabarát albérletet keresel, vagy épp kínálsz? Itt a helyed! Hírek - Címlapon
Kutyabarát albérletet keresel, vagy épp kínálsz? Itt a helyed!