A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Út a hivatás felé - Kiskutyák nevelőszülőknél

Ó, ió, ció – Szocializáció!


2015. szeptember 03., 15:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés
A nevelő családok szerepe óriási a vakvezető kutyák kiképzésében. A felelősség mellett a stabil alapok lerakása is az ő feladatuk. Ez rengeteg időbe, türelembe kerül. Szoros kapcsolat kialakítása szükséges hozzá, amiben a kutya részéről teljes mértékű a bizalom, az engedelmesség és az elfogadás.Kilenc hetes korban új utakra kerülnek az addig csak játszással, rosszalkodással, alvással foglalkozó kiskutyák. Számukra a világ már annyira érdekes, ellenállhatatlan és ingerekkel teli, hogy kalandozásaikhoz megfelelő irányításra van szükség. Ez még lényegesebb abban az esetben, ha a kölyköknek hivatást is szánnak – a kedvencségen kívül. Magyarországon is létezik az az opció, hogy a vak gazda önmagának neveli fel leendő vezetőjét. Akad, akinek a lehetőségei adottak egy ekkora feladathoz, de mások csupán a felnőtt kutyust tudják fogadni, így a nevelőszülők létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

 

A kis labradoroknak minél több szituációval, ingerrel meg kell ismerkednie - a legjobb, ha játékosan!
A kis labradoroknak minél több szituációval, ingerrel meg kell ismerkednie - a legjobb, ha játékosan!
Kép: vteclimey.wordpress.com

 

Az első, és legfontosabb feladata az „átmeneti” gazdiknak a szocializáció. A kölyöknek meg kell ismernie a tágabb környezetüket. Fontos a kontaktus más emberekkel, kutyákkal, macskákkal, állatokkal. A járművek felfedezése is elmaradhatatlan feladat: a vonat, busz, autó nem szabad, hogy újdonságként hasson majd a leendő vakvezető tanoncra. Az engedelmesség alapjait is lényeges elsajátítania, hiszen így pontosan tudni fogja a kereteit, határait, amit nyilván ettől függetlenül időközönként majd megpróbál kitágítani.

 

Mindezt hogyan lehet kivitelezni?

 

Egyszerűbben, mint gondolnánk, persze megfelelő tudatosság mellett. A séta a legjobb módja annak, hogy a kis virgonc felfedezhesse a környezetét. Nyitott érdeklődését, kíváncsiságát nem szabad elnyomni, sőt érdemes stimulálni, mert ez a készség a jövőben még igazán hasznos lehet. Ha valamitől megrémül, akkor megnyugtatás után hozzá lehet szoktatni az ijesztő tárgyhoz. A forgalom zaja, az utca neszei eleinte szokatlanok lehetnek, de idővel minden megszokottá válik. A járműveken az elsődleges cél a nyugalom, biztonságérzet kialakítása. Ez egy következetes gazdi irányításával nem nehéz feladat. Ahova csak lehet, vinni kell a kölyköt, hogy szokja a különböző szituációkat, helyzeteket. A lépcsőzés épp olyan fontos, mint mondjuk a parkbeli séta, vagy a behívás gyakorlása.

 

Nehéz a búcsú, amikor vakvezető tanonccá válik a fiatal kutya
Nehéz a búcsú, amikor vakvezető tanonccá válik a fiatal kutya
Kép: guidedogs.blogspot.com

 

Amiért hatalmas tisztelettel kell adózni minden nevelőszülő előtt az az elválás pillanatának szívszaggató nehézsége. Mert eljön az a pont kb. a kutyus egy éves kora körül, amikor bizony az iskola kapuja kitárul előtte, s el kell válni az addig megszeretett gazdáktól, a megszokott környezettől. Ez nagyon nagy változás, de egy jó kiképzővel áthidalhatóak hamar a lelki nehézségek. A nevelőszülők, azonban eleinte csak a hiányt érzik, bár a tudat, hogy egy vak embernek adhatnak új életet szinte minden esetben segít a továbblépésben, sőt akár új kiskutya befogadására is sarkallhatja a fantasztikus gazdikat.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: blog.petspyjamas.com

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Először meg kell tanulni, hogy mi az a kutya, miből áll, hogy működik" Hírek - Címlapon
"Először meg kell tanulni, hogy mi az a kutya, miből áll, hogy működik"
Kutyabarát albérletet keresel, vagy épp kínálsz? Itt a helyed! Hírek - Címlapon
Kutyabarát albérletet keresel, vagy épp kínálsz? Itt a helyed!