A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Végre kőkemény ítélet született a bíróságon egy állatkínzó ügyében

2023. május 18., 15:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Polgári úton is jogerős döntés született annak a férfinak az ügyében, aki kutyája bántalmazásáért korábban felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát! 

A férfi ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség 2022 szeptemberében emelt vádat, amiért 2021. április 27. napján az otthonában tartott 1 éves keverék kan kutyáját egy éles eszközzel többször, indokolatlanul, olyan erővel fejen ütötte, hogy az állat koponyáján 5 cm hosszúságú és 2 cm mélységű vérző nyílt seb keletkezett – írja az Ügyészség közleménye. A bántalmazott kutya elszaladt gazdája elől, az egyik állatvédő alapítvány munkatársai találták meg és gondoskodtak a sürgős állatorvosi ellátásáról, gyógykezeléséről. Az ütlegelés az ebnek különös szenvedést, nagyfokú fájdalmat okozott, valamint a vádlott által mért ütések alkalmasak voltak arra is, hogy az állat maradandó egészségkárosodását, végső soron pusztulását okozzák.

 

A büntetőbíróság állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a férfit, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

 

 

Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát a férfi
Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát a férfi
Fotó: ugyeszseg.hu

 

 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében az ügyész jogosult pert indítani az állattartó eltiltása iránt, ennek megfelelően a Nógrád Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága keresettel élt férfi ellen, aki az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó szabályokat olyan súlyosan megsértette, hogy emiatt alkalmatlan az ebtartásra.

A Balassagyarmati Törvényszék megküldte az alperesnek a keresetlevelet, egyúttal felhívta, hogy 45 napon belül terjessze elő az alaki és érdemi védekezést tartalmazó írásbeli ellenkérelmét.

 

Mivel az alperes a megadott határidőn belül semmilyen nyilatkozatot, ellenkérelmet nem tett, a bíróság a polgári perrendtartásról szóló törvény alapján a kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással végleges hatállyal eltiltotta az ebtartástól, valamint kötelezte 36.000 forint eljárási illeték megfizetésére is.

 

A bírósági meghagyás ellen sem az ügyészség, sem az állattartó férfi nem élt ellentmondással, így az jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez
Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez, amelyet október 2. és 15. között rendeznek meg - közölte Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére 95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szeptemberben éves költségvetése több mint harmadát, mintegy 95 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja - közölték hétfőn, Budapesten.

Holland szaporítókat fogtak Borsodban – Tragikus körülmények közül mentik a kutyákat az állatvédők Holland szaporítókat fogtak Borsodban – Tragikus körülmények közül mentik a kutyákat az állatvédők
Beteg, sérült kutyák. Tetemek. Elhanyagolás, kosz és mocsok. Innen származnak az olcsó, „minek-a-törzskönyv”, de „legyen-divatos”fajtájú kutyák. Ezt támogatod, ha szaporítótól vásárolsz kutyát.

Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét
Állatorvosok és jogászok segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét - közölte Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos titkársága az MTI-vel.

Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős? Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős?
Facebook oldalukon nemrég felhívást tettek közzé és arra kérik a gazdikat, hogy kitöltésével minél többen segítsenek feltérképezni a fővárost, hogy hogyan változott a helyzet az elmúlt években és merre vannak a legproblémásabb területek. Vajon jogos e a felháborodás a gazdik részéről vagy csupán egy felfújt sztoriról van csak szó?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MTI AEGON Magyarország Zrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Plüssjátékával a szájában kóborolt a német juhászkutya a szakadó esőben Hírek - Címlapon
Plüssjátékával a szájában kóborolt a német juhászkutya a szakadó esőben
Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel Hírek - Címlapon
Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel