A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Végre kőkemény ítélet született a bíróságon egy állatkínzó ügyében

2023. május 18., 15:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Polgári úton is jogerős döntés született annak a férfinak az ügyében, aki kutyája bántalmazásáért korábban felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát!



 

A férfi ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség 2022 szeptemberében emelt vádat, amiért 2021. április 27. napján az otthonában tartott 1 éves keverék kan kutyáját egy éles eszközzel többször, indokolatlanul, olyan erővel fejen ütötte, hogy az állat koponyáján 5 cm hosszúságú és 2 cm mélységű vérző nyílt seb keletkezett – írja az Ügyészség közleménye. A bántalmazott kutya elszaladt gazdája elől, az egyik állatvédő alapítvány munkatársai találták meg és gondoskodtak a sürgős állatorvosi ellátásáról, gyógykezeléséről. Az ütlegelés az ebnek különös szenvedést, nagyfokú fájdalmat okozott, valamint a vádlott által mért ütések alkalmasak voltak arra is, hogy az állat maradandó egészségkárosodását, végső soron pusztulását okozzák.

 

A büntetőbíróság állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a férfit, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

 

 

Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát a férfi
Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát a férfi
Fotó: ugyeszseg.hu

 

 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében az ügyész jogosult pert indítani az állattartó eltiltása iránt, ennek megfelelően a Nógrád Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága keresettel élt férfi ellen, aki az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó szabályokat olyan súlyosan megsértette, hogy emiatt alkalmatlan az ebtartásra.

A Balassagyarmati Törvényszék megküldte az alperesnek a keresetlevelet, egyúttal felhívta, hogy 45 napon belül terjessze elő az alaki és érdemi védekezést tartalmazó írásbeli ellenkérelmét.

 

Mivel az alperes a megadott határidőn belül semmilyen nyilatkozatot, ellenkérelmet nem tett, a bíróság a polgári perrendtartásról szóló törvény alapján a kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással végleges hatállyal eltiltotta az ebtartástól, valamint kötelezte 36.000 forint eljárási illeték megfizetésére is.

 

A bírósági meghagyás ellen sem az ügyészség, sem az állattartó férfi nem élt ellentmondással, így az jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról
A kutyatartók közel negyede szerint a kutyájuk fontosabb, mint a legtöbb családtagja vagy ismerőse. A legfiatalabb kutyagazdák között az arány egy harmad. Többek között ez derült ki a Whizzopet.hu webáruház által készített kutatásból.

Szombaton rendezik meg a felelős állattartás napját a Rex Állatszigeten Szombaton rendezik meg a felelős állattartás napját a Rex Állatszigeten
A Rex Kutyaotthon Alapítvány szombaton rendezi meg a felelős állattartás napja elnevezésű rendezvényét a Rex Állatszigeten, ahol kutyabemutatókkal, lovas foglalkozásokkal, kincskereső játékokkal, interaktív élő állatos gyermekelőadással, postagalamb-bemutatóval és kézműves programokkal is várják az érdeklődőket.

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Beagle Club Online MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Plüssjátékával a szájában kóborolt a német juhászkutya a szakadó esőben Hírek - Címlapon
Plüssjátékával a szájában kóborolt a német juhászkutya a szakadó esőben
Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel Hírek - Címlapon
Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel