A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Végre kőkemény ítélet született a bíróságon egy állatkínzó ügyében

2023. május 18., 15:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Polgári úton is jogerős döntés született annak a férfinak az ügyében, aki kutyája bántalmazásáért korábban felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát!



 

A férfi ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség 2022 szeptemberében emelt vádat, amiért 2021. április 27. napján az otthonában tartott 1 éves keverék kan kutyáját egy éles eszközzel többször, indokolatlanul, olyan erővel fejen ütötte, hogy az állat koponyáján 5 cm hosszúságú és 2 cm mélységű vérző nyílt seb keletkezett – írja az Ügyészség közleménye. A bántalmazott kutya elszaladt gazdája elől, az egyik állatvédő alapítvány munkatársai találták meg és gondoskodtak a sürgős állatorvosi ellátásáról, gyógykezeléséről. Az ütlegelés az ebnek különös szenvedést, nagyfokú fájdalmat okozott, valamint a vádlott által mért ütések alkalmasak voltak arra is, hogy az állat maradandó egészségkárosodását, végső soron pusztulását okozzák.

 

A büntetőbíróság állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a férfit, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

 

 

Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát a férfi
Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát a férfi
Fotó: ugyeszseg.hu

 

 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében az ügyész jogosult pert indítani az állattartó eltiltása iránt, ennek megfelelően a Nógrád Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága keresettel élt férfi ellen, aki az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó szabályokat olyan súlyosan megsértette, hogy emiatt alkalmatlan az ebtartásra.

A Balassagyarmati Törvényszék megküldte az alperesnek a keresetlevelet, egyúttal felhívta, hogy 45 napon belül terjessze elő az alaki és érdemi védekezést tartalmazó írásbeli ellenkérelmét.

 

Mivel az alperes a megadott határidőn belül semmilyen nyilatkozatot, ellenkérelmet nem tett, a bíróság a polgári perrendtartásról szóló törvény alapján a kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással végleges hatállyal eltiltotta az ebtartástól, valamint kötelezte 36.000 forint eljárási illeték megfizetésére is.

 

A bírósági meghagyás ellen sem az ügyészség, sem az állattartó férfi nem élt ellentmondással, így az jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat
Már hat kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények az állatvédő és állatbarát címek elnyerésére.

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Plüssjátékával a szájában kóborolt a német juhászkutya a szakadó esőben Hírek - Címlapon
Plüssjátékával a szájában kóborolt a német juhászkutya a szakadó esőben
Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel Hírek - Címlapon
Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel