A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel

2023. május 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A pólónkon lévő minta láttán kellemetlen érzés foghatja el kedvencünket, és még nyugtalanságot, félelmet is kelthet benne. Miért van ez így? 

„A csíkok” - magyarázta a férfi az állatmenhelyen. - „Ráhozzák a frászt a kutyákra, kényelmetlenül érzik magukat tőle, és a viselkedésteszt eredményét is jelentősen befolyásolhatják. Majd átküldök egy tanulmányt, ha szeretnél többet megtudni erről.”

 

E szavak hangzottak el, amikor Dr. Stanley Coren, kutyaszakértő néhány évvel ezelőtt ellátogatott egy kaliforniai állatmentő szervezethez. Az egyik kollégával szándékoztak felmérni a kutyák viselkedését, méghozzá egy forradalmian új módszerrel, mely a félelem és agresszió lehetséges megjelenését is vizsgálja. Ám még mielőtt belekezdtek volna, a férfi mondott valami furcsát:

 

„A tesztet könnyebb megmutatni, mint elmagyarázni. De előtte megállnék az öltözőszekrényemnél, mert a pólómnak nem megfelelő a mintája.”

 

 

Nyugtalanságot és szorongást válthat ki a kutyából a ruhánk mintája
Nyugtalanságot és szorongást válthat ki a kutyából a ruhánk mintája
Fotó: pethelpful.com

 

 

Tessék?! Mégis, mi köze lehet a ruhánknak a kutya temperamentumának vizsgálatához? - morfondírozott Coren doktor. A kérdés felébresztette szkeptikus énjét, de mire hazatért aznap, már ott várta email-fiókjában az üzenet, a csatolt tanulmánnyal. Rövidesen megkapta a válaszokat is.

 

Az új-zélandi Massey Egyetem pszichológiai intézetének egyik kutatásában az ún. aposzematikus jelzéseket vizsgálták, mely az állati világban a veszélyre figyelmeztető színezetet jelenti. Ez egyfajta védekezési mechanizmusként szolgál, célja a ragadozók elijesztése. Az aposzematikus minták és színek azt az üzenetet közvetítik a ragadozók felé, hogy a kiszemelt prédának fejlett védekezőrendszere van. Ez lehet valamilyen erős méreg, például bizonyos kígyók és békák esetében, míg más zsákmányállatok olyan kémiai vegyületet bocsátanak ki, melynek borzasztóan rossz íze van, és megbetegíti azt, aki elfogyasztja.

 

Egyes kutatók véleménye szerint a figyelmeztető szín úgy működik, hogyha a ragadozó elejti a szín tulajdonosát, megkóstolja vagy meg is eszi, igencsak kellemetlenül fogja magát érezni (fájdalom vagy betegség lesz úrrá rajta). Úgy vélik, ez a negatív élmény azt eredményezi, hogy a ragadozó soha többé nem fog „rápróbálni” a veszélyes állatra, hiszen egyszer már pórul járt vele.

 

 

Aranyos, de veszélyes - A bűzös borz
Aranyos, de veszélyes - A bűzös borz
Fotó: dkfindout.com

 

 

Más kutatók viszont úgy gondolják, hogy ez a módszer aligha segíti elő a védekező mechanizmus hatékonyságát. Alternatív lehetőségként képzelik el azt, hogy bizonyos színek és minták elkerülése valójában ösztönös, és genetikailag kódolva van a ragadozókban.

 

Az egyik gyakori aposzematikus minta az erős kontrasztú csíkok megjelenése, például a korallkígyók, melyek valódi méregfoggal rendelkeznek. De itt van a Jakab-lepke fekete-narancs csíkozású hernyója is: erősen lúgos kémiai vegyületeket tartalmaz, amitől nemcsak borzasztóan rossz az íze, de hányingert, hányást is okozhat, ha valaki bátorkodik elfogyasztani.

 

Az állati figyelmeztető jelekről mégis talán a bűzös borz ugrik be először a filmekből. Mirigyei elviselhetetlen szagú, erősen savas váladékot termelnek, fekete-fehér csíkjait pedig egy életre megjegyzik a ragadozók... Szerencsére ettől a fajtól hazánkban nem kell tartanunk, ugyanis Észak- és Közép-Amerikában, valamint Délkelet-Ázsiában őshonos.

 

 

A kutya hangulatát és viselkedését is befolyásolhatja, milyen színű és mintájú ruhát hord a gazdi
A kutya hangulatát és viselkedését is befolyásolhatja, milyen színű és mintájú ruhát hord a gazdi
Fotó: patchpuppy.com

 

 

Az új-zélandi kutatás arra irányult, milyen hatást vált ki kutyákból az, ha aposzematikus mintákat és színeket ötvöző ruhát veszünk fel. Az első tanulmányban 22 menhelyen élő kutyát vizsgáltak, az emberi alany pedig egy fiatal férfi volt, akit feketébe öltöztettek, majd különféle mintájú és színű hosszú ujjú inget adtak rá. Alábbiakat tesztelték:

  • vékony fekete-fehér csíkok (1 cm), függőleges vagy vízszintes elrendezésben
  • széles csíkok (4 cm)
  • változó szélességű csíkok
  • csíkok nélküli ing.

A férfi lassan elsétált minden egyes kutya kennelje előtt úgy, hogy pontosan 8 másodperc idejére megállt mindegyik ajtó előtt. A kutatók videóra vették a jeleneteket, minden öltözetnél, mindegyik kutyánál.

 

Kiderült, hogy a kutyák eltérően reagáltak attól függően, milyen minta szerepelt a férfi ingén. A vékony csíkos minta láttán aktívabbak lettek, ez váltotta ki belőlük a leghevesebb érzelmi reakciót.

 

 

Megijesztheti a kutyát, ha az állatoknál használatos figyelmeztető minta van a pólónkon
Megijesztheti a kutyát, ha az állatoknál használatos figyelmeztető minta van a pólónkon
Fotó: dogsbestlife.com

 

 

Legkevésbé arra reagáltak, amikor a férfi csíkok nélküli inget viselte. A vízszintes csíkoknál valamivel izgatottabbak lettek, ugyanakkor a függőleges és a vízszintes elrendezés között viszonylag csekély különbség volt észrevehető a viselkedésükben. A legszembetűnőbb érzelmi reakció a vékonyan csíkozott ing esetében mutatkozott: a kutyák megadóan viselkedtek, mintha a csíkok látványa nyugtalanságot és szorongást keltett volna bennük.

 

Ezt követően az első tanulmányban kapott eredményeket szerették volna igazolni. A második kísérletben 10 menhelyi kutya és az egyetemmel kapcsolatban álló tenyésztelepről származó 15 kutya vett részt. A modell egy nő volt, a ruházatnál alábbi 3 mintát vizsgálták:

  • vékony fekete-fehér csíkok (1 cm), ez bizonyult a leghatásosabbnak az első tanulmányban
  • fehér színű ing fekete pöttyökkel (1 cm átmérő)
  • minta nélküli ing.

Az eredmények hasonlóan voltak a korábbi kísérletben tapasztaltaknál: a vékony csíkos ing láttán megadóan viselkedtek a kutyák, míg a minta nélkül ing hatott rájuk a legkevésbé.

 

 

Segítsünk kutyánknak, hogy jól érezze magát - Akkor is, ha ehhez át kell öltöznünk
Segítsünk kutyánknak, hogy jól érezze magát - Akkor is, ha ehhez át kell öltöznünk
Fotó: thesprucepets.com

 

 

Összességében elmondható: mindkét tanulmány arra enged következtetni, hogy a kutyák különbözőképpen reagálnak arra, amikor csíkos mintájú ruhát viselő idegen emberek közelítik meg őket a helyükön. Viselkedésükre javarészt alábbiak jellemzőek: fokozott félelmi reakció, miközben a barátkozásra való hajlandóság lecsökkent.

 

Bármennyire is különösnek hangzik, ezen adatok azt sugallják, hogy a kutyák viselkedésének felmérése során az eredményeket jelentősen befolyásolhatja (a valóságtól el is torzíthatja) az, milyen ruhát hord a tesztelő személy. Legalábbis érdemes észben tartanunk, ha legközelebb ellátogatunk a menhelyre kutyát sétáltatni vagy örökbefogadás céljából, gondosan válogassuk meg öltözékünket, nehogy véletlenül kellemetlen reakciót váltsunk ki a kiszemelt ebekből.

 

 


Írásunk a Psychology Today magazin cikke alapján készült.

Szerző: Dr. Stanley Coren, kanadai kutató, kutyaszakértő, a pszichológia professzora.

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: Shutterstock

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MTI Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Végre kőkemény ítélet született a bíróságon egy állatkínzó ügyében Hírek - Címlapon
Végre kőkemény ítélet született a bíróságon egy állatkínzó ügyében
A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig Hírek - Címlapon
A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig