A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Minden idők legidősebb kutyája

Nem sokkal azután, hogy bejelentették a világ legidősebb kutyáját Spike-ot, a Guinness Világrekorder Szervezet bizonyítékot kapott egy még öregebb ebről.


2023. május 16., 15:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Könnyű




Méghozzá egy sokkal öregebb négylábúról kaptak bejelentést. Bobi, aki 1992. május 11-én látta meg a napvilágot nem csupán a legöregebb élő kutya, hanem a valaha élt legöregebb kutya.



 

Egész életét a Costa család kutyusaként, Portugáliában élte le. Bobi egy fajtatiszta Rafeiro do Alentejo, amely 12-14 éves átlagos élettartammal rendelkező őrző-védő fajta.
Csaknem évszázados rekordot döntött meg a portugál kutyus; a valaha volt legidősebb kutya, Bluey (1910-1939) egy ausztrál pásztorkutya volt, aki 29 évet és 5 hónapot élt meg.

 

1992-ben Bobit bejegyezték a Serviço Medico-Veterinário do Município de Leiria-nál (Leiria önkormányzatának állatorvosi szolgálata), akik megerősítették Bobi születési dátumát.
Valamint életkorát a SIAC is ellenőrizte, ami portugál kormány által felügyelt kisállat-adatbázis, az SNMV (Sindicato Nacional dos Médicos Veterinários; Állatorvosok Országos Szövetsége) kezelésében.

 

 

Bobi 1999
Bobi 1999-ben
Forrás: www.guinnessworldrecords.com

 

 

Bobi útja a születésétől a világ igazoltan legidősebb kutyája címig csodálatos. Négy hím kölyök egyikeként született egy melléképületben, ahol a Costa család fát tárolt.
„Nyolc éves voltam” – mondta Leonel Costa, aki most 38 éves. „Apám vadász volt, és mindig is sok kutyánk volt.”

 

A meglévő állataik száma miatt Leonel apja úgy döntött, hogy nem tudják megtartani az újszülött kölyköket. „Sajnos abban az időben az idős emberek, akiknek nem lehetett több állatuk otthon, normálisnak tartották, hogy egy lyukba temessék az állatokat, hogy ne éljék túl” – magyarázta Leonel. A kölykök születése utáni napon Leonel szülei bementek a szobába, és gyorsan elvitték őket, miközben a kutyák anyja, Gira nem volt jelen. Azonban sietségükben nem vették észre, hogy egy kölyköt hátrahagytak.

 

 

Bobi 2023
Bobi 2023-ban
Forrás: www.guinnessworldrecords.com

 

 

Leonel emlékszik, hogy ő és bátyjai nagyon szomorúak voltak a következő napokban, azonban észrevették, hogy Gira továbbra is azt a melléképületet látogatta, ahol a kölykök születtek.
„Furcsának találtuk a helyzetet, mert ha már nincsenek ott a kicsik, miért menne oda?!” Úgy döntöttek, hogy követik Girát az egyik útján, ahol felfedezték Bobit. Szerencsére elkerülte testvérei sorsát, mivel egy farakás mögé bújt. Leonel és testvérei úgy döntöttek, hogy titokban tartják Bobi létezését. „Tudtuk, hogy ha a kutyának már kinyílt a szeme, a szüleim nem fogják eltemetni” – magyarázta Leonel. – Akkoriban úgy tartották, hogy ezt már nem szabad megtenni. Általában egy-két hétbe telik, mire az újszülött kölyökkutyák először kinyitják a szemüket; ezt csak akkor tudják megtenni, ha a központi idegrendszerük kifejlődött, és a szemük teljesen kialakult. Amikor Leonel szülei végül felfedezték Bobit, már késő volt – a fiatal kölyök már kinyitotta a szemét. Bobi már a család tagjának számított. „Bevallom, amikor rájöttek, hogy mi tudtunk róla, sokat üvöltöztek velünk és meg is büntettek minket, de megérte!”

 

„Ha Bobi beszélne, csak ő tudná ezt megmagyarázni” – mondta a gazdi, amikor Bobi hosszú élettartamának lehetséges okai felmerültek. Leonel szerint az egyik legnagyobb tényező az a „nyugodt, békés környezet”, amelyben Bobi él, „távol a városoktól”. Bobi soha nem volt láncra vagy pórázra kötve, és mindig is élvezte a szabad barangolást a Costa család házát körülvevő erdőkben és mezőgazdasági területeken. Leonel Bobit "nagyon szociálisnak" írja le, mivel sok más állattal együtt nőtt fel.

 

 

Bobi és egyik cica pajtása
Bobi és egyik cica pajtása
Forrás: www.guinnessworldrecords.com

 

 

Bobi idősebb korára már kevésbé kalandvágyó. A járása is nehézkes, ezért idejét leginkább a hátsó udvarban tölti négy macskabarátjával. Bobi látása is romlott; Leonel gyakran észreveszi, hogy séta közben beleütközik ebbe-abba. Bobi életkorából adódóan többet pihen, mint szokott, és evés után is szívesen heverészik a helyén. Hidegebb napokon már legszívesebben a tűz mellett pihen.

 

Ami az étrendjét illeti, Bobi mindig is „emberi ételeket” evett. „Amit mi ettünk, azt ők is ették” – mondta Leonel. Úgy véli, hogy ez nagyban hozzájárult Bobi hosszú életéhez. „Bobi egy konzerv állateledel vagy egy darab hús között sosem habozna, hogy melyiket válassza.” Leonel mindig vízbe áztatja az ételt, mielőtt felszolgálja kedvenceinek, hogy eltávolítsa belőlük a legtöbb fűszert.

 

Egészségügyi szempontból Bobi élete viszonylag problémamentes, bár 2018-ban nagyon megijesztette a gazdit, amikor kórházba került, miután légzési nehézségek miatt hirtelen összeesett. Szerencsére Bobinak sikerült felépülnie. "Azóta rendszeres állatorvosi látogatásokat teszünk vele, és a vizsgálatok mindig azt mutatták, hogy jó állapotban van előrehaladott korához képest" - árulta el Leonel.
Egészen a közelmúltig gazdái nem gondolták, hogy Bobi a világ legidősebb kutyája. Sőt, amikor beküldték Bobi kérelmét a legidősebb élő kutya címre, nem is sejtették, hogy Bobi lesz a valaha élt legidősebb kutya is. „Soha nem gondoltam arra, hogy regisztráljam Bobit, hogy megdöntse a rekordot, mert szerencsére a mi állataink mindig is hosszú életűek voltak” – magyarázta. Leonel elmondta, hogy Bobi anyja, Gira 18 éves koráig élt, egy másik kutyájuk, Chicote pedig 22 évig. „Ezeket az eredményeket annak tudjuk be, milyen életet élnek. De Bobi azért más. Ő különleges”

 

 

Bobi pihen
Bobi legszívesebben már csak pihenget
Forrás: www.guinnessworldrecords.com

 

 

Bobi a Costa család „hosszú életű állatnemzedékének utolsó tagja”. Élő emlékeztető Leonel számára az elmúlt időkről és az évek során elveszített rokonairól.

„Bobi különleges, mert ha ránézek azokra az emberekre emlékeztet, akik a családunk részei voltak, és sajnos már nincsenek itt, mint például az apám, a bátyám vagy a nagyszüleim, akik már elhagyták ezt a világot. Bobi ezeket a generációkat képviseli.”

Bobi májusban tölti be 31. születésnapját – mit sem törődve azzal, hogy a világ igazoltan legidősebb kutyájaként írta be magát a történelembe. Mi pedig további jó egészséget és boldogságot kívánunk neki.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com
Indexkép forrás: www.guinnessworldrecords.com
Cikk első megjelenése: 2023. február 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel Hírek - Címlapon
Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel
5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél Hírek - Címlapon
5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél