A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veszélyben vannak a huskyk a Trónok harca sorozat miatt

2017. augusztus 10., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Sajnos a sorozat iránti rajongás felülírja sok embernél a felelős gondolkodást. Anélkül, hogy döntésüket átgondolnák, hogy utánajárnának, milyen igényei és jellemvonásai vannak a szánhúzóknak, magukhoz vesznek egy “rémfarkast”. A történetnek gyakran nem happy end a vége…



Mindenki, aki egy kicsit is ismeri a világ egyik legnépszerűbb sorozatát, ismeri Szellemet, Ladyt, vagy épp Nymeriát - a Stark gyerekek rémfarkasait. A különleges állatokat északi inuit kutyák alakítják, egyiküket pedig egy sarki farkas.

 

2011 óta azonban, amióta elindult a sorozat, egyre több szánhúzó, vagy ezen fajták keverékei kerül menhelyre, vagy szorul mentésre. “Az elmúlt években erősen megnőtt a mentésre szoruló szánhúzók száma.” - mondta a The Dodo-nak Angelique Miller, az Észak-Kaliforniai Szánhúzókutya Mentés elnöke.

 

Nymeria, az egyik rémfarkas
Nymeria, az egyik rémfarkas

 

És hogy honnan lehet tudni azt, hogy a sorozathoz van köze a jelenségnek? A mentéskor nagyon sok olyan kutyával találkoznak, akiknek a neve egyértelműen árulkodik: Sansa, Szellem, Jég (Ice) vagy épp Stark névre hallgatnak az állatok.

 

Sok sorozatrajongó szeret bele a rémfarkasokat alakító gyönyörű kutyákba - ám a külső nem minden!
Sok sorozatrajongó szeret bele a rémfarkasokat alakító gyönyörű kutyákba - ám a külső nem minden!

 

A probléma onnan ered, hogy a leendő gazdik egyáltalán nem néznek utána, milyen is az a fajta, amit magukhoz vesznek. “Sok érdeklődő jön az örökbefogadó napokra hozzánk. Sokuk kérdéseiből kiderül, hogy még a különböző szánhúzó fajtákat sem tudják megkülönböztetni, hogyan tudnák hát azt, milyen jellemmel rendelkeznek, vagy mekkora a mozgásigényük? - folytatta Angelique Miller - Gyönyörűek és okosak a filmbeli rémfarkasok. Azonnal megnyerik a nézők szívét, akik mielőbb szereznek is maguknak egy huskyt, malamutot, vagy ilyen jellegű keveréket. Ezek a fajták viszont nem valók bárkinek. Csak határozott, következetes gazda tudja biztosítani nekik azt, amire szükségük van. Rengeteg az energiájuk, így nagyon sok feladatot és foglalkozást igényelnek. És ha nem kapják meg ezt, találnak maguknak elfoglaltságot. Igazi szabadulóművészek, semmilyen kerítés nem jelent nekik akadályt.” Sok gazdi akkor szembesül a nehézségekkel, mikor a kölyök elkezd felcseperedni és megszaporodnak a problémák vele: nem fogad szót, szétkapja a kanapét, megrágja a cipőket… És mivel a helyzetet hozzáértés vagy épp idő híján nem tudják kezelni, a kutya mehet a menhelyre. 

 

A sorozat hatására vásárolt szánhúzók hamar a menhelyeken kötnek ki
A sorozat hatására vásárolt szánhúzók hamar a menhelyeken kötnek ki

 

Ugyanezt a jelenséget egy másik szervezet is felismerte: a Bay Area Siberian Husky Club mentési vezetője, Randee McQueen arról számolt be a The Dodo kérdésére, hogy az elmúlt három hónapban három ‘Ice’ névre hallgató husky került a gondozásukba. “A legtöbb hozzánk kerülő kutya másfél-két éves.”

 

“Fontos, hogy nézzünk utána a fajtajellegzetességeknek, mielőtt magunkhoz veszünk egy kutyát.”- fejezte be  Angelique Miller. Nem csak a szánhúzókra, hanem minden kutyafajtára, de még a keverékekre is igaz ez! Ismernünk kell saját magunkat, a családunk kapacitását, életmódunkat ahhoz, hogy a megfelelő kutyust választhassuk ki - így tudunk csak olyan környezetet biztosítani, amiben a kutyus és mi is boldogan, kiegyensúlyozottan élhetünk!

 

 

Forrás: thedodo.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
A bátor kutya sajnos lebukott, de ennél cukibb letartóztatásról aligha számolhatott be a rendőrség.

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Problémás kutyából filmcsillag - így lett világhírű Pal, a skót juhászkutya Lassie szerepében Problémás kutyából filmcsillag - így lett világhírű Pal, a skót juhászkutya Lassie szerepében
Lassie kutyust mindenki szereti. De ki is volt valójában az eb, aki eljátszotta a filmvásznon?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mennyit ér meg neked a kutyád? Eladnád 25 millió forintért? Hírek - Címlapon
Mennyit ér meg neked a kutyád? Eladnád 25 millió forintért?
Magyar származású kutyatréner a floridai neveletlen ebek megmentője Hírek - Címlapon
Magyar származású kutyatréner a floridai neveletlen ebek megmentője