A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Visszafejlődött a kutyák problémamegoldó készsége?

A farkasok könnyebben használják az eszüket


2015. szeptember 28., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
A háziasítás sok szempontból nagyon jót tett a farkasnak, a kialakult új faj az emberek számára segítséget nyújtott, társként szolgált, és hozzájárult az élelem megszerzéséhez. A pozitív kimenetel ellenére történtek negatív változások is, melyek nehezítik a kutya fennmaradását gazdája nélkül…Egy egyesült államokbeli kutatás kimutatta, hogy a kutyák problémamegoldó készsége visszafejlődött a farkaséhoz képest. Monique Udell a Biology Letters című folyóiratban számolt be tanulmánya eredményeiről, és arról, mi lehet a változás oka.

 

Az ebek eredetüktől fogva együtt dolgoznak az emberekkel, nincs szükségük vadászatra, gazdájuktól jutnak a betevő falathoz. Az új falka biztonságérzetet ad, véd a támadásoktól, mentes a falkasorrend fenntartását övező harcoktól, és a kölykök védelmének biztosításával járó stressztől. Az ember mellett kialakult viselkedési formák szöges ellentétei a vadonban alkalmazottaknak. Ennek a jelenségnek a megnyilvánulása az is, amikor egy megoldásra váró helyzetben a kutya visszanéz gazdájára.

 

A kísérletező eb, és doboza
A kísérletező eb, és doboza
Fotó: static01.nyt.com

 

Az első kísérlet

 

A viselkedés megismerése céljából a kutatónő 10 menhelyi és 10 gazdával élő kutyát, valamint 10 emberek által felnevelt farkast vont be a munkába. Mindegyiküknek megmutattak egy ízletes kolbászt, amit nem fogyaszthattak el, hanem betették egy műanyag fedelű ládába, melyet egy madzag segítségével lehetett kinyitni. A zsinór meghúzásával, és a tartó lenyomásával hozzájuthattak a falathoz. Az Oregoni Állami Egyetem munkatársa szerint ez elég egyszerű feladat mind a farkasoknak, mind a kutyáknak. Ám a teljesítése mégsem volt elég sikeres.

 

Az állatokat egyedül hagyták a dobozokkal, sem a gazdák, sem a gondozók nem lehettek jelen. A feladat teljesítése így egyetlen családi kutyának sem sikerült, az árvák közül csak egynek, a farkasok közül azonban öt egyed rövid próbálkozás után magáénak tudhatta a kolbászt.

 

Kézzel nevelt farkasok Monique-kal
Kézzel nevelt farkasok Monique-kal
Fotó: moniqueudell.com

 

A második próbálkozás

 

A következő kísérletnél beengedték a gazdákat is a helyiségbe. Ez sem jelentett nagy változást, a kedvencként tartott ebeknek egy kivételével így sem sikerült végrehajtani a tesztet. A farkasok ismételten nyolcan jutottak hozzá az áhított falathoz.

 

A bátorítás jelentősége

 

A harmadik próbálkozásnál a kutatók kérték a gazdákat, hogy beszéljenek az ebekhez, bátorítsák azokat. A családi kutyáknál és a farkasoknál nem történt változás, de meglepő módon a menhelyiek közül így négynek sikerült kinyitni a ládát.

 

A kísérlet Udell szerint azért is érdekes, mert a képessége minden állatnak megvolt a doboz kinyitásához, de csak a farkasoknak volt elég motivációja ahhoz, hogy ezt meg is próbálják. A kitartásuk, önállóságuk és fondorlatosságuk segítette őket az élelemhez. Nem hagyatkoztak emberi segítségre, a kutyákkal ellentétben. Ez bizonyítja, hogy a kutya több ezer éves háziasítása során megtanult az emberekre hagyatkozni, kérdezni, és segítséget kérni. Jelenlegi feladatát tekintve őt ez viszi előrébb a mindennapokban. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

 

Forrás: www.origo.hu
Indexkép forrás: free-pet-wallpapers.com

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Lépjünk együtt! - A 6. EB OVO Kutyás Pikniken jártunk Hírek - Címlapon
Lépjünk együtt! - A 6. EB OVO Kutyás Pikniken jártunk
A kutyavonat, amely életeket ment Hírek - Címlapon
A kutyavonat, amely életeket ment