A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Visszafejlődött a kutyák problémamegoldó készsége?

A farkasok könnyebben használják az eszüket


2015. szeptember 28., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




A háziasítás sok szempontból nagyon jót tett a farkasnak, a kialakult új faj az emberek számára segítséget nyújtott, társként szolgált, és hozzájárult az élelem megszerzéséhez. A pozitív kimenetel ellenére történtek negatív változások is, melyek nehezítik a kutya fennmaradását gazdája nélkül…



Egy egyesült államokbeli kutatás kimutatta, hogy a kutyák problémamegoldó készsége visszafejlődött a farkaséhoz képest. Monique Udell a Biology Letters című folyóiratban számolt be tanulmánya eredményeiről, és arról, mi lehet a változás oka.

 

Az ebek eredetüktől fogva együtt dolgoznak az emberekkel, nincs szükségük vadászatra, gazdájuktól jutnak a betevő falathoz. Az új falka biztonságérzetet ad, véd a támadásoktól, mentes a falkasorrend fenntartását övező harcoktól, és a kölykök védelmének biztosításával járó stressztől. Az ember mellett kialakult viselkedési formák szöges ellentétei a vadonban alkalmazottaknak. Ennek a jelenségnek a megnyilvánulása az is, amikor egy megoldásra váró helyzetben a kutya visszanéz gazdájára.

 

A kísérletező eb, és doboza
A kísérletező eb, és doboza
Fotó: static01.nyt.com

 

Az első kísérlet

 

A viselkedés megismerése céljából a kutatónő 10 menhelyi és 10 gazdával élő kutyát, valamint 10 emberek által felnevelt farkast vont be a munkába. Mindegyiküknek megmutattak egy ízletes kolbászt, amit nem fogyaszthattak el, hanem betették egy műanyag fedelű ládába, melyet egy madzag segítségével lehetett kinyitni. A zsinór meghúzásával, és a tartó lenyomásával hozzájuthattak a falathoz. Az Oregoni Állami Egyetem munkatársa szerint ez elég egyszerű feladat mind a farkasoknak, mind a kutyáknak. Ám a teljesítése mégsem volt elég sikeres.

 

Az állatokat egyedül hagyták a dobozokkal, sem a gazdák, sem a gondozók nem lehettek jelen. A feladat teljesítése így egyetlen családi kutyának sem sikerült, az árvák közül csak egynek, a farkasok közül azonban öt egyed rövid próbálkozás után magáénak tudhatta a kolbászt.

 

Kézzel nevelt farkasok Monique-kal
Kézzel nevelt farkasok Monique-kal
Fotó: moniqueudell.com

 

A második próbálkozás

 

A következő kísérletnél beengedték a gazdákat is a helyiségbe. Ez sem jelentett nagy változást, a kedvencként tartott ebeknek egy kivételével így sem sikerült végrehajtani a tesztet. A farkasok ismételten nyolcan jutottak hozzá az áhított falathoz.

 

A bátorítás jelentősége

 

A harmadik próbálkozásnál a kutatók kérték a gazdákat, hogy beszéljenek az ebekhez, bátorítsák azokat. A családi kutyáknál és a farkasoknál nem történt változás, de meglepő módon a menhelyiek közül így négynek sikerült kinyitni a ládát.

 

A kísérlet Udell szerint azért is érdekes, mert a képessége minden állatnak megvolt a doboz kinyitásához, de csak a farkasoknak volt elég motivációja ahhoz, hogy ezt meg is próbálják. A kitartásuk, önállóságuk és fondorlatosságuk segítette őket az élelemhez. Nem hagyatkoztak emberi segítségre, a kutyákkal ellentétben. Ez bizonyítja, hogy a kutya több ezer éves háziasítása során megtanult az emberekre hagyatkozni, kérdezni, és segítséget kérni. Jelenlegi feladatát tekintve őt ez viszi előrébb a mindennapokban. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

 

Forrás: www.origo.hu
Indexkép forrás: free-pet-wallpapers.com

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Lépjünk együtt! - A 6. EB OVO Kutyás Pikniken jártunk Hírek - Címlapon
Lépjünk együtt! - A 6. EB OVO Kutyás Pikniken jártunk
A kutyavonat, amely életeket ment Hírek - Címlapon
A kutyavonat, amely életeket ment