A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Visszafejlődött a kutyák problémamegoldó készsége?

A farkasok könnyebben használják az eszüket


2015. szeptember 28., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
A háziasítás sok szempontból nagyon jót tett a farkasnak, a kialakult új faj az emberek számára segítséget nyújtott, társként szolgált, és hozzájárult az élelem megszerzéséhez. A pozitív kimenetel ellenére történtek negatív változások is, melyek nehezítik a kutya fennmaradását gazdája nélkül…Egy egyesült államokbeli kutatás kimutatta, hogy a kutyák problémamegoldó készsége visszafejlődött a farkaséhoz képest. Monique Udell a Biology Letters című folyóiratban számolt be tanulmánya eredményeiről, és arról, mi lehet a változás oka.

 

Az ebek eredetüktől fogva együtt dolgoznak az emberekkel, nincs szükségük vadászatra, gazdájuktól jutnak a betevő falathoz. Az új falka biztonságérzetet ad, véd a támadásoktól, mentes a falkasorrend fenntartását övező harcoktól, és a kölykök védelmének biztosításával járó stressztől. Az ember mellett kialakult viselkedési formák szöges ellentétei a vadonban alkalmazottaknak. Ennek a jelenségnek a megnyilvánulása az is, amikor egy megoldásra váró helyzetben a kutya visszanéz gazdájára.

 

A kísérletező eb, és doboza
A kísérletező eb, és doboza
Fotó: static01.nyt.com

 

Az első kísérlet

 

A viselkedés megismerése céljából a kutatónő 10 menhelyi és 10 gazdával élő kutyát, valamint 10 emberek által felnevelt farkast vont be a munkába. Mindegyiküknek megmutattak egy ízletes kolbászt, amit nem fogyaszthattak el, hanem betették egy műanyag fedelű ládába, melyet egy madzag segítségével lehetett kinyitni. A zsinór meghúzásával, és a tartó lenyomásával hozzájuthattak a falathoz. Az Oregoni Állami Egyetem munkatársa szerint ez elég egyszerű feladat mind a farkasoknak, mind a kutyáknak. Ám a teljesítése mégsem volt elég sikeres.

 

Az állatokat egyedül hagyták a dobozokkal, sem a gazdák, sem a gondozók nem lehettek jelen. A feladat teljesítése így egyetlen családi kutyának sem sikerült, az árvák közül csak egynek, a farkasok közül azonban öt egyed rövid próbálkozás után magáénak tudhatta a kolbászt.

 

Kézzel nevelt farkasok Monique-kal
Kézzel nevelt farkasok Monique-kal
Fotó: moniqueudell.com

 

A második próbálkozás

 

A következő kísérletnél beengedték a gazdákat is a helyiségbe. Ez sem jelentett nagy változást, a kedvencként tartott ebeknek egy kivételével így sem sikerült végrehajtani a tesztet. A farkasok ismételten nyolcan jutottak hozzá az áhított falathoz.

 

A bátorítás jelentősége

 

A harmadik próbálkozásnál a kutatók kérték a gazdákat, hogy beszéljenek az ebekhez, bátorítsák azokat. A családi kutyáknál és a farkasoknál nem történt változás, de meglepő módon a menhelyiek közül így négynek sikerült kinyitni a ládát.

 

A kísérlet Udell szerint azért is érdekes, mert a képessége minden állatnak megvolt a doboz kinyitásához, de csak a farkasoknak volt elég motivációja ahhoz, hogy ezt meg is próbálják. A kitartásuk, önállóságuk és fondorlatosságuk segítette őket az élelemhez. Nem hagyatkoztak emberi segítségre, a kutyákkal ellentétben. Ez bizonyítja, hogy a kutya több ezer éves háziasítása során megtanult az emberekre hagyatkozni, kérdezni, és segítséget kérni. Jelenlegi feladatát tekintve őt ez viszi előrébb a mindennapokban. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

 

Forrás: www.origo.hu
Indexkép forrás: free-pet-wallpapers.com

Témába vág

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is! Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is!
A Black Friday, ha nem is hivatalosan, de megnyitja a karácsony előtti bevásárló szezont. Óriási leárazások, vásárlásra csábító ajánlatok minden üzletben… vannak azonban, akiknek nagyobb szüksége lenne a figyelmünkre!

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek 150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek
A 2021-es erdőtüzeket követően újra életre kelt a növényzet, ami nemcsak a farmerek állatainak, de a vadon élő növényevőknek is paradicsomi körülményeket kínál. Ez pedig természetes módon odavonzza a ragadozókat is, köztük a farkasokat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Rehabportál MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Lépjünk együtt! - A 6. EB OVO Kutyás Pikniken jártunk Hírek - Címlapon
Lépjünk együtt! - A 6. EB OVO Kutyás Pikniken jártunk
A kutyavonat, amely életeket ment Hírek - Címlapon
A kutyavonat, amely életeket ment