A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

15 perc kedvesség, simogatás - Meglepő, milyen hatással van a menhelyi kutyákra

2022. június 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Rengeteg kutya vár szerető gazdára a menhelyeken, s bár mindet nem vehetjük magunkhoz, mindennapjaikat megszépíthetjük egy kellemes látogatással. Egy tanulmány szerint egy kis csendes időtöltés, megnyugtató simogatás már elegendő ahhoz, hogy jobban érezzék magukat. 

Menhelyen élni gyakran rengeteg stresszel jár egy elárvult kutya számára. A nyüzsgés, a folyamatos ugatás, zaj, a mozgáshiány, bezártság és magány, bizonytalanság mind-mind negatívan befolyásolhatják mentális, érzelmi és fizikai egészségét is. Milyen szerepet lehet ilyen helyzetben annak, ha interakcióba léphetnek az emberrel? Miben segíthet egy kis kedvesség?

 

Éppen erre volt kíváncsi egy kutatócsoport, így kiválasztottak 55 menhelyen élő kutyát, akik biztonságos körülmények között találkozhattak idegenekkel. Milyen hatása lehet rájuk annak, ha az ember úgy dönt, hogy például munkából hazafelé menet meglátogatja őket, és negyed órát eltölt velük kellemes hangulatban?

 

 

A menhelyi kutyák is keresik a kapcsolatot az emberrel
A menhelyi kutyák is keresik a kapcsolatot az emberrel, hálásak a törődésért
Fotó: greatpetcare.com

 

 

Arra kérték a résztvevőket, foglaljanak helyet egy kis szobában, ahova bevezettek egy-egy kutyát. Nem kellett mást tenniük, minthogy gyengéden simogassák őket, és megnyugtató hangon beszéljenek hozzájuk. Az ebek szívmonitort kaptak, és nyálmintát vettek tőlük az interakció előtt és után.

 

 

A simogatás áldása

 

Azt már tudjuk, hogy ránk jótékony hatással van az, ha megsimogathatunk egy kutyát, de ők vajon hogyan élik meg ezt? Kiváltképp a menhelyi környezetben? Nos, az eredmények egyértelműen pozitívak: lassult a szívverésük, a kezdetben magasra szökő vérnyomásuk alacsonyabb lett a foglalkozás végére. Az úgynevezett szívfrekvencia-variabilitás nemcsak a szív egészségéről nyújt információt, de például az egyén mentális, érzelmi, hormonális állapotát is jól tükrözi. A mérések szerint a simogatás, halk beszéd segített a kutyáknak ellazulni.

 

A kortizol („stresszhormon”) szintje nem sok különbséget mutatott, ami ilyen rövid ideig tartó foglalkozás esetén nem meglepő. A felfokozott, stresszes állapot jelzője egyaránt megjelenhet pozitív és negatív stresszhelyzetben is, ezért az adott kontextusban kell értelmezni az eredményeket. Ez esetben az, hogy a kortizol szintje nem emelkedett, arra utalhat, hogy a kutyákat nem érte kellemetlenül az élmény.

 

 

Az érintés, simogatás nyugtatóan hathat a stresszes környezetben
Az érintés, simogatás nyugtatóan hathat a stresszes környezetben
Fotó: Twitter

 

 

Viselkedésükön egyértelműen láthatóak voltak a relaxáció jelei, habár a kutatók egyéni különbségeket véltek felfedezni kutya-kutya között. Egy részük annyira élvezte a simogatást, hogy szinte elolvadt az ember ölében, míg mások örültek neki, de azért körbejárták a szobát is, szaglásztak, majd vissza-vissza mentek az emberhez. Akadtak olyanok is, akik talán valami másra számítottak, például úgy álldogáltak az ajtónál, mintha azt kérdezték volna tekintetükkel: „Mit csinálunk mi itt? Elviszel sétálni?” Mindazonáltal a simogatás, foglalkozás mindegyikük viselkedésére pozitívan hatott.

 

 

Az önkéntesek is érezték a pozitív hatást

 

Lenyűgöző és rendkívüli jelentőséggel bír - e szavakkal jellemezte a tanulmányt a virginiai műszaki egyetem professzora, Erica Feuerbach, aki az állatok humánus képzésre mellett a menhelyi kutyák jólétét is tanulmányozza. „Képzeljük el, hogy beugrunk a menhelyre, és 15-20 percet eltöltünk egy gazdikeresővel. A gondolat, hogy már ennyivel is segíthetünk neki jobban érezni magát, talán mások előtt is kinyitja a kapukat. Annak tudatában teremthetünk kapcsolatot menhelyi kutyákkal, hogy valóban változást viszünk életükbe” - jelentette ki.

 

A tanulmány a közös időtöltés kevésbé aktív formájának értékére is rámutat: ha csendben ülünk a kutyával, és neki szenteljük figyelmünket, szeretetünket. Ez azok számára is lehetőséggel bír, akik fizikai képességeik miatt korlátozva érzik magukat vagy nem alkalmasak megerőltetőbb tevékenységre, például nem tudják nagy sétákra vinni a kutyát, játszani vele. Vagy, ha a kutya korából, betegségéből fakadóan inkább a csendes pihenést részesíti előnyben. 

 

 

Az idős gazdikeresők is örülnek a simogatásnak
Az idős gazdikeresők is örülnek a simogatásnak
Fotó: dailypaws.org

 

 

A kutyákat gyakran izgatottá teszi, ha új emberekkel találkozhatnak, ezért fontos, hogy a látogatók, segítők is tisztában legyenek azzal, mire számítsanak. Hogyan köszöntsék a négylábúakat, hogyan segíthetnek neki lenyugodni? A békésebb találkozás érdekében különféle instrukciókkal látták el az önkénteseket a simogatással, interakcióval kapcsolatosan. Fontos, hogy a kutyának is legyen beleszólása abba, szeretne-e kapcsolatot teremteni az emberrel, és ha igen, milyen módon.

 

A relaxáció kiemelten fontos a menhelyen élő kutyák számára, amire a tanulmány is rámutat. Ez esetben az interakció egészen eltérő volt attól, amit a gazdikeresők megszokhattak az önkéntesekkel. Legtöbbször elviszik az ebeket sétálni, így ha meglátnak egy embert, akkor rögtön arra gondolnak: „Ó, de jó, megyünk sétálni!” ami roppant izgalmas számukra. Itt azonban egy másfajta pozitív érzelmet igyekeztek előmozdítani: a nyugodt ellazultság állapotát, mert ez olyasmi, amiben nagyon-nagyon ritkán van részük a menhelyen élő kutyáknak.

 

 

A simogatás, csendes időtöltés segíthet a kutyának is ellazulni
A simogatás, csendes időtöltés segíthet a kutyának is ellazulni
Fotó: macanimals.com

 

 

Csak lazán!

 

Menhelyi környezetben rengeteg inger éri a kutyákat, a szinte állandó zaj, folyamatos történések, a látogatók keltette remény csak még több stimulust ígér. Feuerbacher szerint „gyakran látni kutyákat, ahogy fel-alá ugrálnak a kenneljükben, mi pedig azt gondoljuk, hogy ezt a felgyülemlett energiát csakis mozgással, sétával lehet levezetni. Ezt az elképzelést csak mostanában kezdjük körbejárni. Valóban ez lenne az, amire szükségük van?”

 

Ha családtagként tekintünk kutyánkra, a legtöbb közös tevékenység otthon zajlik, java-részében nyugodt állapotban. Figyeli, ahogy teszünk-veszünk, sütünk-főzünk, lekucorodik mellénk (vagy éppen ránk), amikor a számítógépen dolgozunk, telefonálunk, tévét nézünk vagy olvasunk, pihenünk. A tanulmány ezt a fajta nyugodt időtöltést próbálta szimulálni. Bár kívülről úgy tűnik, mintha nem csinálnánk semmit, kötődés szempontjából nagyon is fontos az élmény.

 

 

Sokféle inger éri a kutyákat a menhelyen, ezért is fontos, hogy tudjanak nyugodtan pihenni
Sokféle inger éri a kutyákat a menhelyen, ezért is fontos, hogy tudjanak nyugodtan pihenni
Fotó: thedailybeast.com

 

 

A menhelyen élő kutyákkal az idő nagy részében alig történik valami, éberségi szintjük azonban az egekben, nem tudják kipihenni magukat. Ez egy másfajta semmittevés, ahol elérhetnek egy relaxált állapotot. Márpedig egy nyugodtabb kutyával könnyebb együttműködni. Ha az állatorvosi vizsgálat vagy kozmetikázás előtt 15 percet eltölthetnek csendben valakivel, a kezeléseket is könnyebben viselheti. Jó lehetőség az is, ha egy-egy kutya néhány órára bent lehet az irodában a menhelyen dolgozókkal, más tapasztalatokat gyűjt, és békésen elszundíthat, amikor kedve tartja.

 

Látogass el Te is egy menhelyre, tölts el egy kis időt a gazdikeresőkkel, hogy kisimulhasson a lelkük! Mindkettőtöknek jót fog tenni!

 

Forrás: fearfreepets.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre? Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. JULIUS-K9 Beagle Club Online MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Közel 200 kilométert kóborolt a szánhúzó kutya - három hónap után épségben került elő Hírek - Címlapon
Közel 200 kilométert kóborolt a szánhúzó kutya - három hónap után épségben került elő
Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Hírek - Címlapon
Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?