A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya-gazda kapcsolat is befolyásolja a kutyák stressz-szintjét

2021. május 13., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A kutyák által tartósan megélt stressz összefügg a gazdával való kapcsolattal - állapították meg a svédországi Linköpingi Egyetem kutatói.



 

A kutyák és az emberek esetében is néhány hónapra visszamenőleg meg lehet határozni a stressz-szintet a haj- és szőrszálakban lévő stresszhormon alapján - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

 

A szakemberek különböző fajtájú kutyáktól és a gazdáiktól vettek mintákat, amelyekben megmérték a kortizolkoncentrációt.

A tanulmány 18 vadászkutyára, köztük norvég elkhundra és tacskóra, valamint a farkasokhoz genetikailag közelebb álló ősi fajták 24 képviselőjére, egyebek között siba inura, basenjire és szibériai huskyra terjedt ki.

 

A gazdák mindegyike kitöltött egy kérdőívet a saját és a kutyája személyiségéről. Emellett a kedvenceikkel való kapcsolatukról is kérdezték őket, például hogy miként élik meg az interakciót a kutyájukkal, érzelmileg mennyire kötődnek hozzájuk és milyen problémákkal jár együtt számukra a kutyatartás.

 

"Az eredmények azt mutatták, hogy a vadászkutyák esetében a gazdi személyisége befolyásolta az állatok stressz-szintjét, de érdekes módon az ősi fajtáknál ez nem volt megfigyelhető" - mondta Lina Roth, az egyetem munkatársa. A szakember szerint ugyanakkor a kutya-gazda kapcsolat mindkét típusnál hatással volt a kutya stressz-szintjére, noha az eredmény kevésbé volt hangsúlyos az ősi fajtáknál.

 

 

A vadászkutyák esetében a gazdi személyisége befolyásolta az állatok stressz-szintjét, de érdekes módon az ősi fajtáknál ez nem volt megfigyelhető
A vadászkutyák esetében a gazdi személyisége befolyásolta az állatok stressz-szintjét, de érdekes módon az ősi fajtáknál ez nem volt megfigyelhető
Fotó: Unsplash - Kojirou Sasaki

 

 

Ugyanez a kutatócsoport egy korábbi tanulmányban kimutatta, hogy a pásztorkutyák, amelyek szoros együttműködésre képesek az emberrel, gazdájuk hosszú távú stressz-szintjét tükrözik. A szakemberek most figyelembe vették a pásztorkutyák és gazdáik közötti kapcsolatot is, aminek nyomán egyértelművé vált, hogy az szintén jelentős befolyással van a hosszú távú stresszre ezeknél a kutyáknál.

 

Az eredmények szerint a kutya-gazda kapcsolat az ősi fajtáknál befolyásolja legkevésbé a tartós stresszt. A vadászkutyák esetében egyértelmű a kapcsolat a kutyák stressze és a gazda személyisége, valamint a kutya-gazda kapcsolat között, ám kizárólag a pásztorkutyák képesek tükrözni gazdájuk stressz-szintjét.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Kojirou Sasaki

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Kedvencünk általános jóllétének és egészségének megőrzéséhez fontos, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg, mind mentálisan is jól érezze magát. Hogyan segíthetünk neki ebben?

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyájának hála menekült meg a fiú az életveszélytől, miután megcsípte egy lódarázs Hírek - Címlapon
Kutyájának hála menekült meg a fiú az életveszélytől, miután megcsípte egy lódarázs
Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban Hírek - Címlapon
Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban