A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák agya sokkal nagyszerűbb, mint azt gondoltuk!

2016. augusztus 30., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Nem csak azt képesek megérteni mit mondunk, hanem azt is, hogyan mondjuk azt. Úttörő tanulmány született legjobb barátaink lenyűgöző értelméről!A tanulmányban azt vizsgálták, hogyan dolgozza fel a kutyák agya az információkat, hogyan értelmezik azt, amit mi, emberek mondunk nekik.

 

A vizsgálatok során azt fedezték fel, hogy a kutyák a hozzájuk intézett szavak értemét a bal agyféltekéjükkel dolgozzák fel - akárcsak mi, a gazdák! Ezzel szemben a hanglejtést, a “hogyant” a jobb agyféltekéjükkel értelmezik. A kettőt azonban összekötik: a dicséret akkor aktiválja a kutya “jutalom központját”, ha a kimondott szavak értelme és a hanglejtése egyezik.

 

Kutyák és gazdáik, kiképzőik vettek részt a kutatáson
Kutyák és gazdáik, kiképzőik vettek részt a kutatáson
Fotó: kutyaetologia.elte.hu

 

Az ELTE Etológia Tanszékének kutatócsoportja azt szűrte le a kapott eredményekből, hogy a kutyák a szavak feldolgozását támogató idegi mechanizmusok a feltételezettnél jóval korábban alakulhatott ki az evolúció során - és ezek a folyamatok nem csupán az emberi agyra jellemzőek. Tehát  ha elég gyakran hallanak emberi beszédet, a szó jelentése megjelenhet az agyban, még egy nem főemlősnél is, mely egyébként beszédre képtelen.

 

A kutyák megértik, mit és hogyan mondunk nekik
A kutyák megértik, mit és hogyan mondunk nekik
Fotó: kutyaetologia.elte.hu

 

„A beszédfeldolgozás során az emberi agy területei között létezik egy jól ismert munkamegosztás. A szavak jelentésének feldolgozása elsősorban a bal agyfélteke dolga, míg az intonáció értelmezése inkább a jobb féltekéhez köthető. Az emberi agy nemcsak arra képes, hogy elkülönítse, mit mondunk és hogyan, de integrálni is tudja a két különböző információt, melyek együtt adják a beszéd értelmét. Eredményeink azt mutatják, hogy a kutyák is képesek minderre, ráadásul nagyon hasonló agyi mechanizmusokat használnak” – mondta Andics Attila agykutató, a kutatás vezetője, az ELTE Etológia Tanszékének és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának munkatársa.

 

A kutyák agyi aktivitását vizsgálták
A kutyák agyi aktivitását vizsgálták
Fotó: kutyaetologia.elte.hu

 

A kutatásban 13 családi kutya vett részt, akiket megtanítottak arra, hogy az fMRI-s vizsgálat alatt mozdulatlanul feküdjenek. A készülék segítségével a kutyák agyi aktivitását figyelték, miközben az adott kutyához a kiképzője beszélt. Megfigyelték, hogy a szóbeli dicséret aktiválta a kutyák jutalomközpontját, ez azonban csak akkor valósult meg, ha a hanglejtés és a jelentés megfelelt a dicséretnél alkalmazottal (tehát a dicsérő szavak semleges hanglejtéssel nem jelentenek a kutya számára dicséretet). Megállapítható tehát, hogy a kutya nem csupán felismeri és értelmezi a beszédet, de annak különböző jellemzőit társítja, ezáltal egy jelentést tulajdonít neki. Ez azt jelenti, hogy a kutya számára a szóbeli dicséret is jutalmazást jelent!

 

Ez a kutatás az első lépés afelé, hogy megértsük, hogyan értelmezik a kutyák az emberi beszédet, az eredmények pedig abban is segíthetnek, hogy a kutya és az ember közti kommunikáció és együttműködés még hatékonyabbá váljon - írja a kutatócsoport a kutyaetologia.elte.hu-n.

 

 

Forrás: kutyaetologia.elte.hu
Indexkép forrás: urdogs.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére
Amikor megpróbálták felállítani a Honshu farkas családfáját, kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban áll a kutyákkal, mint bármely más állattal.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető kutyája miatt nem kap kollégiumot egy látássérült diáklány - frissítve! Hírek - Címlapon
Vakvezető kutyája miatt nem kap kollégiumot egy látássérült diáklány - frissítve!
Olasz földrengés - Flash, a hűséges kutya, aki még gazdája koporsója mellől sem mozdult Hírek - Címlapon
Olasz földrengés - Flash, a hűséges kutya, aki még gazdája koporsója mellől sem mozdult