A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák agya sokkal nagyszerűbb, mint azt gondoltuk!

2016. augusztus 30., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Nem csak azt képesek megérteni mit mondunk, hanem azt is, hogyan mondjuk azt. Úttörő tanulmány született legjobb barátaink lenyűgöző értelméről!



A tanulmányban azt vizsgálták, hogyan dolgozza fel a kutyák agya az információkat, hogyan értelmezik azt, amit mi, emberek mondunk nekik.

 

A vizsgálatok során azt fedezték fel, hogy a kutyák a hozzájuk intézett szavak értemét a bal agyféltekéjükkel dolgozzák fel - akárcsak mi, a gazdák! Ezzel szemben a hanglejtést, a “hogyant” a jobb agyféltekéjükkel értelmezik. A kettőt azonban összekötik: a dicséret akkor aktiválja a kutya “jutalom központját”, ha a kimondott szavak értelme és a hanglejtése egyezik.

 

Kutyák és gazdáik, kiképzőik vettek részt a kutatáson
Kutyák és gazdáik, kiképzőik vettek részt a kutatáson
Fotó: kutyaetologia.elte.hu

 

Az ELTE Etológia Tanszékének kutatócsoportja azt szűrte le a kapott eredményekből, hogy a kutyák a szavak feldolgozását támogató idegi mechanizmusok a feltételezettnél jóval korábban alakulhatott ki az evolúció során - és ezek a folyamatok nem csupán az emberi agyra jellemzőek. Tehát  ha elég gyakran hallanak emberi beszédet, a szó jelentése megjelenhet az agyban, még egy nem főemlősnél is, mely egyébként beszédre képtelen.

 

A kutyák megértik, mit és hogyan mondunk nekik
A kutyák megértik, mit és hogyan mondunk nekik
Fotó: kutyaetologia.elte.hu

 

„A beszédfeldolgozás során az emberi agy területei között létezik egy jól ismert munkamegosztás. A szavak jelentésének feldolgozása elsősorban a bal agyfélteke dolga, míg az intonáció értelmezése inkább a jobb féltekéhez köthető. Az emberi agy nemcsak arra képes, hogy elkülönítse, mit mondunk és hogyan, de integrálni is tudja a két különböző információt, melyek együtt adják a beszéd értelmét. Eredményeink azt mutatják, hogy a kutyák is képesek minderre, ráadásul nagyon hasonló agyi mechanizmusokat használnak” – mondta Andics Attila agykutató, a kutatás vezetője, az ELTE Etológia Tanszékének és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának munkatársa.

 

A kutyák agyi aktivitását vizsgálták
A kutyák agyi aktivitását vizsgálták
Fotó: kutyaetologia.elte.hu

 

A kutatásban 13 családi kutya vett részt, akiket megtanítottak arra, hogy az fMRI-s vizsgálat alatt mozdulatlanul feküdjenek. A készülék segítségével a kutyák agyi aktivitását figyelték, miközben az adott kutyához a kiképzője beszélt. Megfigyelték, hogy a szóbeli dicséret aktiválta a kutyák jutalomközpontját, ez azonban csak akkor valósult meg, ha a hanglejtés és a jelentés megfelelt a dicséretnél alkalmazottal (tehát a dicsérő szavak semleges hanglejtéssel nem jelentenek a kutya számára dicséretet). Megállapítható tehát, hogy a kutya nem csupán felismeri és értelmezi a beszédet, de annak különböző jellemzőit társítja, ezáltal egy jelentést tulajdonít neki. Ez azt jelenti, hogy a kutya számára a szóbeli dicséret is jutalmazást jelent!

 

Ez a kutatás az első lépés afelé, hogy megértsük, hogyan értelmezik a kutyák az emberi beszédet, az eredmények pedig abban is segíthetnek, hogy a kutya és az ember közti kommunikáció és együttműködés még hatékonyabbá váljon - írja a kutatócsoport a kutyaetologia.elte.hu-n.

 

 

Forrás: kutyaetologia.elte.hu
Indexkép forrás: urdogs.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető kutyája miatt nem kap kollégiumot egy látássérült diáklány - frissítve! Hírek - Címlapon
Vakvezető kutyája miatt nem kap kollégiumot egy látássérült diáklány - frissítve!
Olasz földrengés - Flash, a hűséges kutya, aki még gazdája koporsója mellől sem mozdult Hírek - Címlapon
Olasz földrengés - Flash, a hűséges kutya, aki még gazdája koporsója mellől sem mozdult