A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – A mi személyes terünk…

2021. október 28., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Nem meglepetés, hogy sok kutyás baleset, támadás alapszik a személyes tér védelmén. Egyes kutyusok nem kedvelik, ha felülről és/vagy szemből közelítve simogatják a fejüket idegenek. Ahogyan azt sem, amikor fajtársaik kapaszkodnak rájuk hágó mozdulatokkal. Megint mások a póráz felcsatolásakor harapnak vagy amikor testük közelében, bundájukban matat például egy kutyakozmetikus, egy állatorvos. Melyik kutyusnak milyen a habitusa ugye és milyen korábbi tapasztalatok halmozódtak élettörténetében. 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

 

Tény, hogy az emberek könnyen barátságtalannak, agresszívnak bélyegeznek egy kutyát, aki személyes terét védi. Vagy épp annak határait jelzi és magányra vágyik. Nem feltétlenül harapva. Mondjuk csak elfordulással. Sokszor hátrébb lépéssel a kéretlen érintés elől. Ha az ember ebből nem ért, akkor következik a morgás, az íny felhúzása, a vicsorgás. A (levegőbe) harapás általában a legutolsó – félelmi agresszió esetén egy kétségbeesett segélykiáltással egyenértékű – jelzés arra vonatkozólag:

 

"te ember, értsél már a szép szóból, hagyj engem békén, mert én sem mászom rád ismeretlenül! Nem akarom, hogy hozzám érj! Nem ismerlek, félek tőled. Emlékeztetsz valakire, aki bántott. Nem állok még készen erre a lépésre."

 

 

Tartsuk tiszteletben a kutya személyes terét - nem minden kutya szereti például, ha egy idegen azonnal meg akarja simogatni!
Tartsuk tiszteletben a kutya személyes terét - nem minden kutya szereti például, ha egy idegen azonnal meg akarja simogatni!
Fotó: Unsplash - Lisa Amann

 

 

A kutyák ragadozó állatok. Még ha urbánus közegben velünk is élnek. Aki ezt vitatja, vessen egy pillantást fogazatukra. Az ugye érthető, hogy egy ragadozó állatnak fontos a személyes tere? Ha igen a válasz, akkor miért a kutyákra haragszunk mégis mi, emberek, amikor saját informálatlanságunk vagy nemtörődömségünk okán – mint elefánt a porcelánboltban – gázolunk privát szférájukba(n)?

 

 

Néhány gondolatébresztő kérdés.

 

 • Hányan szeretnénk, hogy testünket, személyes tárgyainkat vadidegenek megérintsék, igényt támasszanak rájuk?
   
 • Hány anyuka szeretné, hogy ismeretlenek érjenek kisbabájához a babakocsiban, csak mert olyan cuki?
   
 • Hány alkalommal kell találkoznunk valakivel, hogy megbízzunk benne?
   
 • Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy e bizalom erősödjék?
   
 • Mekkora örömmel fogadjuk a ránk erőltetett barátkozást?
   
 • Egy számunkra ismeretlen személlyel nyílt területen vagy otthonunkban találkozunk szívesebben?
   
 • Szeretetkapcsolataink pár perc alatt épülnek/épültek vagy hónapok, évek munkája és összehangolt, kölcsönös, cselekvő mozzanatai eredményeképp?

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Lisa Amann

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Jön az év legnehezebb éjszakája - segíthetnek a természetes stresszoldók Jön az év legnehezebb éjszakája - segíthetnek a természetes stresszoldók
Számtalan gazdi tapasztalta már meg, hogy milyen az, amikor kedvence valamitől fél, szorong. Ilyen szituációban a legrosszabb, amikor sehogy nem tudjuk megnyugtatni a kis rettegőt és tehetetlenül vagyunk kénytelenek nézni, ahogy zihálva, remegve mászkál fel s alá a lakásban vagy próbál valahova elbújni. Esetleg olyannyira próbál menekülni, hogy félelmében még akár a bejárati ajtót is képes kibontani, kockáztatva ezzel a saját testi épségét és komoly károkat is okozva.

Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik
Kamaszodik a kutyusunk, mi pedig fogjuk a fejünket, arra gondolva, meddig tart ez? Nyugi, nem lesz ez mindig így...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. Praktiker MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Van, hogy eltörik valami idebent" - Többszáz kóbor kutya kapott új életet a házaspárnak köszönhetően Hírek - Címlapon
"Van, hogy eltörik valami idebent" - Többszáz kóbor kutya kapott új életet a házaspárnak köszönhetően
1600 védett madarat pusztítottak el orvvadászok 2005 óta – kutyák is segítenek felderíteni az eseteket Hírek - Címlapon
1600 védett madarat pusztítottak el orvvadászok 2005 óta – kutyák is segítenek felderíteni az eseteket