A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Az idő fogalma

2021. november 11., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
A kutyus és az idő… Ő máshogyan érzékeli és értékeli, mint te. Számára a jelen a legfontosabb, míg mi emberek sokszor aggodalmaskodunk azon, hogyan készülhetünk fel a legalaposabban a jövőre és milyen tanulságokat kellene levonnunk a múlt történéseiből. Ám kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb! Mert most vagytok egymás mellett. Most tudod megsimogatni puha bundácskáját. Most döntheted el, hagyod-e szimatolgatni még egy kicsit sétán vagy időszűke miatt – örökös rohanás – csörtettek-e tovább… Ami miatt később persze lelkifurdalásod lesz és innentől ennek árnyékában telnek a perceid… Érted már? 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

Kutyusod odaslattyog hozzád és szelíden megböki orrocskájával a lábad. „Hahó, gazdi! Itt vagyok, készen állok meghallgatni téged. Vagy puszit adni. Labdázhatunk is. Lényeg, hogy újra nevetni lássalak.”

 

Ha a nap 24 órája 100%, akkor a napi két óra séta, kevesebb, mint 10%-a kutyusod idejének. Vajon szántok ennyi időt naponta magatokra, hogy közösen tudjatok töltekezni, picit kilépni a stresszből, a hajtásból? Szánsz ennyi időt kutyusodra, hogy maradék, több mint 90%-nyi napi idejének órái elégedetten, a lemozgatás és közös kalandozásotok élményeitől boldogan teljenek? 

Vagy csak „annyi a dolga”, hogy ezt a tömérdek időt csendben, egyhelyben maradva, tétlen töltse?

Kérlek, mondd, hogy nem!

 

 

Kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb!
Kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb!
Fotó: Unsplash - Taylor Kopel

 

 

A kutyus időérzékelése tehát eltér a miénktől. Épp ezért jelenthet neki nagyon sokat, ha a lakásban töltött pihenőidejét olykor megszakítod néhány percnyi játékkal. Eldughatod neki kedvenc plüssét, amit lelkesen fog megkeresni. Vagy dobálhatod neki a lasztiját. Huzakodhattok egy kötéllel, egy pullerrel. Lényeg, hogy az érezze: törődsz vele és megosztod vele az időd. Hidd el, tudja ő, hogy mennyire értékesek a te perceid. Annál boldogabb lesz, hogy gondoltál rá. A legtöbb kutyus igencsak elégedetté és boldoggá válik pár percnyi játéktól is. Te pedig megnyugodhatsz: jó gazdi voltál és hiába a sűrű nap, mégis tettél kutyusod öröméért és szakítottál rá időt.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz 7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz
De megéri, mert a kettőnk közt létrejövő szeretetteljes kapcsolat igazi ajándék. Néha azonban nem is olyan könnyű összeegyeztetni életünket, mégis haladunk a változással, hiszen fontos, hogy kedvencünk is jól érezze magát.

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

Séta a hóban? Kösz, de nem! - Takarója alá bújt a tacskó, miután hozzáért mancsához a hó Séta a hóban? Kösz, de nem! - Takarója alá bújt a tacskó, miután hozzáért mancsához a hó
"Jujj, ez nagyon hideg! Én aztán bele nem teszem a tappancsom még egyszer!" És ezzel sarkon fordult a kicsi kutya, majd szaladt vissza a jó meleg szobába, a puha takaró menedékébe.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény Hírek - Címlapon
Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény
5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál Hírek - Címlapon
5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál