A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Az idő fogalma

2021. november 11., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
A kutyus és az idő… Ő máshogyan érzékeli és értékeli, mint te. Számára a jelen a legfontosabb, míg mi emberek sokszor aggodalmaskodunk azon, hogyan készülhetünk fel a legalaposabban a jövőre és milyen tanulságokat kellene levonnunk a múlt történéseiből. Ám kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb! Mert most vagytok egymás mellett. Most tudod megsimogatni puha bundácskáját. Most döntheted el, hagyod-e szimatolgatni még egy kicsit sétán vagy időszűke miatt – örökös rohanás – csörtettek-e tovább… Ami miatt később persze lelkifurdalásod lesz és innentől ennek árnyékában telnek a perceid… Érted már? 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

Kutyusod odaslattyog hozzád és szelíden megböki orrocskájával a lábad. „Hahó, gazdi! Itt vagyok, készen állok meghallgatni téged. Vagy puszit adni. Labdázhatunk is. Lényeg, hogy újra nevetni lássalak.”

 

Ha a nap 24 órája 100%, akkor a napi két óra séta, kevesebb, mint 10%-a kutyusod idejének. Vajon szántok ennyi időt naponta magatokra, hogy közösen tudjatok töltekezni, picit kilépni a stresszből, a hajtásból? Szánsz ennyi időt kutyusodra, hogy maradék, több mint 90%-nyi napi idejének órái elégedetten, a lemozgatás és közös kalandozásotok élményeitől boldogan teljenek? 

Vagy csak „annyi a dolga”, hogy ezt a tömérdek időt csendben, egyhelyben maradva, tétlen töltse?

Kérlek, mondd, hogy nem!

 

 

Kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb!
Kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb!
Fotó: Unsplash - Taylor Kopel

 

 

A kutyus időérzékelése tehát eltér a miénktől. Épp ezért jelenthet neki nagyon sokat, ha a lakásban töltött pihenőidejét olykor megszakítod néhány percnyi játékkal. Eldughatod neki kedvenc plüssét, amit lelkesen fog megkeresni. Vagy dobálhatod neki a lasztiját. Huzakodhattok egy kötéllel, egy pullerrel. Lényeg, hogy az érezze: törődsz vele és megosztod vele az időd. Hidd el, tudja ő, hogy mennyire értékesek a te perceid. Annál boldogabb lesz, hogy gondoltál rá. A legtöbb kutyus igencsak elégedetté és boldoggá válik pár percnyi játéktól is. Te pedig megnyugodhatsz: jó gazdi voltál és hiába a sűrű nap, mégis tettél kutyusod öröméért és szakítottál rá időt.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mindenki imádta a kutyát, aki berobbant a pályára, hogy ellopja a focilabdát Mindenki imádta a kutyát, aki berobbant a pályára, hogy ellopja a focilabdát
Még akkor sem akarta elengedni a focilabdát, amikor felemelték, hogy kicipeljék az arénából.

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Praktiker Brimo partysátor JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaúsztató nyílt Sopron mellett Hírek - Címlapon
Kutyaúsztató nyílt Sopron mellett
Elvesztette lábát miközben katonatársait védte - kitüntették a hős kutyát Hírek - Címlapon
Elvesztette lábát miközben katonatársait védte - kitüntették a hős kutyát