A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Az idő fogalma

2021. november 11., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
A kutyus és az idő… Ő máshogyan érzékeli és értékeli, mint te. Számára a jelen a legfontosabb, míg mi emberek sokszor aggodalmaskodunk azon, hogyan készülhetünk fel a legalaposabban a jövőre és milyen tanulságokat kellene levonnunk a múlt történéseiből. Ám kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb! Mert most vagytok egymás mellett. Most tudod megsimogatni puha bundácskáját. Most döntheted el, hagyod-e szimatolgatni még egy kicsit sétán vagy időszűke miatt – örökös rohanás – csörtettek-e tovább… Ami miatt később persze lelkifurdalásod lesz és innentől ennek árnyékában telnek a perceid… Érted már? 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

Kutyusod odaslattyog hozzád és szelíden megböki orrocskájával a lábad. „Hahó, gazdi! Itt vagyok, készen állok meghallgatni téged. Vagy puszit adni. Labdázhatunk is. Lényeg, hogy újra nevetni lássalak.”

 

Ha a nap 24 órája 100%, akkor a napi két óra séta, kevesebb, mint 10%-a kutyusod idejének. Vajon szántok ennyi időt naponta magatokra, hogy közösen tudjatok töltekezni, picit kilépni a stresszből, a hajtásból? Szánsz ennyi időt kutyusodra, hogy maradék, több mint 90%-nyi napi idejének órái elégedetten, a lemozgatás és közös kalandozásotok élményeitől boldogan teljenek? 

Vagy csak „annyi a dolga”, hogy ezt a tömérdek időt csendben, egyhelyben maradva, tétlen töltse?

Kérlek, mondd, hogy nem!

 

 

Kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb!
Kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb!
Fotó: Unsplash - Taylor Kopel

 

 

A kutyus időérzékelése tehát eltér a miénktől. Épp ezért jelenthet neki nagyon sokat, ha a lakásban töltött pihenőidejét olykor megszakítod néhány percnyi játékkal. Eldughatod neki kedvenc plüssét, amit lelkesen fog megkeresni. Vagy dobálhatod neki a lasztiját. Huzakodhattok egy kötéllel, egy pullerrel. Lényeg, hogy az érezze: törődsz vele és megosztod vele az időd. Hidd el, tudja ő, hogy mennyire értékesek a te perceid. Annál boldogabb lesz, hogy gondoltál rá. A legtöbb kutyus igencsak elégedetté és boldoggá válik pár percnyi játéktól is. Te pedig megnyugodhatsz: jó gazdi voltál és hiába a sűrű nap, mégis tettél kutyusod öröméért és szakítottál rá időt.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez? Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez?
Egy kutatás szerint nemcsak szellemileg és érzelmileg fontos a kutya számára, hogy szimatolhasson, de még fizikai egészségét is segít megőrizni. Tudj meg többet!

Szeretnék második kutyust! Ahogy indul… Szeretnék második kutyust! Ahogy indul…
Nincs gazdi, akinek ne fordulna meg a fejében időnként ezen ötlet. „Milyen szép lenne, ha a két kis gombóc naphosszat eljátszana egymással! Sosem lennének egyedül, ha dolgozni megyek.” Így indul. De mi történik, hogy ez az idilli kép egyszer csak csalódott, elkeseredett gazdikat prezentál? Törvényszerű e változás? Egyáltalán, hogy lehet valaki csalódott, ha kiskutyák ugrándozzák körbe?

A plüssöm nélkül sehova! - Mindenhova magával cipeli kedvenc játékait a mentett kutyus A plüssöm nélkül sehova! - Mindenhova magával cipeli kedvenc játékait a mentett kutyus
„Csak mondom: ha valaki engem szeretne örökbefogadni, a barátaim is jönnek velem.”

Miért agresszív a kutyám? Miért agresszív a kutyám?
Az egyik legaggasztóbb kérdés a gazdik számára és a legösszetettebb probléma, amellyel szembesülhetnek a friss és a már gyakorló kutyások. Az utóbbi évtizedekben szemmel láthatóan nőtt a harapásos esetek száma. Dr. John Tulloch állat-egészségügyi szakértő (University of Liverpool) sok-sok éve figyelemmel kíséri és kutatja a gyerekeket és felnőtteket érő kutyatámadásokat hazájában. Munkája eredményeképp derült rá fény, hogy az utóbbi húsz évben több mint kétszeresére nőtt a támadásos esetek száma. Sajnos Magyarországon is megfigyelhető hasonló tendencia.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény Hírek - Címlapon
Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény
Kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást az új koronavírus-fertőzés Hírek - Címlapon
Kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást az új koronavírus-fertőzés