A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Az idő fogalma

2021. november 11., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




A kutyus és az idő… Ő máshogyan érzékeli és értékeli, mint te. Számára a jelen a legfontosabb, míg mi emberek sokszor aggodalmaskodunk azon, hogyan készülhetünk fel a legalaposabban a jövőre és milyen tanulságokat kellene levonnunk a múlt történéseiből. Ám kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb! Mert most vagytok egymás mellett. Most tudod megsimogatni puha bundácskáját. Most döntheted el, hagyod-e szimatolgatni még egy kicsit sétán vagy időszűke miatt – örökös rohanás – csörtettek-e tovább… Ami miatt később persze lelkifurdalásod lesz és innentől ennek árnyékában telnek a perceid… Érted már?



 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

Kutyusod odaslattyog hozzád és szelíden megböki orrocskájával a lábad. „Hahó, gazdi! Itt vagyok, készen állok meghallgatni téged. Vagy puszit adni. Labdázhatunk is. Lényeg, hogy újra nevetni lássalak.”

 

Ha a nap 24 órája 100%, akkor a napi két óra séta, kevesebb, mint 10%-a kutyusod idejének. Vajon szántok ennyi időt naponta magatokra, hogy közösen tudjatok töltekezni, picit kilépni a stresszből, a hajtásból? Szánsz ennyi időt kutyusodra, hogy maradék, több mint 90%-nyi napi idejének órái elégedetten, a lemozgatás és közös kalandozásotok élményeitől boldogan teljenek? 

Vagy csak „annyi a dolga”, hogy ezt a tömérdek időt csendben, egyhelyben maradva, tétlen töltse?

Kérlek, mondd, hogy nem!

 

 

Kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb!
Kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb!
Fotó: Unsplash - Taylor Kopel

 

 

A kutyus időérzékelése tehát eltér a miénktől. Épp ezért jelenthet neki nagyon sokat, ha a lakásban töltött pihenőidejét olykor megszakítod néhány percnyi játékkal. Eldughatod neki kedvenc plüssét, amit lelkesen fog megkeresni. Vagy dobálhatod neki a lasztiját. Huzakodhattok egy kötéllel, egy pullerrel. Lényeg, hogy az érezze: törődsz vele és megosztod vele az időd. Hidd el, tudja ő, hogy mennyire értékesek a te perceid. Annál boldogabb lesz, hogy gondoltál rá. A legtöbb kutyus igencsak elégedetté és boldoggá válik pár percnyi játéktól is. Te pedig megnyugodhatsz: jó gazdi voltál és hiába a sűrű nap, mégis tettél kutyusod öröméért és szakítottál rá időt.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény Hírek - Címlapon
Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény
Kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást az új koronavírus-fertőzés Hírek - Címlapon
Kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást az új koronavírus-fertőzés