A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Előcsalogatni embert, kutyát

2021. május 20., 13:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Viselkedést tartósan csak az érzelmi állapot megváltoztatásával lehet módosítani. Az pedig kutya nehéz, hogy stílusos legyek. Gondolj bele! Hány gazdit bélyegeznek meg mások, mert agresszív a kutyatársuk, mert félős, mert nem érdeklik a játékok, mert lassú… Hány gazdi érez emiatt kétségbeesést vagy szomorúságot. Aztán szép lassan elbújnak. Akkor indulnak sétálni, mikor mások már alszanak. Vagy ha simán csak sötét van. Arra mennek, amerre a többiek nem járnak, kerülik a társaságot. Képletesen szólva magukra zárnak egy ajtót – sok-sok zárral. Elszigetelődnek.



 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

... Nekem pedig az a feladatom, hogy előcsalogassam ezeket az embereket és kutyusaikat. A magányukból.

 

Megmutassam nekik: szélesebb a kutyázás világa annál a pici pontnál, amit átmenetileg beszűkült fókuszuk mutat számukra igencsak csalókán. Ha egy gazdi ugyanazon gondolati köröket rója újra és újra, a támogatásommal és a tőlem érkező informálással tudom őt legjobban segíteni kibillenni ebből az állapotból. Hogyan? Semmiképp nem további minősítés megfogalmazásával! Helyette elmondom neki, sok kutya élethosszig tartó szerzett vagy genetikai úton kapott ideggyengeséggel él, mert korábban traumatizálták őt, vagy házi szaporítással öröklődtek a bajok. De ők is lehetnek boldogok gazdijukkal! Nem miden kutyának igénye a népes fajtársi falka maga körül. Lehet, egyetlen kutyabarátja lesz, de ez önmagában csodálatos! Hogy képes akárcsak egy fajtárs felé is nyitni. Vagy másik példa: sok kutya a fő vonalakban melankolikus idegrendszeri típusának köszönhetően nem igazán motiválható játékkal, élelemmel. Ez sem baj! Nekik is rengeteget jelent és jóleső a simogatás, a dicséret, vagy ha órákat nézelődhetnek egy kiránduláson, egyszerűen csak szimatolhatnak!

 

 

Sehol nincs kőbe vésve, milyen az „ideális” kutya-gazdi kapcsolat. Az sem, hogyan „kell” jól érezni magatok, mivel „kell” játszani, hogyan „kell” zajlania hétköznapjaitoknak.
Sehol nincs kőbe vésve, milyen az „ideális” kutya-gazdi kapcsolat. Az sem, hogyan „kell” jól érezni magatok, mivel „kell” játszani, hogyan „kell” zajlania hétköznapjaitoknak.
Fotó: Unsplash - Xan Griffin

 

 

Soha ne feledd: kutyusod egyedi, ahogyan Te is! Kapcsolódjatok egymáshoz! Teremtsétek meg saját világotokat! Legyetek büszkék egyediségetekre! Sehol nincs kőbe vésve, milyen az „ideális” kutya-gazdi kapcsolat. Az sem, hogyan „kell” jól érezni magatok, mivel „kell” játszani, hogyan „kell” zajlania hétköznapjaitoknak. Egy román aforizma szerint a kő bölcsessége a keménység. Nagy igazság. Építkezzetek kutyusod tehetségéből, jellemzőiből! Legyen az nyugalom, labdamánia, nyitottság, mozgáskoordinációs képesség, egy-gazdisság. Nincsen buta kutya! Minden kutyusnak van kedvenc tevékenysége, örömforrása. Figyelj rá, találjátok meg ezeket! Alapszintű vezethetőség, olykor viselkedésterápia a ti és környezetetek biztonság érdekében persze fontos. Ám ezeken túl ne hagyd, hogy bárki sablonizáljon titeket!

 

Bújjatok elő a csigaházból! Hidd el, vannak körülöttetek barátok és szakemberek is, akik csak a kezdeményezésedre várnak! :)

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unspalsh - Xan Griffin

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Miért ugrál fel a kutyám? Miért ugrál fel a kutyám?
Melyik gazdi ne ismerné a jelenetet, amikor egy hosszú munkanap végén végre hazaér, nyílik az ajtó… és ott tobzódik előtte kutyusa széles vigyorral. Pörög, toporog izgalmában, hol tutulkodva fontoskodik, hol meg nyálas puszikat oszt vég nélkül, mindeközben pedig igyekszik megmászni szeretett kétlábúját?

Miért húz a pórázon a kutyám? Miért húz a pórázon a kutyám?
Bizony húz. Ha sétálni indultok, ha meglát egy másik kutyát. Ha a bokor alól akar felenni valamit, ha futhatnékja van. Húz, amint kiléptek a házból. Ha a park közelében vagytok, még inkább. Sok gazdi életét megkeseríti a kutyusok ezen szokása. Mert nem békés a séta, mert megfájdul az ember karja félórán belül. Főleg, ha nagyobb testű a szemünk fénye. Sokszor társul ez a szokás idegen kutyák megugatásával, ami megint csak nehezíti a közösen eltöltött időt.

Szeretnék második kutyust! Ahogy indul… Szeretnék második kutyust! Ahogy indul…
Nincs gazdi, akinek ne fordulna meg a fejében időnként ezen ötlet. „Milyen szép lenne, ha a két kis gombóc naphosszat eljátszana egymással! Sosem lennének egyedül, ha dolgozni megyek.” Így indul. De mi történik, hogy ez az idilli kép egyszer csak csalódott, elkeseredett gazdikat prezentál? Törvényszerű e változás? Egyáltalán, hogy lehet valaki csalódott, ha kiskutyák ugrándozzák körbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9 Irodakutya.com Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
8 év elhanyagolás után először alhat puha ágyban a mentett kutya - hálája szívmelengető Hírek - Címlapon
8 év elhanyagolás után először alhat puha ágyban a mentett kutya - hálája szívmelengető
Széttrollkodta Írország elnökének kutyája a gazdájával készült interjút Hírek - Címlapon
Széttrollkodta Írország elnökének kutyája a gazdájával készült interjút