A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Előcsalogatni embert, kutyát

2021. május 20., 13:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Viselkedést tartósan csak az érzelmi állapot megváltoztatásával lehet módosítani. Az pedig kutya nehéz, hogy stílusos legyek. Gondolj bele! Hány gazdit bélyegeznek meg mások, mert agresszív a kutyatársuk, mert félős, mert nem érdeklik a játékok, mert lassú… Hány gazdi érez emiatt kétségbeesést vagy szomorúságot. Aztán szép lassan elbújnak. Akkor indulnak sétálni, mikor mások már alszanak. Vagy ha simán csak sötét van. Arra mennek, amerre a többiek nem járnak, kerülik a társaságot. Képletesen szólva magukra zárnak egy ajtót – sok-sok zárral. Elszigetelődnek. 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

... Nekem pedig az a feladatom, hogy előcsalogassam ezeket az embereket és kutyusaikat. A magányukból.

 

Megmutassam nekik: szélesebb a kutyázás világa annál a pici pontnál, amit átmenetileg beszűkült fókuszuk mutat számukra igencsak csalókán. Ha egy gazdi ugyanazon gondolati köröket rója újra és újra, a támogatásommal és a tőlem érkező informálással tudom őt legjobban segíteni kibillenni ebből az állapotból. Hogyan? Semmiképp nem további minősítés megfogalmazásával! Helyette elmondom neki, sok kutya élethosszig tartó szerzett vagy genetikai úton kapott ideggyengeséggel él, mert korábban traumatizálták őt, vagy házi szaporítással öröklődtek a bajok. De ők is lehetnek boldogok gazdijukkal! Nem miden kutyának igénye a népes fajtársi falka maga körül. Lehet, egyetlen kutyabarátja lesz, de ez önmagában csodálatos! Hogy képes akárcsak egy fajtárs felé is nyitni. Vagy másik példa: sok kutya a fő vonalakban melankolikus idegrendszeri típusának köszönhetően nem igazán motiválható játékkal, élelemmel. Ez sem baj! Nekik is rengeteget jelent és jóleső a simogatás, a dicséret, vagy ha órákat nézelődhetnek egy kiránduláson, egyszerűen csak szimatolhatnak!

 

 

Sehol nincs kőbe vésve, milyen az „ideális” kutya-gazdi kapcsolat. Az sem, hogyan „kell” jól érezni magatok, mivel „kell” játszani, hogyan „kell” zajlania hétköznapjaitoknak.
Sehol nincs kőbe vésve, milyen az „ideális” kutya-gazdi kapcsolat. Az sem, hogyan „kell” jól érezni magatok, mivel „kell” játszani, hogyan „kell” zajlania hétköznapjaitoknak.
Fotó: Unsplash - Xan Griffin

 

 

Soha ne feledd: kutyusod egyedi, ahogyan Te is! Kapcsolódjatok egymáshoz! Teremtsétek meg saját világotokat! Legyetek büszkék egyediségetekre! Sehol nincs kőbe vésve, milyen az „ideális” kutya-gazdi kapcsolat. Az sem, hogyan „kell” jól érezni magatok, mivel „kell” játszani, hogyan „kell” zajlania hétköznapjaitoknak. Egy román aforizma szerint a kő bölcsessége a keménység. Nagy igazság. Építkezzetek kutyusod tehetségéből, jellemzőiből! Legyen az nyugalom, labdamánia, nyitottság, mozgáskoordinációs képesség, egy-gazdisság. Nincsen buta kutya! Minden kutyusnak van kedvenc tevékenysége, örömforrása. Figyelj rá, találjátok meg ezeket! Alapszintű vezethetőség, olykor viselkedésterápia a ti és környezetetek biztonság érdekében persze fontos. Ám ezeken túl ne hagyd, hogy bárki sablonizáljon titeket!

 

Bújjatok elő a csigaházból! Hidd el, vannak körülöttetek barátok és szakemberek is, akik csak a kezdeményezésedre várnak! :)

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unspalsh - Xan Griffin

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyatréner kulisszái mögött – Születésnap, forgatás A kutyatréner kulisszái mögött – Születésnap, forgatás
Május utolsó napja van; lezárul egy hónap, indul egy új szakasz. Az előző hét forgatásán merengek. Ami történetesen a születésnapomra következő pénteken zajlott. Három tündéri kisgyerekkel és a szüleikkel, tíz kutyussal, no és gazdijaikkal forgattunk a budai oldalon. Napsütés, pattogó energiák, puha fű, erős kávé illata a közeli kerthelyiségből.

A kutyatréner kulisszái mögött - Ami előre visz A kutyatréner kulisszái mögött - Ami előre visz
Hogy honnan van ennyi energiám? Ezt árulom el mini-blogomban.

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a sétákon! Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a sétákon!
Koronás idők járnak, sokunk paneldobozban ragadt. Otthonról dolgozva alig várjuk, hogy egy kis friss levegő érjen minket. A tavasz közeledtével még kínzóbb a „magánzárka”. Azért legyünk őszinték: mi kutyások még a szerencsésebbek közé sorolhatjuk magunkat. Hisz kedvencünkkel elmehetünk sétálni, kirándulni, sportolni. Ez örömhír a kutyusoknak, jó pár ebzet mintegy bónuszként tölthet több időt a szabadban a gazdival.

Pozitív megerősítés - a gazdiknak! Pozitív megerősítés - a gazdiknak!
Múlt héten pár nap különbséggel két meghatározó beszélgetésem volt egy-egy családnál a nappalijukban. Ráadásul egymástól tökéletesen függetlenül. Ráterelték a figyelmem valamire. Ez pedig a gazdiknak való pozitív visszajelzés fontossága.

Kutyája hívott segítséget az árokba zuhant idős, látássérült bácsinak Kutyája hívott segítséget az árokba zuhant idős, látássérült bácsinak
Gazdája életét mentette meg a labrador, aki kitartó ugatásával hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy nagy baj van.

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

December közepéig tartanak a hatályban lévő intézkedések - figyeljünk a kutyasétáltatás szabályaira! December közepéig tartanak a hatályban lévő intézkedések - figyeljünk a kutyasétáltatás szabályaira!
A Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta a híreket: közleményükben tisztázzák, hogy a veszélyhelyzet került meghosszabbításra február 8-ig, a korlátozó intézkedések nem - azok december 11-ig lesznek hatályosak.

Kijárási tilalom – Panyi Zita kutyatréner tanácsai Kijárási tilalom – Panyi Zita kutyatréner tanácsai
Az első kétségbeesés után, hogy vajon mi lesz velünk, kutyásokkal este 8-tól reggel 5-ig, megnyugodhattunk: nem kell azon törjük a fejünket, mi történik, ha a kijárási tilalom alatt jön rá kedvenc négylábúnkra a hasmars. A kialakult helyzet azonban így is okozhat fejtörést a gazdiknak, hiszen felboríthatja a jól megszokott rutint.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Nincs többé elhízás, se allergia: tarts kutyát! Hírek - Címlapon
Nincs többé elhízás, se allergia: tarts kutyát!
Bilétája mentette meg az elveszett kutyát - nem hétköznapi módon! Hírek - Címlapon
Bilétája mentette meg az elveszett kutyát - nem hétköznapi módon!
fb-text