A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Előcsalogatni embert, kutyát

2021. május 20., 13:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Viselkedést tartósan csak az érzelmi állapot megváltoztatásával lehet módosítani. Az pedig kutya nehéz, hogy stílusos legyek. Gondolj bele! Hány gazdit bélyegeznek meg mások, mert agresszív a kutyatársuk, mert félős, mert nem érdeklik a játékok, mert lassú… Hány gazdi érez emiatt kétségbeesést vagy szomorúságot. Aztán szép lassan elbújnak. Akkor indulnak sétálni, mikor mások már alszanak. Vagy ha simán csak sötét van. Arra mennek, amerre a többiek nem járnak, kerülik a társaságot. Képletesen szólva magukra zárnak egy ajtót – sok-sok zárral. Elszigetelődnek. 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

... Nekem pedig az a feladatom, hogy előcsalogassam ezeket az embereket és kutyusaikat. A magányukból.

 

Megmutassam nekik: szélesebb a kutyázás világa annál a pici pontnál, amit átmenetileg beszűkült fókuszuk mutat számukra igencsak csalókán. Ha egy gazdi ugyanazon gondolati köröket rója újra és újra, a támogatásommal és a tőlem érkező informálással tudom őt legjobban segíteni kibillenni ebből az állapotból. Hogyan? Semmiképp nem további minősítés megfogalmazásával! Helyette elmondom neki, sok kutya élethosszig tartó szerzett vagy genetikai úton kapott ideggyengeséggel él, mert korábban traumatizálták őt, vagy házi szaporítással öröklődtek a bajok. De ők is lehetnek boldogok gazdijukkal! Nem miden kutyának igénye a népes fajtársi falka maga körül. Lehet, egyetlen kutyabarátja lesz, de ez önmagában csodálatos! Hogy képes akárcsak egy fajtárs felé is nyitni. Vagy másik példa: sok kutya a fő vonalakban melankolikus idegrendszeri típusának köszönhetően nem igazán motiválható játékkal, élelemmel. Ez sem baj! Nekik is rengeteget jelent és jóleső a simogatás, a dicséret, vagy ha órákat nézelődhetnek egy kiránduláson, egyszerűen csak szimatolhatnak!

 

 

Sehol nincs kőbe vésve, milyen az „ideális” kutya-gazdi kapcsolat. Az sem, hogyan „kell” jól érezni magatok, mivel „kell” játszani, hogyan „kell” zajlania hétköznapjaitoknak.
Sehol nincs kőbe vésve, milyen az „ideális” kutya-gazdi kapcsolat. Az sem, hogyan „kell” jól érezni magatok, mivel „kell” játszani, hogyan „kell” zajlania hétköznapjaitoknak.
Fotó: Unsplash - Xan Griffin

 

 

Soha ne feledd: kutyusod egyedi, ahogyan Te is! Kapcsolódjatok egymáshoz! Teremtsétek meg saját világotokat! Legyetek büszkék egyediségetekre! Sehol nincs kőbe vésve, milyen az „ideális” kutya-gazdi kapcsolat. Az sem, hogyan „kell” jól érezni magatok, mivel „kell” játszani, hogyan „kell” zajlania hétköznapjaitoknak. Egy román aforizma szerint a kő bölcsessége a keménység. Nagy igazság. Építkezzetek kutyusod tehetségéből, jellemzőiből! Legyen az nyugalom, labdamánia, nyitottság, mozgáskoordinációs képesség, egy-gazdisság. Nincsen buta kutya! Minden kutyusnak van kedvenc tevékenysége, örömforrása. Figyelj rá, találjátok meg ezeket! Alapszintű vezethetőség, olykor viselkedésterápia a ti és környezetetek biztonság érdekében persze fontos. Ám ezeken túl ne hagyd, hogy bárki sablonizáljon titeket!

 

Bújjatok elő a csigaházból! Hidd el, vannak körülöttetek barátok és szakemberek is, akik csak a kezdeményezésedre várnak! :)

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unspalsh - Xan Griffin

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

A kutyatréner kulisszái mögött – Stílus, elvárások, érzelmi érettség… A kutyatréner kulisszái mögött – Stílus, elvárások, érzelmi érettség…
Nem lepődöm meg azon, hogy a közösségi felületeken tanúsított kommunikációs tartalmak olykor köszönőviszonyban sincsenek a szemtől szemben mutatott/vállalt gondolatcsere elemeivel… Életkorukat tekintve felnőtt emberek indirekt bemutatkozásai ezek. Elvégre, a stílus maga az ember. Nem igaz?

Egy kutyatréner történetei - Mozgástér, péntek esti gazdik… Egy kutyatréner történetei - Mozgástér, péntek esti gazdik…
Kiraktam egy posztot november 12-én. A mozgástérről szólt. A pszichikai mozgástérről, amelyet nagyban határoz meg az, miképp bánnak velünk mások és viszont. Nézzünk egy példát. Megharagszik rád valaki. Megkérdezik később arról, milyen vagy te valójában? Rossz tulajdonságokat fog felsorakoztatni. Miközben valaki más, akinek hosszú évek óta vagy a barátja, az említett jellemzők alapján fel sem ismerne téged. Hiszen te nem ilyen vagy. Szerinte. Hol az igazság? Ott, hogy más-más oldalunkat hozzák ki belőlünk az emberek. Attól függően, hogyan bánnak velünk. Másképp reagálunk a közönyre, az agresszióra és a kedves türelemre. Másképp a bizonytalanságra és a stabilitásra.

A kutyatréner kulisszái mögött – Az idő fogalma A kutyatréner kulisszái mögött – Az idő fogalma
A kutyus és az idő… Ő máshogyan érzékeli és értékeli, mint te. Számára a jelen a legfontosabb, míg mi emberek sokszor aggodalmaskodunk azon, hogyan készülhetünk fel a legalaposabban a jövőre és milyen tanulságokat kellene levonnunk a múlt történéseiből. Ám kutyatársad pontosan tudja: az éppen zajló pillanatotoknál nincs a világon fontosabb! Mert most vagytok egymás mellett. Most tudod megsimogatni puha bundácskáját. Most döntheted el, hagyod-e szimatolgatni még egy kicsit sétán vagy időszűke miatt – örökös rohanás – csörtettek-e tovább… Ami miatt később persze lelkifurdalásod lesz és innentől ennek árnyékában telnek a perceid… Érted már?

A kutyatréner kulisszái mögött – Hol húzok határvonalat? A kutyatréner kulisszái mögött – Hol húzok határvonalat?
Azon kutyusok jólétét, akikkel dolgozom, egy bizonyos pont után, hangozzék ez bármily keményen is, nem befolyásolhatom. Sajnos! Mert nem vállalhatok értük felelősséget. Nem az én kutyusaim. Nincs módom átírni sorsuk alakulását. Miről beszélek? Amikor a gazdi professzionálisan táplálja, gyógyíttatja kutyusát, „szereti őt”, lám, még trénert is hívott hozzá személyemben… A kutyus jó kondiban van, egészséges fizikailag, testi kényelemben él. Csak épp…

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MTI Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
8 év elhanyagolás után először alhat puha ágyban a mentett kutya - hálája szívmelengető Hírek - Címlapon
8 év elhanyagolás után először alhat puha ágyban a mentett kutya - hálája szívmelengető
Széttrollkodta Írország elnökének kutyája a gazdájával készült interjút Hírek - Címlapon
Széttrollkodta Írország elnökének kutyája a gazdájával készült interjút