A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – ha reménytelennek tűnik

2021. szeptember 01., 11:45


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Néha nálam is eljön a pont, ami után fásultságot, kilátástalanságot érzek. Meg azt, hogy elképesztően igazságtalan a sors meg a világ is. Arról nem is beszélve, min múlik néha a segítség: egy icipici szándékon, szerencsén, egy csepp figyelmen... Vajon miért nem gyakrabban élnek ezzel az emberek? Mi uraljuk ezt a bolygót, minden rajtunk múlik! Vagy nem? Charlie kutya számára, lehet, te jelented a reményt. Nagyon beteg. Ő is, a gazdik is és én is bízunk benne, a sok olvasó között valahol ott lapul az a személy, aki a segítséget fogja jelenteni neki.



 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

 

A hetekben jelent meg a weboldalamon egy cikk Charlie kutyáról. Nagy valószínűséggel gyógyíthatatlan betegsége van, amin a tudomány jelen állása szerint nem tud segíteni. Egy koponya MRI vizsgálat nyomán igazolódott, hogy a felmerült kór, egy genetikai eredetű idegrendszeri betegség lehet a kiváltója a kutyus agysorvadásának, epilepsziájának és váratlan, agresszív kitöréseinek. Sokkolt a diagnózis. Az NCL (neuronal ceroid lipofuscinosis) betegséggel a kutyák átlagos életkora maximum 2-3 év. Charlie pedig már most 4 éves múlt. Tehát ha időben kap segítséget, esélye lehet egy enyhébb tüneteket mutató, a gazdik szeretetétől és szép élményektől áthatott életre.

 

Jött a kérdés: mit tudok tenni érte és a gazdikért? A viselkedésterápián túl felkerestem Szécsi Lilla negyedéves állatorvostan-hallgató kollégám, akinek kedvelt területe a neurológia az endokrinológia és a biotechnológia. Lilla mindemellett pályázaton nyertes orvostechnológiai startupját is igazgatja. A nemzetközi orvosi szakirodalomban tájékozódva segített lehetséges tüneti kezeléseket (enzimterápia, antioxidánsok adása), kvázi alternatív megoldásokat keresni, hogy legalább a kutyus tüneteit csillapítani tudjuk, esetleg átmenetileg megállásra késztetni őket. Több olyan intézményt találtunk Magyarországon, ahol a vérvételt követően a DNS-ből kimutatható a betegség aktuális válfaja.

 

 

Az NCL genetikai betegség a leggyakrabban a border collie fajtájú kutyákat érinti
Az NCL genetikai betegség a leggyakrabban a border collie fajtájú kutyákat érinti
A kép illusztráció
Fotó: Unsplash - Sven de Wit

 

 

Itt jött a feketeleves. Mivel Magyarországon csupán border collie fajtájú kutya esetén folynak NCL-kutatások, ezért Charlie kivizsgálására, mivel ő más fajtájú kutyus, „nincs lehetőség”. A gazdik ezzel a válasszal szembesültek mindhárom felkeresett intézmény részéről. Mint megtudtuk, a különböző kutyák fajtaspecifikuma értelemszerűen genetikailag is más térképet jelent. Mivel pedig Magyarországon még nem kutatnak a border collie-n kívüli fajtákat, ezért olyan kutatási programot kell keresni, ahol már vannak ismeretek mondjuk argentin dogok, ausztrál- és egyéb juhászkutya fajtájú kutyák, angol cocker spánielek kapcsán is.

 

 

Ehhez kérnénk most segítséget a gazdikkal.

Ha állatorvos vagy esetleg és van ismereted, tudomásod ilyen kutatási programról akár itthon, akár a környező európai országokban, kérlek, segíts Charlie kutyusnak és nekünk. Itt tudod felvenni velünk a kapcsolatot: [email protected]

 

 

Charlie történetéről részletesebben ide kattintva olvashattok. 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Sven de Wit

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Hónapokig látogatta a férfi a félős, beteg kutyát, mire sikerült elnyernie bizalmát Hónapokig látogatta a férfi a félős, beteg kutyát, mire sikerült elnyernie bizalmát
„Ránéztem, és azt mondtam neki: Mindenki lemondott már rólad, de én nem fogok. Egy nap haza foglak vinni.”

A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére
Amikor megpróbálták felállítani a Honshu farkas családfáját, kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban áll a kutyákkal, mint bármely más állattal.

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája
Egy új kutatás több száz, a csernobili atomerőmű romjain kóborló kutyát tanulmányozott, és megállapította, hogy a sugárzásnak való kitettség genetikailag átalakította őket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy cipőhöz bújva húzta meg magát a szemétre kidobott, aprócska kölyök Hírek - Címlapon
Egy cipőhöz bújva húzta meg magát a szemétre kidobott, aprócska kölyök
A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni Hírek - Címlapon
A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni