A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Hol húzok határvonalat?

2021. szeptember 23., 12:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Azon kutyusok jólétét, akikkel dolgozom, egy bizonyos pont után, hangozzék ez bármily keményen is, nem befolyásolhatom. Sajnos! Mert nem vállalhatok értük felelősséget. Nem az én kutyusaim. Nincs módom átírni sorsuk alakulását. Miről beszélek? Amikor a gazdi professzionálisan táplálja, gyógyíttatja kutyusát, „szereti őt”, lám, még trénert is hívott hozzá személyemben… A kutyus jó kondiban van, egészséges fizikailag, testi kényelemben él. Csak épp… 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

 

Csak épp nem kapja meg azt a mennyiségű foglalkozást, viselkedéskorrekciós- és viselkedésterápiás folyamatot, amire szüksége lenne… A megnyugváshoz. Hogy biztonságban érezze magát. Hogy nyugodtan hajthassa álomra a buksiját. Hogy maga mögött hagyhassa kényszereit. Hogy végére járjunk egy fura tünetegyüttesnek és fény derüljön egy idegrendszeri betegségére, amit kezelve kiegyensúlyozottabb élete lehetne. Hogy kutyus módjára élhessen, boldogan ismerkedve fajtársaival. Hogy az ő életének is legyen célja, legyenek sikerei, kibontakoztathassa kutyatehetségét.

 

 


Soha nem fogom azt gondolni, hogy gazdinak, a kutyám emberi társának lenni annyi, mint a csupán pénzért megvehető dolgokat köré helyezni! Mindig azt fogom gondolni, felelős vagyok kutyatársam lelki és pszichés egészségéért! Mert tudom, hogy neki egyedül én adhatom meg ezeket. Így mindig azt fogom gondolni, hogy ugyanezek a feladatai, kötelességei a világon minden egyes gazdinak is, aki a feltétlen szeretetre való vágyódása miatt állati társat választott magának.


 

 

Nincs olyan hónap, hogy ne gondolnék azokra a kutyusokra, akiket megismerek, és akiknek gazdijai úgy döntenek: sem velem, de mással sem fognak a jövőben dolgozni. Mert rájöttek a velem való találkozás során, mennyi munka állna előttük. És ez bizony strapás. Nem csettintésre megy. És inkább neki sem fognak, ők ebből nem kérnek. Rájöttek, hogy a szaporítás, a korábbi mentális elhanyagolás vagy bántalmazás következményeként (örökbefogadásnál például sokszor tapasztalni ilyet) élethosszig tartó ideggyengeség alakult ki kutyusuknál és ő sosem lesz az a „mintakutya”, aki a fejükben él…

 

 

A kutyatartás több annál, mint néhány szükséges tárgy megvásárlása a négylábú számára
A kutyatartás több annál, mint néhány szükséges tárgy megvásárlása a négylábú számára
Fotó: Unsplash - Kevin Butz

 

 

Gondolok arra a kutyusra, aki hét éve él kertben sétáltatás nélkül és kénytelen végignézni, hogyan viszik hetente a másik társát a szabadba… Én csak hallgassak, mert kéthetente hétvégén ő is kijut… A „családfő” persze be sem engedi a házba és én se mondjam meg, mit csináljon, mert ez az ő háza…

Gondolok arra a kutyusra, aki megtámadott jó pár éve. Nagyon szerettem volna dolgozni vele, egyeztettem időpontot neki az egyetemre egy vizsgálatra is, csak a gazdik eltűntek, miután meggyőződtek arról, eszem ágában sincs feljelenteni őket. Hiszen munkahelyi baleset történt, nem több. Segélykiáltás volt ez a kutya részéről. És az ember figyelmen kívül hagyta.

Gondolok arra a kutyusra, aki lassan egy éves lesz és nem adtak neki lehetőséget szocializálódni, megismerni a világot, sikereket elérni benne. Kényelmesebb szeparálni őt a többi kutyától, akiket megugat. Így alakul ki félelem magával a járással kapcsolatban is…

 

Ha minden nap sírnék ezen kutyusok sorsa fölött, amit, legyünk őszinték, meg tudnék tenni, akkor nem maradna erőm és energiám, hitem még kevesebb, hogy segítsek a többi hozzám forduló gazdinak és kedvencének. Ez velük szemben lenne igazságtalan. Határvonalat húzok. Így marad, hogy néhanapján picit itatom az egereket. Írok e kutyabarátaimról és hiszek abban, sorsukat olvasva ezer másik gazdi gondolja végig kapcsolatát legjobb barátjával. 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Kevin Butz

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem! A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem!
Biztos sokan láttunk már kedves képeket könnyeikkel küszködő gyerkőcökről, amint épp kibontják ajándékukat a karácsonyfa alatt - és a nagy dobozból egy csillogó szemű kiskutya néz vissza rájuk. Megható pillanat! De mi lesz ezután?

Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre
Nemsoká útjára indul a karácsonyi készülődés és láz, ami számos bevásárlással, utazással, programgazdag hétköznapokkal jár. Egy pici többletenergiával fűszereződnek az esték munka után: tervezni a meglepetéseket, beszerezni a hozzávalókat, barátokkal beülni a közeli vegán éttermekbe levezetésképp. Mindebben részt venni kutyatársadnak hol kihívás, hol vakkantásra ingerlő élménykavalkád, mi tagadás.

Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat? Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat?
Zajos, szagos, döcög, zörög. Időnként felbukkan, aztán lassan tovább áll. Kedvencünk is kikel magából? Legszívesebben elkergetné?

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Beagle Club Online Praktiker Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hangos tapssal búcsúztatták a menhely legrégebbi lakóját, amikor hazasétált új gazdájával Hírek - Címlapon
Hangos tapssal búcsúztatták a menhely legrégebbi lakóját, amikor hazasétált új gazdájával
Állatkísérlet-mentes jövő? Történelmi jelentőségű állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament Hírek - Címlapon
Állatkísérlet-mentes jövő? Történelmi jelentőségű állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament