A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állatkísérlet-mentes jövő? Történelmi jelentőségű állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament

2021. szeptember 22., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Egységesen az állatkísérlet-mentes jövő mellé állt az Európai Parlament. Az állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot, hogy indítson cselekvési tervet az állatkísérletek megszüntetésének érdekében.



 

667 igennel és 4 nem szavazattal elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, mely beszüntetné a jövőben az állatkísérleteket - egyben felszólítja az Európai Bizottságot, hogy indítson az állatkísérletek megszüntetésére egy cselekvési tervet. Az állásfoglalás célja, hogy prioritásként kezeljék az állatok felhasználását mellőző tudományos módszerek felé való elmozdulást, többek között a kutatás, a hatósági tesztelés és az oktatás területén. Emellett az állatmentes kutatások finanszírozásának növelését is szorgalmazza.

 

A Humane Society International szervezet szerint jelenleg évente mintegy 10 millió állatot használnak fel invazív kísérletekhez az EU laboratóriumaiban. A kutatók majmokon, kutyákon, macskákon, nyulakon, patkányokon és egereken végeznek kísérleteket - írja a greendex.hu.

 

 

 jelenleg évente mintegy 10 millió állatot használnak fel invazív kísérletekhez az EU laboratóriumaiban - a patkányok, egerek és nyulak mellett kutyákat, macskákat és majmokat is.
 jelenleg évente mintegy 10 millió állatot használnak fel invazív kísérletekhez az EU laboratóriumaiban - a patkányok, egerek és nyulak mellett kutyákat, macskákat és majmokat is. 
A kép illusztráció.
Fotó: Unsplash - Marten Bjork

 

 

Az állásfoglalás elfogadását megelőzően a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) több évig folytatott lobbit, melyet az adataik szerint 6,5 millióan támogattak. 

 

A lobbizás részeként a PETA az Európai Parlament képviselőinek bemutatta a kutatás korszerűsítéséről szóló megállapodást.

A PETA kiemelte, hogy az állatokon végzett kísérletek nem jelzik előre megbízhatóan az emberi reakciókat. A Kortárs Tudományos Központ (CCS) szerint például az állatkísérleteken áteső gyógyszerek és vakcinák több mint 90 százaléka megbukik az emberi klinikai vizsgálatok során - írják. Ezért a kutatók más módszereket fejlesztettek ki, többek között laboratóriumban növesztett emberi szerveket, virtuális embereket, emberi chipmodelleket sőt mesterséges intelligenciát és élő emberi szövetek 3D nyomtatását is használják a tesztekben. Ezek a módszerek ígéretesek, mivel az emberi biológián alapulnak, emellett gyorsabban és olcsóbban is bevezethetők, mint az állatkísérletek.

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Marten Bjork

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle
Szívmelengető látni, milyen kíváncsisággal és örömmel veti bele magát az életbe a kutya, aki korábban semmit nem látott a világból.

Tilalom az állatokon tesztelt kozmetikumokra januártól New York államban Tilalom az állatokon tesztelt kozmetikumokra januártól New York államban
New York állam betiltotta az állatokon tesztelt kozmetikumok értékesítését, és ezzel az Egyesült Államok tizedik állama, ahol állatvédelmi okokból korlátozzák a megvásárolható termékek körét.

26 kísérleti beagle kapott esélyt egy új életre 26 kísérleti beagle kapott esélyt egy új életre
Új, sokkal boldogabb életre kapott esélyt az a 26 beagle, akik a fajtamentők gondozásába kerültek. Számukra örökre vége a kísérleteknek!

Több mint 10 millió állatot használtak fel egyetlen év alatt kísérletekre az Európai Unióban Több mint 10 millió állatot használtak fel egyetlen év alatt kísérletekre az Európai Unióban
Az Európai Unió tagországaiban 10,7 millió állatot használtak fel állatkísérletekben 2017-ben, és további 12,6 millió állatot neveltek és öltek meg tudományos célból anélkül, hogy végül felhasználták volna őket állatkísérletekben - derül ki abból az uniós jelentésből, amelyben először összegezték a kutatási célra használt állatok számát.

200 állat menekült meg a német horror laborból! 200 állat menekült meg a német horror laborból!
Sikerült bezáratni azt a német laboratóriumot, melyben kegyetlen embertelenséggel bántak a kísérleti állatokkal. A laborból kikerült sokkoló felvételek az egész világot megrázták.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyatréner kulisszái mögött – Hol húzok határvonalat? Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – Hol húzok határvonalat?
Kutyád még a finom falatoknál is jobban szeret Téged Hírek - Címlapon
Kutyád még a finom falatoknál is jobban szeret Téged