A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Több mint 10 millió állatot használtak fel egyetlen év alatt kísérletekre az Európai Unióban

2020. február 08., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Az Európai Unió tagországaiban 10,7 millió állatot használtak fel állatkísérletekben 2017-ben, és további 12,6 millió állatot neveltek és öltek meg tudományos célból anélkül, hogy végül felhasználták volna őket állatkísérletekben - derül ki abból az uniós jelentésből, amelyben először összegezték a kutatási célra használt állatok számát.



Az engedélyezett állatkísérletek számát tekintve az Európai Unióban Nagy-Britanniában használták a legtöbb, 2,51 millió állatot kísérletek során. A második helyen Németország áll 2,03 millió állattal, Franciaország a harmadik helyen 1,87 millió állattal.

 

Az Európai Bizottság honlapján megtalálható jelentés szerint Magyarországon mintegy 140 ezer állatot használtak fel állatkísérletekben 2017-ben.

Az EU-ban 2017-ben több mint 90 százalékban egereket, halakat, patkányokat és madarakat használtak kísérleti állatként, míg a nyilvánosság részéről nagyobb figyelmet kapó fajok - a kutyák, macskák és nem emberszabású majmok - kevesebb mint 0,3 százalékot tettek ki. Emberszabású majmokat az EU-ban nem használnak tudományos célokra.

 

 

Egy friss jelentés szerint több mint tízmillió állaton kísérleteztek egy év alatt az Európai Unióban
Egy friss jelentés szerint több mint tízmillió állaton kísérleteztek egy év alatt az Európai Unióban

 

 

Legnagyobb arányban egereket alkalmaznak a kutatások során: a kísérletekhez felhasznált összes állat 61 százalékát egerek teszik ki.

A jelentés közzétételével az Európai Bizottság az állatkísérletek területén is javítani akarja az átláthatóságot.

 

A dokumentum információt tartalmaz többek között az egyes tagállamokban az állatkísérletekért felelős hatóságokról, az ezekkel foglalkozó személyek képzettségéről, az egyes projektek engedélyezéséről és elutasításáról, az állatkísérletekkel foglalkozó intézmények felügyeletéről.

 

 

 

***

 

 

Mit tehetünk "kisemberként"?
Sok területen szinte lehetetlen kikerülni az olyan termékeket, vagy akár szolgáltatásokat, amik forgalomba hozatalát állatkísérletek előzték meg. Gyógyszerek, orvosi eljárások... 


Ugyanakkor kis odafigyeléssel mégis növelhetjük az állatkísérlet-mentes termékek sorát háztartásunkban, mindennapjainkban. 

 

 

Ilyen és ehhez hasonló logókat keressünk a termékeken, hogy biztosan állatkísérlet menteset vásárolhassunk
Ilyen és ehhez hasonló logókat keressünk a termékeken, hogy biztosan állatkísérlet menteset vásárolhassunk

 


Figyeljük a címkéket! 
Egyre több terméken kerül megjelölésre, hogy az állatkísérlet mentes (cruelty free), vagy vegán. Utóbbi esetében nem feltétlen jelenti a vegán megjelölés azt, hogy a termék állatkísérlet-mentes is, érdemes hát mindkét címkét figyelni! 

 

Válasszunk olyan terméket tisztítószerekből, kozmetikumokból stb. melyekről tudjuk, hogy nem kísérleteznek állatokon, ezzel támogatva a felelős cégeket, márkákat!


 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle
Szívmelengető látni, milyen kíváncsisággal és örömmel veti bele magát az életbe a kutya, aki korábban semmit nem látott a világból.

Tilalom az állatokon tesztelt kozmetikumokra januártól New York államban Tilalom az állatokon tesztelt kozmetikumokra januártól New York államban
New York állam betiltotta az állatokon tesztelt kozmetikumok értékesítését, és ezzel az Egyesült Államok tizedik állama, ahol állatvédelmi okokból korlátozzák a megvásárolható termékek körét.

Állatkísérlet-mentes jövő? Történelmi jelentőségű állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament Állatkísérlet-mentes jövő? Történelmi jelentőségű állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament
Egységesen az állatkísérlet-mentes jövő mellé állt az Európai Parlament. Az állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot, hogy indítson cselekvési tervet az állatkísérletek megszüntetésének érdekében.

26 kísérleti beagle kapott esélyt egy új életre 26 kísérleti beagle kapott esélyt egy új életre
Új, sokkal boldogabb életre kapott esélyt az a 26 beagle, akik a fajtamentők gondozásába kerültek. Számukra örökre vége a kísérleteknek!

200 állat menekült meg a német horror laborból! 200 állat menekült meg a német horror laborból!
Sikerült bezáratni azt a német laboratóriumot, melyben kegyetlen embertelenséggel bántak a kísérleti állatokkal. A laborból kikerült sokkoló felvételek az egész világot megrázták.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. Hírstart Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaimádók vs. gazdik - ez a különbség! Hírek - Címlapon
Kutyaimádók vs. gazdik - ez a különbség!
30 év után leállította a szőrmeellenes kampányát a PETA Hírek - Címlapon
30 év után leállította a szőrmeellenes kampányát a PETA