A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A REX ügyeletet vállal az ünnepi hétvégén!

2016. augusztus 19., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Kutyák ezreinek telik rettegéssel az ünnep estéje, amikor az emberi szemet gyönyörködtető tűzijátékokat fellövik. A REX az ünnep alatt is készenlétben áll, hogy a rémült, elkóborolt állatoknak segítsen visszatalálni gazdájukhoz.



A petárdák és a kistűzijátékok használata és árusítása 2005 óta tilos hazánkban. Augusztus 20-án mégis átveszik a különböző pirotechnikai eszközök a hatalmat, ennek köszönhetően pedig minden évben több száz állat szökik meg, és válik hontalanná. Sokan közülük a kocsik kerekei alatt vagy a gyepmesteri telepeken végzik, a szerencsésebbek valamelyik állatvédő szervezethez kerülnek. Túlnyomó részük azonban sohasem talál haza.

 

A Rex Kutyaotthon Alapítvány ügyeletet vállal az ünnepi hétvége alatt, így az elveszett állatok bejelentését és a becsületes megtalálók jelentkezését is várják egész hétvégén a e-mail címen, valamint augusztus 20-án és 21-én 10.00 és 17.00 óra között a 06-1-230-40-80-as telefonszámon. A cél az, hogy közös összefogással minél gyorsabban visszatalálhassanak gazdájukhoz az elkóborolt négylábúak.

 

Augusztus 20-i tűzijáték: rettegés a kutyáknak.
Augusztus 20-i tűzijáték: rettegés a kutyáknak.

 

Rexpress jótanácsok állattartóknak

Az ünnepi hétvégére a Rex Kutyaotthon Alapítvány egy összefoglalóval is készült, amely abban próbál segíteni, miként előzhető meg, hogy négylábú kedvenceink az ünnep áldozataivá váljanak. Mindemellett a Rexpress jó tanácsok abba is segítenek, hogy mi a teendő, ha már megtörtént a baj.

 

Megelőzés

  • A tiltott „zajkeltő készítmények” bejelentése
    • Javasoljuk, hogy az illegális pirotechnikai eszközöket alkalmazókat (petárdázók stb.) jelentsék be a rendőrségen!
  • Társállatok biztonságos elhelyezése
    • Az ünnep napján lehetőleg tartsák kedvenceiket biztonságos helyen, bezárva (lakásban, garázsban). Amennyiben tehetik, maradjanak vele!
  • Nyugtatók alkalmazása
    • Akár augusztus 20 reggelétől kezdve a zajok iránt érzékeny állatok nyugtatására használjanak az állatorvosuk által ajánlott állatgyógyászati készítményeket. (Vigyázat: Ne kísérletezzenek az emberek számára törzskönyvezett nyugtatókkal!) Újabban sikerrel alkalmazzák az úgynevezett feromon-párologtatókat és spray-ket, melyek a lakásban tartott állatok esetében segíthetnek átvészelni a zajos napok izgalmait.
  • Egyedi azonosítás   
    • Kedvencünk könnyű azonosíthatósága érdekében javasoljuk, hogy a kutyáknál kötelező mikrochipet a cicákba is helyeztessék be. A microchip előnye az, hogy állatunk adatai az országos számítógépes rendszer segítségével az állatorvosi rendelőkben, állatmenhelyeken, gyepmesteri telepeken bármikor leolvashatók, így elkóborlás esetén a gazda adatai visszakereshetők, és az elkószált jószág könnyen visszajuttatható gazdájához.

 

Nagyon sok kutya retteg a tűzijátéktól
Nagyon sok kutya retteg a tűzijátéktól
Fotó: stevedalepetworld.com

 

Ha megtörtént a baj

Ha elveszettnek gondolt állatot találnak:

  • Befogás és befogadás
    • Az ünnep áldozataként elcsatangolt állatok rendszerint küllemük (jó kondíció, ápolt szőrzet, stb.) és viselkedésük (általában barátságos, kevésbé félénk magatartás) alapján különböznek a kóbor állatoktól. Amennyiben az elveszettnek gondolt állat szelíd, javasoljuk mielőbbi befogását és nyugodt, biztonságos jól zárható helyen történő ideiglenes elhelyezését.
  • Egyedi azonosítás ellenőrzése
    • Amennyiben a talált állat jól kezelhető és könnyen szállítható, tanácsos elvinni állatorvoshoz, ahol ellenőrizhető, hogy van-e benne mikrochip, mely révén rendkívül gyorsan kideríthető a gazdi kiléte.
  • A talált állat bejelentése
    • Nagyon fontos mielőbb bejelenteni a megtalált állat (és természetesen a megtaláló) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon ahol az állatot a gazdája keresheti, illetve célszerű egyúttal megtudakolni, hogy nem keresik-e?
    • Alapítványunknál a e-mail címen tudnak bejelentést tenni mind elveszett, mint talált állatok esetében.
    • Ehhez kérjük, írják le a következő adatokat, valamint lehetőség szerint csatoljanak egy fényképet az állatról. A kért adatok: elveszett kutyák esetében: elvesztés/megtalálás helye, ideje, Kutya fajtája / jellege, színe, (vélt) életkora, neme, egyedi jegyei (pl.: tetoválás), ismertető jel / felszerelés (pl.: nyakörv, bolhanyakörv), ismert betegség, vagy állatorvosi beavatkozás, bejelentő neve, telefonszáma, e-mail címe.)
  • A talált állat kiplakátozása
    • Amennyiben megoldható, mindenképpen javasoljuk a talált állat fotójával, adataival, a megtaláló elérhetőségével, plakátok készítését és azok kihelyezését abban a körzetben ahol az állatot megtalálták.
    • Sok esetben az állatot elvesztő gazdák abban reménykednek, hogy kedvencük magától hazamegy, így nem mindig jelentik az állat eltűnését az állatvédő szervezeteknél. Mindenképpen hasznos minél több plakát kihelyezése a megtalálás vonzáskörzetében.

 

Ha elvesztette állatát:

  • Az elveszett állat bejelentése
    • Nagyon fontos mielőbb bejelenteni az elveszett állat (és természetesen az elvesztő) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon ahol az állatot a megtalálója hirdetheti, illetve célszerű egyúttal megtudakolni, hogy nem találtak-e hasonló állatot?
    • Alapítványunknál a e-mail címen tudnak bejelentést tenni mind elveszett, mint talált állatok esetében.
    • Javasoljuk, hogy Budapest területén feltétlenül tegyenek bejelentést a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén (Cím: 1097 Budapest, Illatos út 23/A. - telefon: 06- 1-347-08-30, illatosut @ fori.hu), vidéken pedig érdeklődjenek az önkormányzattal szerződésben álló ebbefogónál/gyepmesteri telepeken.
  • Az elveszett állat kiplakátozása
    • Amennyiben megoldható, mindenképpen javasoljuk az elveszett állat fotójával, adataival, a gazda elérhetőségével, plakátok készítését és azok kihelyezését abban a körzetben ahol az állat elveszett. Mindenképpen hasznos minél több plakát kihelyezése az elvesztés vonzáskörzetében.
    • Elveszett és talált állatok esetében is nagyon fontos, hogy minél több fórumon jelezzék az állat elvesztését illetve megtalálását.

 

 

Forrás: Rex Kutyaotthon Alapítvány
Indexkép forrás: stevedalepetworld.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Kedvencünk általános jóllétének és egészségének megőrzéséhez fontos, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg, mind mentálisan is jól érezze magát. Hogyan segíthetünk neki ebben?

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyaszőr szépítője: a tojás Hírek - Címlapon
A kutyaszőr szépítője: a tojás
Kölyökkutyával keresztül Európán - Így készülj fel az útra! Hírek - Címlapon
Kölyökkutyával keresztül Európán - Így készülj fel az útra!