A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A tavasz veszélyei

Interjú Dr. Varjú Gábor állatorvossal


2017. március 24., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Végre megérkezett a várva várt tavasz, újult erővel vághatunk neki kutyáinkkal a hosszú túráknak, tartalmas mezei sétáknak. Azonban néhány apróságra érdemes kellő figyelmet fordítanunk mielőtt elindulnánk.



A tavasz beköszöntével olyan veszélyekkel kell szembesülnie kutyának és gazdinak egyaránt, melyek komoly sérüléseket, egészségkárosodást okozhatnak, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak. Dr. Varjú Gábor segítségével összegyűjtöttük a legalapvetőbb problémákat, figyelembe vételük előnyhöz juttathat a megelőzésben:

 

Mindenképpen a kullancsot nevezném elsődleges veszélyforrásnak, mivel komoly megbetegedéseket, akár halált is okozhat, ha egy fertőzött példány kapaszkodik meg szeretett házikedvencünkön. Állatorvosunktól megtudhattuk, hogy már márciusban is fokozott figyelmet kell fordítanunk a kullancsokra, ugyanis a rendelőben napi 5-10 kutya fordul meg, akiknél a diagnózis a babesiosis. Ezeknél az ebeknél legtöbbször már láthatóak a tünetek, mint például a magas láz, véres vizelet, sárgaság. A babesiosisnak van ellenszere, előrehaladott állapotából mégis rendkívül nehéz visszahozni az egészségesek soraiba kedvenceinket, így ha betegség gyanúja merülne fel mindenképpen forduljunk időben állatorvoshoz (ez természetesen nem csak a kullancs esetére igaz). Kullancsok által terjesztett betegség a lyme-kór is, de ennek előfordulására valamivel kevesebb az esély, kezelése viszont hónapokig tart. Érdemes tehát beoltatni ellene az ebet, ugyanis a betegségre kifejlesztett védőoltások elérhetőek a legtöbb állatorvosnál.

 

Ijesztő látvány
Fotó: advantix.com.hr

 

A kullancs elleni védekezés örök küzdelem a kutyatartók életében, de manapság már igen sokféle szer közül választhatunk a veszély elkerülése érdekében. Egyet le kell szögeznünk, ezen nem érdemes spórolni. A legújabb, és (sajnos) a drágább szerek nagyobb hatásfokkal taszítják a kullancsokat, mint hagyományos társaik, mivel ezeknek a hatóanyagához még nem alkalmazkodott a kártékony szervezet. A különböző cseppek, és nyakörvek hasznosak lehetnek, de érdemes kipróbálni a jelenleg leginkább bevált tablettákat is.

 

A cseppekkel kapcsolatban néhány tévhitet el kell oszlatnunk. Attól, hogy a túlhevült eb beszalad a folyóba fürödni nem múlik el az ellenszer hatása, ugyanis az anyag a faggyúmirigyekben raktározódik. Arra viszont ügyeljünk, hogy samponos fürdetéskor kimosódhat a szer a bőrből. Az újabb fejlesztésű cseppek nagyobb hatásfokúak ugyanis több hatóanyagot együttesen alkalmaznak. Jelenleg kizárólag állatorvosoknál szerezhetjük be a legfrissebb változatokat.

 

Másodlagos, de nem elfelejtendő veszélyforrás a lakott területek körüli erdőkbe kihordott hulladék. Sajnos egy tél alatt újabb, és nagyobb mennyiség gyülemlett fel olyan helyeken is, ahol addig nem találkoztunk vele. Fontos az elővigyázatosság, ha nem vagyunk elég körültekintőek kutyánk talpa bánhatja. Az egészen apró vágásoktól eltekintve a lábvéget ért sérüléseket altatásban összevarrják, ezzel jelentősen megrövidítve a gyógyulási, összeforrási időt. A kezeletlen sérülésekkel ellentétben (melyek gyógyulási ideje több hét is lehet) az összevarrt sebek egy bő hét alatt beforrnak, de ezekre is figyelmet kell fordítanunk, hiszen a talpon folyamatos, erős igénybevételnek vannak kitéve.

 

Az emberi hordalék
Fotó: tampabay.com

 

A kirándulások alkalmával járjunk nyitott szemmel, egy üvegszilánk, vagy vékony drót is komoly sérülést tud okozni. A kullancsok minden védekezés ellenére is megkapaszkodhatnak kutyánk szőrén, így séta után érdemes megejteni egy kiadós fésülködést.

 

 

Forrás: Dr. Varjú Gábor
Cikk első megjelenése: 2015. április 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor MTI EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egyre népszerűbb a vizsla az USA-ban - a listát viszont még mindig a labrador vezeti Hírek - Címlapon
Egyre népszerűbb a vizsla az USA-ban - a listát viszont még mindig a labrador vezeti
Elkeserítő a vadászkutyák sorsa Spanyolországban Hírek - Címlapon
Elkeserítő a vadászkutyák sorsa Spanyolországban