A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A Te kutyád megijedne egy plüss kutyától?

2015. december 12., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Fogós kérdés, nem igaz? Vajon hogy reagál egy kutya, ha a plüssállat egyszercsak elkezd mozogni, és még hangot is ad ki hozzá? Videó a becsapott kutyák reakcióiról!



Ki a legbátrabb? Mit tennének meg a kutyák egy ízletes csontért?

Erre kereste a választ a videó: egy igen csalogató falatot helyeztek el egy parkban, ami a legbátrabb kutyáé lehet. A csontot pedig nem más őrzi, mint egy plüss bábfigura, ami egy kis fekete-fehér kutyát mintáz. És hogy hogyan reagáltak a kedvencek a csontot hevesen védelmező plüss kutyára? Nézd meg a videón:

 

 

 

Mit mondanak a kutatások?

 

Egy massachusetts-i kutatócsapat arra a kérdésre kereste a választ, hogy segíthet-e nekünk jobban megérteni kutyánk viselkedését idegen kutyák társaságában, ha egy "hamis" vagyis plüss kutyát használunk? 

 

A kísérlet során 45 kutya reakcióját hasonlították össze. Először egy igazi, majd egy élethű játék kutyával ismertették őket össze. Az igazi kutya egy ivartalanított amerikai staffordshire terrier keverék volt, míg a plüss egy hasonló méretű, de kinézetre leginkább egy pointerre hasonlító kutya volt. Azt vizsgálták, hogy az alanyoknál megjelennek-e az ismerkedés tipikus jelei pl. a megközelítés, szaglászás, farokcsóválás, morgás, ugatás, hátrálás. A kutyák válaszreakcióit pedig három kategória szerint osztályozták: 

  • barátságos/játékos
  • félős/riadt
  • agresszív

A leggyakoribb a barátságos válasz volt, s azt tapasztalták, hogy a barátságos kutyák mind az igazi, mind a plüss kutyára hasonlóan reagáltak. Az agresszívan viselkedős kutyák viszont eltérő viselkedett a két irányban. Összesen 17 kutya mutatotta az agresszív viselkedés valamely formáját, 8 a valódi és 12 az élethű kutyával szemben, de csupán 3 alanynál fordult elő, hogy mindkét típus felé egyértelműen agresszívak voltak. 

A kísérlet folyamán 32 kutya mutatott félelmet legalább az egyik típusnál, 21 pedig mindkettőnél - ebből 8 az élethű, és csak 3 a valódi kutyával szemben. Elmondható, hogy a félelmi reakciók valamivel konzisztensebbek voltak, mint az agresszív viselkedésformák. 

 

Ez a border collie ugyanúgy közelíti meg az élethű plüss kutyát, mintha valódi lenne
Ez a border collie ugyanúgy közelíti meg az élethű plüss kutyát, mintha valódi lenne
Fotó: patriciamcconnell.com

 

Az eredmények azért is fontosak, mivel számos menhely alkalmaz élethű plüss kutyákat a gazdikeresők viselkedésének felméréséhez, elsősorban annak megállapításához, hogy az adott kutya agresszív-e fajtársaival. Külföldön ez már bevett gyakorlat, és talán érthető is, hogy az esetleges sérülések elkerülése érdekében inkább ezt a veszélytelen utat választják. A módszer eredményessége azonban megkérdőjelezhető, s létjogosultságának bizonyításához további vizsgálatokra lesz szükség. 

 

Ahogy mi, emberek is meglepődhetünk egy emberformájú szobrot látva, megijedhetünk egy furcsa plüss állattól vagy értetlenül állunk egy rajzfilm előtt, úgy a kutyák is gyakran úgy reagálnak egy nagyméretű valósághű babára, mintha igazi gyerek lenne. Sőt, még egy kötött, horgolt vagy fából faragott macska látványa is felkeltheti a kutya vadászösztönét. 

 

Egy francia kutató például egy kutya sziluettjét festette fel egy falra, majd azt figyelte, észreveszik-e a kutyák, és ha igen, mit vált ki belőlük a kép. Érdekes módon a kutyák pontosan úgy közelítették meg a festményt, mintha egy fajtársukkal találkoznának, pl. megszaglászták a hátsó felét. Ez a jelenség a jel stimulus, vagyis rögzült cselekvésminták folyamata - tulajdonképpen az ideghálózat veleszületett mechanizmusa, a környezetből származó ingerekre adott ösztönös válaszreakció. Bizonyos jelek öröklötten is jelentéssel bírnak az állatok esetében, és a mi esetünkben is. 

 

Vajon melyik az igazi a két schnauzer közül? Egy élethű plüss látványa könnyen megtéveszti a kutyákat
Vajon melyik az igazi a két schnauzer közül? Egy élethű plüss látványa könnyen megtéveszti a kutyákat
Fotó: earthporm.com

 

Egy élethű plüss figura mozdulatlan, így valószínűbb, hogy látványa félelmet vagy agressziót vált ki a kutyákból. Az igazi kutyák azonnal választ adnak az ismerkedési kísérletre, pl. csóválják a farkukat, lesunyják vagy hegyezik a fülüket, megadóan elfordítják a fejüket vagy éppen előrelendülnek és támadnak. Ezzel szemben egy merev, mozdulatlan és furcsa szagú "kutya" láttán még mi magunk is elbizonytalanodhatunk, hiszen ösztönösen is belénk van kódolva az ismeretlentől való félelem. A kutyát is könnyen megtéveszti egy valósághű plüss állat, és a szokásosnál sokkal hevesebb reakciót is kiválthat belőle - míg rá nem jön, hogy valójában nincs is mitől tartania.

 

A plüss kutyák alkalmazása azonban előnyös is lehet a tanulás, nevelés során. Egyik fő pozitívuma, hogy segítségével megtanulhatja a gazdi, hogyan bánjon kedvencével, amikor pórázon sétáltatja, és idegen kutyával találkoznak. A tanulás folyamatát jelentősen befolyásolja a környezet, amelyben megtörténik. Így a járdára kihelyezett plüss kutya is elegendő stimulust jelenthet ahhoz, hogy gazdi és kutyája elsajátítsák a megfelelő viselkedést. Ilyen kontextusban egy plüss kutya felbecsülhetetlen értékű lehet!

 

Forrás: patriciamcconnell.com, youtube.com
Indexkép forrás: patriciamcconnell.com
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

Tündéri videó: Minden évben bemutatja kutya barátjának kicsi gidáit a szarvas Tündéri videó: Minden évben bemutatja kutya barátjának kicsi gidáit a szarvas
A golden retriever lelkesen besegít a gidácskák gondozásába!

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH Rehabportál MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Putyin kiskutyát ajándékozott egy kislánynak Hírek - Címlapon
Putyin kiskutyát ajándékozott egy kislánynak
Módosítások az agility szabályzatában Hírek - Címlapon
Módosítások az agility szabályzatában