A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A városligeti kutyások igényeit méri fel az EB OVO Egyesület

Töltsd ki a kérdőívet a szabad városligeti kutyázásért!


2016. november 22., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
A Városliget átalakítását kísérő civil egyeztetésen a kutyatartók érdekvédelmi szervezetei lehetőséget kapnak a bekapcsolódásra a park tervezésének folyamatába. Az EB OVO arra kéri a kutyatulajdonosokat, hogy a parkhasználati igények felmérésére összeállított kérdőívet minél többen töltsék ki!A Liget-projektet felügyelő miniszteri biztos, Persányi Miklós és a városligeti tervpályázat nyertese, a Garten Stúdió november 29-én kiscsoportos egyeztetésre hívja a kutyatartók civil szervezeteit. Az EB OVO Közhasznú Egyesület ezen a fórumon kívánja bemutatni parkhasználati kérdőíves felmérésének eredményét. A Városligeti kutyások és a Szabadon kutyázásért facebook csoport képviselőivel közösen elkészített kérdőív, valamint az abból készült tanulmány a használók igényeit hivatott összefoglalni.

 

Kutyások a városligeti kutyázásért

 

 

Beszorulhatnak a futtatókba

A Városliget budapesti viszonylatban is az egyik legfontosabb, kutyával szabadon használható terület. Ide a város minden területéről érkeznek kutyatartók, hogy egy nagyobb sétával kifuttassák kutyáikat, amelyet a belvárosi kis futtatókban, parkokban nem tehetnek meg. A Garten Stúdió jelenlegi tervében két lekerített futtató szerepel, az egyiket a park Ajtósi Dürer sor felőli részére, a másikat a Hungária körút felé eső területre helyeznék el. A kutyások legnagyobb félelme, hogy a megújulással kiszorulnak a parkból, és póráz nélkül csak a futtatókban lehet majd elengedni a kutyákat.

 

„Közösen dolgozunk azon, hogy a Városliget megmaradhasson ugyanolyan jellegű parknak, amilyen ma is. Szeretnénk elérni, hogy a kutyákat szabadon sétáltathassuk, és ne történhessen meg az, hogy két zárt futtatóba szorítják a gazdikat” – mondja Csonka Berta, az EB OVO Egyesület elnöke.

 

A félelem megalapozott, hiszen a hatályos jogszabályok szerint csak az arra kijelölt területen engedhetik szabadon kutyáikat a tulajdonosok, tehát jelenleg is tilosban kutyáznak. Ezért kiemelten fontos, hogy erről a szempontról érdemben tárgyaljanak a tervezők és használók. Az EB OVO vezetője szerint az már biztos, hogy nem lehet kitiltani a Városligetet használó kutyásokat. „A kérdés az, hogyan tudunk mi, kutyások megoldást találni azokra a problémákra, ami miatt korlátoznák a szabad kutyázást a Ligetben. A felelős kutyatartók készen állnak erre a partneri egyeztetésre” – teszi hozzá Csonka Berta.

 

Mindenféle méretű és fajtájú kutyával járnak a gazdik a városligetbe sétálni, mozogni

 

 

A kutyatartók külön fórumot kapnak

 Az EB OVO már két éve egyeztet a Városliget Zrt.-vel arról, hogy a parkot rendszeresen látogató kutyatartók érdekei miként érvényesülhetnek a tervezési folyamatban. A Városligetet naponta 900 kutyás használja, akik most közvetlenül mondhatják el véleményüket az őket érintő kérdésekben. Az érdekképviseletek december közepéig terjeszthetik elő az ötleteket, mert 2017. januártól elkezdődik a terv véglegesítése, ezért is különösen fontos, hogy az előttünk álló hetekben minél több érintetthez eljusson a kérdőív.

 

Az EB OVO vezetője szerint komoly sikert jelent az egyesületnek, hogy munkájának köszönhetően a Liget-projekt döntéshozói külön fórumon tárgyalnak a kutyatartók érdekeiről. „Összesen tizenegy alkalommal egyeztettünk csak a kutyásokat érintő kérdésekről a Városliget Zrt.-vel. Elkészítettük egy korábbi, parkhasználati felmérés kutyás szempontú kivonatolását, és egy online kérdőíves felmérést is elindítottunk, amelyet mostanra hétszáznál többen válaszoltak meg. Több rendezvényt szerveztünk azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a városligeti kutyázás jelentőségére.  Mivel ez egy új társadalmi igény, az első cél az volt, hogy a kerékpározók, a futók, a vakok és a többi parkhasználó igényei mellé a kutyasétáltatók szempontjai is bekerüljenek. Ezért is tartom fontosnak, hogy ebben az utolsó szakaszban mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy a tervezett parkfelújításban a kutyatartók érdekeit maximálisan szem előtt tartsák” – mondja Csonka Berta.

 

Felvonulás kutyákkal

 

 

Decemberben véget ér a civil egyeztetés

Az EB OVO Egyesület facebook oldalának jelenleg több mint 5000, a Szabadon kutyázásért csoportnak 1300, a Városligeti kutyások csoportjának pedig 1200 követője van. A felmérésben elsősorban azokra a kutyásokra számítanak, akik rendszersen használják a Városligetet, de mindenkit arra biztatnak, hogy terjessze a kérdőívet az összes lehetséges fórumon, hiszen már biztos, hogy a tervezési folyamat lezárása után a park felhasználóinak nem lesz lehetősége további véleményezésre. A javaslattétel pedig akkor lehet eredményes, ha kellő számú felhasználót sikerül megszólítani.

 

„A kérdőívben igyekszünk a parkhasználati szokások feltérképezéséhez szükséges összes területet megvizsgálni. Körbejárjuk a kutyás és nem kutyás látogatók lehetséges konfliktusait, a kutya WC és ürülékgyűjtő ládák fontosságát, a park megközelítését, a kutak és itatás kérdését, a fürdetés lehetőségét, a tervezett kutyás park felszereltségét, és egy kutyabarát játszótér létrehozását. Terveink szerint egy kutyasétáltatói etikettet is elkészítünk” – részletezi Csonka Berta az előttük álló munkát.

 

A november 29-ére összehívott fórumra az EB OVO Közhasznú Egyesület mellett az Országos Állatvédőrség Alapítvány, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, a Városligeti kutyások, a Szabadon kutyázásért csoport, valamint Csányi Vilmos akadémikus is meghívást kapott.

 

 


Kérünk Benneteket, töltsétek ki minél többen a kérdőívet!

A kérdőív itt érhető el: 

 

http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/909636682/


 

 

 

Forrás: EB OVO
Indexkép forrás: EB OVO

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Elvesztett barátaira emlékezett a kutya, ahogy átsétált a valódi Szivárványhídon Elvesztett barátaira emlékezett a kutya, ahogy átsétált a valódi Szivárványhídon
„Meghitten nézte a nyakörveket és a hámokat, majd a következő pillanatban felkapaszkodott a korlátra, és lehajtotta a fejét.”

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Szimatparkot és játszóteret építettek idős menhelyi kutyáknak a lottónyertesek Szimatparkot és játszóteret építettek idős menhelyi kutyáknak a lottónyertesek
Az idős árva kutyusok még egy gyógynövényes kertet is kaptak, ahol kedvükre szaglászhatnak.

3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal 3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal
„Ugyan, mi lehet a probléma?” - Merülhet fel benned. „Hiszen a kutyák társas lények, nem?” Nos, nem feltétlenül. És bár fejleszthető a szocializációjuk, mégsem hasznos dolog erőltetni a barátkozást, mert bizony baj is lehet belőle.

140 menhelyi kutya karácsonya 140 menhelyi kutya karácsonya
Ritkán szoktunk így belegondolni, de egy menhelyi kutyusnak, - akinek egész napja a rácsok mögött telik arra várva, hogy végre valaki a kennel előtt elsétálva meglátja benne a csodát – bizony a nap fénypontja, amikor kiszabadulva önfeledten szaglászhat, sétálhat. Érthető hát a négylábúak izgatottsága, amikor az önkéntesek megjelentek, hogy sétálni vigyék őket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáink többre emlékeznek, mint hisszük! Hírek - Címlapon
Kutyáink többre emlékeznek, mint hisszük!
Kutyamentés orosz módra Hírek - Címlapon
Kutyamentés orosz módra