A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A vulkanikus eredetű Somló lankáinak felfedezése kutyákkal

2024. január 08., 15:45


Szerző: Böjte Csenge


Kategória: Utazás
Somló, magányos tanúhegy a Bakony szélén, ami Magyarország legkisebb borvidékéről híres. A borászatok mellett a várrom, a kilátó, a tanösvény és a somlói miliő miatt érdemes ellátogatni ide. A Somló varázsa mindenkit megérint, pár napos kikapcsolódásra tökéletes úti cél a kutyákkal.Magyarország legkisebb borvidéke 

Somló a 480 hektáros termőterületével Magyarország legkisebb történelmi borvidéke, melyet a Ság- és a Kis-Somlyó hegy termőhelyeivel együtt, a legújabb névváltozás óta ismét Somlói borvidékként ismerhetünk. (forrás: somloiborvidek.hu)

Magyarország legkisebb borvidéke, a somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták az olaszrizling, juhfark, furmint, hárslevelű és tramini. A Somló egész világon egyedülálló különlegességét a juhfark tudja legszebben megmutatni.

 

 

A Somlói vár
Szent István kilátó
Fotó: kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Somlói vár

2022 tavaszára megújult a somlói vár.  A rekonstrukció keretében megvalósult az alsóvár valamennyi épületszerkezetének helyreállítása, valamint az alsóvári épületekben több zárt és fedett-nyitott helyiség alakult ki, új híd és helytörténeti kiállítás is készül hozzá. Somló vára a legendák szerint egy tatárjárás után emelt kővár volt, de az első írásos emlék csak 1352-ben említi. Sokszor cserélt gazdát a történelem során. 

A Somlói vár autóval nem megközelíthető, a Somló hegy lábánál lehet parkolni. Onnan turistajelzéseket követve 1 kilométer sétaút a várig.

 

 

Somlói vár és Dongó
Somlói vár és Dongó 
Fotó: kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Kilátó a Somló csúcsán

Szent István kilátó 433 méter magasan emelkedik, a somlói vártól 3 kilométerre, a Somló-hegy legmagasabb pontján található. A 12 méter magas kilátóhoz a hegy bazaltköveit használták fel. A négyszintes toronyból tiszta időben a távolban felcsillanhat a Balaton víztükre és kivehetők az Alpokalja vonulatai is. 

A kilátó felavatásakor a Szent István nevet kapta, mivel első királyunk halálának 900. évfordulója alkalmából tartott emlékév során épült. (A kilátó belépődíjas és nyitva tartáskor lehet feljutni). 

 

 

Szent István kilátó
Szent István kilátó
Fotó: kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Szállás egy kisházban

A Csipke Somló kutyabarát házban szálltunk meg. Mi télen voltunk, napközben nagyot sétáltunk, este pedig a sparhelt melege mellett bekuckóztunk és romantikáztunk a somlói borok társaságában. A ház nyáron hűvös, a kényelemről hűtő-fűtő klíma is gondoskodik. Nincs TV, nincs HBO, nincs Netflix, ami arra ösztönöz, hogy szakadjunk ki a megszokott környezetünkből, olvassunk, sétáljunk, egymással és a kutyákkal foglalkozzunk, vagy csak egyszerűen merengjünk a távolba és élvezzük a kilátást.

 

 

A Csipke Somló kutyabarát házban szálltunk meg.
A Csipke Somló kutyabarát házban szálltunk meg.
Fotó: kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

A házból kilépve indulhatunk is felfedezni a Somlót, ami egy nap alatt körbejárható. Először a Kőkonyha-Kőlyuk Bazaltorgonákat néztük meg, impozáns képződmény, majd mentünk tovább a Szent Margit-kápolna felé. Útközben szőlősök, présházak és a táj tárult elénk. 

 

 

Kilátás a Somlóra
Kilátás a Somlóra
Fotó: kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Célirányosan mentünk a Somlói vár felé. A romok között sokat időztünk, elolvastuk a történelmi kiírásokat, rajtunk kívül mással nem találkoztunk. 

Továbbhaladtunk a kilátó felé, majd kiértünk a Somló tetejére, ahol nagy tisztásokon lehetett szaladgálni a kutyákkal. Mi is leheveredtünk és élveztük a napfényt (decemberben, olyan jó idő volt).

A Szent István Kilátóba nem tudtunk bemenni, mert zárva volt.

 

 

Túra hossza: 9,5 km

Szintkülönbség: 380 m

Menetidő: 3-4 óra, megállóktól függően

Parkolás: ha autóval érkeztek kirándulni, akkor a Szent Margit-kápolna alatt nagy, szabadon használható autóparkoló található, ami Somlóvásárhely felől közelíthető meg.

 

 

 

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2024. január 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Barangolás Noszvajon és környékén a kutyákkal Barangolás Noszvajon és környékén a kutyákkal
A Bükkalja festői fekvésű településeit fedeztük fel. Kirándultunk Cserépfalu környékén, majd az idilli hangulatú Noszvaj vendégszerető, hagyományait őrző látnivalóiban merültünk el, aminek a természeti környezete is felejthetetlen volt. Kutyabarát szállásunk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ottlétünk felejthetetlen maradjon.

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban? Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?
Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Utazás kutyával - Télen is vár a Balaton Utazás kutyával - Télen is vár a Balaton
Januárban a Tagyon Birtok szervezésében hívtak minket kutyás kirándulásra, ami inkább egy közösségi kutyás esemény volt, mint izzasztó séta. A fogadtatás, az ottani kutyások, a hangulat mind marasztaló volt, sajnos mégsem tudtunk kettő napnál többet eltölteni a birtokon. Olvassátok el beszámolónkat a kétnapos balatoni látogatásról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Hírstart Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Jótékonysági koncertet tart februárban a Rex Kutyaotthon Alapítvány Hírek - Címlapon
Jótékonysági koncertet tart februárban a Rex Kutyaotthon Alapítvány
Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez? Hírek - Címlapon
Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?