A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kölyök kutyusod!

2021. április 27., 12:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Egy apró kutyacsomag. Puszis, bújós, puha és illatos. Úgy öleled magadhoz, mintha megnyerted volna a lottónyereményt. És így is van! Innentől egy társ szegődött melléd. Aki minden egyes nap veled lesz hosszú éveken keresztül. Együtt mentek át életszakaszokon, munkahelyeken, kapcsolatokon. Ő állandó tényező lesz. A világ egy idő után térképévé válik annak, merre jártatok, hol játszott először, hol kezdett ásni, hol ebédeltetek együtt, hol tanult meg úszni és így tovább…



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

 

Van azonban néhány tanítási, nevelési típushiba, amit kezdő gazdik hajlamosak elkövetni. Ha figyelsz ezekre, Te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd.

 

 

 

Az első néhány nap furcsa lesz a kiskutyának: új helyet, új embereket kell megismerjen. Biztosítsunk számára nyugodt környezetet!
Az első néhány nap furcsa lesz a kiskutyának: új helyet, új embereket kell megismerjen. Biztosítsunk számára nyugodt környezetet!
Fotó: Unsplash - Matthew Foulds

 

 

1. Hazaértetek. Jöhet az összes barát és családtag, a szomszédnak is be kell mutatni.

 

Nagyon nem kell! A kiskutya ugyanis komoly stresszen esik át épp ezekben az órákban. Elszakad kutyacsaládjától, szüleitől és testvéreitől. Megváltozik az egész környezete, elveszíti eddig megszokott és a számára biztonságot jelentő otthonát. Nem tudja, mi vár rá, kik veszik körül. A legjobb, amit ilyenkor adhatsz neki, az a csend és a nyugalom. Jelenléted mellett persze. Ne terheld azzal, hogy egy csomó, számára idegen ember összefogdossa, zsizsegnek körülötte és hangos üdvrivalgásuktól még pihenni sem tud.


A kezdeti napokban tölts vele rengeteg időt! Többször mutasd meg neki vizestálkáját, a kutyapelust és a fekhelyét. Nem biztos, hogy az apró kölyök elsőre megjegyzi ezek koordinátáit a nagy kavarodásban. Helyezz kuckója mellé egy vastagabb plédet, ülj oda néha nap közben, hadd aludjon el a közelséged, illatod érezve.

 

Először hazaérkezni csak egyszer lehetséges. Számos ponton hathat kutyusod viselkedésére a későbbiekben az, miként telnek ezek az órák, napok. Ha képes vagy nyugalmat sugározni és teremteni köré, tisztelni fog, hasonló békével közelít majd hozzád. Ellenben, ha rögtön hangos visongással és energiaszintje egekbe tornászásával indít a kedves gazdi, nincs mit csodálkozni azon, hogy hasonlót mutat a kutya is. Csak az nagy eséllyel csipkedésben/harapdálásban, felugrálásban, környezete megtépázásában fog megnyilvánulni.

 

 

Figyeljünk kölyök kutyánk táplálására: válaasszunk számára megfelelő eledelt, ne házi kosztot adjunk neki!
Figyeljünk kölyök kutyánk táplálására: válasszunk számára megfelelő eledelt, ne házi kosztot adjunk neki!
Fotó: Unsplash - Hannah Grace

 

 

2. Elég haspóknak tűnik, biztos örül majd a főtt ételnek.

 

Lehet, hogy örül. De hogy nem való pár hetes kölyöknek mindenféle főtt étel a maga zsírosságával és fűszerességével, az is biztos!

 

Érdemes megbeszélned a tenyésztővel vagy a menhely gondozójával, milyen élelmezéssel gondoskodott eddig az anyakutyáról és a kölykökről. Vannak úgynevezett starter tápok és konzervek, melyeket az elválasztási szakaszban szokás a kicsiknek és mamájuknak adagolni. Ha maradsz annál a termékcsaládnál – itt márkára gondolok –, amit eddig kapott, csak starterről térsz át mondjuk puppy változatra, csökkentheted a kiskutya bélgyulladásának és egyéb emésztő szervrendszeri megbetegedésének a kockázatát.

 

Naponta háromszor-négyszer etesd a kicsit a saját tálkájából, apró adagokban, hogy ne egyszerre terhelje a gyomrát a bevitt táplákékmennyiség. Jó ötlet állatorvossal vagy kutyadietetikussal is konzultálni, ők biztosan a kutyusod fajtájának, egészségügyi állapotának és életkorának megfelelő legjobb megoldást javasolják.

 

Mindig különítsd el étkezését a saját étkezésed helyétől. Utóbbinál tedd őt a kuckójába, így korán kialakul benne, hogy nem érdemes kunyerálni és vannak természetes határok. Ezek segítenek majd neki beilleszkedni.

 

 

Csak akkor vigyük ki sétálni, mikor már minden oltását megkapta - addig is van azonban néhány alternatíva a közös élménygyűjtésre!
Csak akkor vigyük ki sétálni, mikor már minden oltását megkapta - addig is van azonban néhány alternatíva a közös élménygyűjtésre!
Fotó: Unsplash - Marissa Deck

 

 

3. Az állatorvos azt mondta, elhúzódik az oltási programja. Marad a lakásban!

 

Ez a legrosszabb, amit tehetsz! Az oltási program befejezte előtt valóban veszélyes bárhol leraknod kutyusod a földre. De ez nem egyenértékű a korai szocializációs szakasz (6 és 12/14 hetes kor között) végéig tartó szobafogsággal! Úgy ugyanis rengeteg élménytől fosztod meg kutyatársad, melyek megtapasztalásával később elkerülhetné a félelmi-szorongós-, kényszeres- vagy agresszív viselkedéselemek felerősödését.

 

Mi hát a megoldás? Vidd „sétálni”, csak ölben, oldaltáskában, hordozóban, vagy kutya-hátizsákban a kölyköt! Rögzítsd biztonságosan autóban, ahonnét tud nézelődni, elgurulhattok egy park, egy piac mellé, hogy megfigyelhesse az embereket, szagokat, hangokat és környezete történéseit. Biciklis kosárban, megfelelő rögzítés után is ellátogathattok a legváltozatosabb helyszínekre, akár tolhatod is, ha úgy kényelmesebb.

 

Arra persze figyelj, hogy ne simogassák emberek, ne ugráljanak rá más kutyák, ne nyalják meg, mert ezzel valóban fertőzésveszélynek teszed őt ki! Hidd, el, később csak nagyon fáradságos munkával lehet pótolni ezeket a tapasztalásokat és a hozzájuk kötődő magatartásformák alakítása is rengeteg időt, energiát és pénzt követel meg. Nem utolsósorban a világ közös felfedezése, a közös öröm szuper élmény mindkettőtöknek, egy életre összeköt! 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Hannah Grace

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Százszázalékosan teljesítenek a koronavírus felismerésére tanított romániai rendőrkutyák Hírek - Címlapon
Százszázalékosan teljesítenek a koronavírus felismerésére tanított romániai rendőrkutyák
Több mint 45 millió forintos pályázati lehetőség nyílt segítő- és terápiás kutyákat kiképző szervezeteknek Hírek - Címlapon
Több mint 45 millió forintos pályázati lehetőség nyílt segítő- és terápiás kutyákat kiképző szervezeteknek