A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a sétákon!

2021. február 25., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Koronás idők járnak, sokunk paneldobozban ragadt. Otthonról dolgozva alig várjuk, hogy egy kis friss levegő érjen minket. A tavasz közeledtével még kínzóbb a „magánzárka”. Azért legyünk őszinték: mi kutyások még a szerencsésebbek közé sorolhatjuk magunkat. Hisz kedvencünkkel elmehetünk sétálni, kirándulni, sportolni. Ez örömhír a kutyusoknak, jó pár ebzet mintegy bónuszként tölthet több időt a szabadban a gazdival. 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita diplomás kutyatréner segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

 

Sok séta, sok foglalkozás, sok lehetőség. Sajnos hibázásra is. Összeszedtem néhány tanítási, nevelési típushibát, amit lelkes gazdik hajlamosak elkövetni. Ha figyelsz ezekre, te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd.

 

 

1.  Indul a séta! Lovak közé a gyeplőt?

 

Ne! Ne ezerrel felspannolva, a nyakadban tekeregve, csahosan lépje át kutyusod a küszöböt! Ha induláskor és a szabadba való megérkezés előtt nincs nyugi, kint sem lesz túl kontrollálható kedvenced. Amikor póráza felbukkanására eleve pörögni kezd vagy nyüszít (vokalizál), ne tetézd ezt azzal, hogy kérdezgeted, menjünk-e sétálni! Gondolj bele, olyan ez, mintha te kezdenél visongani egy hír hallatán. Hosszútávon vagy rendszeresen létezni ebben az állapotban kikezdi az egészséget. Inkább fordulj el, várd meg, míg megnyugszik. Akkor lépjetek ki az ajtón, ha rád figyel, megáll és nem tolakszik előre. Tanítsd őt kiegyensúlyozottságra!

 

 

Akkor induljatok csak el a sétára, ha a kutya nyugodt, rád figyel, és nem tolakszik.
Akkor induljatok csak el a sétára, ha a kutya nyugodt, rád figyel, és nem tolakszik. 
Fotó: Unsplash - Leonides Ruvalca

 

 

2.  Ott egy park, na menjen! Neki is jár a szabadság.

 

Feltéve, ha nem szokott megfélemlíteni más kutyákat, behívható és nem hoppan lelkesedésében kisgyerekekre (se), ugye? Most képzeld el! Vadiúj ruhádban vágsz át a parkon, megbeszélésre sietsz. Dobozos ebéd, laptop-táska, szatyor. Messziről kiszemel egy bozontos, vigyorgó kutya és onnantól levakarni sem tudod magadról. Nem beszélve a ruhádon, táskádon ejtett karmolásokról a körme nyomán. Ez nem cuki! Inkább károkozás. Csak akkor oldd őt le pórázról, ha szófogadó, tudod irányítani viselkedését. Ha nem, egy 15-20 méteres hosszúvezető jó szolgálatot tehet. Átmenet a szabadság és a pórázos lét között. Népszerű kutya vagy mindenki réme lesz barátod? Rajtad áll.

 

 

Akkor jutalmazd csak a kutyát, ha megbízhatóan, stabilan végrehajtja a feladatot - ne engedd, hogy elkapkodja a jutalomfalatért való izgatottsága miatt!
Akkor jutalmazd csak a kutyát, ha megbízhatóan, stabilan végrehajtja a feladatot - ne engedd, hogy elkapkodja a jutalomfalatért való izgatottsága miatt!
Fotó: Unsplash - Claudio Schwarz

 

 

3.  Leült végre!!! Úristen, de ügyes! Hol a juti?

 

A zsebedben. De egyelőre relax. Hadd teljesítsen tartósan. Sok gazdi beleesik abba a hibába, hogy kezét-lábát törve iparkodik azonnal megetetni kiskutyáját, amint végre teljesít egy kérést. Kivételesen… Ha te is így teszel, ugyan nem tudsz róla, de valójában pontatlan teljesítésre tanítod legjobb barátod. Hogyhogy? Nem nevezném teljesítésnek, amikor egy kutyus épphogy leül egy pillanatra aztán máris felpattan. Toporog számonkérőn, hogy mi lesz már azzal a jutival. Ha te erre adsz neki, egyenesen azt kommunikálod felé: a kérésed komolytalan volt, beéred egy röpke szándékkal. Ám ha kivárod, míg hátsójára ereszkedik, finoman dicséred őt – addig is ott marad – és utána adsz csak falatot, „belé neveled”, hogy a feladatnak, a rád való figyelésnek a megbízható teljesítés a lényege, célja. Mennyivel szebben, profibban néz ez ki, mint ha lábszárad kaparászná a csemegéért!

 

 

Lucy a Balaton mellől érkezett Panyi Zitához, hogy menő és jó magaviseletű német juhász legyen
Lucy a Balaton mellől érkezett Panyi Zitához, hogy menő és jó magaviseletű német juhász legyen
Fotó: panyizita.hu

 

 

4.  Napfény, laptop lecsap, főnök feje eltűnt. Kutya, tréningcipő. Nézzük, ki lájkolt!

Légyszi, ne nézd! Tudtad, hogy kutyusod depresszióba is eshet, ha azt látja, többet foglalkozol a telefonnal, mint vele? Ő nem érti, miért teszel így. Csak azt érzékeli, mellőzöd egy tárgy miatt. Őt a veled való séta teszi boldoggá. Amikor egymásra mosolyogtok. Dobsz neki egy botot, nézed, ahogy visszahozza. Adsz neki inni és egy padra ülve neked dőlhet.

 

 

 

Lazuljatok picit többet a szabadban. Figyeld magad tudatosan! Meg fogsz lepődni, milyen hamar észreveszed majd a fenti hibákat, innen pedig csak egy lépés a korrigálásuk. Kezdjétek a tavaszt békésen, egymásra hangoltan.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Claudio Schwarz

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Hírstart Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Lelőtték Lady Gaga kutyasétáltatóját és elrabolták kutyáit Hírek - Címlapon
Lelőtték Lady Gaga kutyasétáltatóját és elrabolták kutyáit
Öt éven belül Európa élvonalába tartozna a magyar állatvédelem Hírek - Címlapon
Öt éven belül Európa élvonalába tartozna a magyar állatvédelem