A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Árva kutyákat mentenek határvédőink

Te is segíthetsz!


2016. október 12., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Nincs már messze a hideg, fagyos tél. De mi lesz a kóbor kutyákkal? A határainkon szolgáló katonák, rendőrök erejükhöz és lehetőségeikhez mérten szeretnének segíteni rajtuk. Egy Facebook-os közösség segítségével állatmentést szerveznek, hogy a fagy beállta előtt biztos helyre juttassák a kóborkákat.Egyre hűvösebb az idő, egyre hidegebbek a szelek - közeledik az ősz vége, a hideg tél. Ez az időszak nem könnyű, sőt, kifejezetten veszélyes a kóbor kutyákra nézve. A határainkon szolgáló rendőrök és katonák gyakran találkoznak kóbor kutyákkal, akik némi étel és egy kis társaság reményében csapódnak melléjük. Rájuk nézve is veszélyt jelent a hideg érkezése, ezért a határvédők egy Facebookos közösség, a "Magyar Rendőrök és Katonák, veleTEK vagyunk" nevű Facebook oldal csapatával fogtak össze, hogy segíthessenek a kóborkákon.

 

Kölyök kutya, aki anyjával és testvéreivel kóborol
Kölyök kutya, aki anyjával és testvéreivel kóborol
Fotó: facebook.com/ittvagyunkveletek/

 

Az önzetlen kezdeményezésről a "Magyar Rendőrök és Katonák, veleTEK vagyunk” csapatát kérdeztük:

 

- Feltételezem, a tapasztalatok, a határokról kapott hírek, információk alapján láttátok szükségesnek, hogy a mentést elkezdjétek szervezni.  

- Így van. Számos esetben kapunk képet róluk, amint épp játszanak, együtt járőröznek határvédőinkkel. Nagyon szeretik és ellátják őket, amennyire tőlük telik, ők pedig sokszor szinte terápiás kutyaként hálálják meg ezt nekik. Ettől függetlenül mindannyian tudjuk, hogy nem ez a megfelelő hely nekik. Határvédőink is tisztában vannak vele.

Sajnos az is előfordult már, hogy alultáplált, sántító, esetleg beteg kutyusról kaptunk képet, akihez rajtunk keresztül kértek segítséget. Általánosságban elmondható róluk, hogy bolhásak, chip – és oltásnélküliek (persze ezek már csak akkor derülnek ki, amikor kikerültek), és ivarosak. Az utóbbi pedig pontosan tudjuk, hogy mit jelent…

Ráadásul jelenlétükkel sajnos megzavarják a szolgálati kutyákat is.

A fentiek miatt döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk a lehetetlent, és még a komoly hidegek előtt biztonságos helyre juttatjuk őket.

 

Kistestű kóbor kutyusok is csatlakoznak az egyenruhásokhoz
Kistestű kóbor kutyusok is csatlakoznak az egyenruhásokhoz
Fotó: facebook.com/ittvagyunkveletek/

 

- Úgy tudom, nem egy eset volt már, hogy kóbor állatot mentettek a rendőrök, katonák…

- Nem bizony. Akiről talán többen is hallottak esetleg, Zoli a németjuhász volt (történetét ide kattintva elolvashatjátok - a Szerk.). A napokban kért tőlünk segítséget egy katona, egy két napja nem evő kutyushoz, akit a rendőrök jutattak ki. Neki konkrétan az életét mentettük meg, kezdődő babéziája volt.

Illetve számos eset is, ami nem derül ki a nyilvánosságnak, mert egyszerűen hazaviszik őket magukkal.

 

Őt már megmentették - sürgős állatorvosi kezelésre szorult.
Őt már megmentették - sürgős állatorvosi kezelésre szorult.
Fotó: facebook.com/ittvagyunkveletek/

 

- Hogy zajlik majd a mentés? Hol áll most a folyamat?

- Ebben a pillanatban kb. 11-13 kutyáról tudunk, de ez a szám bármelyik percben változhat. Négyet biztos, hogy vállal a Mentsvár az Állatokért Alapítvány, és magánszemélyek is érdeklődnek egyes kutyákra. Velük folyamatos egyeztetésben vagyunk, hiszen amennyire lehet, igyekszünk meggyőződni arról, hogy jó helyre kerülnek.

A mentés kizárólag rajtunk keresztül működhet, mert műveleti területen vannak az állatok, oda nem sétálhat be értük senki csak úgy. Az általunk megjelölt településig viszont el kell jönni értük, mert fuvarozni nem tudjuk őket.

A komoly jelentkezéseket üzenet formájában várjuk az oldalon keresztül, bemutatkozással (hova, miért, milyen körülmények közé vennék magukhoz, stb.).

A cél nyilvánvalóan az lenne, hogy ne legyen gazdátlan kutyus a kerítés mellett ázva-fázva, fagyoskodva, de azt hiszem, hogy ez csak egy szürreális vágy marad. Ami tőlünk telik, azt viszont megtesszük ezért.

 

Kóbor kutyákon segítenek a határvédők, a Facebookos közösség pedig megszervezi a mentésüket, örökbeadásukat
Kóbor kutyákon segítenek a határvédők, a Facebookos közösség pedig megszervezi a mentésüket, örökbeadásukat
Fotó: facebook.com/ittvagyunkveletek/

 

- Tudnak esetleg az állatbarátok is segíteni a mentésben? Ha igen, hogy?

- Nagyon sokat! Egyrészt hírüket vihetik a határ menti kóborkáknak, hogy minél hamarabb beléjük szeressen valaki; másrészt segíthetnek az őket fogadó szervezetek felkutatásában. Mi vállaljuk továbbra is a hirdetésüket akkor is, ha már nem nálunk vannak, mert igazán boldogok akkor lennénk, ha mindegyikről megkapnánk a „mosolygós”, kanapés, gazdis képeket :)

 

Nem csak kutyák kóborolnak határaink mentén
Nem csak kutyák kóborolnak határaink mentén
Fotó: facebook.com/ittvagyunkveletek/

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: facebook.com/ittvagyunkveletek/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hanyatt dobta magát a kóbor kutya, amikor meglátta a hátán fekvő sérültet az utcán Hanyatt dobta magát a kóbor kutya, amikor meglátta a hátán fekvő sérültet az utcán
A bundás óriás egyből mosolyt csalt az emberek arcára, amikor statisztának állt a mentősök gyakorlati napján.

15 kölyöknek adott életet a német dog mamakutya, miután bekerült a menhelyre 15 kölyöknek adott életet a német dog mamakutya, miután bekerült a menhelyre
Az állatmentők sem jutottak szóhoz, annyira meglepődtek a rekordszámú alom láttán.

Királyi kalapban pózolnak a mentett kutyák a 2024-es adománygyűjtő naptárhoz Királyi kalapban pózolnak a mentett kutyák a 2024-es adománygyűjtő naptárhoz
Kate Middleton kalapkészítője kreatív csodáival szeretne segíteni a menhelyi kutyákon.

 Apró tacskó kölyköt mentettek a NAV munkatársai biztos halál elől Apró tacskó kölyköt mentettek a NAV munkatársai biztos halál elől
Egy forgalmas külterületen lettek figyelmesek az apró kölyökkutyára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai – természetesen azonnal a segítségére siettek!

10 napon át várt a hűséges kutya a kórház bejárata előtt, hogy újra láthassa gazdiját 10 napon át várt a hűséges kutya a kórház bejárata előtt, hogy újra láthassa gazdiját
Nem tudhatta, hogy apukája már nem fog visszatérni hozzá. Ő mégis várt. Még a szakadó esőben is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Ebugatta MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyajó hétvége Sopronban Hírek - Címlapon
Kutyajó hétvége Sopronban
Chilében különleges munkát kapnak a kóbor kutyák Hírek - Címlapon
Chilében különleges munkát kapnak a kóbor kutyák