![Kutyás barangolások: Az Úrkuti őskarszt és túra Zircen, a Pintér-hegy erdejében Kutyás barangolások: Az Úrkuti őskarszt és túra Zircen, a Pintér-hegy erdejében](/images/news/258x169/Pinter-hegyi-parkerdo-Zirc-Tovis-nyuszi-foto-Szenasi-Szabolcs.jpg)
Az emberek étrendje is segíthette a kutyák háziasítását
2021. március 12., 11:30
Szerző: S.Zs.
Kategória: Könnyű
Hosszú idő óta foglalkoztatja a kutatókat, hogyan váltak a vad, félelmetes vadászokból leghűségesebb társunkká és barátunkká a kutyák. Egy újabb elmélet szerint a háziasítás folyamatát az akkori emberek étrendje is segítette.
Kezdetben nem hogy társak, hanem inkább egymás konkurenciái voltak az emberek és a farkasok, vadkutyák. A jégkorszak zord körülményei között kellett fenntartaniuk magukat, és értékes táplálékhoz jutniuk - különösen az energiát adó húshoz. Növényhez a kemény, hosszú telek végére egyre kevésbé jutottak hozzá őseink, maradt tehát a vadászat az életben maradásért. Tipikus zsákmánya a farkasnak és az embereknek pedig megegyezett (például szarvasok).
Igen ám, de a két vadász szervezete korántsem hasonló: az ember alapvetően vegyes táplálkozású, nagy szüksége van a növényi eredetű rostokra, és nem tud végtelen mennyiségű fehérjét megemészteni - mutat rá tanulmányában Maria Lahtinen, a Helsinki Természettudományi Múzeum kutatója. A kutatás során energiatartalom számítások segítségével becsülték meg a kutatók, mennyi energiát tartalmazhattak az elejtett zsákmányok, ezt vetették össze az emberek energiaszükségletével.
![A zord tél során húshoz juthatak az őskutyák, farkasok az emberektől A zord tél során húshoz juthatak az őskutyák, farkasok az emberektől](/images/images/2048x2048/235710351604b41e2bf709.jpg)
Fotó: sci-news.com
Az elejtett zsákmány sokkal több élelmet és kalóriát biztosított, mint amennyire az embereknek szüksége volt, elraktározni, tartósítani akkor viszont még nem tudták a maradékot. A feltételezés szerint az emberek ráadásul inkább az izmokat fogyasztotta, a belsőségeket nem.
Az eldobált hús maradékok csábítóak lehettek a környékbeli farkasoknak, így kerülhetett egyre közelebb egymáshoz a két faj és így csökkenhetett egyre jobban a zsákmányért folyó versengés.
A kutatás rámutat arra is, hogy a sarkvidéki környezet területein található a legtöbb olyan lelet, mely emberi településeken vagy azok közelében őskutyák maradványait is megtalálták. Ebből arra következtetnek, hogy ezeken a területeken mehetett végbe először a háziasítás. A kutató szerint ez az első ökológiai magyarázata a háziasításnak. Lahtinen kifejezetten a táplálkozás, az étrend tükrében vizsgálta a folyamatot. Az élelemfelesleg, az eldobált hús jelenthette az első olyan mozzanatot, amikor a farkas, az őskutya élelmet adó “gazdaként” kezdett az emberre tekinteni.
Forrás: euronwes.com, sci-news.com
Kutyatörténeti gyűjteménnyel gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum
A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központba (MNMKK) került a világ egyik legnagyobb kutyatörténeti gyűjteménye, a "Corneliana Collectio Cynologica" - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?
Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.
Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.
Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?